ÅRETS TRADITIONSBÄRARE 21-22:

En levande tradition där dåtid möter nutid är vår genres livsnerv. Priset går till någon som under 2021-22 utmärkt sig genom att levandegöra och förmedla en folklig tradition från när eller fjärran. 3 nominerade

LENA JONSSON – ”Traditionen sitter i ryggraden. Förnyelsen i fingertopparna. Viruositeten går hela vägen från tårna till hårfästet. Hon är suverän kort sagt.”

ANNA KARLSSON & ANNA RUBINSZTEIN – ”För fantastiskt fint duospel med repertoar från Värmland. Musiken står alltid i fokus, de spelar otrolig skickligt och har tagit sig tid att verkligen lära känna varandras spel. ”

CHICOS FRITOS – ”De spelar eldig traditionell flamenco på nytt vis. De bär traditionen och lyfte den till nya höjder”

DANIEL PETTERSSON – ”Daniel är en mycket fin spelman som förvaltar och förnyar folkmusiken från Västerbotten. Han har ett vackert och uttrycksfullt melodispel och ett fantastiskt sväng. Dessutom är han en grym dansspelman.”

ANNA EKBORG – ”Anna har sedan hon började ’gräva’ i Folkmusikhusets låtarkiv fastnat för fram för allt Rättviksspelmannen Petters-Eriks spel. Hon hade skivdebut med sin CD SOLO hösten 2021 där hon ffa spelar låtar hon hittat i låtarkivet. CD:n har hyllats av ett flertal recensenter bl.a Ånon Egeland (Norge) som bl.a skrev: Anna Ekborg har djup respekt för traditionen och läromästare både levande och dödade” Dalecarlia musicaward utsåg även ’SOLO’ till ’Årets folkmusik’ med bl.a motiveringen: ’Med fötterna djupt i Dalarnas spelmanskultur gör hon traditionen till sin och visar att den traditionella folkmusiken är levande och vital’ ’SOLO’ utsågs även av Manifestgalan till årets folkmusik: ”Ståtlig, mäktig och självklar-sådan är denna solodebut. Med låtar från Rättvik som specialitet spelar denna spelman nitton sololåtar med sådan glöd att man tappar andan. Här har vi en ung spelman som med trygghet och energi spelar trad på riktigt, på allvar”. Att en ung spelman väljer djupdykning i det traditionella som hon hämtar från gamla inspelningar i arkiven och även nu levande traditionsbärare känns viktigt för att bevara vår låtskatt ”

TZEITEL – ”Bandet har outtröttligt framfört den fantastiska klezmermusiken under många år. Oavsett om de spelar på stora eller små scener uppträder de med alltid med samma inlevelse och skicklighet. Gruppen Tzeitel är en betydelsefull bärare av den romska musiktraditionen.”, ”I 15 år har Tzeitel hållit på och spridit klezmern. Nominerar dem för deras insats i att sprida dessa judiska melodier… Musiker som borde få mer uppmärksamhet för deras otroliga musikalitet. Viktiga mer än någonsin när det samhället splittrad och vi går mot ett mer homogent värld, inom såväl musiken, som samhället i stort… ”

PARI ISAZADEH – ”Pari Isazadeh är en självklar och värdig kandidat som årets traditionsbärare! Pari började att lära sig flertusenårig sydpersisk konstmusik från sin pappa och sjöng på scen redan som barn! Hon har bevarat denna säregna musiktradition i flera album och har samtidigt presenterat svensk folkmusik till den stora iranska publiken i världen bland annat i albumen ”From Dezful to Dalarna” och ”From Dezpol to Kabul” vilka har blivit mycket uppmärksammade i världen! Paris musik har förekommit i flera andra album tillsammmans med andra musiker bland annat samarbete med det norsk/engelska skivbolaget Grappa som har get ut albumet ”Iranien woman” vilket tilldelades priset ”Årets världsmusikalbum” av tyska musikkritikerna 2014. Dags att uppmärksamma Paris ihärdiga arbete med att bevara och presentera sypersisk och svensk folkmusik i världen!”

ANDERS ROSÉN – ”Anders har sedan början av sjuttiotalet varit en spelmännens spelman. Han har i fem decennier varit en vägvisare både som bakåtsträvare, framåtblickare och kunskapare. ”

LIDIJA DOKUZOVIC TRIO – ”Vackra sånger som går i traditionens tecken”, ”Traditionerna från små byarna måste vi bevara”, ”För bevarandet av traditionella sånger från olika delar av Kroatien och Balkan.”, ”Trion ger en underbar och autentisk tolkning av traditionella låtar från Kroatien och västra Balkan. Skickliga och inspirerade musiker skapar urvackert musikaliskt landskap och, så lätt och ömt, tar lyssnaren in i ljuvlig ljudfamn.”, ”Mina två favoriter Skandinavien och Balkan framfört av fantastiska musiker!”

TAILCOAT – ”För att talangfullt , skickligt och lyhört bära folkmusiktraditionen inte vara vidare utan framåt.”, ”Så jääääkla bra helt enkelt”

ARNE FORSÉN – ”För hans genreöverskridande gärning som jazzpianist och där han på ett lyhört har spelat in folklåtar från Dorotea med genuin känsla och låtit dem få nytt liv. Folk-musik-jazz utan krusiduller och med ett alldeles eget uttryck och sväng som låter enkelt men som verkligen inte är det!”

TARABBAND – ”De är fantastiska!”

JOEL BREMER OCH DANIEL PETTERSSON – ”Det är ett oerhört fint samspel mellan dessa två folkmusiker. Joel Bremer på fiol och Daniel Pettersson på nyckelharpa/kontrabasharpa. Tillsammans skapar de verkligt njutningsfyllda stämmor och lyfter på ett ömsint sätt fram det allra skönaste i varje låt.”

ERIKA & CECILIA – ”Spelmansduon Erika Cecilia hör till den strömning som förnyar genom att söka sig bakåt i tiden, mot barock och renässans. Alltid kraftfullt, med bra attack (…) på ”Allegro violento” är det norduppländska idiomet sömlöst sammanflätat med ett arkaiskt uttryck. Som en sommaräng och ett ekande vitkalkat kyrkorum i ett” (DN 15/12 2019)”

ANNA RYNEFORS – ”En eldsjäl som gjuter nytt liv i gamla sagor och visor med gamla traditioner och trillbinder 1000-tals i hundratals föreställningar världen över ”

PELLE BJÖRNLERT – ”PÅ senaste plattan Original så cementerar Björnlert och levererar facit på hur småländsk tradionsmusik ska levereras i samtiden”

JUANJO PASSO – ”Juanjo Passo har outtröttligt forskat kring den argentinska tangons historia, vridit och vänt på musiken utifrån de olika teorier som finns kring dess ursprung, kopplingen till folkmusiken, slavarnas inverkan på tangon och inte minst den nyskrivna tangon. Han började med gitarr men fortsatte sen till bandoneon för att tränga ännu djupare in i tangons värld. Han har sen 20 år tillbaka lett Orquesta Tangarte i Malmö och arrangerar även tangokvällar genom föreningen Klubb Baires, där bjuds på konserter, dans, föreläsningar och film och allt handlar om argentinsk tango.”, ”God traditionsbärare av argentinskatangon men också brobyggare till annan folkmusik t.ex finsk och svensk”

OLOF KENNEMARK & PERS ALEXANDER OLSSON – ”Med sina svängiga arr på nya plattan Som Förr, lyckas Olof och Pers Alexander göra traditionella hits både nyskapande, aktuella och tidlösa. Duon är riktiga traditionsbärare i ordets rätta bemärkelse!”

MY DEAR COMPANION – ”Bandet består av en trio från Göteborg (Hannah Shermis, Kea-Marie Sittler och Agnes Åhlund). De sjunger country/americana och ackompanjerar sig själva på gitarr, banjo och citra. De sjunger både klassiker och egna låtar.”, ”Med oerhört vackra röster som sammansmälter på ett organiskt sätt ger de liv och kärlek åt odödlig americana. Ljuvligt! ”, ”Historiens vingslag är tydliga i deras musik. Blunda, låt musiken omfamna dig. Tid och rum är sekundära.”, ”Lyfter upp musikens pärlor till nya dimensioner för mig som lyssnare med sin fina stämsång”

ANNA HEIKKINEN & LÄNGTANS KAPELL – ”Gräver fram och förnyar gamla musikskatter samt främjar spridning av sverigefinländarnas kulturarv.”, ”Anna Heikkinen & Längtanskapell bär den sverigefinska berättelsen vidare, om flykt och längtan. Det som hände då det händer också nu och med hjälp av deras musik kan vi börja prata om det som är svårt för oss i dag. Allt detta framförs av superskickliga musiker. Alla värda ett eget pris!”

VANJA MODIGH – ”Vacker folkviseton i stämningsfull tappning med 3 vackra röster ”, ”Nyskapande traditionsbärare. Tre mycket duktiga sångare som tillsammans skapar en otroligt vacker klang.”OLO

SIMON SIMONSSON – ”En outtömlig källa av oskattbar kunskap och konstnärskap, det kännetecknar Simon Simonssons spel av låtar han i sin tur lärt av äldre traditionsbärare och som han odlat under ett långt liv. Han har inspirerat många musiker att följa in i hans värld rik på skiftande färger och rytmer. En traditionsbärares verv är frukten av erfarenhet, kunskap och ständigt närvarande skapande. Där är Simon Simonsson.”

WOODLANDS DUO – ”Till en duo som är otroligt hängivna sin musik, med inlevelse och ständigt nyskapande av traditionell folkmusik.”, ”De är fantastiska musiker som bevarar traditionen av deras instrument. ”

ROSTAM MIRLASHARI – ”I år gjorde Rostam sin examenskonsert på KMH som den första i VÄRLDEN att ta examen i baluchisk musik! En historisk händelse, som nu följs av nästa ännu större steg: han har börjat sin master helt tillägnad den baluchiska musiktraditionen. Rostam är en av världens mest kända nu levande baluchiska musiker och kallas inte för inte för the Prince of Baluchi Music. En stor symbol för baluchiska och persiska diasporan över hela världen, en fantastisk, virtuos och enormt kunnig musikskapare och vokalist, i tillägg med ett stort hjärta och brinnande samhällsengagemang som producent och initiativtagare till festivaler, konserter och projekt för människors lika värde och kulturens stärkande och spridande i många många år i Sverige. ”

JOSEFINA PAULSON – ”För hennes arbete med omfattande forskning runt Ellen Lagergren. Kommande konserter och inspelning av Ellens musik. ”

MALTE ZEBERG – ”För hans film med spelmansporträtt i Skåne. Långa intervjuer med spelmän som fortfarande lever och spelar, men som också har färgat flera generationer av spelmän. Fina intervjuer, för både samtiden och för framtiden!!”

RÅ – ”De för vidare folkmusiken i en modern tid”, ”Att bära en så lång och spännande tradition som folkmusikens kräver passion, kärlek och en hel massa musikaliskt hantverk. RÅ är tre unga, kvinnliga musiker som utforskar och tänjer på gränserna men som är väl och vackert planterade i folkmusikens goda jord.”, ”Med stor kärlek för den svenska folkmusiktraditionen skapar RÅ lekfulla och kaxiga arrangemang, som på bästa vis utmanar och förnyar ramarna för den svenska folkmusiken!”

KRISTINA LEESIK – ”Kristina bär folkmusiken vidare in i 2000 talet. Hon kombinerar tradition med nyskapande. ”

STAERNA – ”Staerna bär en fantastisk mix av svensk och arabisk folkmusik. Gammalt blir nytt i det ultimata musikaliska mötet! ”

KANTORNS KAPELL – ”Bevarande av svensk folkmusik med Småländsk tradition och känsla.”

ESBJÖRN HOGMARK – ”Få människor lever och andas nyckelharpa på det sätt Esbjörn Hogmark gör. Med sitt oförtrutna arbete att vårda, värna och vidareutveckla nyckelharpan är han en värdig kandidat till årets traditionsbärare.”

TINA QUARTEY – ”Hon är entusiastisk och nyskapande och medryckande musikalisk!”

LOUISA LYNE – ”Hon förnyar en gammal tradition och nyskapar sång på jiddish”

KV ARKEN – ”Tre kvinnor som ständigt söker förändring med klarinett, cello och altfiol, har ursprung i kammarkletzmer. Härligt, livfullt, stark och smärtsamt ”,, ”Ingen lyfter upp och fångar en som dem! Magiska!”, ”Strålande musik och närvaro på scenen. Såg dem spela i föreställningen Anne Frank, samt på Palladium i den mest magiska konsert jag tagit del av. Med toner från historien och kulturer som ej får glömmas samt nyskapande låtar som berör.”,  ”Passion för gammalt med driv framåt.”, ”Vi behöver Kv. Arken. De spelar omkull oss. De får oss upprätta igen. Ger oss plats. I låtar vi känner igen, i såna vi aldrig hört. Vi som känner för mycket. Vi som känner för lite. Vi som behöver lugna rum, att vila i. Vi som behöver dansa vilt, i stora salar med snälla golv. Kv. Arkens musik är fönster som både öppnar sig mot världen och håller den ute.”

EVA TJÖRNEBO – ”Eva är sedan 1970-talet en av landets mest aktiva vissångare. Hon besökte i ungdomen traditionsbärare i Skåne och har genom åren fortsatt att samla visor som hon sedan förmedlat på otaliga visstugor, viskurser och framträdanden. Gruppen Folkvind, där Eva var sångerska, turnerade tidigt både i Sverige och utomlands med stort inslag av Evas visor. I gruppen Viskompaniet har hon lyft fram den folkliga vistraditionen och via CD-skivor och konserter gjort den spännande och tillgänglig under nära 30 år ”

KHALA UMA – ”Har spridit indiansk kultur ock musik i 35 år i Sverige”, ”Khala Uma spelar folkmusik från Bolivia, Peru och Ecuador. Gruppen startades 1986 i La Paz i Bolivia. Gruppen bestod då av två personer – paret Gitte Pålsson (sång, charrango, gitarr, trummor, berättande och dans) samt Cesar Salazar (panflöjter, kenaflöjter, gitarr, trummor, sång, dans och berättande). Från 1988 verkar gruppen i Sverige, med Skåne som bas och från början av 2000-talet ingår även dottern Tania Salazar Pålsson (sång, fiol, trummor, berättande, dans mm) och Allan Skrobe (gitarrer, mandola, mandolin) Gruppen fortsätter ihärdigt att sprida Andernas musik och kultur via föreställningar, konserter och inspelningar.”

ZORNS FOLKMUSIK – ”Jeanett och Peter Rousu plockar fram den musik som florerade kring konstnären Anders Zorns ståtliga hus i Mora och gestaltar denna i ord, ton och bild. Ett unikt tidsdokument, ett spännande och intresseväckande sätt att bära traditionen vidare.”

ORQUESTA TANGARTE – ”För att de är den första och enda argentinska tangoorkester som med sin passion till musiken och traditionen håller tangomusiken levande.”, ”En grupp som hängivet jobbar för att tangon ska vara levande och ta plats i kulturlivet med värme, kraft och innerlighet i sitt musicerande.”, ”Fantastisk musik !”, ”Förmedlar tangomusiken i traditionell& modern tappning”, ”För ett konsekvent arbete att föra den argentinska tangons musik vidare till nya generationer.”, ”Tango på högsta nivån”, ”Juanjo Passo och Hedda Heiskanen tar vara på den argentinska tangon. ”, ”Folkligt och dansanta toner med denna grupp”, ”En orkester som outtröttligt och med stor passion och skicklighet förvaltar den rioplatensiska tangon, ett världsarv, i kalla Sverige.”, ”För att orkestern tillsammans och med stor känsla, år efter år, hängivet bär fram tangons innersta själ med stor virtuositet!”, ”Ett tangokompani som är levande och berikat särskilt Malmö med tangokärlek i många år. En familjeangelägenhet med öppna öron för nya arr av argentinska favoriter. En liten men blandad esemble av musiker från flera länder. Det finska gifter sig med det argentinska !”, ”Den bästa orkestern att föra tangotraditionen vidare! Skickliga musiker!”

DAHL – ”Traditionsbärare på en egen nivå. Historieförankrade, instrumentellt virtuosa och väldigt musikaliskt framförda melodier från Småland.”

VERA VINTER & HANNA EKSTRÖM – ”Förtrollande musik som ger en skör dialekt en stark röst”, ”Att skriva ett album på Kalixmål med toner från Dalarna, det är något ytterst speciellt. Att även blanda detta med moderna elektroniska inslag- genialiskt. Låtarna framhävde fina känslor hos mig och musiken sköljde över mig på ett sådant mjukt och fint sätt när jag lyssnade första gången. Magiskt!”

OLOF ERICSSON – ”För det fina arbetet han lagt ned på revideringen av Närkesssamlingen, låtarna efter spelmannen Pähr Andersson. Ett tidskrävande, varsamt och noggrant arbete till glädje för många generationer framgent.”

SAMUEL FREDY LUNDH – ”För sitt inkluderande av ickebinära i skapandet av Bäckadräkten.”, ”För sitt enastående arbete med att ta fram Bäckadräkten och lyfta fram det queera och vackra i folkmusiktraditionen!”, ”För ett otroligt viktigt jobb med Bäckadräkten för Fredy Samuel folkmusiken framåt och gör den mer kärleksfull och inkluderande.”

JP NYSTRÖMS – ”Jp Nyströms har under 45 år förvaltat, föryngrat, förmedlat och förädlat den norrbottniska folkmusiken. Orkestern bjuder på sig själva med en aldrig sinande energi och uttrycksform vilket är hedervärt.”

ALE CARR – ”Ales virtuosa, mångsidiga men också genommusikaliska spel hörs i en lång rad sammanhang, till glädje för publiken i Sverige, Danmark och resten av världen. En fantastisk traditionsbärare redan nu!”, ”Outstanding!!!”