Alla nominerade
Här är all som nominerats till pris 2017:
FÖR PRESSBILDER KLICKA HÄR
Årets Arrangör
Ornungastämman
En spelmansstämma i västgötska Ornunga där man på kort tid byggt upp en väl fungerande organisation som lagt grunden till ett tre dagar långt evenemang som redan drar mycket folk. Ett samarbete med flera ungdomsläger gör att ungdomarna kommer. Låt- och danskurser, familjekonserter och musik i flera olika lokaler med bra artister samt musiker och gäster känner sig bra bemötta gör att publiken är stor, blandad och uppenbarligen återkommande.
ornungastamman.se
Stockholm Sangeet Conference
Sveriges största festival för indisk klassisk musik och dans fyllde tio år i fjol. En liten men entusiastisk grupp musiker och musikälskare startade festivalen 2007 med målet att skapa en permanent plattform för indisk klassisk musik i Sverige. Och det har man sannerligen lyckats med. Festivalen har vuxit och har under årens lopp haft en lång rad artister i världsklass på scenen. Målet är alltid att presentera indisk musik och dans på högsta nivå men i olika skepnader som den levande konstform denna kultur är. Ständigt i utveckling men med konstant kontakt med de uråldriga rötterna.
stockholmsangeet.se
Umefolk
Umefolk är utan tvekan vinterns största folkmusikevenemang. Festivalen drar folk med ett program som mycket medvetet arbetar med jämställdhet mellan könen på festivalens scener. En ambitiös och jättelik invigningskonsert gör festivalen unik och det rika och varierade utbudet gör evenemanget till en inspirerande mötesplats inte minst för ungdomar. Ett musikaliskt ljus i vintermörkret som både förnyar och bevarar traditionen. Umefolk har nominerats till detta pris två gånger tidigare – är det tredje gången gillt?
umefolk.se
Årets Artist
Ulrika Bodén
Med rötterna i Helgum har Ulrika ständigt de ångermanländska visorna närmast hjärtat. Slog igenom internationellt med Ranarim och fortsätter att utveckla sin musik i nya projekt. Hyllad för flera skivor av skiftande karaktär, senast Te Berga Blå, en kärleksfull hyllning till vallmusiken och dess utövare. Med sitt uttrycksfulla sångsätt räknas hon som en av landets främsta folksångerskor, driver flera egna projekt och anlitas som solist och med sina band i Sverige såväl som utomlands.
ulrikaboden.se
Sara Parkman
Ingen har väl undgått att notera Sara Parkmans framfart i musikliv och media under 2016. Först med den egna plattan Skog som på ett unikt och djärvt sätt väver in moderna rytmer i det traditionella låtspelet. Och sedan med föreställningen Fäboland där hon tillsammans med parhästen Samantha Ohlanders uppdaterar fäbodkulturen och hyllar kvinnorna i den. En enastående musiker, en rak, stark och övertygande artist, var några omdömen bland alla som föreslagit henne till pris.
saraparkman.tumblr.com
Robert Robi Svärd
Flamencogitarristen från Göteborg slog igenom med dunder och brak under 2016. Ny skiva som hyllats världen över och gästspel utomlands som förunnats få om ens några icke-spanska flamencogitarrister. Som att få spela på Paco de Lucias gitarr till exempel. Han började spela gitarr som fyraåring och har studerat både i Australien och Spanien. Robis musik bygger på tradition men är hans egen och hans kompositioner och fantastiska teknik gör honom till unik på dagens flamencoscen. En stor inspiratör och ambassadör för flamencon.
ayayay.se
Årets Dans
Sofia Castro
Sofia är född i Stockholm av uruguayanska föräldrar. Hon började dansa som liten, upptäckte flamencon och flyttade till Sevilla som 22-åring. Där bor hon nu och arbetar i Sverige, Spanien och runt om i Europa, som pedagog och artist där hon ofta skapar sina egna föreställningar. Hon har också ett eget danskompani både i Spanien och i Sverige. 2016 kunde man se henne som skådespelare och dansare i föreställningen La Familia i Stockholm. En dansare som mer än de flesta kan beröra en till tårar med sin dans och med en utstrålning som når långt över scenkanten, tyckte några som föreslagit Sofia till pris på galan.
sofiacastro.net
Ulrika Larsen
Ulrika Larsen har en omfattande verksamhet med utgångspunkt från klassisk indisk dans som hon förstås grundligt studerat på ort och ställe. Under 2016 har hon varit en stark drivkraft, dansare, koreograf och initiativtagare till scenkonstprojekt inom såväl traditionella som nyskapande former och med tematik som berör. ”Vi är grannar nu” handlar om integrationsfrågor och har nått ur till en bred publik. Hon har också en mastersexamen i regi och dramaturgi. Ulrika är verksam såväl i Sverige som i Indien, hon har tagit fram en lång rad föreställningar för stora och för små, hon driver sitt eget företag Odissi Dansproduktion och hon är en viktig röst för danskonsten i vår samtid.
odissi.se
Anna Öberg
Anna Öberg är utbildad vid Dans- och Cirkushögskolan i Stockholm med svensk folkdans som huvudämne. Hon medverkade bl a i det uppmärksammade projektet ResiDans som blev Årets Tvärspel vid galan i Gävle 2013. Samspelet mellan dans och musik löper som en röd tråd genom hela hennes koreografiska arbete som i den uppmärksammade föreställningen Spår, där musiken sker live i direkt improvisation med dansen. 2016 har Anna haft premiär på egna föreställningen En Koreografi på Dalateatern och jobbat fram dansfilmen A Rhythmical Retreat. Hon har rönt stor uppmärksamhet för sitt nyskapande förhållningssätt till dansen och är en ofta anlitad pedagog inom koreografi och folkdans.
Årets Grupp
Tarabband
Tarabband kommer från Malmö där den karismatiska sångerskan och sazspelaren Nadin Al Khalidi 2008 samlade musiker med olika bakgrund för att spela musik från olika kulturer. En brokig repertoar där låtar och sånger från Libanon, Egypten och Irak stångas med bandets egna kompositioner. Bagdad, Kairo, Paris och Malmö. Sufism, folk, flamenco och jazz i en unik blandning. Ordet ”tarab” står för det djupa bandet mellan musiker och publik, ett begrepp som också stämmer väl in på denna internationellt allt mer eftersökta grupp. Senaste skivan Ashofak Baden kom i fjol.
tarabband.com
Världens Band
Världens Band är precis vad det låter som. Världens Band – fjorton unga folkmusiker från minst ett halvdussin länder som sedan 2012 i princip årligen samlas och turnerar. Låter som ett omöjligt projekt men ingenting kan stoppa den här storfamiljen – som förstås har sina rötter i Ethno – från att ses och glädja sin allt större publik med sin världsmusik. Svenska Kolonien är något av sambandscentral för detta projekt. En grupp som utmanar fördomar och normer med fantastisk musik och tänkvärda texter.
varldensband.com
Östblocket
Östblocket är ett tio musiker stort balkanbrassband från Malmö som svettats ner åtskilliga dansgolv genom åren. En balkanveteran – bildades redan 1996 – som turnerat över hela Norden och släppt fyra skivor under årens lopp. Gruppen har precis fyllt tjugo, musiken inspireras av romsk, balkansk och arabisk tradition och blandar nyskrivet och traditionellt, allt med samma unika sound och oemotståndliga sväng. ”Glädje, kärlek, lust, variation, danslust, energi, samklang, rena lyckan i ett och samma band”, motiverade någon till juryn.
ostblocket.se
Årets Nykomling
Awilas
Sångerskan Anki Wallgren och dragspelaren Larisa Ljungkrona möttes på Högskolan för Scen och Musik i Göteborg och bildade Awilas, en duo som på kort tid väckt stor uppmärksamhet med sin blandning av musik, poesi och improvisation. Debutskivan kom i höstas. ”Något av det vackraste jag hört” och ”delvis improviserad ny folkmusik som tar ljuvlig tid på sig fram till sina sagolika urladdningar” tyckte några recensenter. Musik som karaktäriseras av lekfullhet, stark närvaro och tätt samspel. Awilas skapar med små medel en stor ljudbild och en egen värld för de som lyssnar.
awilas.com
Duo Systrami
Tvillingarna Fanny och Klara Källström, fiol och cello, bildar denna samspelta duo. Med rötterna i de ångermanländska skogarna låter de sig inspireras av stormar, isar och hav. År 2013 vann duon första pris i tävlingen Årets unga folkmusikband” år 2014 tog de hem andra pris i Musik Direkts riksfinal. Musiken är laddad och intensiv, samspelet tätt och energiskt. Det som börjar i en stillsam melodi kan i nästa sekund ersättas av ett rivigt beat. Fanny och Klara kan reglerna och bryter dem som de behagar. De flyger som de själva vill, dock alltid tillsammans.
Spöket i köket
Spöket i Köket är ett svenskt/danskt tiohövdat folkmusikmonster med svans. Svansen består av lika delar polska, reel, vals, polka, schottis, jig, visa och dans. Instrumentariet är stort och omväxlande. Musiken kommer från nordisk och kanadensisk folkmusiktradition och ur spökets egna huvuden. Ett storband som lyckas variera sig och kombinera spelglädjen med välspelad musik. Vital folkmusik med stänk av gammal jazz, tyckte någon, roligaste och spelgladaste bandet jag hört på länge, sade någon annan. Nyskapande kulturarvsbärare stod det på ett tredje förslag.
spoketikoket.com
Årets Trad
Ulrika Bodén
Med rötterna i Helgum har Ulrika ständigt de ångermanländska visorna närmast hjärtat. Slog igenom internationellt med Ranarim och fortsätter att utveckla sin musik i nya projekt. Hyllad för flera skivor av skiftande karaktär, senast Te Berga Blå, en kärleksfull hyllning till vallmusiken och cessutövare. Med sitt uttrycksfulla sångsätt räknas hon som en av landets främsta folksångerskor och anlitas som solist och med sina band i Sverige såväl som utomlands.
ulrikaboden.se
Ami Petersson Dregelid
Ami är en av Sveriges bästa folkliga dansare. Hon syntes tidigare i den framgångsrika och uppmärksammade dansgruppen Virvla men var också då som nu en efterfrågad lärare, idag bl a på Eric Sahlström Institutet, Dans- och Cirkushögskolan och Kungl Musikhögskolan. Dessutom frilansar hon i Sverige och Norge med en rad kurser och utbildningar. Kommunikationen mellan musik och dans och hur man förmedlar detta är det centrala i hennes arbete. Ami har som ingen annan inspirerat och påverkat en hel generation av dansare. Med sin norske man och partner Håkon har hon fyra gånger vunnit Landskappleikens Dans till hardingfela – senaste gången 2015. Finare än så blir det inte.
Fäboland
Sara Parkman och Samantha Ohlanders kom som professorer med skägg till galan i Göteborg 2011 och skojade friskt med spelMANSrollen. 2016 tog de skäggen till en helt ny nivå tillsammans med Hampus Norén med föreställningen Fäboland. En hyllning till tanterna på fäbodarna och kvinnorna i folkmusiken med enkel men genial dekor och en musik som kombinerar låtspel på fiol med nya rytmer och sång. Utsålda hus, mycket media och extraföreställningar i vår. Fäbodarna äger!
saraochsamantha.com
Årets Utgåva
Magnus Gustafsson/Polskans historia
Spelmannen och musikforskaren Magnus Gustafssons avhandling på drygt 900 sidor tar ett gigantiskt grepp om ett ämne som för oss andra kan kännas helt övermäktigt. Genom studier av låtarna i en småländsk notbok från början av 1800-talet beskriver Magnus polskans bakgrund och utveckling och ger en bild av vad som därför under 1900-talet blev grunden för svensk folkmusikrepertoar. På vägen lär han ha analyserat ungefär 90 000 låtar. Ett imponerande mastodontverk, en tegelsten och en bibel på samma gång.
Robi Svärd/Pa’ki pa’ka
Göteborgaren Robert Robi Svärd slog igenom med dunder och brak med debutplattan Pa’ki Pa’ka. En av tio plattor på Songlines lista Top of the world och finfina recensioner i bl a USA, England och självaste Spanien. Och att skivan spelats i ett av spanska radions största flamencoprogram måste ses som en otrolig framgång. Passionerat och nytänkande är några omdömen och det är ingen tillfällighet att han spelade in skivan i spanska Granada med några av flamencons skickligaste musiker och sångare.
ayayay.se
Stockholm Lisboa Project/Janela
Denna svensk-portugisiska kvartett är tillbaka med en ny sångerska, en ny saxofonist och en ny CD där den finska dragspelsdrottningen Maria Kalaniemi gästar. Blandningen mellan fado och polska finns där liksom ett antal egna kompositioner. Rita Marias fantastiska röst fick många att föreslå bandet till pris – en ny June Tabor, skrev någon. Fin balans, bandets bästa album, skrev någon annan. Europeisk fusion när den är som bäst, tyckte ansedda Songlines.
stockholmlisboa.com