ÅRETS NYKOMLING 21-22:

Här ligger fokus på dem som inte är kända ännu men som har stor potential att slå igenom på allvar. Kan vara en ung grupp eller solist med rötterna i folklig tradition men också någon som startat en karriär sent i livet och som under 2021-22 tagit ett stort kliv framåt i sin karriär. 3 nominerade

SUNNIVA BRYNNEL – ”Sunniva Brynnel är en fantastisk och mycket flitig artist, vars kompositioner ofta har en exceptionell, nästan fysisk närvaro. Sång, kulning, dragspel, piano – med ursprung i Bohuslän, via de brittsika öarna, över Atlanten, och tillbaks via Mellanöstern har hennes uttryck formats till den unika röst det är. Under 2022 har hon bland annat släppt EP:n For my father och singeln One Light!”

WAU WAU COLLECTIF – ”Ett fascinerande svensk-senegalesiskt samarbetsprojekt som med debuten Yaral Sa Doom (Sahel Sounds/Singasongfighter) förra året väckte uppskattning runtom i världen och nu i höst är ute på en omfattande Europaturné inför nytt skivsläpp i november. Projektet föddes ur en resa som musikern, producenten, eldsjälen och skivbolagspappan Karl-Jonas Winqvist gjorde till Senegal innan pandemin. Inspelningar skedde där men pandemin gjorde att skivan fick pusslas ihop i efterhand och denna lapptäckesteknik gjorde kanske slutresultat mer egenartat än en traditionell skivinspelning hade åstadkommit. Grunden är klart senegalesisk men i kontemporär tappning och med rikligt av influenser från alla möjliga håll. Tänker t.ex på Damon Albarns liknande inspirationsprojekt Mali Music, liksom på samtida Luka Productions, nyanbinghi-rootsregge, dub, indiepop. På kommande skivan medverkar även åtskilliga fler namnkunniga svenska musiker och Wau Wau är här för att stanna!”

TANIA WAYRA – ”Med en fantastisk röst som går rakt in i hjärtat sprider Tania Wayra med glädje och inspiration den Andinska folksången på ett självklart och nyskapande sätt!”

ERIKSSON/MYHR/MALMSTRÖM – ”Instrumenteringen i kombination av Thomas Erikssons vackra kompositioner är ett praktexempel på hur man knyter samman Norsk och Svensk folkmusik på ett naturligt vis!”, ”Ett litet band med stort sound. Med gitarren i mitten av ljudbilden å den något udda kombinationen med hardingfelan å basklarinett skapas ett stort å fylligt sound. Mycket välspelad musik med kompositioner som minnar om en klassisk repertoar men som spelas med känsla å utan rädsla för det skeva.”

TAILCOAT – ”För ett sprudlande samspel i musiken och på scen; Tailcoat trollbinder och underhåller publiken. Ett stort nöje att se live! ”

MIKA AKIM – ”’Jeg har faktisk aldrig hørt noget lignende!…udfordrende, provokerende, nyskabende og grænsesøgende vil være rimelige adjektiver.’ (Rootszone) ’väldigt drabbande, stråkarna tar sig in och stämningen sluter sina armar runt en; famnen är trygg men håller om en hårt. Det gör lite ont så säga.’ (KULTmagasin) ’Ett litet konstverk från palindromet Mika Akim, men inget spel för galleriet.’ (LIRA)”

ANNA EKBORG – ”’Ståtlig, mäktig och självklar- sådan är denna solodebut. Med låtar från Rättvik som specialitet spelar denna spelman nitton sololåtar med sådan glöd att man tappar andan. Här har vi en ung spelman som med trygghet och energi spelar trad på riktigt, på allvar’. Manifestgalans motivering när Anna hon utsågs till ’2021-års folkmusik’ Ånon Egeland skriver bl.a att Anna har ’Djup respekt för läromästare och traditionen, både levande och döda’ Hennes debut-CD blev även utnämnd till ’Årets solo’ I Lira. Hon har även haft ett flertal spelningar både i Sverige och i övriga Europa och genomgående fått fina recensioner både för sina uppträdanden och sin CD”

LIDIJA DOKUZOVIC TRIO – ”Finaste rösten!”, ”För den vackraste stämman och noggrant utvalda och framförda repertoaren.”, ”Lidija Dokuzovic Trio är en av de bättres albumen som jag har hört på sistone. Jag anser att Lidija är en värdig vinnare på grund av hennes talang och hennes enorma passion för musiken.”, ”Trion ger en underbar och autentisk tolkning av traditionella låtar från Kroatien och västra Balkan. Skickliga och inspirerade musiker skapar urvackert musikaliskt landskap och, så lätt och ömt, tar lyssnaren in i ljuvlig ljudfamn.”

VAK – ”VAK tar sig an folkmusiken med ett helt nytt grepp, där de två dansarna blir musiker och alla fem medlemmar i gruppen tillsammans framför låtarna på ett sätt som väcker och kittlar alla våra sinnen.”, ”Nytänkande i att kombinera dans och musik i ett gemensamt uttryck där gränserna mellan uttrycksformerna stundtals suddas ut. Vanligtvis står antingen musiken eller dansen i centrum men här får båda delar ta plats i ett ömsesidigt samspel.”, ”En grupp som på allvar men på ett lekfullt sätt likställer och integrerar dans och musik till en enhet inför omvärlden.”

BAZOOKA SUB TRIO – ”Göran Månsson, Kristine West & Kim Persson leder med självklarhet blockflöjterna och spelpipornas återtåg till den svenska folkmusiken”, ”Nyskapande och nytänk med en annorlunda tvist”, ”Härligt dansant sväng på coola instrument ”, ”Musikalisk, nyskapande och roligt att lyssna på.”, ”Härliga flöjttoner som förtjänar större uppmärksamhet!”, ”När Bazooka Sub Trio spelade i sina konserter på stämmorna i somras visade de folkmusik när den är som bäst! Influerad av olika stilar, lekfull och engagerande!”, ”Härligt med ovanliga blåsinstrument , lite provokativt och vilken scennärvaro”, ”Omväxlingen och uppvisningen av den vanliga flöjten variation är inspirerande och ögonöppnande. Det lätt teatrala gör det kul att titta på och rytmen gör att man vill dansa”, ”För att det är dags för blockflöjtens revansch nu – på allvar! Fler barn och unga behöver få se att instrumentet är ett instrument att utvecklas med!”, ”En galen trio som gör mig galen av lycka. Awesome!”, ”Det är spännande med en grupp som använder olika flöjter på ett dynamiskt sätt som Bazooka Sub Trio gör. Trion lyfter flöjten och visar hur fantastiskt det låter i händerna på fantastiska musiker.”, ”Med glädje och fart presenteras blockflöjter och pipor på inspirerande vis. Ljuvliga melodislingor hålls upp av pumpiga basstämmor på ett sätt som vi inte är vana att höra instrumenten. Publiken häpnar och Bazooka Sub Trio fyller musikrummet med toner som sig hänger kvar, länge.”, ”Tre fantastiska skickliga musiker som tillsammans bygger upp något nytt och eget med blockflöjter. Folkmusik världsmusik i ny tappning”, ”Lycka höra dessa tre skickliga musiker framföra folk och världsmusik med blockflöjter i alla skepnader”, ”Nyskapande framförande av blockflöjten i folkviseton”

BANDA KALUR – ”Banda Kalur har på kort tid lyckats ena danssugna människor kring den svängiga rytmen Forró från nordöstra Brasilien. Bandet är en samling av väletablerade och glada musiker som på ett inbjudande sätt delar med sig av många års musicerande inom worldmusic, folkmusik och jazz. Konserterna präglas av mångfald, sväng och inkluderande gemenskap, publiken och bandet har hur kul som helst tillsammans!!!”

DANS PÅ SVENSKA – ”Första lyckliga mötet mellan elektronisk dansmusik och folkmusik..”

TORGNY LUNDBERG – ”Torgnys spel har ett driv, sväng och en klarhet som få kan åstadkomma. Han utforskar och tar till sig traditionen både i Hälsingepolskor och virvlande slängpolskor. Hans solospel känns på riktigt och berör.”

VÄSTANVINDEN – ”Fantastisk setting som förmedlar sann spelglädje och gör en kulturarvsbevarande insats.”, ”Glädje, lust, nydanande och ett sväng som får fötterna att dansa av sig själva”, ”Så dansant och samspelat med rötterna i tradition och blicken framåt”, ”Ett oerhört sväng och tätt samspel i en inte så vanlig sättning”, ”Med sin unika sättning munspel, klarinett och cittern tolkar de traditionsmusik på ett nytt och svängigt sätt där det dansanta står i centrum. ”Får träskorna att brinna” som tidskriften Lira skrev i sin recension av deras debutalbum.”, ”En trio som spelar folkmusik med riktigt sväng! Ljudbilden med munspel, cittern och klarinett gör sig mycket bra och dessutom varierar de vilka som spelar melodi och stämmor.”, ”Västanvinden är 3 musiker som spelat tillsammans i några år och som utvecklat en stor musikalitet och harmoni med sina olika instrument. Det rycker i benen och det ger glädje i själen när man lyssnar på dem.”, ”Medryckande sväng med stadig förankring i spelmanstraditioner.”

VÅTMARK – ”En powerduo som tar snuskvisor till en ny nivå- älskar det!”

JONATHAN BONDESSON – ”Förnyat flamencomusiken i Sverige.”

CHICOS FRITOS – ”Så otroligt nyskapande att applicera munspel på Flamenco. Och vilket samspel som grabbarna har när de improviserar!!”, ”De här stekta pojkarna leker med varandra på scen och bjuder in publiken i leken. Det är en fröjd att få vara en del av den upplevelsen.”, ”För att dom vågar vara annorlunda och göra sitt egna”, ”Ett spännande möte mellan grymt energi, talent och kreativitet! Jag älskar dem.”, ”Ett av de bästa liveband på duo jag sett, lågmält, dynamiskt och svängigt. Trollbindande och fenomenalt!”, ”Underbar, ung, fantastiskt musik och musiker, värd att uppmuntras”, ”Härlig och inspirerande skiva som påminner mig om varma sommarkvällar i Granada med la Alhambra i bakgrunden. Det är poesi för öronen!”, ”The way these guys interpret flamenco in a new, refreshing way is incredibly powerful. Their sounds provoke serious emotions that take you to the flamenco roots, while making it feel renewed and seen from a different perspective. The musicians behind this production have clearly studied flamenco to its depths and masterfully shape it into beautiful sounds that touch your soul.”, ”Skön musik i ny kostym”

MY DEAR COMPANION – ”Tre leadsångerskor (Hannah Shermis, Agnes Åhlund ich Lea-Marie Sittler), alla tre boende i Göteborg, ingår i bandet och sjunger trestämmigt och med otroliga röster americana/ country. Dessutom ackompanjerar de sig själva på flera instrument, såsom gitarr, banjo och citra. De sjunger såväl gamla klassiker som egna låtar.”, ”Musiker i absolut världsklass. Borde spela på ett utsålt waterfront å ej framför 20, visserligen väldigt lyckliga, åhörare på Musikaliska. Både roliga, svängiga och sorgliga, finstämda arr framförda i den mest samstämmiga stämsång jag hört.”, ”Med oerhört vackra röster som sammansmälter på ett organiskt sätt ger de liv och kärlek åt odödlig americana. Ljuvligt!”, ”Man blir euforisk av att lyssna på dessa tre countrysångerskor!!!”, ”Ljuv musik med fin stämsång. Rena SPA- upplevelsen för själen.”

RÅ – ”Ett grymt band med ett nytt och fräscht sound, som redan uppmärksammats som Årets Nykomling av Lira tidigare i år.”, ”Mycket fina låtar med finurlig instrumentering! Tack för mig.”, ”De har tillfört något till den svenska folk- och världsmusikmiljön som inte fanns förut, det tycker jag är imponerande. Ibland får man känslan att nyskapande inom folkmusikgenren skedde på 70- 80- och 90-talen, och att det nu mest spelas ekon av de gamla pionjärerna, men RÅ ändrade den bilden för mig. Med den helt unika sättningen basklarinett, barytonsaxofon och fiol skapar de folkmusik på ett alldeles eget, och mycket speciellt, vis. Det är smutsigt, det är roligt, det är vackert och det är en käftsmäll emellan åt. Jag tycker att dessa nykomlingar förtjänar ett pris för att de visar att man fortfarande kan skapa nytt och skaka om i folkmusiksverige. ”, ”RÅ är en innovativ fanbärare av den svenska låttraditionen som förtjänar att uppmärksammas mer”, ”Ett traditionsenligt band med en ungdomlig framåtanda. De förtjänar att uppmärksammas i dagens scen”, ”RÅ både förvaltar och förnyar folkmusiken.”

HIALÖSA – ”Mycket inspirerande och kraftfullt spelande med riktigt sköna sånger på skånska.”, ”Bra för att de tar upp gamla traditioner inom musik”, ”Fantastisk musik tagen ur den skånska traditionen”, ”Tillbaka till rötterna, till spelmansmusiken, som den borde ha låtit. Galet frejdigt och dansant och så mycket humor!”, ”Hialösa är en trio med rötterna i den skånska folkmusiken samtidigt såsom de blickar ini framtiden. Deras musik har ett alldeles eget sound. Med driv, glädje och härlig energi får de dansgolven att gung och konsertpubliken att lyssna.”, ”För att de plockar upp jättegammal skånsk musik, skruvar upp och skruvar till med humor och fotstamp.”,  ”Hialösa förnyar den skånska traditionella musiken genom att söka sig bakåt och ge musiken en ny och kraftfull gestaltning. Musiken flätas samman med livets skeden och presenteras intensivt och samtidigt tankfullt.”, ”För sitt genuina och medryckande sång och spel med rötterna i den skånska myllan”, ”Bra röj o mycket kärlek! De har ett djup, en större konstnärlig idé bakom som lyser igenom, att se dem blir en helhetsupplevelse. De gamla skånska visorna blir tunga och drabbande, de blickar bakåt men driver framåt. Dessutom helt otroligt att dansa till, nästan hypnotiskt.”, ”En grupp som går tillbaka till rötterna o det traditionella men samtidigt på sitt eget vis och spelar fantastisk fin dansmusik.”, ”Ärligt röj, fina bitar, ny energi och inget fjäsk!”

TRE – ”ny svensk folkmusik men med traditionell grund i kombination av gitarr, fiol och sång gör dem unika. Släppte i år deras första album TAKT”, ”Unikt & helt enkelt bäst! ”, ”Taktfast, Rytmisk Engagerade musik av TRE kompetenta musiker.”, ”När jag hörde dem spela kändes det som om jag kom till en annan värld”, ”Ungdomligt fräsch och rolig musik som förtjänar uppmärksamhet!”

FOLKDIVIZJON – ”Ett ungt klezmerband som bara vill sprida glädje. Med inslag av Balkan och jazz får de publiken att dansa och hoppa . Tungt gung.”, ”Ett gäng unga musiker som spelar klezmer / balkan med anmärkningsvärd såväl skicklighet som spelglädje, och med egna finurliga arrangemang. Och de varierar ständigt sin sättning beroende på omständigheter, mellan 4-5 upp till 9 musiker, vilket jag tycker bara det är imponerande.”, ”En nästan bortglömd musikstil eller musikskatt som behöver lyftas fram och det gör Folkdivizion med bravur för att det är så roligt att spela denna typ av musik. ”, ”Välkommet nytt högoktanigt medryckande balkanös!”, ”För en snabb utveckling i musiken och i samhället. På bara ett år har de genomfört ett flertal olika gig runt om i Sverige. Bland annat på korröfestivalen i somras där de slog publikrekord.”, ”Jag anser att bandet gör ett fantastiskt jobb med att sprida klezmer på ett sätt som är fyllt av lycka och värme. De är också framförallt otroligt skickliga musiker allihopa!”, ”De firar en genre som många aldrig ens har hört! Dem breder visioner, sprider glädje och får folk att dansa. Som instrumentalister är alla också väldigt skickliga.”, ”För en ofantlig scennärvaro och orimligt svängig och gungig klezmer! ”, ”De har underbar energi och talang! Väcker liv och sprider glädje i en som INGEN ANNAN!”, ”För de har den röjigaste musiken!! ”, ”De är bara bäst på att få en fantastisk stämning. Otroligt samspelta o musikaliska.”,  ”Extremt begåvat gäng! Varje musiker är fantastisk i sig, men de har också ett otroligt samspel och man märker att de är menade att spela med varann. Ungt gäng men spelar som musiker med flera tiotals års erfarenhet”, ”Spelglädjen är det största jag fått ta del av på länge.”, ”De är en fantastisk grupp med sanslöst begåvade unga musiker. De sprider alltid musikglädje och har lyckats sprida vidare uppskattningen av folkmusik till den yngre generationen.”, ”Lustig, lekande, lätt och ledig musik. Angelägen europeisk tradition i ung och samtida dräkt!”, ”Hetaste bandet i klezmer-och balkanbandet i Sverige just nu! ”

TRIO ROP – ”En grupp vars sång träffar rakt in i hjärtat. De jobbar med att förmedla känslor på ett varsamt och avskalat sätt, samtidigt som de inte räds att vara kärva, till och med brutala när de målar upp sin inre värld av toner och rytm. Nyskapande arrangemang där tradition möter moderna klanger. Texterna är aktuella för unga i vår tid! Trio Rop har verkligen lyckats skapa en ny riktning i svensk vokalmusik”, ”Genom att ge vokalmusik en stor plats och ta folkmusiken ut till många musikscener. De är inspirerande efter som de är kvinnor och transpersoner, något som ger representation till branschen”, ”Trio Rop är ett mycket bra exempel på hur vi kan inspireras av och förnya den svenska folktraditionen. De söker efter att synliggöra berättelser de saknar i den folkliga traditionen och gör det genom att lyfta fram berättelser kopplade till vår samtid klädda i folksångens kläder. Tack vare detta breddar de målgruppen och sträcker sig bortom dem som annars lyssnar på traditionsmusik. På sitt debutalbum visar de även på vilka många olika roller en sångare kan ta och den inneboende kraft som rösten har. Albumet Mellan oss håller mycket hög kvalité och symboliserar en ny tid för sången och folktraditionen.”, ”Trio Rops röster är som en väv full av toner som sammanflätas till vackert klingande sång. Trio Rops sång leder rakt in till hjärtat.”, ”Helt magisk sång, musik och text väcker känslor i hela kroppen. Och deras röster är helt fantastiskaaa glömde nästan säga det.”, ”Trio Rop är en enastående grupp med bra scennärvaro, dynamik och kreativa texter. Deras texter och sånger når fram till lyssnaren och berör”, ”Det är alltid en FRÖJD att se dessa musicera ihop. Det är tight, det är svängigt, det är vackert, texterna har djup osv osv.”, ”Dom sjunger bland annat för människor som av samhället trängts in i marginalerna av vår historia, oss vars queera liv alltid funnits men sällan fått finnas i folkmusiken och dom sjunger om styrkan i att stå tillsammans. Med både styrka och skörhet utforskar Trio Rop, med sina direkt drabbande röster, livets stora och djupa känslor. Dom banar ny väg för en ny generation av folkmusiker.”, ”Dom har ett fantastiskt samspel på scen, deras låtar är personliga som får en att inte känna sig ensam.”, ”När jag hörde Trio rop första gången gick det hela vägen in i själen. Jag var inte bekant med folkmusik sedan innan, men genom trions moderna tolkning av folkmusik, öppnade dom dörren för mig att hitta en helt ny genre. Kombinationen av deras röster och deras texter skapar en värld där alla känslor får finnas och där styrka och svaghet kan samexistera.”

TVÅ OTREVLIGA FLICKOR – ”Hörde dem i helgen på Norrköpings folkmusikfestival och hade obeskrivligt roligt. Med folkmusiken som grund tar de sig vidare även till andra genrer, spelar skickligt och är grymt samspelta, både vad gäller musiken och komiken. De borde synas o höras på fler ställen.”, ”Deras skiva och föreställning Sveriges medeltida landskapslagar är på hög musikalisk nivå, allmänbildande och otroligt roligt. En ny take på folkmusik som ibland ligger på gränsen mellan vad som är roligt och var som är upprörande, det håller en på alerten och gör att en kiknar av skratt. Absolut en av de bästa liveupplevelser jag haft på länge!”

KLARA KÄLLSTRÖM – ”Kraften och tonerna dröjer sig kvar efter att hört Klara Källströms korta framträdande på EPOS konserten/Norrköping Folkmusikfestival. Personligt, närvarande, mångsidigt och drabbande!”

VERA VINTER & HANNA EKSTRÖM – ”Oerhört vackra röstharmonier dessutom på Kalixmål!”, ”För att de i albumet Lios förnyar både den traditionella och moderna ljudbilden.”, ”En musik som kombinerar tradition och nyskapande.”, ”På skivan Lios skapar duon magiska toner som sammanflätas med text från det vackra utdöende kalixmålet. Det är en suggestiv urkraft som kommer ur kompositionerna.”, ”Underbara låtar som bara blir bättre ju mer man lyssnar. Dom känns så naturnära och ger mig ett inre lugn”, ”En underbar skiva som växer och ger mig ett inre lugn, med känslan att vara nära livet. Att den framhäver den lokala dialekten är ett plus. Skön att lyssna på.”, ”Med avtryck i det lilla samhället med kultur, tradition och närhet förmedlar Hanna och Vera en varm stämning. En musik som bjuder in lyssnaren till avkoppling i nuet och omfamnar lyssnaren med sin komplexitet.”

WOODLANDS DUO – ”De spelar och arrangerar musik som stundtals är banbrytande när det gäller att förena svensk och keltiskt språkljud, de skapar spännande samarbeten och räds inte att plocka in jazz och mer funkigare rytmer för att stärka språkbilden.”, ”Magiska toner och sällsam harpmusik förgyller varje öra som lyssnar på denna duo.”, ”Med harpa, fiol och sång skapar Kristina och Justyna ett härligt sound av egna och tolkningar av andras kompositioner i den keltiska musiktraditionen som sprider stor glädje och berör en på djupet. Deras debutplatta har uppmärksammats och spelats både i svensk och brittisk radio under året.”, ”Grymma tjejer spelar utmärkt! Vacker musik som man kanske inte dagligen hör men är riktigt fint för örat! Jobbar hårt!”,  ”De utgör en duo som skapar väldigt intressanta arrangemang och musik, som tillsammans utgör en stil och set-up som det inte finns någon annan av på svensk musikscen just nu. De utforskar genom att skapa ny musik men även översätta keltisk musik till svenska och plockar upp låter och skapar nya arrangemang som får ett eget intryck med influenser från svensk och keltisk folkmusik. De har ständigt intressanta projekt och nya samarbeten. Konserter med exempelvis Haga vokalensemble, och med folkmusikbandet Bäckafall utgör sådana exempel, där de hittar nya uttryck i folkmusiken genom exempelvis samarbete mellan folkmusikstil och kör. Det är ett band som kommer fortsätta att bidra till att svensk musikscen känns spännande, ny, och tar plats med ett eget uttryck. Hoppas att fler inspireras av deras musik och att de banar väg för att fler svenska folkmusiker kan ta sig nya spännande uttryck.”

LJUS OCH LYKTA – ”Vega, Annika, Klara och Anton bildar denna kvartett som på ett imponerande, eget och proffsigt sätt tolkar svenska visor och låtar. Så snyggt!”, ”Eget Proffsigt Lyhört!”, ”Gillar man folkmusik med sång OCH sväng så är Ljus och lykta en fullträff! Deras skiva är super men de är också ett jättebra liveband, behärskar både folksången och spelmansmusiken men skapar alltid nytt i stunden. Mycket uttryck, lekfullt och inte så polerat. De förtjänar en större publik!”, ”Teknisk brillians och lekfulla tolkningar i fulländat debutalbum med skickliga och svängiga sångare och instrumentalister. Tradition och innovation på hög nivå!”, ”Ljus och Lykta är många musikaliska världar i en – traditionellt och modernt, instrumentalt och vokalt, rustikt och elegant – och resultatet är slående i sin självklarhet”

ALLAN JANSON – ”En ung, redan skicklig och prisbelönt fiolspelman från Leksand som alltmer hörs i vimlet, inte bara i sällskap av pappa Bengans dragspel. Allan har alla möjligheter att gå långt – han är sannerligen redan på väg!”

FELICIA EKLÖF – ”En ambitiös musiker med fötterna på jorden som framför egen musik med texter som berör.”, ”Hon har ett unikt sound med många influenser från olika håll och skriver låtar som både överraskar och berör”, ”Svängig, trollbindande musik och text som passar lika bra för både den inbitne folkmusikern som en mer ovan men med ett gott öra mot jazz, pop och visa”, ”Nyskapande finstämt skön musik till tänkvärda underfundiga texter framförda med en svävande behagfull röst. I gränslandet mellan poesi, rotad folkmusik och jazz”, ”Med ett unikt, personligt sound lyckas Felicia sträcka sina starka melodier mellan pop- och folkmusik med suverän finess”, ”Felicia skriver musik som får en att påminnas om vad musik egentligen handlar om: att beröras och fångas, känna igen sig och minnas. Här finns härliga melodier och ett ärligt språk, och tillsammans skapar dessa beståndsdelar något alldeles eget och medryckande. Musiken framförs på ett skört, vackert och ärligt sätt där tradition får möta även mer poppiga inslag.”, ”Med rötterna i folkmusikens berättande melodier och popens texter rymmer Felicia Eklöfs musik en kombination av sväng och berättelser som berör i sin direkthet. Här kombineras vemodiga toner med hennes kommunikativa stämma.”, ”För värmande musik med härlig kreativitet i nyskapande anda. Med hjärtat på det rätta stället är det lätt att vilja dansa- och sjunga med!”, ”En ung kvinna som blir som ett med musiken Hon lyser och lever för den. Först var det kärleken i rösten och nu har den fått en extra dimension av att hon själv skriver texterna. Hon för folkmusiken vidare som en fräsch regndroppe i en allt kärvare, torrare och likformig musikvärld.”, ”Med sina träffande texter invävda i fina harmonier väver hon samman både det som skaver och det som ger livet mening och framtidstro.”, ”Hon skapar musik som alla relatera till och med en folklig ton och fin känsla!”, ”Fångade melodier och välskrivna texter som speglar livet är en styrka i Felicias musik. Med inslag av folk, pop och jazz, skapar hon musik som tilltalar en bred publik.”

BJÖRN GARDNER – ”Otroligt bra, inspirerande och uttrycksfull. Spelningen som Björn Gardner gjorde på Parksnäckan i Uppsala var helt otrolig. Helt klart värt att få spridning och uppmärksamhet.”, ” ”Svensk folkmusik i organisk fasförskjutning’ för att citera Timo Kangas recension av Gardners Tre Sultna Mågar i tidningen Lira. Björn Gardner är en nyskapande artist som ur folkmusikens rika tradition smälter samman både det nordiskt klingande vemodet och folkrockens angloamerikanska rötter, på ett så självklart sätt att man förblir omedveten om var det ena börjar och det andra slutar. En organisk syntes som tar sin alldeles egna plats i folk- och världsmusiken. På Liras hemsida kunde man i samband med släppet av Tre Sultna Mågar läsa: ’Sångaren Björn Gardner som härmed på allvar kliver fram som en central spelare på folkmusikscenen.’  Vid ett imponerande framträdande av Björn Gardner och band på Fränder & Vänners Folkmusikfestival i Uppsala i Augusti i år – var låten Dårefjell speciellt gripande med sin närmast hypnotiska och ödesmättade klang.”, ”Jag vill föreslå Björn Gardner som årets nykomling med albumet Tre Sultna Mågar bryter ny mark inom nordisk vokal folkmusik. Det känns som att Gardner behandlar den klassiska folkrocken som en tradition i sin egen rätt och att han lyckas förnya den på ett uppfriskande sätt. Det låter både tidlöst och samtidigt som om det var en bortglömd pärla från 70-talet, men med ett lustfyllt nyttjande av kärvare element som kvartstoner, på ett sätt som landar någonstans mellan äldre norska sångare och deltablues.”, ”Aldrig hört något liknande, det är spännande influenser och en mjuk känslighet”, ”Nytänd stjärna på folkmusik himlen med sin starka med ändå känsliga röst. En röst med en speciell klang, en klang som helt oberoende av sångtexten berättar sin egen ordlös historia.”, ”Fängslande länk mellan nordisk folktradition, psykedelisk folkrock och singer/songwriter.”

ISAK ERIKSSON – ”Låtarna från Västerbotten efter Valfrid Rönnlund och andra har sällan låtit så levande, självklara och oemotståndliga som när de kommer ur Isaks fiol. Stolt, stort och strålande!”