Årets Grupp

Kan vara allt från duo och uppåt. En grupp sångare, musiker, dansare eller blandningar av dessa som under 2018-19 utmärkt sig musikaliskt, på scen och med ett starkt uttryck och bra scenisk kommunikation. En grupp som synts extra mycket på festivaler eller i andra publika sammanhang och med en tydlig koppling till folklig tradition

Tibble Transsibiriska – ”Fart och fläkt. Underbar musik.”, ”Musik som sprider glädje så det spritter i kroppen – en grupp som har rötter i en Leksandsby och som lyckats fånga romska toner i en annars väldigt folkmusiktraditionell bygd.”, ”Nytänk och skicklighet”, ”En grupp skickliga musiker som låter oss lyssnare resa iväg i musikens tecken på balkan och gypsyscenen, på svenska och romanes. Från underbara dansvänliga rytmer och fina smäktande sånger i moll har de gett oss sin fantastiska musik både nationellt och internationellt”, ”Mellan Dalarna och Balkan byggs broar av romska melodier som möjliggör möten i glädje, dans, med fantastiska sånger för människor i alla åldrar, från olika bakgrund, med olika religion och kultur. Ingen lämnas oberörd och de flesta vill ha mer. Oerhört duktiga musiker som ger hopp om en bättre gemensam framtid i Europa.”, ”Musikaliskt fyrverkeri som får varje dag att explodera i ljus!”, ”Medryckande etnomusik som bjuder in olika förmågor Glädjespridande generösa och inkluderande”

Spöket i köket – ”Ett band som under Nisse Blomsters prunkande ledning utvecklats till ett tajt och inspirerande storband med oanade musikaliska kvaliteter och en häpnadsväckande bredd. Fulla hus på turnén. Och vilket sväng!”, ”Glädjefyllt svängigt och folkligt”, ”Fantastiska arr av ett stort band med blås som framträder och mkt duktiga musiker. Folkmusik i ny mix!”, ”Otroliga arr av Nisse Blomster, traditionell folkmusik med en twist”, ”De är bäst!”, ”Jeg bliver så glad når jeg hører dem spille, og så er de helt vild dygtige!”, ”Nytänkande och underhållande”, ”Håller tradition och spränger gränser samtidigt!”

Södra Bergens Balalaikor – ”Denna ideella orkester har i 50 år presenterat musik från Ryssland, Georgien och Ukraina för en publik i Sverige och utomlands. På senare år har de också breddat sin repertoar till att omfatta även svensk folkmusik och visa. Orkester har också genom åren ynglat av sig – Orientexpressen och Rajtan Band är två av orkesterns barn. En värdig pristagare som under året 2019 genomfört en serie jubileumskonserter runtom i Sverige.”

Trio Wolski – ”De spelar inte bara fantastisk musik men har en sån närvaro på scen att man blir helt däckad.”, ”Har gjort fantastiskt nytt material i år”, ”Med otroligt vackra och intressanta melodier och en liveupplevelse som slår allt annat”, ”En trio fantastiska musiker som bjudit på egna arrangemang och stämningsfull scennärvaro.”, ”Talang i överflöd!”, ” Sett dom live flera gånger och blir alltid lika överraskad över hur fantastisk deras musik är”, ”Sällan ser jag sådan spelglädje hos musiker som när Trio Wolski spelar tillsammans, de är en sann inspiration och deras musik är fantastisk!”, ”Aktiva och duktiga musiker som förtjänar massor av cred för deras fantastiska musik!”, ”Nyskapande folkmusik som berör av och med fantastiska musiker!!”, ”Fenomenal trio som har ett genuint uttryck och bjuder på ohejdat inspirerande färd genom folkmusikens skiftande ljudlandskap.”, ”Trio Wolski är värda priset för sin enastående förmåga att i alla nyanser agera som en grupp med total hängivelse, från pp till ff, samtidigt som de är tre karaktärer i sin musik, som är helt engagerande och involverande.”

Kaja – ”Nyskapande av folkmusik, skickliga musiker med härlig spelglädje.”

Louisa Lyne & Di Yiddishe Kapelye – ”Louisa Lynes band, gör med både musikalisk improvisationslusta och professionell exakthet varje låt till en egen liten pärla. De har turnerat landet runt med sin skolföreställning ”Yiddish Revolution” och berört tusentals ungdomar. Under tiden har de finslipat sitt tredje album – Lust – som visar vilken bredd det finns i musicerandet, och vilket kontaktnät Louisa besitter – här är det gästspel från både Colombia och Israel, och resultatet  är högst lyssningsvärt.”, ”Underbar medryckande musik som man verkligen blir glad av, något man behöver i dessa tider!”, ”Fantastiskt skickliga musiker med härlig modern musik med folkliga rötter som även spelar en viktig roll i dagens samhälle. Dåtid och nutid som går hand i hand.”, ”Lyfter fram ett snart utdött språk på ett medryckande och unikt sätt. Lämnar ingen oberörd.”Ett gäng oerhört kompetenta o stabila musikanter med LL som centralfigur tar sig an en alldeles speciell genre till stor glädje för publiken.”, ”Med deras sånger sprider de kärlek oavsett religion.”, ”För Louisas röst, för duktiga musiker, för att de framför sångerna på ett minoritetsspråk och för att de påminner oss om händelser som vi på alla sätt måste kämpa, för att det inte skall hända igen.”

Axvy – ”Gött traditionellt sväng”, ”Mustig musik på tre – traditionellt och nyskapande i ljuv förening”, ”För nytänk i kombination med trad. Utsökt spel!”

Åkervinda – ”Sjunger helt fantastiskt. Underbara tolkningar av folkvisor.”, ”Fyra superbegåvade kvinns med röster som gör ljuvlig musik ihop med rötterna i den svenska folkvisan. Berättelser från förr i eleganta tolkningar.”, ”Underbar kombination av röster, vacker nytolkning av gamla visor”, ”Åkervinda är helt enkelt något av det finaste vi har i folkmusikgenren.”, ”De har en fantastisk klang ihop och de bidrar till att både modernisera och bevara vackra folksånger på ett ypperligt sätt!”, ”Åkervinda är en härlig och frisk fläkt på musikhimlen”, ”Fyra otroliga röster som tolkar traditionella folkvisor med sina personliga och spännande arrangemang. De har turnerat i Sverige, England och USA, sjungit i Allsång på Skansen och varit Grammis-nominerade.”, ”Fyra otroliga röster som tolkar traditionella folkvisor med sina personliga och spännande arrangemang. De har turnerat i Sverige, England och USA, sjungit i Allsång på Skansen och varit Grammis-nominerade.”, ”Musik som berör. Rent, fantastiskt vackert. Musik framförd med innerlig känsla. En egen stil som är frisk i allt musikbrus som omger oss”, ”Otroligt, fantastiskt begåvade tjejer! Lyssna! Ditt liv förändras… så vackert!”, ”Magiska folkberättelser framförda av de ljuvaste rösterna, med gudomlig detaljrikedom, ömt och kraftfullt”

Crying Day Care Choir – ”Det är sällsynt med folkmusiker på majorbolagen, men CDCC visar att även traditionell americana kan göras modern och relevant och nå ut till en bredare publik. Detta har inte minst bevisats genom över 10 miljoner streams för 2018 års album ”Wilting, Rooting, Blooming” (Warner Music)”

Trio Törn – ”Finns inget band som låter som dem. Helt fantastiska instrumentalister och musiker!”, ”De skriver och spelar musik som speglar glädje, sorg och alla känslor som finns i en kropp, man blir berörd på många olika plan när man lyssnar på deras musik”, ”För skickligt, traditionsenligt spel med mycket klang.”, ”Så härligt att -se -höra & ”dansa” till T T.”, ”Nyskapande, proffsig folkmusik.”, ”Riktigt bra, egenskrivna låtar med häftiga arrangemang som visar en modernare sida av folkmusiken. Musikerna är i toppklass med ett otroligt engagemang”, ”Lyssnade på gruppen vid spelningar i Betlehem och Jerusalem, där de lyckades skapa en närhet till publiken och drog med sig den i sin spelglädje!”, ”För en skiva som jag inte kunnat slita mig ifrån. Den perfekta blandningen av lekfullhet, melankoli, eftertänksamhet och grymt ös.”, ”Med en urkraft i sin musik och sitt uttryck förflyttas jag från vilt mörker till medryckande danslust, berörd!”, ”En grupp som är allsidig, stor kunskap och utstrålar stort engagemang och glädje. Fantastiska ungdomar väl värda ett pris.”

Northern Resonance

Tzeitel – ”Oerhörd musikalitet och känsla”

Navarra – ”3:e albumet visar på modet att låta det inre livet ta plats vid sidan av dansen. De expanderar och kommer alltid vara intressanta! De behärskar sina instrument så att de berättar samma historia alla fyra. Jag är redan nyfiken på nästa album….”, >”Traditionsbärare och nyskapande med energi, melodi och underbara texter”, ”Navarra utmärker sig inom folk- och världsmusikens värld. De har ett alldeles eget och frimodigt nyskapande uttryck men samtidigt en klangbotten i folksjälen. Inspirerar till djup och eftertanke såväl som till dans och fest!”, ”Så sjukt jävla bra helt enkelt!”, ”För en aldrig sinande närvaro och folkmusik i nuet. Navarras musik är livs levande.”

Willemark, Öberg, Knutsson (Svenska Låtar)

Klintetten – ”Spelmän och dansare i en oerhört tät föreställning. Dansarna flyter fram i otroligt fina arrangemang, ibland 2 st, ibland 4, ibland flera. Kjolar och rockskört som flyger runt de dansande, det blir nästan himmelskt. Det är helt oförlikneligt. Till detta intryck bidrar även de otroligt skickliga spelmännen.”

Ye Banished Privateers – ”pirater, bara det! alltid lika roligt och svängigt och dansant. också för att det är en helhet med bandet, historien, uppdiktade eller ej, men att de lyfter fram annat ur historien, än den holllywoodifierade versionen av vad ”pirater” var för något…”

Kongero – ”De gräver djupt i gamla låt-traditioner och gör dem till musik, som går hem hos dagens ungdomar.”

Världens Band – ”Världens Band blir bättre och bättre för varje gång man ser de, att hitta ett så samspelt gäng på 14 musiker är svårt. Rytmiskt, svängigt musik från många olika länder spelas lika självklar hela tiden av denna fenomenal band”

Folk All-In Band – ”folkmusik storband i världsklass som bjuder upp till party stämning vart de än spela.”, ”Inget svänger som dom.”

Maja Heurling & Ola Sandström – ””irrbloss” en okänd historia ur en ung okänd kvinnas perspektiv, fina känslofulla tonsättningar och mjuka nyanserande tolkningar utav Maja Heurling och Ola Sandström värda att lyssna till och prisa”, ”Stark tonsättning till tidigare okänd diktare”, ”irrbloss” en okänd historia ur en ung okänd kvinnas perspektiv, fina känslofulla tonsättningar och mjuka nyanserande tolkningar utav Maja Heurling och Ola Sandström värda att lyssna till och prisa”, ”Fantastisk tolkning av dikterna, samt en otroligt sammansmältande dynamik mellan Ola och Maja.”

Anna Heikkinen & Längtans Kapell – ”Blandningen! Blandningen mellan deras individuella skicklighet och samspeltheten toppad med ett starkt innehåll framfört med en sån stor inlevelse som får oss åskådare att åka berg&dalbana i själen är oslagbar!”, ”Varmt, vackert, musikaliskt och mjukt. Man vill bara höra mera.”, ”Deras föreställning Satuma Sagolandet var så fantstisk. Fint musicerande, fin sång ,ett otroligt fint berättande av historien om två tvillingbarn, som kom till Sverige under krigsåren .Barnen var pappa och faster till Anna i ensemblen, som sedan sökte sina rötter i Finland och berättar sin historia i föreställningen. Starkt gripande och ändå inte så att allt blir bara mörkt utan också vackert. Mycket tankeväckande!”, ”För att de med skicklighet och stort hjärta ger röst till den historia som delas av så många av de barn som kom till Sverige från krigets Finland. En historia som lever vidare i deras barn och barnbarn.”

Breda Gatan

Symbio – ”Superb duo with astonishing tunes and arrangements, out of the box thinking about ’folk’-music”, ”Symbio är för mig en otroligt kreativ duo som med sin bakgrund i folkmusik och klassisk musik lyckats skapa en egen genre inom Folkmusik genren som jag tror kommer att bidra mycket till hur genren musikaliskt utvecklas i framtiden.”, ”Nyskapande musik med glöd och energi där de historiska instrumenten får visa hur hållbart det är när man kombinerar gammalt med nytänk!”, ”Magiska musiker och fantastiskt samspel! Inspiratiörer med stor spelglädje och uttryck!”, ”För att dem har ett sound som påminner om folkmusik och trollsagor, porlande bäckar och svunna minnen. En fantastisk grupp/duo som skapar musik att drömma sig bort till.”, ”Symbio gör folkmusik tillgänglig för en ny publik samtidigt med att folk som har lyssnat på folkmusik alltid också får något nytt i deras musik. Symbio bjuder in lyssnaren med deras musik och med deras mellanprat, som alltid är mycket bra också. Jag har lyssnat på Symbio sen de började spela för sju år sedan och deras musik har följd mig i viktiga perioder av mitt liv.”, ”Nyskapande duo som med sin unika instrumentsättning bevarar tradition på sitt eget vis. Vacker och svängig musik!”, ”Symbios musik förnyar traditionella instrumenter, alltså vevliran och dragspelet, genom att använda folkmusikstrukturer för att skapa moderna ljudbild.”

Ahlberg, Ek & Roswall – ”Ahlberg Ek och Rosvalls album ”Till dans” berör mig, jag dansar aldrig bland folk men desto mer i smyg till exempel när jag målar eller annat, det här albumet är så bra och den har sin egen integritet! Passar såväl för de som tycker om att dansa ihop eller för sig själva! Prisa den!! och dess musiker!”

Mejram – ”En så komplett grupp som både skriver text o musik o behärskar de flesta instrument. Med suveräna sångerskor. Vilka musiker! Man märker hur roligt de har när de musicerar.”, ”En otroligt lovande grupp som är här för att stanna!”, ”Med texter som berör oss lyssnare och melodier som ger rysningar är Mejram den trösten vi inte visste vi behövde och hoppet vi alla längtat efter. Mejram lämnar oss lyssnare med stora leenden på läpparna och tårar i ögonen samtidigt. Årets underbaraste band!”

Trio Katastrofa – ”För deras skicklighet, scennärvaro, och otroliga sväng. Helt fantastiska. Ingen kan stå still när katastrofa drar fram”

Yakumbe – ”Nordens absolut bästa slagverksgrupp. De har hängt med i över tjugo år. Grymma arr och vansinnigt svängiga.”, ”Slagverkskollektivet erbjuder en unik upplevelse för all slags publik, genom att med originalitet och livsglädje, blanda sång och musik från alla världens hörn, även med fokus riktad mot svensk folkmusik och vad som händer när olika folkmusiktraditioner möts och flätas samman.”, ”Fantastisk energi, glädje, duktiga musiker, en upplevelse att lyssna på !”, ”Bästa slagverkgrupp som tar upp olika rytmer från olika delar av världen och gör det till en sånt svängig rytm!”, ”Ständigt nyskapande & otroligt sväng!”, ”De gör så att olika musiktraditioner möts i pulserande rytmer, sång och andra instrument än trummor. Här finns alla smaker och alla dofter, alla danssteg och alla känslor, det är här världar möts!”, ”För att dom outröttligt under mer än 20 års tid har spridit sambarytmer runt om i Sverige. Yakumbé blandar gatufestkänsla med vemodspolskor och en vill aldrig sluta dansa!”, ”För att de är underbara och sprider så mycket glädje. Man vill dansa med!”, ”För deras nyskapande tolkningar av traditionella svenska folkvisor på albumet Rinkebysvängen. Experimentlusta och lekglädje kännetecknar musiken som också håller en hög musikalisk nivå.”,

Tradpunkt – ”För den dans- och spelglädje som de tillsammans med sina fantastiska dansare på scen bjudit på under året, samt deras underbart kreativa scenlook med växtkonstverk som varit pricken över i:et för framträdandet! Ett gäng med sväng och stil som man vill se om och om igen!”, ”Stark live-show!”, ”Tradpunkt har med sitt lekfulla samspel spelat på många spelmansstämmor, folkmusikfestivaler och till dans både i Sverige och utomlands. Till sin repertoar har trion öppnat en skattkista av polskor, valser och visor från Mörkö och andra delar av Södermanland, men de framför även egenkomponerad musik. Tradpunkts spel beskrivs som svängigt, dansant, förnyande och roligt med stor variationsrikedom men med bibehållen respekt för traditionen. Deras musik är att dansa till –inombords eller i full fart.”, ”Blandning av gammalt och nytt med dansant sväng”, ”En grupp med härlig känsla, som inoverar samtidigt som de respekterar traditioner.”,

Fränder – ”Fränder har ett par produktiva år bakom sig efter utgivningen av sitt kritikerrosade debutalbum med turnéer i bl.a Japan, Nicaragua, Canada och Baltikum. De arbetar nu som bäst med inspelningarna av nästa album, den här gången i samarbete med bl.a den stilbildande slagverkaren Björn Tollin. Att förlägga inspelningarna till en av nordens främsta metal-studior, Dug-Out Productions – är ett gott exempel på bandets musikaliska experimentlusta och ”utanför-boxen” tänk. Ambitionen om ett förnyande av genren, men vilande på traditionell kunskap, genomsyrar allt Fränder gör. Inte minst sceniskt, där de möter stående ovationer oavsett i vilket sammanhang de framträder. På så sätt når de, med sitt breda tilltal, långt utanför ramarna för traditionell folkmusik. Som representant för svensk etnisk musik frontade Fränder WOMEX-katalogen för Sverige 2018. Med fyra skickliga sångare och fantasifullt personliga sångtexter saknar de just nu motstycke i svensk etnisk musikscen. Samtidigt etablerar Fränder en ny folkmusikscen i hemstaden Uppsala, med festivalen Fränder & Vänner. De väver på så sätt samman det lokala med det nationella och internationella, professionella utövare med unga gryende musiker. Fränder agerar således både som musiker, låtskrivare, producenter och arrangörer…med samma energi, kunskap och imponerande resultat inom resp fält”, ”De är en välkommen förnyare av svensk folkmusik med sin varierande bakgrund inom olika musikgenrer. Fränder representerar något nytt och fräscht. Att de sedan, genom sin etniska bakgrund, förmår kommunicera på fler språk än svenska förhöjer bara intrycket ytterligare.”, ”Fränder har visserligen funnits längre än så, men 2018 får sägas vara året då de verkligen etablerade sig som en av de mest intressanta nya grupperna i folkmusik-Sverige. Under 2018 gjorde Fränder uppemot 150 spelningar i tre världsdelar, med debutskivan som kom 2017 i bagaget, och de har tillägnat sig en självklarhet på scen som få andra jämnåriga är i närheten av. Deras maffiga framträdanden är en välkommet komplement till den rådande kammarmusikaliska trenden där mindre sättningar dominerar.”, ”De lyckats blanda folkmusik från olika kulturer och erbjuder nånting som är väldigt intressant och fint. Det är ”fräscht och friskt”, men saknar inte grundsmak heller! De är duktiga på att skriva, komponera, sjunga, spela som individer, och när de spelar tillsammans på scen är det ännu mer fantastiskt – just mind blowing.”

Bosnia Express – ”En ambassadör för det mångkulturella Västsverige, med hundratals spelningar över Norden och Europa i bagaget, fyra skivor och flera kulturpriser”, ”En orkester som har under sina 18 år på den svenska världsmusikscenen hunnit med hundratals spelningar över hela Norden och Europa, fyra album och många utmärkelser för arbetet att bevara romsk musik från Balkanländerna, blanda den med alla möjliga influenser och presentera den för ständigt nya publikgrupper. Dessutom har bandet medverkat i Helena Bergströms senaste film ”Vilken Jävla Cirkus” där de agerar en cirkusorkester från Östeuropa. Sedan 2013 organiserar de den internationella musikfestivalen Göteborg Balkan Festival” med romsk fusion musik i fokus.”, ”Den bästa live akt jag har sett!”

RIM – ”De er gode”, ”För deras underbara skiva Båten!”, ”Bra arrangement, flinke utøvere, varierte låter.”, ”Deras senaste skiva och även äldre kompositioner har blivit ett otroligt fint och betydelsefullt inslag i mitt vardagliga liv, och i det närmaste förändrat och håller på att förändra mitt förhållningssätt till många saker.”, ”Nyskapande Nordiskt sound”

Falakumbe – ”Bra musik”, ”Med en energi utan dess like lyckas Falakumbe generera sådan glädje, gemenskap och total eufori med sina slagkraftiga texter om migration, identitet, kärlek, samhälle och kreativitet. Fusionen mellan cumbia, reggae, ska och punk är unikt i Sverige vilket gör dem till pionjärer i en ny genre som inte ännu fått det erkännande som dem förjänar. Deras musik tar även inspiration från andinsk musik, chicha och andra traditionella rytmer från sydamerika. Gruppen har vuxit ur en diaspora gemenskap med historier och erfarenheter som inte ofta får plats i offentliga rummet.”

GKN 5 – ”GKN5 har gjort hardcore hardingfelemusik tillgänglig för en stor publik i Sverige och Norge. Med en exeptionell energi och scenärvaro förmedlar GKN5 med Guro i front låtar lärda direkt från Salve Austenå i Aust-Agder, i arrangemang som förstärker viktiga stildrag i den gamla stilen. i en ny innpakning som speglar samtiden och är djupt personlig. GKN5 har lyckats med att översätta den lätt otillgängliga hardingfelemusiken till något som inte bara är förståeligt, men också direkt fängslande även i Sverige!”

Bosphoros ensemble – ”Så snillrikt nyskapande rör sig den här orkestern mellan olika traditioner och språk. Konserterna är fulla med värme, spelskicklighet och övertygelse om att konst kan göra skillnad för oss människor. I gruppen finns flera skickliga kompositörer och arrangörer som berikar vårt kulturliv enormt mycket.”

Ellinor & Leonor – ”Helt magiskt sound med fiol och cello som utvecklats mycket på nya skivan Årsringar.”

Irmelin – ”Så innerlig och skön sång!”, ”Irmelin förvaltar och förnyar den vokala folkmusiken och gör det på möjliga sätt. De rör våra hjärtan genom den sirliga, sorgliga, lyckliga, roliga, fantastiska musiken i vår gemensamma folkmusikskatt. De är årets grupp varje år.”, ”Härliga tjejer som bjuder på underbar folkmusik.”, ”De är bäst i världen på vad de gör !”, ”Fint och njutbart nyskapande i folkloristisk/traditionell stil”, ”Oförtrutet arbete under många år för att sprida glädje och inspiration med hjälp av vacker och själfull folkmusik.”, ”En grupp som under många år förmedlat nya sprudlande kompositioner av både gamla och nykomponerade låtar. Som aktivt arbetar för att sprida den svenska folkmusikskatten i resten av världen.”, ”20 år av fantastisk sång och fantastiska arr som levandegör och sprider vår gemensamma sångskatt!”

Räfven – ”Varje år när jag kommit hem från Räfvens julfest säger min msn att mina ögon glittrar, jag är helt uppspelt och salig och har ett lite fånigt leende som sitter fastklistrat i mitt ansikte. I år bestämde sig min att följa med. Han stod i publiken och hade precis samma uttryck i ansiktet och sa därefter att nu förstod han grejen och är nu också fast. Räfvens konserter är utöver genialiska musikanter sann glädje, gung, samhörighet, eufori, röj och alldeles alldeles underbart! Få artister lyckas med att få till den fantastiskt lycksaliga stämning som Räfven får till konsert efter konsert. Få artister har en så blandad publik särskilt vad gäller ålder. Deras stora engagemang för kulturskolan och för att inspirera  yngre musikanter är bara det värt ett pris”, ”Sådan energi att till och med jag som har två vänsterfötter inte kan sluta dansa.”, ”Fart o fläkt med stil och punkattityd”, ”Den vilda spelglädjen, det perfekta samspelet och kärleken till publiken!”, ”Helt otrolig energi på scen som smittar av sig på publiken!”, ”Intelligent musikaliskt medryckande! Rakt in i själen o ut i benen!”, ”Räfven har en otrolig förmåga att förena människor över alla möjliga gränser och de har spridit värme, glädje och enighet i 16 år nu”, ”Detta band når djupast in i själen, skalar av masker, avväpnar, släpper fram glädje, sorg, eufori, vemod, värdighet, galenskap. Dessa fullkomligt briljanta musiker som röjer från första tonen till sista, med sån värme och energi, som får golv att gunga, som sprider kärlek och gör världen till en bättre plats, och som också bryr sig om nästa generations musiker”

Ethno on the road – ”Det var verkligen en lyckad kombination av musiker i år som spelade så det berörde mig och övriga i publiken djupt!”

Världen ljuder (Daniel & Emma Reid, Mikael Öberg) – ”En mycket häftig och beskådansvärd föreställning som berör!”

Orquesta Tangarte – ”En orkester som med största skicklighet och närvaro på ett alldeles unikt och magiskt sätt låter lyssnare ana ”tangons själ”, ”En fantastiskt bra tangoorkester från Malmö. De har just firat 20 årsjubileum. De spelar runtom i Sverige och världen och blir bara bättre och bättre med sina fina tolkningar av tangon.”, ”Tangarte öppnar en dörr till tangons magiska värld och förenar många nationaliteter i Sverige med sin musik!”, ”tangarte är det musikalske omdrejningspunkt när det gäller live tango musik for tango miljöert i öresundsregionen ja i hele norden. gennom 20 år har orkesteren utviklats och stått for en levande kultur.”, ”Orkestra TANGARTE har spridit glädje och kunskap, vida omkring,om den levande,sensuella,äkta tangon på ett virtuost sätt! ❤️”, ”En orkester på hög nivå som sprider tango musiken över hela landet, i form av konserter eller till dans.”, ”Kapellmästaren Juanjo Passo och hans far Juan José Passo har tagit tangon till Malmö! De kom hit från Argentina för många år sedan och har oförtrutet och med stor passion arbetat för att främja tangon i Sverige. Deras konsert vid 20-årsjublieet visade vilken fantastisk orkester de har utvecklats till under de här åren. De är unika och nu står de på toppen. Tillsammans med dem har man genom åren fått se en rad stora bandoneonister i Sverige”, ”Stor passion för tangomusiken, djup kunskap om tangokulturen och mycket skickliga musiker i denna grupp.”, ”En orkester som under många år med både nytänkande och tradition fört fram tangons spännande och vackra musik.Skickliga musiker under ledning av Juanjo Passo på bandoneon ger oss tangoälskare en upplevelse utöver det vanliga.”

Sirus – ”Där traditioner möts, möts också människor och musik på hög nivå. Minst sagt inspirerande!”

Gyttring – ”Charmiga och duktiga musiker och sångare som blandar musik med historia på ett underhållande sätt. De gör en kulturupplevelse lättillgänglig.”, ”Ni har utvecklats enormt och er kärlek till musiken genomsyrar allt som ni gör.”, ”Deras sätt att framföra musik, så bra och så musikaliska. De är suveräna!”, ”Härlig underhållande irländsk folkmusik med en tutsch av sweden”, ”Behärskar o använder på scenen många olika instrument, kombinerat med fantastiska sångröster och innehållsrika texter.”, ”De förenar passion, humor och kvalitet på ett sällan skådat sätt.”, ”Alla som älskar irländsk folkmusik med både sång och instrument borde lyssna på Gyttring, en härlig trio som spelar och sjunger irländsk, men aldrig varit på Irland!!”, ”En grupp med tre duktiga spelmän och sångare som visar en osedvanlig spelglädje och med sina proffesionella framföranden sprider kunskap och intresse för irländsk folkmusik och musikens koppling till historien. Ofta även med referenser till musik i nutiden. Gruppen har också gedigen kunskap kring medeltida musikinstrument och stor talang att även spela på dessa.”, ”En grupp med fantastisk musikalitet både i röster och instrument. Förmedlar en otrolig glädje i sitt musicerande!”

Tailcoat – ”Med ett fantastiskt sväng och vackert sound är Tailcoat självklara vinnare av Årets Grupp. Jag menar, har ni hört deras senaste platta? Att de dessutom har medlemmar från båda sidor av sundet ger dem en liten extra touch blandinaviska som definitivt gör dem förtjänta av priset.”, ”Det er musik der bringer mig tilbage til de lykkelige tider, hvor jeg var til ’dans på loen’ Helt vidunderligt!”, ”Lyssna på deras skiva bara”, ”Härligt nytänk inom folkmusiken”, ”Tailcoat formår at lave musik, som både lyder traditionelt og dybt indskrevet i det skandinaviske tradition, samtidigt med at de nyfortolker lydene, som kan formidle sagt tradition. De innoverer og lægger vægt på at alt lyder perfekt, indtil den mindste detalje. Derudover er de allesammen dygtige musikere enestående, men tilsammen forstærker de hinanden og giver hinandens instrumenter og spillestiler nye kræfter. Til sidst har de ikke kun spillet over hele Skandinavien og Nordtyskland i løbet af 2019, de har også udgivet en debutalbum, som er blevet anerkendt med det samme som værende én af årets mest spændende udgivelser.”

Tagelfar – ”Ung svängig och nyskapande folkmusiktrio med traditionell grund”

Patrask – ”Ett erfaret gäng som gör medeltida musik tillgängligt för alla. På deras röjiga konserter kan ingen stå still, medeltidsnörd som vanlig dödlig. Dom tolkar gamla traditionella låtar, skriver eget och gör oemotståndliga covers på dagens pop hits. Det här bandet håller medeltidsmusik intressant och aktuellt. Dom får med stor musikalisk begåvning alla att känna sig välkomna i deras knasiga och upplyftande värld.”, ”Bästa gruppen med så härlig dynamik och sköna låtar! ❤️”, ”Kompromisslös medeltidsmusik med sväng.”, ”God, väl utformad medeltidsmusik , som uppskattas av väldigt många!”

Bjäran – ”Bjäran har med sin föreställning (O)SYNLIG(T) lyft fram svåra frågor kring identitet och prestationsångest bland tonåringar på ett träffsäkert och vackert sätt. Genom att blanda folkmusik och nycirkus har de lyckats skapa något som känns nytt och häftigt samtidigt som uråldrigt och personligt. Så. Himla. Bra. Och superviktigt.”

Triakel – ”Så bra!”, ”Med en lyhördhet för berättelsen i musiken och en smittande spelglädje levererar Triakel på alla typer av scener. Ute som inne, stora som små. Emmas röst är central och runt den byggs musiken upp. På papperet så enkelt: en tramporgel, två fioler och en röst. Men leveransen är komplex, tidlös och vacker.”, ”Ständigt aktuella och nyskapande tar de gammal tradition och skriver ny musik itraditionell skillingtrycksstid till gamla berättelser som berättar om berörande händelser om verkliga människor i Nord – redig och rak nyhetsförmedling från svunnen tid”

Långbacka/Bådagård – ”Gruppen har ett eget sound, någonstans mellan jazz, pop och folkmusik. Deras låtar griper tag och berör, både text och musik. De har en ovanligt musikalisk bredd och trakterar alla instrument själva. Under me too-rörelsen deltog de under manifestationen på Norrmalmstorg med sin låt Wake us up. Duon har sedan dess ibland fått epitetet protestsångare, texterna handlar ofta om oro över världsläget. Under 2018 och 2019 har duon turnerat flitigt, både i Sverige, Norge och Finland, samtidigt som de arbetat intensivt med att skapa ny musik i studion.”, ”Matilda Bådagård och Maja Långbacka är två skickliga och mångfacetterade musiker på varsitt håll men tillsammans tar de sitt låtskrivande till en ny nivå. Deras musik är nyskapande och genreöverskridande, med texter som berör och ligger rätt i tiden. Det är en sann upplevelse att se dem live och deras inspelningar är oerhört välproducerade.”, ”Musikalisk och textmässigt crossover på riktigt. Världsklass!”

Stormfrun – ”Som ständig medverkade på medeltidsveckan och nu senaste i SVT Musikhjälpen bidrar de till att göra något väldigt annorlunda i musiksverige. Mer rom och trekantshatte-musik! :)”

Genuine Mezziga – ”Ett supersvängigt band från Stockholm som under ledning av fantastiska sångaren och gitarristen Ebo Krdum från Sudan spelar supersvängig ökenblues med politiska texter. De förtjänar all uppmuntran de kan få”

Anne Kalmering & Stahlhammer Klezmer Classic – ”Ett sprudlande band med ett härligt djup och suveräna musiker”, ”Anne Kalmering har med sitt allvar och sensuella röst en kvinnliga utstrålning och Stahlhammar har med sin stora skicklighet som violinist.Lite av en judisk Näcken och spelar som en besatt. Dessutom en snustorr humor som bryter bra till gruppens framtoning. Att de har glimten i ögat gör att fler dras till deras framträdanden.”

Lyset i forsen – ”Föreställningen ”Strömscenarion””

Quilty – ”Skickligt och varierat!”

Duo West Rydvall – ”Skicklighet – är bara förnamnet på denna duon. Första gången jag såg denna gruppen live blev jag helt tagen av deras otroligt fina scennärvaro, precision, och musikalitet. De är helt enkelt grymma! Såklart har jag sett deras videos online, och när jag äntligen fick höra dem live i Göteborg höll de alla mina förväntningar. Man sugs in i deras klangvärld och får uppleva så otroligt vackra egenskrivna låtar och arrangemang. Duon är aktiv i Norden framförallt, men även i Europa på festivaler och konsertscener. Jag tycker att de förtjänar all uppmärksamhet och all beröm man kan få. Denna duon är unik!”

Zini – ”Fantastisk prestation i att mixa olika musikstilar och att sammanfoga det till ett unikt och intressant sound”

Siri Karlsson – ”Samtida folkmusik!”

Fri form folk – ”Låtar, musiker och ljud av högsta klass!”

Bridget Marsden & Leif Ottosson – ”En duo som inte räds att ta ut svängarna- de är unika i sitt sätt att måla bilder med toner. Deras cd Seas of Treas är magisk.”, ”En duo som ständigt utveckla sin musik och samspel. Bevara det gamla samtidigt som de utforska nya möjligheter.”

232 strängar – ”Underbar musik som är vacker att lyssna på eller dansa till. Folkmusik spelad på fiol kohorn och piano, man kan bara älska denna duo.”, ”Med sväng och drag, med vemod, en skörhet och från djupet av hjärtat. Fina kompositioner och samspel. Skivan Spunnet har rullat i bilen i 3, snart 4 år nu, det säger något.”

Nordic Fiddler´s Bloc – ”Tre musiker med fötterna djupt rotad i varsin tradition möts och bjuder på musik från Skottland, Sverige och Norge i världsklass”

Fru Skagerak – ”Underbara kvinnor som ställer skåpet, både på hemmaplan men även internationellt. Såg dem i Australien i januari!”

Dekula band – ”Många kvällar har man sett dom bjuda på magnifik soukous musik på ett oglamoröst ställe på Södra Station i Sthlm. Men de är mer än så. Nu skivdebuterar dom äntligen 2019 och visar att dom är ett unikt band med en speciell smältdegel av influenser.”

Crash Nomada – ”Folkpunkarna i Crash Nomada har i många år spridit folkmusiken ut i rock- och punkvärlden både i Sverige och globalt. Samtidigt har de tillfört energi, stök och glädje till folk- och världsscenen. Senaste skivan från 2018 vittnar om ett starkt samtidsengagemang med rötter i en subversiv folkmusiktradition. En tradition som utmanar, provocerar, skapar gemenskap och får oss att dansa kring en uråldrig eld. Och det är i dessa stunder som vi har möjlighet att knyta an till det sista och mest autentiska vi har kvar – vår vilsna själ.”

Folkbus – ”En riksspelman (Maria Hulthén; fioler, tumpiano, slagverk, mm och sång) och två trixspelmän (Kaj Magnusson: bouzoukis, domra, coimbra, mandolin, munspel, mungiga, gitarrer, mm och sång samt Stellan Sagvik; keltisk harpa,klarinetter, flöjter, chanter, lergök, hang, tarrogato, korvfagott, boomwhackers, mm och sång). Trion har under de senaste åren etablerat sig på de publiknära scenerna; i kyrkor, fängelser, förskolor, bibliotek, folkmusikställen, etc i Sverige och i svenskspråkiga Finland. Svensk folkmusik och gruppens visor blandas med egna översättningar av folkliga låtar från olika håll i världen presenterade med roliga berättelser om länderna och alla vanliga och ovanliga instrument som trakteras.”

Väsen – ”Behövs väl knappast någon motivering här. Bäst som vanligt helt enkelt!”

Lele Lele Orchestra – ”Lele Lele Orchestra har under 2018-2019 oförtrutet spritt och förvaltat den bulgariska folkmusiken och genom klubben Aide Aide Balkan Jam Sessions skapat en ny mötesplats och nya syrerika flöden för balkanmusiken i landet. Lele Lele Orchestra har med Aide Aide Balkan Jam Sessions på både små trånga och större scener i Stockholm, Göteborg och Malmö samlat musiker och musik från Balkan och Mellanöstern och diverse andra hörn av världen i de mest osannolika och oförutsägbara möten.”

Hoven Droven – ”Helt fantastiskt band som gör folkmusik tillgänglig och intressant för en bredare publik.”

Sirocco – ”Need I say more? Finfint, numera i ny uppsättning men lika underbar musik.”

Förslagslådan är numera stängd. Juryns nomineringar offentliggörs i januari.