Årets Hederspris

Tradition är en röd tråd i vår genre. Detta pris tilldelas en individ eller aktör som med en lång gärning bidragit till att de traditionsbaserade kulturarven inom musiken och dansen lever och utvecklas i Sverige. Pristagaren offentliggörs under galan men inga nominerade utses.

Jonny Soling – ”En outtröttlig pedagog, traditionsbärare, entusiast, stilbildare och inspiratör som fortfarande kombinerar sin pedagogiska verksamhet med scenframträdanden. Alltid lika bra, alltid lika fint, alltid lika elegant och njutbart.”, ”Outtröttlig har Jonny gjort Malung till ett centrum i Folkmusiksverige. Hans pedagogiska uppfinningsrikedom har lyft fram hundratals spelmän.”

Thomas Lundkvist – ”Thomas grundade, tillsammans med Embrik Underdal, Södra Bergens Balalaikor. Han har genom åren fört ut musik till tusentals skolbarn i hela Sverige – han var den artist som anlitades mest genom åren av Rikskonserter. Med Rajtan Band framträdde han för både barn och vuxna. Han har komponerat och utfört musik till Bamseberättelser och otaliga radioprogram. Väl förankrad i svensk folkmusik och visa, har han intresserat sig för all världens musik – inte minst på senare år för den kinesiska klangvärlden. Efter flytten till Lindesberg har han bidragit stort till traktens kulturliv och vardagsarbetet med bygdegården i Spannarboda – här har hans bakgrund som plankstrykare kommit väl till pass.”

Anders Norudde – ”Anders Norudde är skapare, omskapare och nyskapare. Hans konstnärskap har ingen annan avsändare än han själv.”

Thomas Andersson – ”Outtröttlig spelman och berättare från Västerbotten som med en envishet som kunnat försätta berg och beslutsfattare till slut lyckats ge den dräpte och romske spelmannen Johannes Renström det minnesmärke och det erkännande han förtjänar mer än hundra år efter sin död.”

Mia Marine – ”Som outtröttlig resande spelman i Norden och Europa år efter år håller kurser, workshops och privatlektioner, samtidigt som hon hållit folkmusikutbildningar på högskolorna i Malung, Tobo och Göteborg, där hon inspirerat större delen av dagens folkmusiksverige med trad låtar såväl som egna produktioner.”, ”Mia är en av Sveriges främsta folkmusiker, en stor inspirationskälla till många av dagens ungdomar genom sitt arbete med kurser, utbildningar och privatlektioner. Hon sprider glädje med sitt musicerande och engagemang.”

Pers Hans Olsson – ”Pers Hans inflytande över svensk folkmusik går inte att kringgå. Hans känsla för klang, för ton och intonation har skapat generationer av följeslagare.”, ””Från mitten av 60-talet har Hans varit en de starkaste krafterna för att påverka tonen, hur det ska låta i svensk folkmusik.””

Anders Rosén: ”Anders är en föregångare på många områden som haft stor betydelse för folkmusiksverige i flera generationer. Såväl som spelman och forskare har han tagit upp trådar och banat upp vägar som andra sedan kunnat vika in på. Hans skivbolag Hurv har hittills gett ut anmärkningsvärda 50 utgåvor!”

Världens Band – ”Världens Band riva alla murar som byggs mellan olika kulturer och människor, de visar att vi är alla beroende av varandra för att kultur och musik ska utvecklas.”

Sid Jansson – ”ingen kunde som Sid belysa och synliggöra visans historia och sammankoppla det med nutiden vår singer songwriter tradition”

Musikgruppen RAA – ”Efter nästan 50 år som musikgrupp spelar fortfarande dessa färgstarka multikonstnärer hundra konserter per år. De roar alla, från förskolebarn till de allra äldsta på äldreboenden runt om i landet. De började spela världsmusik 15 år innan begreppet ens uppstod och har alltid en imponerande samling av kända och mindre kända instrument på scen. De är värda uppmärksamhet och uppskattning!”

Sabbath Hela Veckan – ”Efter 30 år som Sveriges äldsta kontinuerlig Klezmer band. Har turnerat många gånger utomlands och spridit klezmer över hela Sverige genom att turnera och gör workshops. Utan SHV skulle många av dagens klezmer grupp inte existera.Dags att ge kredit till ett av Sveriges mest kända folkmusik grupp.”

Eva Danielsson –

Ale Möller – ”Musik som livet, livet som musik. Med det nya Xenomania och deras musik har Ale återigen penetrerat gränser över världen och gjort något magiskt fint.”, ”Han har genom decennierna berikat Sverige och Europa med musik från all världens hörn. Sublima kompositioner, fyllda av energi och lust. Ale besitter stor generositet när det gäller att skapa gemenskap och lyfta fram och bjuda in andra musiker i sin musikaliska värld.”, ”Multiinstrumentalisten Ale Möllers påverkan till utvecklingen av den svenska världsmusikscenen är gigantisk. Från den stora revivaleran på 1970-talet med banbrytande gruppen Filarfolket via Frifot, Stockholm Folk Big Band, Ale Möller Band och nu projektet Xenomania har han med outtröttlig nyfikenhet och stor generositet bjudit in musiker från hela världen. Han har medverkat på hundratalet CD:skivor och oräkneligt antal konstellationer. Hans musikaliska bredd och djup i musik från hela världen är hissnande och i ständig utveckling. Ale Möller är svenska världsmusikens självklara kung. Det är verkligen på tiden att han får pris för sin livsgärning.”, ”Ale har banat väg för kulturöverskridande folkmusik i årtionden, och har kommit med nya sätt att spela, arrangera, komponera och tänka inom genren. Och kanske framförallt så har Ale varit pionjär i att föra samman den svenska folkmusiken med musik och musiker från andra kulturer.”

Juan Romero – ”För att Juan under 20 års tid genom åren skapat rum och plats för samba och slagverksrytmer. Genom grupperna Sambomba och Yakumbé har hundratals människor fått lära sig om sambans grunder men också lika mycket om musikens plats för att skapa gemenskap i samhället. En stor konstnär och pedagog med respekt för hantverket men alltid påväg mot nya rytmiska sväng och klurigheter!”

Ellika Frisell – ”En ovärderlig pedagog och musiker för den svenska folkmusikscenen!”

Margareta Jersild – 

Orquesta Tipica Tangarte – ”tangarte är det musikalske omdrejningspunkt när det gäller live tango musik for tango miljöert i öresundsregionen ja i hele norden. gennom 20 år har orkesteren utviklats och stått for en levande kultur.”, ”Med energi och djupa rötter i traditionen har Tangarte med uthållighet, engagemang och äkthet framfört en bred repertoar mellan stilar, rytmer, genom tid och rum. De inspirerar och ger lyssnaren och dansaren en ett genuint tangosound som bär med sig ljud, lukter och människoöden från tangons ursprung. De hjälper många att förflytta sig både bokstavligt och bildlikt till en annan värld. De förenar personer och kulturer.”

Tagelfar – ”Jätteduktiga spelmän

JP Nyströms – ”Efter 42 års spelande, berättande och kulturbevarande tog J.P i år beslutet ”Nu börjas det” och gav ut en box med godis. Många är vi som lyssnat, nynnat, sjungit, dansat till och spelat JP låtar under snart ett halvt sekel. En orkester som sett till att folkmusik från Norrbotten spridits i olika kulturformer över så väl landskap, länder som kontinenter. Nu börjas det….”

Tina Quartey – ”Med ett otroligt sväng som signum har hon bidragit till och lyft den svenska folkmusiken under många år med sitt alldeles unika sound. Nu senast i Midgren/ Skrobe/ Quartey”

Räfven – ”Jag har hört på dem sen jag var liten och tycker att de är superbra!”, ”För att i mer en ett decennium förgyllt mitt liv med sin livsbejakande ösiga och vackra musik. Och för deras livespelningar som är fullkomligt knäckande med en energi och spelglädje som inte är av denna värld.”, ”Till bandet som aldrig ger upp och alltid förnyas. Hur kan man ha så mycket energi och glädje på scenen och varför tar den aldrig slut. Hurra för räfven, ni gör mig till en bättre människa”

Fränder – ”En sjömansbrud”

Nina Åkerblom Nielsen – ”En röst, en musikalitet och arr långt utöver det vanliga. Unik i sitt slag. En får rysningar över hela kroppen när Nina sjunger i rummet en befinner sig i. Behärskar så många genrer och så många språk. Åter igen – helt unik.”

Melange – ”Härlig musik med rytmik som tar dig långt bortom Sveriges gränser. Möte med olika kulturer med kärlek till musik och dans. Magnifikt och unikt ingen går oberörd från Melange!”, ”Genon vårt samarbete med Melange inför Upplandsväsby musikfestival vill jag och de som ingått i styrgruppen nominera dom till årets hederspris. Tadej som ledare visade på stor kompeten i arrangemang,projektledning. Genom ett stort kontaktnät gjorde han det möjligt att genomför en festival men duktiga artister och band. Melange ödmjukhet och tjänande födde en vilja hos många att delta. Melange har visat på kompetens och fint samarbete. Förmåga de visat när det gäller nätverkande och att leda oss alla från flera lokala organisationer har fött ett förtroende för Melange”

Lars Farago – ”För hans oerhörda engagemang och arbete med folk och världsmusik, RFoD och inte minst medverkan i tillblivelsen av Folk och Världsmusikgalan.”

Pari Isazadeh – ”Svenskiranska Pari Isazadeh har haft stor betydelse för många svenskar och nysvenskar. Pari är både en enastående singer/songwriter, välkänd runt om i världen för sin unika, dynamiska röst och musik, och samtidigt en framstående psykolog som engagerar sig för barnens och kvinnornas rättigheter i världen. Pari Isazadeh har uppmärksammats för sin unika röst, sin insiktsfulla poesi och sin 2 000 år gamla persiska sångteknik, både i Sverige och runt om i världen. Pari har haft många konserter på festivaler, folkmusikscener, och även som solist med Kungliga Filharmonikerna i Stockholms Konserthus. Hon har samarbetat med flera framstående svenska och internationella musiker som Gunilla von Bahr, Roland Kejser och Olof Misgeld. Hennes musik finns bland annat på hennes album ”From Dezful to Dalarna” där hon i sin personliga stil skapat en spännande förening av persisk och svensk folkmusik. I sitt album “Jag är du, jordens barn” har hon skapat helt ny musik och samtidigt sprider sina humanistiska, empatiska och filosofiska tankar och värderingar till omvärlden. Pari har vunnit många priser, bland annat medverkat på CDn ”Iranian Women” av Norges skivbolag Grappa, som utsetts till bästa World Music CD av den samlade tyska musikkritikerkåren. Pari för tillfälle spelar in ett nytt album ”From Dejpol till Kabul” där hon tar upp riktiga pärlor ur sydpersiska och afganska folkmusiken och förnyar dem med sin egen unika touch och stil. Genom sin kombination som skolpsykolog och professionell musiker, har Pari också skrivit, producerat och turnerat tillsammans med sitt kvinnoband Parizad, barnmusikalen ”Mattväverskan och den flygande mattan”. Musikalen visar på ett starkt och lättillgängligt sätt att människor från olika kulturer har mycket mer gemensamt än vad som kan skilja på ytan. Pari med Parizad har spelat sin musikal på skolor, barnsjukhus, flyktingförläggningar i Stockholmsregionen och övriga Sverige, och bidrar på ett värdefullt sätt till barns förståelse för varandra och till en lyckad integration redan från låg ålder. Pari och hennes arbete inom kultur och humanistiska arbete är ett enastående fint exempel för oss andra – hon visar oss en väg till hur Sverige kan bli ett multikulturellt samhälle i ordets bästa mening.”

Björn Lindström – ”Björns engagemang för att spela och sammanföra människor från olika kulturer och skapa underbar musik ! Grundare av bandet Bullermyren svenk ,kurdisk och arabisk musik.”

Peder af Ugglas – ”Peders musik har en egen ton. Med många album i eget namn o nu senast genom rootsy.com ny musik komponerad det senaste åren- trots hans kamp med sjukdomen Me/cfs har han lyckats få fram så mycket vackert!! Värd att uppmärksammas!!”

Gun-Britt Hermansson – ”För att hon gör så oerhört mycket för återväxten inom folkmusiken genom att år efter år organisera Ton-lägren i Medelpad där unga och gamla oavsett förkunskap och instrument möts i folkmusiken.”

Susanne Rosenberg – ”Hon är den som gjort mest för svensk folksång på 1900-talet.”

Roberto Gonzales – ”Roberto har under sina snart 50 år i Sverige bidragit till den ”svenska” musikskatten genom de texter på svenska som han tonsatt och framfört i flera sammanhang! I dessa texter finns världen beskriven, allt från kärlek , saknad till människor drabbade av krig , flykt och fattigdom. Underbara tonsättningar av en fransman på det svenska språket!!”

Väsen – ”Sveriges absolut främsta folkmusikband genom tiderna. De har turnérat världen runt, om och om igen i 30 år. Inspirerat och banat väg för i stort sett alla som är verksamma på folkmusikscenen idag. Det Väsen har gjort och fortfarande gör för musiklivet och för skandinavisk folkmusik saknar motstycke.”

Erik Steen – ”När vi pratar om flamenco i Norden är det första namnet som dyker upp hos många fortfarande Erik Steen. Denna gitarrgigant, trots lite lägre profil under senaste åren, fortsätter leverera och med bredd. Samarbetena går över genregränser, unika soundet i flamencon består. Under 2018&2019 har jag hört Erik med Ellen Pontara i finfina kompositioner från skivan Entre dos Mundos som han också producerade, i Trio del Norte, en trio med gitarr, träblås och dans som turnerat genom Västmanlandsmusiken och en del i egen regi på bl a Rättviks Folkmusikens Hus eller Flamenco All Stars på Kulturfestivalen i Stockholm!”

Angeles Gomez – ”Ojojoj. Denna kvinna har lämnat en hel del människor mållösa med sin otroliga scennärvaro. Hon är ostoppbar, färgglad, närvarande till 110 % och precis vad som helt kan hända när hon kliver upp på scen. Förutom sin starka scenperson har hon utbildat flertalet flamencos (och icke flamencos) i flamencosång och komponerat spännande stycken med maken Melker Isaksson. En kulturbärare i Sverige som tål att ses mer av!”

Eva Möller – ”Eva turnérade runt om i Sverige med både dansaren Carmen Lucena och internationella gäster, det är mycket tack vare denna kvinna som flamencon har den plats i relativt många svenska hjärtan som den har. Har under 2018 & 2019 turnérat runt med familjföreställning, på flesta spelorter är det någon som kommer fram och berättar hur Eva ”varit på min gamla skola och det glömmer jag aldrig”. Hennes ärofyllda jämna födelsedagsfirande uppmärksammades också 2018 på bland annat Uppsala Gitarrfestival, 2019 när det var mindre jämt sjöng alla 2:a klassare i Oxelösund för henne istället :)”

Magnus Stinnerbom – ”För 20 år av komponerade av musik till Norra Europas mest framgångsrika teater Berättarladan och Västanå teater. En unik bedrift av en av landets främsta kompositörer och arrangörer av lika traditionsstark som nyskapande musik.”

Förslagslådan är nu stängd. Inga nomineringar sker i denna kategori, pristagaren avslöjas först på Folk & Världsmusikgalan i Stockholm 14 mars.