Alla vinnarförslag

Årets Grupp

Här är de förslag som kommit in hittills. Nyaste förslag/motiveringar överst

ÅRETS GRUPP
Kan vara allt från duo och uppåt. En grupp sångare eller musiker, eller blandningar av dessa som under 2016 utmärkt sig musikaliskt, på scen och med ett starkt personligt uttryck, bra scenisk kommunikation. Någon som synts extra mycket på scen, på festivaler eller i andra publika sammanhang och med en tydlig koppling till folklig tradition.
Möjligheten att föreslå vinnare är nu stängd. De nominerade presenteras 15 februari kl 13 på Dunkers i Helsingborg. Välkomna! Sänds även på nätet här på hemsidan.

Awilas – ”För att skivan med egen musik, egna texter och arrangemang är något av det finaste jag hört. Konserten med bilder från naturen var helt underbar. Borde ha fått upplevas av alla.”

Groupa – ”Groupa förnyar sig ständigt! Grammisnominerade med sin senaste CD”

Norr om Stockholm – ”Tre unga kvinnor som spelat med varandra i fem år på olika musik skolor nu senast på KMH där de verkligen gjorde ett finfint arbete med att ur källor hitta det gömda spelkvinnorna. Och deras musik. Alva Granstrom, Magdalena Eriksson och Stina Brandin rutinerade musiker som spelar tight så gåshud uppstår på ovanliga ställen där den sällan känns av. Deras skiva blev en manifestation för bortglömda spelkvinnor! Skivan heter Efter och är frukten av de arbete som lagda ner i arkiv för att hitta de kvinnliga traditionsbärarna av svensk folkmusik. Det är dags att premiera Norr om Stockholm för vackert spel och en stor kulturgärning.”

Orquesta Tangarte –

Anders, Håkan & Urban – ”Anders, Håkan och Urban har med sin skiva, men framförallt med sina framträdanden satt en hög ribba på folkmusikåret 2016. Deras sväng och deras spelglädje övergår allt annat och de lyckas göra allt de rör vid till purt guld!”

Golbang – ”Ett fantastiskt mångkulturellt artisteri”

Julma – ”Cornelis på tornedalsfinska bland annat gör Julma till ett band att hålla ögonen på. ”

Beches Indian Brew –

Mattias Pérez & Sofia Karlsson – ”Njutbar sång och musik. Fint samspel.”

Höstorkerstern – ”Musikkollektivet Höstorkestern som har medlemmar från Kiruna till Malmö har förnyat och återupplivat svensk progg, med inslag av rock, folk, blues och punk. De släppte två singlar 2016 och i januari 2017 släpper de sitt andra fullängdsalbum.”

Nordic Raga – ”En grupp som spränger gränser för vad både nordisk och indisk musik kan vara.”

Superstar Orkestar – ”Denna fantastiska grupp har inspirerat så otroligt många med sin medryckande livsbejakande musik. Över 5000 elever har lyssnat till orkestern och ca 1000 elever har deltagit i workshops. Gruppen har gett ut sin fjärde skiva i år och många har glatts på privata fester, festivaler och bröllop”, ”Bästa balkanbandet! Ambitiösa glädjespridare. Introducerat denna musikstil till många genom spelningar i skolor, på festivaler,TV och samt givit ut en ny skiva 2016”, ”De spelar som om de vore födda och uppvuxna på Balkan”, ”Ett unikt band som förvaltar och utvecklar romsk musik. Otroligt sväng!”, ”Spelar Balkanmusik med sådan fantastisk känsla o takt.”, ”För att de tar Trubaci till en ny nivå och gör den folkkär”, ”De spelar med sådana energi och glädje och verkligen i skymundan fast de är riktigt stora i sin genre. 2016 har de synts i en dokumentär i SVT ”svenskarna i Guca”. De har även spelat i SR och på TV4 i direktsändning som överraskning för Tilde de Paula Eby som fyllde år. Musik till 101-åringen. De har gjort flera offentliga spelningar under året mm”, ”BÄSTA!”, ”Fantastisk glädje på scen, brinnande intresse för musiken och ett engagemang för att sprida balkanblåset till unga som gamla”, ”Deras musik och engagemang är bästa sättet att sprida integration, svenskar med invandrare invandrare med svenskar. Många musikskolor och ungdomar runt om i landet har lärt sig spela deras musik och många invandrare och svenskar har tillsammans dansat i takter av deras musik. Det är guld värt i dagens samhälle nu när vi måste kämpa mot fördomar och för gemenskap”, ”Musiken sprider glädje o förståelse för andra kulturers musik”

Jordbrand – ”En spännande ny grupp som spelar och sjunger en fusion mellan folkmusik och visa.”

Tummel – ”En grupp som fått en nytändning under detta sitt 19e levnadsår, dels genom ett samarbete med finska dansgruppen Tsuumi, och dels genom projektet ”Flyttfåglar”, ett skolkonsertprojekt där gruppen via medlemmarnas egna levnadsöden lyfter fram hur migration alltid varit en naturlig del av Sveriges historia”

Mp3 – ”Variation med rytmer. Ibland behagligt att lyssna och njuta och ibland rycks man med i rytmerna. Dansant, svängigt och fint samspel! ”, ”Spelglädje och kunnande ger en härlig upplevelse!”

Bridget Marsden & Leif Ottosson – ”Denna skickliga duo bevarar det gamla med sina nyskapande arrangemang av traditionella låtar men utvecklar ständigt sin egen musik stil genom moderna och nyskapande kompositioner”, ”Underbara med sina fantastiska melodiska låtar”

Kraja – ”En av Sveriges internationellt mest framgångsrika grupper med turnéer i Tyskland, Österrike, Schweiz, Japan m.m. Gruppen har nyligen firat 15-årsjubiléum och är aktuella med en kritikerhyllad jul/vinterskiva och framträdanden i SVT:s Gokväll och Olof Wretlings Vinter i P1”, ”I 15 år har de förfinat sin stämsång, turnerat i Europa och Japan och med den senaste skivan ”Isen sjunger” visar de att de både kan förvalta traditionen och vara nyskapande. Med sin sång försätter de publiken i en stämning som måste upplevas”

Trio Samara – ”Elbasisten Stefan Bergman, saxofonisten Sten Källman och Oudspelaren Ahmad Al Khatib. Flera geografiskt vitt skilda musikformer möts, allt från östgötska visor, nordisk (både svensk och norsk) folkmusik och musik från Irak, Turkiet och Syrien samt några egna kompositioner”

Vokalgruppen Andetaget – ”Fyra tjejer som sjunger fyrstämmigt, med en känsla som berör var och en. Sjunger sånger från hela världen och har ett unika sätt att improvisera, arrangera musik och utforma konserter”

Symbio – ”Skickliga musiker som skapar fantastisk stämning och gör att man förflyttas till de platser och miljöer som deras låtar handlar om.”

Systerpolskan – ”Gruppen består av Täpp Ida Almlöf, Verf Lena Egardt, Cajsa Ekstav, Erika Lindgren Liljenstolpe, Sonia Sahlström, Lena Willemark och Cecilia Österholm – samtliga välkända, etablerade spelmän som är djupt rotade i sina folkmusikaliska traditioner. En skivinspelning några helger resulterade i ett albumet Randig kjortel som släpptes i september 2016. Det är musik av yppersta klass där de olika spelmännen ger uttryck för såväl drivet solospel som tajt samspel. Systerpolskan har under året som gått medverkat i TV-program som Allsång på Skansen, Moraeus med mera, Nyhetsmorgon och Go’kväll. Gensvaret från publiken har varit stort och varmt, och Systerpolskan har tack vare uppmärksamheten fått en helt ny publik även utanför folkmusikens gränser. Med sitt skickliga spel har de öppnat dörrar till nya scener och givit nya öron exempel på vad vår rika låtskatt har att erbjuda. ”

Lena Jonsson & Brittany Haas – ”Två musiker från olika traditioner möts i musiken med stark tradition och en självklarhet som inte går att ifrågasätta”

Rim –

Ninni & Laif Carr – ”Ninni och Laif Carr är skickliga traditionsbärare av den skånska folkmusiken och med humor, värme och stor erfarenhet spelar de i alla tänkbara stora och mindre sammanhang. Spelmansglädjen smittar av sig och de kan få även den största publik att sjunga med och/eller dansa, när tillfälle ges. Ett exempel är Folkrotfestivalen, som de outtröttligt arrangerar vartannat år på sin gård. Hela Spelmansgården framstår som en manifestation av den äkta folkmusiken. Med den lätthet som bara utmärker virtuoser trakterar de båda många instrument och sångarter; för att bara nämna gethorn, kulning, näckafiol, gitarr, ukulele, träskofiol, durspel, Sandviken Stradivarius såg, munspel, skedspel, okarina och Värendstrumma. Ninni utsågs till regerande världsmästare i träskofiol och erhöll Ängelholms Kultursällskaps stora pris 2016. Dessutom letar Ninni och Laif fram gamla, traditionella vistexter och framför dem till mångas glädje och kunskapsberikande. Ibland bjuds publiken på musikaliska höjdpunkter när hela familjen Carr uppträder”

Doggerland –

Abjeez – ”Abjeez är bandet som lyckas blanda orientaliska grooves med reggae, flamenco, pop och soul och gör det klanderfritt.”

Förbjudna Orkestern – ”Ett unikt projekt med fantastiska kvinnor”

Skenet – ”Sveriges häftigaste folkrockband”

Darya & Månskensorkestern – ”Sverigefinska bandet Darya och Månskensorkestern tolkar gamla finska schlagers och finsk tango bättre än någon annan. Hjärta och smärta på riktigt!”

Västanå Orchestra – ”Gruppen som förenar folkmusik, teater och folkrock”

New Tide Orchestra – ”Grandiost 20-årsjubileum och två nya skivor! Kan det bli bättre? New Tide Orchestra går från klarhet till klarhet!”

Flocken –

Music is the weapon – ”Sveriges bästa liveband som spelar afrobeat ala Fela Kuti i gränslandet mellan James Browns funk, jazz och Yoruba-musiken!”

Ahlberg, Ek & Roswall – ”De var bäst ifjol och de är fortfarande lika bra! Ett helt fantastiskt band, både på skiva och scen!”, ”Fortfarande Sveriges bästa grupp”

Siri Karlsson – ”Siri Karlsson korsar folkmusik med elektronik och ett förtrollande mörker som inga andra”

Work, Västerås Världsorkester – ”En sann Världsorkester. Spelar världsmusik från alla världens hörn. Musikanter med som även härstammar från olika länder”

232 Strängar – ”Dessa två unga flickor skänker sådan värme och stämning med sitt fina spel.”

Hemstannarna-ensemblen – ”En grupp på 15 personer i åldern 4 – 78 år som under det senaste året han gett föreställningen Hemstannarna, en musikalisk berättelse om de svenska emigrationen. Minst 30 000 personer har sett föreställningen, senast i en fullsatt stadsteater i Lund den 19 nov.”

Hemliga gästen – ”Färgsprakande, skickliga och medryckande.”, ”Originellt, berörande, svängigt och skickligt musikkollektiv!”, ”Såg gruppen uppträda i Stockholm och det var bland det mest magiska jag varit med om. Blandingen av instrument, röster och stilar är så coolt och annorlunda!!”, ”Underbart härlig, svängig modern folkmusik med vettiga texter. Skickliga musiker och känsliga röster. Spelglädje!!”, ”Sjukt bra musiker med intelligent musik!”, ”Så bra!”

Louisa Lyne & Di Yiddishe Kapelye – ”Detta bandet förför oss, överraskar och försätter oss i dåtid och framtid på samma gång. Deras passion för det spelade ordet och yiddish folkmusik går rakt in i mitt hjärta och jag är för evigt rörd”, ”För att detta band har startat en yiddishrevolution och lyft yiddishkulturen från att vara något bortglömt till att vara högst levande”, ”Oemotståndlig musik i en annorlunda genre. Fantastiska musiker!”, ”Bär fram yiddishmusiken till nya höjder, världsklass och att jämföra med de främsta i klassen”, ”Med känsla av såväl vemod som glädje, stor inlevelse och fantastisk spelglädje förmedlar dom ett i vårt land nästan helt utdöende kulturarv”, ”Underbar röst och kompetens av alla musiker….ett fantastiskt band. Dom för traditionen vidare på ett fint sätt”, ”Framför klassisk Yiddishmusik med en sådan glöd och värme men också ett nytt sätt, utan att ta bort det ursprungliga tonerna och historien”, ”Fantastiska musiker. Louisa Lyne är en otrolig begåvning både som sångerska, artist och så skriver hon egna texter på ett främmande  språk och även egen musik bl a. Underbara arrangemang. Trevligt med översatta klassiker till yiddish. Medryckande och fascinerande! Och underbart med gamla klassiska yiddishsånger. Underbart att någon tar vara på denna musikskatt på ett utdöende språk.”

Sara & Samantha – ”Sara Parkman och Samantha Ohlanders har tillsammans med Hampus Norén skapat det som Sverige har längtat efter allra mest, i en tid när allt ondare och egoistiska krafter motar kulturen i grind. En ärlig, stark och rungande rolig historieberättelse som befriar, utmanar och tvingar oss till eftertanke, skratt och gråt”, ”Om man sett Sara Parkmans och Samanta Ohlanders magnifika Fäboland så finns det ingen annan vinnare i Årets Grupp än denna. Hadse galan inte lagt ned kategorin Årets Tvärspel hade statyetten varit given. En fantastisk föreställning där man mixar folkmusik med poesi, självdistans, humor, elegant ljus, dekor och ljud och lyckas fånga storpubliken till en hyllning av fäbodarnas tanter! Obegripligt bra helt enkelt!”

Lisas – ”Så häftig musik, unika röster och konstmusik av rang.”, ”Sveriges två bästa folkmusiker just nu !”, ”Lyriskt, vackert nyskapande på traditionell grund.”, ”Lisa Rydberg och Långbacka Lisa Eriksson är båda kompositörer och virtuoser på sina instrument, med gränsöverträdande rötter i både folkmusik och klassisk musik. Två fenomenala instrumentala röster som blandar eget och traditionellt med en gemensam känsla för en spännande atmosfär av sinnliga klanger och finstämd melankoli, interfolierat med eruptiva kaskader av rusig lycka.”

Triakel – ”Helt klart bäst på det de gör. Får även de tråkigare melodierna att sätta sig på hjärnan. En grupp som levererar 1000% hela tiden. ”

Folk All-In Band – ”En folkmusikalisk virvelstorm som återuppväcker de gamla låtarnas inneboende glädje och fröjd.”

West of Eden – ”Skickligt, njutbart, skönt, rent”, ”Bästa irländska bandet i Sverige som på ett eget och subtilt sätt skriver unika texter med spännande, poetiskt och historiskt innehåll omslutet och förmedlat i fantastisk musik med genialiska arrangemang. Bandet övertygar från år till år med att aldrig släppa på sitt konstnärliga och musikaliska unikum”, ”Välskriven musik framförd av duktiga musiker med stor känsla och glädje”, ”För att de har länge varit en framstående grupp i den irländska genren, även på Irland! Snygga kompositioner, texter och arr.”, ”Med en musikalisk säkerhet och känsla i varje detalj bildas en helhet som värmer och lyfter och tar oss lyssnare med till nya nivåer!”, ”Kritiker- och publikrosade 20-årsjubilarer som för varje platta blir bättre och nu också bjuds in till samma internationella festivaler som tex Kate Rusby”, ”Denna svenska folkpop juvel med keltiskt klingande melodier och fantastiska musiker utvecklas ständigt vidare. Nu inne på sitt tjugoende bandår fortsätter de att tjusa och skölja sin musikglädje över oss! It’s pure delight! ?”, ”Musikalisk kvalitet och känsla”, ”Alltid glädjefyllda framträdanden, fin kemi i gruppen och bra texter”, ”Härlig musik och underbar sång!”

Jaerv – ”Jaerv has successfully broadened the audience for folk music. By intertwining a bit of jazz and pop, they have invited a younger audience to appreciate the wonderful world of folk music. Jaerv has found a way to make some ancient songs quite fresh and their original songs are innovative and captivating. This intriguing quintet can play a variety of instruments quite skillfully and their music is very addicting. The harmonies as they sing can put one in a bit of a euphoric mood desiring nothing more than for them to continue singing. Another reason that Jaerv deserves a nomination, is that beyond just being amazing musicians, they are also committed to bringing their music to audiences around the world, as they have shown in their recent tours to the United States and Japan. They are also involved in music education as they go into schools to perform and even occasionally invite the students to perform with them. They also have provided workshops in which other folk musicians can join with them to have fun. In addition to a successful multi-country tour this year, Jaerv released their third studio album, entitled Under den linden. Listening to Jaerv makes me want to be a better musician as well as a better person. I am inspired.”, ”För att Jaerv på ett inspirerade och nutida sätt sprider och därigenom bidrar till att bevara svensk folkmusik och dess tradition!”, ”Svängigt, stämningsfullt, medryckande, berörande”, ”En grupp som sprider glädje genom sitt sätt att tolka och förändra den svenska folkmusiken.”

Östblocket – ”Ett fantastiskt svängigt och innovativt band!”, ”Sveriges bästa och svängigaste balkanband”, ”Östblocket hade 20 årsjubileum och släppte en ny platta. De är en fantastisk samling musiker som har skapat sin egen ”balkanmusik”. Det inte bara låter bra, de lyckas kommunicera ut den till sin trogna publik men även till nya fans. Östblocket är bättre än någonsin”, ”Glädje, kärlek, lust, variation, danslust, energi, samklang, rena lyckan i ett och samma band!”, ”Fantastisk musik, fantastisk utstrålning. Dans och kärlek!”, ”Detta underbara band, fullt av skickliga musiker, som under 20 år förmedlat en så stor kärlek till musiken och publiken bör få priset. Hjärtat fylls och kroppen dansar!”, ”Varje gång jag hör dem får jag lycka i hjärtat, guld i strupen och dans i benen!”, ”Oerhört skickligt och svängigt!”

Sallyswag – ”Sallyswags svängiga rytmer och fantastiska scenspråk gör att hela lokalen förvandlas till ett bultande dansgolv av eufori! Äntligen har de släppt en cd-skiva så att en kan ta med sig euforin överallt!”

The Nordic Fiddler´s Bloc – ”Tre musiker med fötterna djupt ner i varsin tradition. ett vackert musikaliskt möte.”

Marin/Marin – ”Briljant och mästerligt spel på sina respektive instrument, denna mästerlig duo har ett samspel som ingen annan och ständigt utforska traditionens, instrumentens och samspels möjligheter. helt klart den bästa fiolduo i Sverige just nu.”

Bazar Blå – ”Bazar Blå skapar och framför sin gränsöverskridande musik med ett fantastiskt samspel och på samma gång en tillåtande frihet. Upplevelsen blir helt magisk. Musiken går inte att sätta i någon specifik genre. Jag tycker bara att det är fantastisk MUSIK helt enkelt.”

Bjäran – ”Bjäran, ungdomlig grupp som får till ett sagolikt sväng. Nya skivan visar att de har mognat och bjuder nu även på låtar med eftertanke och närvaro! De visar vilka skickliga musiker de är och deras intention att anamma det gamla i ny tappning går verkligen hem”, ”Dom är bäst!”

Caro & El Club – ”En grupp som lyckats hitta en genre som passar alla, som alla kan känna igen sig i.  En härlig blandning av latin/svensk/folk/pop musik som skapar känslor och bjuder in till den värld vi lever i idag.. allas!”, ”De har lyckats skapa en plats mitt på bron mellan sköna spansktalande toner och en ny gengre som flyter ihop och blir uttryck av känslor av nytänkande sammanhållande plattform där all är välkomna!”, ”Förnyare med djupa rötter. Fantastiska live!”, ”Rytm och melodi i skön harmoni, med skicklighet och elegans i framförandet och ödmjukhet i framtoningen”, ”För att dom är så bra och sprider sådan glädje med musiken”, ”Detta är ett fantastiskt band som föddes ur ett möte mellan två svensk-uruguayaner. De har förgyllt Sveriges kulturliv sedan starten och de har något viktigt att berätta. Särskilt aktuella är deras musik idag när Europa stänger sina gränser för folk i nöd. Bandets musik väcker starka känslor och håller musikalisk toppklass”, ”Fantastik musik av enastående musiker”, ”För sina vackra melodier och texter med innebörd ”, ”Musik som går rakt in i hjärtat trots att jag inte kan språket. Vackert, varmt och själsligt givande”, ”Kreativ och inspirerande musik, med beat och klor!”, ”Fantastisk musik där två världar möts”, ”Fantastisk blandning av folkmusik på spanska med bandoneón med viktiga texter i dagens politiska kontext.”, ”För att de är mycket talangsfulla och grymma på scenen.”, ”Innovativ blanding av svensk och latinamerikanska texter.”

Tarabband – ”Taraband representerar en ny era av världsmusik både i Sverige och Världen. Under 2016 har gruppen turnerat en hel del i bl.a. mellanöstern. Man ser, hör och känner en kristallklar utveckling i deras musik. Det arbetet Taraband gör har knappt andra grupper lyckats med”, ”Deras musik är en hyllning till människor på flykt, deras texter är poesi om sorg och glädje. De är fantastiska på sina instrument, de tar publiken med storm.”,”Bästa energi och scennärvaro nånsin, jättevacker blandning av västerländska och arabiska stilar”, ”Ett band som förenar så mycket. Generationer, folkgrupper, nationaliteter mm. Och inte minst för en hög engagerade texter i dagens situation!”, ”Otroligt bra! Modern förening av arabisk och svensk folkmusik, starka politiska texter, fantastiska musiker”, ”Fantastisk musik och enorm utstrålning, ska ses live!”, ”Med explosivitet och hjärta skapar gruppen ett extatiskt tillstånd där människor från olika kulturer kan mötas. En sångerska med karisma och stort hjärta. Instrumentalister som tar dig till en högre nivå.”, ”En otroligt livgivande korsning mellan två kulturer som har mer gemensamt än många vill erkänna. Mellanöstern och Sverige smälter samman till ett eget sound som funkar lika bra där som här.”

Garmarna – ”Såväl tradition och nyskapande med Sveriges bästa kvinnliga röst”,

Irmelin – ”Fin stämsång, spännande arr och massor av utstrålning. Tar helt enkelt andan ur en!”, ”För deras arbete med att värna en svensk folkmusiktradition”, ”Enastående! Hela spannet från vackert till gripande. Musikaliskt hantverk, kunnande och finess. Man sveps med.”, ”Snyggt och enträget arbete under många år kröntes 2016 av en fantastisk CD”, ”För sin musikalitet, samstämmighet, känslighet och sina välarrangerade folksånger och -visor. Samt för sitt engagerade arbete med att leda körer och sprida sångglädje i den folkliga traditionen”, ”En oerhört musikalisk grupp med stor känsla för den svenska folkmusiken. Visskatten hålls levande”, ”De har en härlig inlevelse och känsla, känns genuina och äkta, har otroligt bra röster och fantastisk repertoar”, ”Irmelin har tagit den folkliga vissången till nya, oanade höjder med oklanderligt vacker stämsång, spännande arrangemang och nyskapande framföranden”, ”Samstämd och engagerad grupp med stor känsla för arrangemang och stämmor.”, ”För bevarandet av de äldre orden och visorna så att de aldrig göms bort och för att inte tala om framförandet lyriskt poetiskt och trolskt. ”, ”Finstämd folkmusik med hjärtat på rätta stället!”, ”Tre kvinnor med fantastiska röster”, ”För fantastiskt vacker sång och framträdanden som är personliga och nära. Ofta kommer en liten berättelse om sångerna de framför vilket bidrar till upplevelsen.”, ”Utsökta tolkningar som berör med sina röster”, ”Fantastiska röster blir en och som bland andra var den första folkmusikgrupp jag lyssnade på, och som fick mig att bli intresserad av att sjunga folkvisor.”, ”För deras fantastiska röster, vackra stämsång och alltid väl valda låtar.”, ”En fantastiskt musikalisk och välsjungande grupp som bjuder på en bredd av folkmusiksång vilket ger inspiration till mig som publik och allt som oftast ger mig nya insikter och nya kunskaper i för mig nya områden inom folkmusik. Allt från profant till sakralt framförs varmt och innerligt. Gåshud!”

Tetra – ”Fyra stora kvinnor som omfamnar världen.”, ”Gruppen har sedan åtskilliga år framfört folkmusik med ursprung från olika delar av världen, representerat av bl a arabvärlden, Afrika, sydeuropa, norden och latinamerika. Alla fyra är både sångare och instrumentalister, var för sig med en egen djupare förankring i musikkulturen från något av givna områden. De är besjälade av ett engagemang för det mångkulturella perspektivet inom musiken och arbetar för att introducera detsamma i det svenska musiklivet. I november utkom en bok med titeln ”Tussa lulla”, där TETRA med rik illustration sammanställt ett urval av vaggvisor från hela världen, med texter, noter och CD.”

Parizad – ”Medlemmarna med Pari Isazadeh i spetsen är otroligt professionella och framför världsmusik med sitt unika sound, sin stil och en gränslös musikglädje! Under 2016 har de varit ständigt aktuella och spelat konserter och barnföreställningar. I Sverige har de vunnit flera tävlingar och på alla hjärtans dag 2016 hade Voice of America ett halvtimmeslångt program om Pari och hennes band och de har uppmärksammats stort internationellt”, ”För att de är otroligt skickliga, professionella, engagerade och för att de främjar mångfald och integration med sin gränsöverskridande och otroligt vackra musik! De sprider värme, glädje och hopp till alla!”, ”För otroligt hög konstnärligt kvalitet, varm publikkontakt och engagemang för barn, kvinnor och rättvisa!  Jag såg  barnföreställningen ”Mattväverskan och den flygande mattan”- vilken utstrålning, vilken entusiasm! Det var en fantastisk musikalisk resa Parizad tog barnen med på, något mellan fantasi och verklighet och de var helt enastående professionella, dynamiska, vackra och varma!”,”Pari Isazadeh tillsammans med musiker från den klassiska västerländska musiktraditionen, bulgariska folkmusiken och klezmer och musikalartist, utgör en unik grupp med en unik sound som är deras! Parizad har sedan starten varit ständigt aktuella med konserter, festivaler och barnföreställningar på skolor, barnsjukhus och för barn på flyktingsförläggningar. Deras värme och sceniska närvaro tillsammans med professionalitet och det höga musikaliska kvalitéten gör Parizad till ett värdigt förslag till årets grupp!”

Duo Naranjo-Weurlander – ”De är grymma! Musikaliska, temperamentsfulla, samspelta, bra musiker och skriver bra musik.”, ”En duo i världsklass med två unika starka och uttrycksfulla musiker som komponerar egen musik i en underbar blandning. Två virtuoser som gett konserter överallt i Sverige och utomlands”, ”Duo Naranjo-Weurlander skapar en fantastisk tango nuevo, framför allt genom egna egensinniga och djärva kompositioner. Det chilienska kraftfulla intensiteten möter det finska vemodet, där även andra impulser skapar dynamik, närvaro – allt i ett vackert samspel där de drar ut, möts och ta nya improvisationsliknande vägar. De ”andas” intensivt tillsammans i deras fina kommunikation, både på scen som mot publiken. Duo Naranjo-Weurlander – världsklass, helt enkelt!”, ”Stilsäkra och innovativa på samma gång. Unika i sitt slag”, ”Två färgstarka begåvningar som tillsammans skapar fantastisk musik!”

Lyy – ”Lyy blir bara bättre och bättre med ett utvecklat samspel på högsta nivå och en skiva med riktigt bra och finurliga låtar”

Världens Band – ”Global inspirerande glädje musik som växter sig starkare för varje år! Gemensamt skrivande och skapande deltagare har styrt i processen. Otroligt liveband där alla blir berörda av deras kärlek till musiken och varandra. Energin fyller lokalen. Hoppfullt för världen. Turnerar runt i Europa :)”

Tibble Transsibiriska  – ”För deras professionella spel och den medryckande glädje de förmedlar”, ”Ett mycket kompetent band som förmedlar glädje och sorg i en härlig blandning och för ett engagemang som binder ihop kulturer till ett härligt sväng och därmed skapar en gemenskap som gör gott för människans utveckling! Under 2016 gjordes ett antal spelningar i Sverige samt Norge med allt från festivaler, pubar till uppträdande på skolor med mycket positiva avtryck som förtjänar mer uppmärksamhet. Detta år har också gruppen arbetat mycket med deras andra album som beräknas släppas till våren 2017”