Årets Artist

Kan vara en soloartist eller en solist i en grupp som under 2018-19 utmärkt sig musikaliskt, artistiskt och med ett starkt personligt uttryck och bra scenisk kommunikation. Någon som synts extra mycket på scen, på festivaler eller i andra publika sammanhang och med en tydlig koppling till folklig tradition.

Anna Öberg – ”För den fantastiska, unika och högst personliga dansföreställningen Solitude.”, ”För att hon inspirerar, sprider glädje och nyfikenhet samt tar folkdansen till nya höjder med föreställningen Solitude, tillsammans med de fantastiska dansarna och musikerna.”, ”För att hon är nydanande i sitt sätt att utforska den folkliga dansen i sceniskt uttryck (föreställningen Solitude) och hennes angreppsätt att begripliggöra dansens grundelement som puls och rytm för andra genom gemensam interaktiv upplevelse. För hennes utmärkta pedagogiska gärning i folkliga dansen med en gedigen grund i såväl kroppskännedom, dans och artistiskt uttryck.”, ”Genom att skapa föreställningen Solitude har hon visar grunden i vår folkmusik. Att engagera publiken till att testa rytmen och dansen, blir föreställningen ett med publiken. Föreställningen är något som sitter kvar långt efteråt och har gjort stort intryck på många.”

Sara Parkman – ”För att hon bär med sig folkmusikens helande kraft in i våra stressade liv och fångar upp alla ifrån 4 till 74 med sitt engagemang för både melodier och ett bättre samhälle.”, ”Bäst!”, ”Förnyelse på traditionell grund”, ”För att hon utrycker det inte många andra gör. För att hon inte är räd att förmedla vanliga känslor som alla har. För att hon inkluderar. Allt detta med sin musik.”, ”Säker framtoning med bägge fötterna på jorden”, ”Men en enorm äkthet, närvaro och kraft är hon en källa till hopp och inspiration för inte bara framtidens generation folkmusiker utan också till alla tvivlare och älskare som försöker leva sitt liv på den här jorden. Hon räds inte att låta tusen och åter tusen år av folkmusik strömma genom sig i ett nyskapande som både tar det gamla arvet på allvar och utmanar det med stor integritet.”

Louisa Lyne – ”En spännande, begåvad och högst relevant artist som sprider glädje och sorg genom sina fantastiska sånger på jiddish.”, ”Bästa tolkare av jiddishsång alla tider”

Pelle Björnlert – ”2019 år utgivning av CD d´amore. Många år av personlig utveckling av småländsk folkmusik till en cd med egna kompositioner som tar till vara barocken olika uttryck. En CD som låter förnämligt i alla avseenden.”

Magdalena Eriksson – ”Magdalena’s examenskonsert var en tydligt exempel på vilken skycklig musiker, arrangör och låtskrivare hon är. Hon äger scenen hon står på och jag tror hon kommer att bli en viktig förebild för unga tjejer i framtiden.”

Mia Marine – ”En musiker i världsklass som inspirerar många av dagens yngre musiker genom sitt arbete som privat lärare och på utbildningar i Göteborg och Malung.”

Brita Björs folkmusikens Queen B – ”Att Björs lyckas väva samman pop och folkvisa, sexighet och vemodighet samt kärlek och frustration i en väl genomtänkt föreställning gör att hon förtjänar att bli årets artist!”, ”Underbart, roligt och begåvat”, ”Hon har sån fantastisk energi och humor!”, ”Hon är fantastisk på allt hon gör!”, ”Strålande, mångsidig från folklig visa, körledare, country till folkmusikens Beyonce”

Guro Kvitte Nesheim – ”Guro har gjort hardcore hardingfelemusik tillgänglig för en stor publik genom sitt band GKN5. Med en exeptionell energi och scenärvaro förmedlar Guro låtar lärda direkt från Salve Austenå i Aust-Agder, i arrangemang som förstärker viktiga stildrag i den gamla stilen. i en ny innpakning som speglar samtiden och är djupt personlig. Hon har som ingen annan lyckats med att översätta den lätt otillgängliga hardingfelemusiken till något som inte bara är förståeligt, men också direkt fängslande även i Sverige!”

Anne Kalmering – ”Anne Kalmering är en artist med djup förankring i den tradition hon följer och representerar. Med sin speciella röst och varma personlighet som rör sig mellan glädje och sorg förmedlar hon något som träffar oss alla mitt i hjärtat.”, ”För att hon tolkar sina sånger med humor, djup och stor kärlek till Europas judiska kulturarv.”, ”En röst från själen,väcker starka känslor”, ”För hennes kunniga, forskande o genuina engagemang i och framförande av judisk musik”

Olle Linder – ”Mest för att han är aktuell med sin senaste skiva som förövrigt har sammanfört många artister. Han är helt fantastiskt på de flesta instrument och musik.”, ”Härlig folkmusik med Jazzinslag och inspiration från Latinamerika.”, ”Enastående och egensinnig”, ”Mångsidig superbegåvad multiinstrumentslist som varit med länge och svänger som få. Har i år Kastat Loss med nytt album!”

Rostam Mirlashari – ”Med fantastisk röst och stor kunskap om sin tradition reser han med Golbang världen runt för att spela konserter och bjuda publiken på fest och fantastisk bra musik.”

Niklas Roswall – ”En av mina favoritfolkmusiker som var väldigt aktiv i många grupper och på flera skivor!”, ”Niklas är en mångfacetterad artist och person som alltid levererar musik i toppklass. Han har synts i en mängd olika sammanhang de senaste två åren; med Ahlberg, Ek & Roswall (skivan Till dans), med Ian Carr (skivan Time Flies) och med Ralsgård & Tullberg kvartett (skivan Kvartett) för att nämna några. Han spelar även med Mia Marine och Ulrika Bodén och undervisar på Eric Sahlströminstitutet och Härnösands folkhögskola. Han är en fantastisk musiker och inspiratör, definitivt årets artist!”

Safoura Safavi – ”Efter att ha blivit världskänd på den persiska världsmusikscenen såväl som stått på Skansens scen med Laleh, turnerar hon nu runt i Sverige som såväl ljuddesigner som kompositör och sångerska, i väntade och oväntade sammanhang. En artistgärning som få matchar.”

Anna Fält – ”Egensinnig stark röst som påverkar och berör på djupet!”

Mats Edén – ”En självklar stjärna på folkmusikhimmelen.”

Jochen Schiepers – ”Outröttlig lyfter han fram svensk folkton och tysk folkton som ingen annan.”

Pari Isazadeh – ”Pari Isazadeh har uppmärksammats för sin stämma som smeker som lenaste siden och en styrka som skakar berg, sin insiktsfulla poesi och sin 2 000 år gamla persiska sångteknik, både i Sverige och runt om i världen!  Hennes röst har jämförts med många världsartister som Um Kalsum och Sara Brightman. Pari har haft många konserter och även som solist med Kungliga Filharmonikerna i Stockholms Konserthus. Hon har samarbetat med flera framstående svenska och internationella musiker som Gunilla von Bahr, Roland Kejser och Olof Misgeld. Hennes musik finns bland annat på hennes album ”From Dezful to Dalarna” där hon i sin personliga stil skapat en spännande förening av persisk och svensk folkmusik. I sitt album “Jag är du, jordens barn” har hon skapat helt ny musik och även sprider sina humanistiska och empatiska värderingar till omvärlden. Pari har vunnit många priser, bland annat medverkat på CDn ”Iranian Women” av Norges skivbolag Grappa, som utsetts till bästa World Music CD av den samlade tyska musikkritikerkåren. Pari Isazadeh har också skrivit, producerat och turnerat tillsammans med sitt kvinnoband Parizad, barnmusikalen ”Mattväverskan och den flygande mattan”. Musikalen visar på ett starkt och lättillgängligt sätt att människor från olika kulturer har mycket mer gemensamt än vad som kan skilja på ytan.De har spelat på skolor, barnsjukhus, flyktingförläggningar i Stockholmsregionen och övriga Sverige, och bidrar på ett värdefullt sätt till barns förståelse för varandra och till en lyckad integration redan från låg ålder. Pari Isazadehs arbete inom kultur och humanistiska engagemang är ett enastående fint exempel för oss andra – hon visar oss en väg till hur Sverige kan bli ett multikulturellt samhälle i ordets bästa mening.”

Sara Ajnak – ”Samisk jojk i modernt ljudlandskap med inslag av andra kulturer. Med sin musik och naturliga scennärvaro fångar hon publiken”

Sophia Stinnerbom – ”År efter år frontar hon bandet i Berättarladan i Rottneros. En kapellmästare med ett brinnande patos och en mästares kvalitetskänsla.”

Peder af Ugglas – ”musikaliskt, vackert, stämningsfullt”, ”Peders nya platta är makalöst fin. Svenskt vemod i världsmusiktappning.”, ”Efter nästan 50 års intresse och kärlek till den skotska sång- och musikskatten tycker jag att den här artistens tolkningar av Robert Burns diktning är helt suverän. Också instrumenteringen är känslig och välfunnen.”, ”Kompositör och musiker i världsklass”

Mikael Nord Andersson – ”Otroligt mångbegåvad”

Ola Sandström

Elin Teilus – ”Elin helar oss, markerna, vattnen med sin jojk. Med sin totala närvaro, sin fina kontakt med publiken och sin starka intention delar hon och musikerna med sig av magiska toner och berörande musikkonst bortom nuets begränsning. Hon öppnar nya världar.”

Debasish Mukherjee – ”Debasish fick taket att lyfta när han spelade på Riksteatern 16/11 2019. Han har om och om igen bjudit oss på sina fantastiska tablatrummor där han trollar med dina fingrar och förför publiken i ett följsamt gehör efter sammanhang och vilka han samspelar med!”, ”Debashis är en av Indiens främsta tablaspelare. Han samarbetar här i Sverige med Veronica Tjerned, kathakdansare, danspedagog och kursledare. Debashis har under det senate året genomfört fantastiska tabla framträdanden och även funnits med som stöd och instruktör vid dansundervisning för både barn och vuxna.”, ”Debasish Mukherjee har berikat Sverige med sitt fantastiska virtousa tablaspelande de senaste 12 åren. Han har spelat på små så som stora scener och gett workshops och klasser och spridit sin musik till stora som små. Han förför folk med din skicklighet och vänliga personlighet. Han har skapat fantastisk musik för bl a Kathak-kompaniet samt spelat i flera olika intressanta sammanhang alt från på Musikaliska 2018 och Riksteatern 2019. Debasishjee är Sveriges i särklass skickligaste musiker inom din genre av nordindisk musik.”

Liliana Zavala – ”Ambitiös och intressant artist som bryter normer och skapar förutsättningar för genreöverskridande musik av yttersta kvalitet.”

Oscar Danielson – ”En fantastisk äkta artist som bidrar till en mänskligare värld!”

Jonathan Bondesson – ”Med en blandning av vemod och gammaldags, spansk, rockig folkmusik spelar Jonathan Bondesson flamenco som berör. Han har uppmärksammats av såväl Lira och DN för sin debutskiva och år 2020 reser han till Argentina för att börja med skiva nummer två. I den kan vi vänta oss ett möte mellan flamencons högljudda känslosvall och tangons rytmiska romantik.”

Pia Del Norte Pohjakallio – ”Fantastisk flamencodansare – fantastisk artist. En upplevelse att ha fått vara med om!”

Mirja Palo -”För att hon är unik!”

Nina Åkerblom Nielsen – ”Efter nästan 50 års intresse och kärlek till den skotska sång- och musikskatten tycker jag att den här artistens tolkningar av Robert Burns diktning är helt suverän. Också instrumenteringen är känslig och välfunnen.”

Elina Ryd – ”Med en röst som sveper in som en viskande stormvind har hon ett alldeles eget sound, så speciell, jag tröttnar aldrig på att lyssna på henne.”

Sophia Castro – ”Fantastisk och drabbande dansare”

Robi Svärd – ”Alltså. Alla de priser som denna fantastiska kompositör och gitarrist har fått under de närmaste åren är en indikation på Roberts genialiska förmåga, men det är i live-situationerna som helheten kommer fram! Vi i Sverige har haft förmånen att höra denna gitarrist på flera håll under de senaste åren och kan bara önska mig mer <3”

Ann La Panthera Sehlstedt – ”Långtida och av många älskad dansare och pedagog som har under senaste åren klivit fram ännu mer som en stark scenperson! Under 2018 och 2019 har hon synts på scenerna både med Robban Svärd och bl a Danzables. Här är det 110 % som gäller oavsett sammanhang, rakt igenom och med genomtänkta, musikaliska och vackra koreografier.”

Afra Rubino – ”Denna gitarrist går sin egen väg och har under 2018 & 2019 både turnerat i Sverige och internationellt med artister som Antonia Jimenez, Nasrine Rahmani, Alicia Morales och även de nordiska gitarrgiganterna Bettina Flater, Erik Steen och Robban Svärd. Förutom en stark känsla för komposition har hon en gedigen grund i flamencotraditionen och är hemma i såväl traditionella flamencosammanhang eller i samspel med samtida kompositioner.”

Tina Quartey – ”Hon är fantastisk på all percussion och berimbao och ett rytmiskt snille! Musik för själen men kroppen kan inte heller sitta still!”

Förslagslådan är nu stängd. Juryn offentliggör sina nomineringar i januari.