Årets Utgåva

Vi belönar en CD, en bok, en DVD eller kanske kombinationer av dessa. Här går priset till en utgåva inom genren som under 2018-19 med en tydlig koppling till folklig tradition utmärkt sig särskilt mycket genom hög kvalitet musikaliskt, innehållsmässigt och tekniskt.

Emma Ahlberg / Hillevi – ””Nytt och gammalt sida vid sida när en bortglömd musiker lyfts fram i ljuset – Hillevi Öberg. Strålande svängig musik – traditionell och ny, fint arrangerad och med folkmusikens hela bredd!” från tidningen Lira”

Lamine Cissokho & Manish Pingle / New Continents – ”Det mest innerliga,spröda och mest berörande samarbete jag hört på år och dar.”, ”Sammanför Indien och Senegal. På ett självklart, vackert och unikt sätt. Musik som förenar. Och av två mästerliga instrumentalister”, ”*Unikt och intimt möte mellan två folkmusiken. Den indisk ragamästare Manish Pingle och den senegalesiska kora spelare Lamine Cissokho. Skivan är inspelad i Sverige och bakom albumet har vi Karl Jonas Winqvist. Skivan är en av Liras ’skivor som gjorde året 2019””

Per Gudmundson & Bengan Janson/Hjeltamôs – ”Intim, nära, skiva med två lyhörda, rutinerade men ändå lyhörda musikanter som lotsar varandra genom skimrande melodier och arrangemang så att tiden står stilla.”

Arne Forsén / Visa från Dorotea – ”Arne Forsén tar upp Jan Johanssons pianohandske och förvaltar den väl.”

Pelle Björnlert / D’amore – ”Ett livslångt projekt med egna låtar samlade och utgivna tillsammans med spelmän genom livet som Johan Hedin och Anders Löfberg som följer en lång tradition av musik från Småland och Östergötland.”, ”Tradition och nyskapande, vackert förpackat tillsammans i ljuv utgåva från denna småländska traditionsbärare.”

Åkervinda / Förgänglighet – ”Nyskapande tolkningar som väver en väv av tradition inspiration”, ”Fyra superbegåvade kvinns med röster som gör ljuvlig musik ihop med rötterna i den svenska folkvisan. Berättelser från förr i eleganta tolkningar. En skiva som ger gåshud!”, ”Magisk att lyssna på och Åkervindas a capella sång och deras tolkningar av folkvisorna trollbinder !”, ”Att lyssna på albumets låtar ger mig en ett lugn, ger mig rysning, ger mig glädje.”, ”Svänget, soundet, sceniskt”, ”Sofistikerat självklar med röster som kompletterar varandra perfekt i uttryck ,dynamik och harmonier. Genialt genommusikaliskt och personligt tolkas klassisk nordisk folkmusik av dessa talangfulla tjejer.”, ”Åkervindas spännande, nyskapande arrangemang av nordisk folkmusik, där samspelet mellan text och musik framförs acapella med sådan känsla och intensitet att lyssnaren sitter trollbunden.”

Tarabband / The Palladium Concert – ”Produktionen med arabisk musik av Malmögruppen Tarraband i samarbete med ensemble Musica Vitae. ’Invandrar musik’ som låter så här medryckande. Den får upp många människors ögon för vad som gömmer sej i våra invandrares kulturer. Denna konserten var de senaste årens starkaste konsertupplevelse för mej och den publik som fick uppleva den med mej i Kristianstad Konserthus.”

Ralsgård & Tullberg / Kvartett – ”Ny CD släppt på Ransätersstämman i juni 2019 med originell och egensinnigt upplägg med två traversflöjter, cello och nyckelharpa. Sydsvensk original- och egen musik i fina arrangemang med många influenser från bland annat Barock.”, ””Ett helgjutet album som öppnar nya fönster in i folkmusiken, inte minst för en i genren mindre initierad lyssnare som jag själv. Konstellationen traversflöjt/traversflöjt/nyckelharpa/cello är originell och skapar ett närmast unikt sound och sammanhang för albumet, inte minst genom en klarhet i arrangemang och ljudbild. En avslappnad och mix mellan traditionella låtar och nyare och även egna kompositioner ger ett liv och en dynamik som håller lyssnarens intresse vid liv från första ton till sista. ”Kvartett” är en alltigenom angenäm bekantskap och ett framstående verk som förtjänar såväl ett erkännande som en vidare publik.””

Rydvall & Mjelva / Vårvindar friska – ”En finstämd skiva med det lilla extra som inte går att ta på. Finstämt, känsligt och innerligt.”

Kongero & Massivet / Vaersla vaken – ”En välbalanserad skiva med tonsäkra musiker och sångerskor.”, ”Suveräna!”

Trio Wolski / Late bloomer – ”Trio Wolski är tre supertalanger med mycket passion och en enorm samspelhet. Det visar dom inte minst på sitt första album”, ”Folkmusik på ett nytt sätt som lockar till lyssning.”, ”En skön blandning av låtar som ger en go känsla för knopp & själ”, ”Denna trio berör på djupet med sina fantastiska låtar och spännande arr. Ett unikt sound med hög klass genom hela albumet. En solklar vinnare!”, ”Fenomenal trio med imponerande musiker som har ett genuint uttryck och bjuder på ohejdat inspirerande färd genom folkmusikens skiftande ljudlandskap på scen såväl som på deras CD!”, ”Innovativ cd med tre musiker som var och en har en stor teknisk och musikalisk förmåga. Tillsammans komponerar dom ny musik samt arrangerar folkmusik och klassisk musik i sin egna speciella stil. Utgåvan är värd att uppmärksammas.”

Axvy / Axvy

Sara Parkman / Vesper – ”Ett helt fantastiskt album där också albumet är ett väldigt tydligt verk i sig och låtarna delar av en större helhet.”, ”Nytt sätt att möta nytänkande folkmusik med kristen andlig musik”

Erika & Cecilia / Allegro Violento – ”Ett album som rycker tag i en från första tonen och sedan vildsint men ändå stadigt leder oss igenom kärlekens alla vinklar och vrår.”

Maja Heurling & Ola Sandström / Irrbloss – ””irrbloss” en okänd historia ur en ung okänd kvinnas perspektiv, fina känslofulla tonsättningar och mjuka nyanserande tolkningar utav Maja Heurling och Ola Sandström värda att lyssna till och prisa”, ”Viktigt att lyfta fram en historia av invandring i dessa tider.”, ”Aldrig hört en bättre och mer genomarbetad skiva. Skulle fulla Friends om det vore någon mer känd artist som gjort detta album. Så bra är det!”

Tibble Transsibiriska / Swedisko – ”Håller med Lira om följande: ”En kompromisslös nyfikenhet och gränslöshet som gör att det sticker ut i Balkanmängden. Domra-plinkande, sång på svenska, dramatiska balladberättelser och klezmerliknande eufori knådas ihop till en kompott som gör att det rycker såväl i ben som i hjärtmuskeln.””

Spöket i köket / Chateau du garage – ”Livligt traditionsutvecklande med solida soloinsatser och storbandskänsla.”, ”En fantastisk cd som jag aldrig tröttnar på”

Ida & Louise / Shtoltse lider – ”Ny vacker musik som en bortglömd skatt värd att återupptäckas!”, ”I sin enkelhet med få instrument lyckas Shtoltse lider beröra på djupet med toner som ändå känns stora. Pianot, saxen och tonerna från cellon tillsammans med sång på det vackra språket känns genuint, intelligent, nytt och ordentligt genomarbetat. Det går inte att inte bli berörd av de starka historierna musiken berättar och att de kvinnliga poeternas röster nu äntligen får höras är bara det värt att uppmärksamma!”, ”Inte bara en fantastisk platta utan också en insats för att lyfta språket jiddisch och några av våra bästa poeter.”, ”Ida & Louise har väckt liv i dikter från en tid långt borta men som ännu berör på djupet. Deras tonsättningar är skira, sköra, kraftfulla och skimrande. Som pärlor lyser de och glimtar till, mullrar djupt och porlar som friskt vatten. Jag förstår inte språket med hänförs av hur det låter och beundrar hur de har tagit sig an det med tanke på att det även för dem är ett okänt språk. Det är stor musik med små medel, piano, sopransaxofon och deras olika röster. Men mer behövs inte, för de kan variera och måla med det som de har. En fantastisk skiva. en riktig pärla.”

Järventaus/Dluzewski / Jorden svart – ”En vacker skiva i det lilla formatet. Musik som fångar det vackra Norrbotten, svärtan, längtan, lugnet.”, ”Utsökt skiva! Smakfullt spel och låtarna går rätt in i hjärtat. Perfekt kvällsskiva att drömma sig bort till. Min favorit är jorden svart och den signade dag. Mandolinspelet!!”, ”En modigt sparsmakad debut-CD som vet precis vad den vill och håller linjen längs hela sträckan. Ett framförande som vågar lita på tystnaden mellan raderna/tonerna och använder den som vän och fond. En tydlig röst som lyfter fram det mänskliga uttrycket utan en gnutta av effektsökeri. Naket. Vackert. Stämningsfullt. Gripande.”

Sandy Brechin Trio / Polecats and dead cats – ”Jättefin skiva och ett föredömligt samarbetsprojekt över landsgränserna!”

Ahlberg, Ek & Roswall / Till dans – ”Fantastisk skiva som har allt!”, ”En fantastik skiva att både dansa och lyssna på! Tre otroligt skickliga och samspelta musiker som alltid levererar högsta kvalitet!”

Carr & Roswall / Time flies – ”Fantastiskt samspel och otroligt bra låtar, såväl originalkompositioner som trad.”, ”Ett oerhört dynamiskt och lyhört möte mellan två musikaliska giganter som levererar en helt unik klangvärld. Omöjligt att härma och samtidigt omöjligt att inte inspireras av. Mästerligt!”, ”Vackert klingande folkmusik med nyckelharpa och gitarr som öppnar mina känslosträngar och får mina sinnen att vandra iväg”, ”Årets utgåva är självfallet och helt klart, ”Time flies” med både tempo och fart. Den svenske Roswall och irländske Carr, de briljerar med båd’ harp’ och gitarr!”

Tagelfar / Murbräckan – ”Vilka låtar! Vilket ös! Fin produktion och vi får frossa i modern uppländsk tradition. Nyckelharpsfrosseri for the win!”

Mejram / Mejram – ”En CD som verkligen berör, både via text o musik. Så många härliga låtar”, ”Härliga låtar och härliga musikanter!”, ”Bandet Mejram har släppt sitt debutalbum ”Mejram” (Kakafon Records) under 2019 och det är ett fantastiskt album på alla sätt! Framtiden är säkrad!”

Yakumbé / Rinkebysvängen – ”Yakumbé är slagverksensemblen som tagit de traditionella sambainstrumenten långt bortom enbart den brasilianska musiken. Här ryms inspiration från andra delar av Latinamerika, men faktiskt även svensk folkmusik.”, ”Rytm potpurri med globala rötter”, ”En underbar smältdegel med latinska rytmer och svensk folkmusik (Anna Möller <3!)”

RIM / Båten – ”Båten är en jättefin och bra skiva från början till slut. Jag har lyssnat på den som en tok sen den släpptes.”, ”Spännande och nyskapande. Gruppen visar upp ett brett register av musikaliska uttryck med rötterna i Nordisk folkton. En alltigenom njutbar skiva”, ”Med glädje, kärlek, på lek och på allvar undersöker, töjer och nyskapar de den nordiska folkmusiken.”

Olle Linder / Kasta loss – ”Olle är en fantastisk människa o musiker. Här samlar han mång olika artister o nationaliteter. Sprider hopp, dans, lust o glädje”, ”Bra melodier, svängig, skickliga musiker, mångskiftande”, ”Olle Linder har samlat ihop sina finaste textlåtar och spelat in dem med ett urval av Sveriges bästa musikanter med rötter från när och fjärran. Resultatet är en medryckande musik som avväpnar fientlighet, öppnar hjärtan och får alla att vilja dansa. Sjung med och låt Olles soliga världsmusik få dig att åter tro på mänskligheten – till vardags som till fest..”, ”Fin musik och otrolig musikalisk bredd”

Ellinor & Leonor / Årsringar – ”En härlig skiva med två underbara musiker Ellinor(fiol) och Leonor(cello). De har ett fantastiskt samspel, stort mått av improviation och spelgädjen lyser. Dessutom är det bottnat i Ellinors släktskap och rötter i Hedemoratrakten, som hon förvaltar ihop med Leonor, som kommer från Belgien.”

Anne Kalmering & Stalhammer Klezmer Classics / Vayter – ”En låtskatt framförd med själ och hjärta.”, ”En färgplalett som kulturbärare för ett nationellt minoritetsspråks fortlevnad. Skickligt, folkligt och elegant framfört!”, ”Vackert, svängigt och roligt!”, ”En fantastiskt genomarbetad utgåva där bookleten med texter och sammanhang förhöjer upplevelsen av musiken”

Peder af Ugglas / Works part 1

Louisa Lyne & Di Yiddishe Kapelye / Lust – ”…a highly contemplative and extremely attractive album.” ” Schiere Freude und Leidenschaft!” ….musiken och framför allt Louisas röst reser genom Europa… Louisa Lyne & Di Yiddishe Kapelye fortsätter att blanda sin egen form av judisk musik med resultatet: mer än musik.” ”Louisa Lyne är klezmermusikens främsta utövare i Sverige.” ”Att höja blicken, att följa nya spår och bryta nya vägar kan vara både arbetsamt och påfrestande, det kräver stora portioner av mod. Men när det är gjort, då känns det förbannat bra. Louisa Lyne och hennes klezmerband Di Yiddishe Kapelye har arbetat med jiddisch i ett helt nytt sammanhang.” ” Louisa Lyne och hennes Yiddishe Kapelye gav ut sin nya skiva Lust i lördags och … jo, här börjar vi kanske ana ett litet och i så fall väl unnat bredare genombrott!?” ”Louisa Lyne har verkligen tagit sig djupt in i klezmertraditionen. Och hon expanderar den, med hjälp av gästartister och smarta lån.Rejäl snurr och variation på arrangemangen och många stämningar och stilar under en hatt. Men den klezmerhatten är stabil nog att rymma alltihop””

Breda Gatan / Breda Gatan  – 

Sver / Reverie – ”Reverie är norsksvenska SVERs fjärde skiva och här kan man verkligen höra med vilken kraft samspelet mellan musikerna har, en musikalisk explosion av glädje, svett och med en tajthet likt en organisk maskin. Allt inspelat i samma rum under två dagar.”

Sofia Karlsson m fl / Guitar stories – ”Sofias röst och personliga utryck är det bland det bästa som kan höras inom svensk sång. I samspel med supergitarristerna Mattias och Daniel blir musiken helt magisk, där musiken varvas mellan hennes sång och instrumentala låtar och partier. Helt ljuvlig skiva.”

Dalarnas Hembygdsförbunds årsbok 2019 / fäbodlandskap och vallmusik  – ”Boken är en tvärvetenskaplig antologi som presenterar fäbodlandskapet och dess musik ur en mängd olika vinklar. Nya rön blandas med äldre material, analyserat ur nya perspektiv – både teoretiskt och praktiknära. Här finns också en artikel med ny kunskap om naturakustik – en vallmusikers förstärkare. Bland författarna syns bland andra Gunnar Ternhag, Märta Ramsten, Sven Ahlbäck, Susanne Rosenberg, Agneta Stolpe, Sara Parkman, Samantha Ohlanders och Kerstin Sonnbäck. Jennie Tiderman-Österberg var projektledare, redaktör och författare till flertalet artiklar. Nu är hon också doktorand där hon forskar om kulning. Projektet resulterade också i två filmer om fäbodliv och vallmusik, samt en turné med vallmusikkonserter på sex fäbodar som under sommaren 2019 med gästartister som exempelvis Lena Willemark, Sofia Sandén, Torkel Johansson, John-Erik Eggens, Anna Aronsson, Bernt Lindström och Maria Röjås.”

Willemark, Knutsson, Öberg / Svenska låtar – ”Ett album som är så rikt och varierande med fräscha tolkningar som frammanar gåshud.”

Stina Brandin / Tacka fan för det – ”Utsedd av Lira till en av de 10 bästa utgåvorna 2018.  En ”Tradskiva” utöver det vanliga som visar det fortfarande är möjligt att göra en CD med traditionell folkmusik på en ensam fiol! ’Ett gesällprov avlagt med heder och klarat med glans. Materialet, låtarna, kommer från en outtömlig källa, det svenska låtspelets själva hjärtland, Österdalarna och närmare bestämt Boda. Vågar man sig på den repertoaren så är jämförelserna förödande tunga att bära, men Stina ställer sig in i ledet av skickliga spelmän från den trakten utan att tveka det minsta. Teknik och stilkänsla är utan fläckar och intensitet och känsla finns där som gör att man vill höra mer och mer. Spelet är så nära perfektion som man kan tänka sig. Av det jag hört går Stina vidare i traditionen efter Röjås Jonas. Till sist vill jag ge en eloge till produktionsteamet. Förstklassigt ljud och en vacker layout. Ingen möda och inga resurser har sparats för att för att göra det här till en toppskiva. (Anders Rosen).’ ”, ”Känsla, talang och folkmusik när den är som bäst!”, ”Med en aldrig tidigare hörd kvalitét röjer Stina fältet med träffsäkra toner och fint gung. En blivande klassiker.” Stina gör ett solistiskt avtryck med hembygdens låtar utan att snegla på dagens strömningar.”, ”Stina Brandins spel närvaro i spelet på Skivan är fantastiskt. Varje fras väcker känslor på ett sätt jag inte hört på en studioinspelning på säkert femton år.”

Anna Fält / Ite – ”När den nyskapande röstakrobaten tillika traditionsbäraren Anna Fält släpper sin första soloskiva är det verkligen också rösten som får vara i centrum. Gediget, meditativt medryckande och därtill ett tidsdokument för runosången i samtiden.”

Tradpunkt / Dansar här – ”Originell platta.”, ”En grupp med härlig känsla, som inoverar samtidigt som de respekterar traditioner.”, ”Cd’n ”Dansar här” svänger!!”, ”Sörmländska låtar i tradition med nytt arrangemang”

Oskar & Jonatan / Panna mot panna – ”Som titeln antyder, nära och intimt samspel av två ypperliga musiker. Dessutom vackra egna kompositioner. Lyckas vara både dans- och lyssningsmusik”

Görgen Antonsson m fl / Drömkväde – ”Jättebra och vacker skiva, kanske en av de bästa mötena mellan folk- och klassisk musik de senaste åren.”

Bridget Marsden & Leif Ottosson / Sea of trees – ”Extremt njutbar musik om det går att uttrycka sig så. En skiva som fortsätter duons arbete med melodier och ljudlandskap förankrade i nordisk folkmusik och det blir bara bättre!”, ”I love this album: I feel the chill beauty of the Swedish landscape and at the same time the warmth of your people and traditions.”

Triakel / Händelser i Nord – ”Nyskapande, aktualiserat kulturarv med musiken och berättelsen som nyhetsbärare från en svunnen tid till nu om händerlser här på våra platser i Nord”

Nina Åkerblom Nielsen / Some solitary wander – ”Nina är en oerhört begåvad och mångsidig musiker och har producerat, översatt, komponerat, arrangerat samt spelar flera instrument och sjunger på denna sällsamma skiva. ”, ”Nina tolkar Robert Burns musik och texter med en mycket hög musikalisk kvalitet. I arrangemangen finns både den keltiska traditionen men dessutom inslag av klassisk musik och mer moderna tongångar. Hon bemästrar också den skotska dialekt som kännetecknar den skotska natonalpoeten Robert Burns verk.”, ”Fantastisk sångerska, underbara låtar och mycket bra musiker!”, ”Ninas spröda men starka röst tränger igenom och når till de inre landskapen.”, ”Ett vackert och sagolikt album med den otroligt begåvad sångerska och kompositör Nina Åkerblom Nielsen. Hennes innerliga och ljuvliga stämma talar rakt in i hjärtat och låtar som Song Composed in August och The Rigs O Barley är klara favoriter.”

Boda Mollkapell / Bodapolskan lever  – ”Boda Mollkapell med CD-skivan ”Bodapolskan lever”, som släpptes första fredagen i juli under Bodastämman. Bodapolskor må vara bland de man allra oftast hör och det finns nog inte en spelman som inte kan spela minst en Bodapolska. Men trots detta så tar Boda Mollkapell musiken från Boda till nya höjder och sprider dessutom ljus över många mer eller mindre bortglömda låtar och äldre spelmän. En sann kulturgärning manifesterad genom fantastisk dansmusik!”

Sousou & Maher Cissoko / Made of music

JP Nyströms / En låda JP – ”Under 2019 lyckades J. P. Nyströms orkester med någonting som egentligen måste betraktas som helt omöjligt. De samlade i en liten låda sina 42 år av spelande, turnerande, komponerande och idogt bärande av både tramporgeln och de djupa traditionerna. Två CD, två DVD, en LP-skiva samt en 120-sidig bok, berättar om hur J. P. Nyströms blivit både språkrör för en provins och stora i sin konst. Kunnande, tradition, humor och livsvisdom är deras verktyg. Utsålda konserter och publikens varma kärlek deras belöning. »En låda J. P.« är helt enkelt en osannolik samling skandinavisk kulturhistoria.”

Dagny i forsen / Dagny i forsen

GKN5 / Bestastovo – ”Den i Sverige baserade Guro Kvifte Nesheim med en i övrigt svensk kvintett gör traditionsbaserad folkmusik med nutidskänsla.”

Nordic Raga / Nordic Raga –

Stalhammer Klezmer Classic Trio / In memory – ”Stahlhammer Klezmer classic trio består av en grupp fantastiska musiker som genom sin utgåva av ’In memory’ och flitigt konserterande i alla möjliga sammanhang, bevarar och för den fina Klezmermusiken vidare på ett sätt som verkligen berör! Jag röstar starkt för dem som vinnare i kategorin ’Årets utgåva’’ på Folk & Världsmusikgalan 2020!”, ”Klezmermusik på högsta nivå!”, ”En fantastisk bra CD med fin klezmermusik. Musik som är viktig att den spelas då den företräder en minoritetsgrupp”, ”Citerar Lira: Skivan In memory är ett vittnesmål om den livsbejakande, djupt vemodiga och halsbrytande klezmermusiken som överlevt och går vidare. Rösterna bor och förs vidare i Stahlhammers sublima spel som färgas mot Oldenburgs mustiga dragspel och Blommés djupa, djärva cello. Inget rår på Stahlhammers ton, som hör evighet och framtid till. För trots sorgen och lidandet lämnar trion oss med kraft och hopp. Det är stort.”

Midgren, Skrobe, Quartey / Rastställen

Sofia Sandén & Maria Jonsson / Långt bort i skogen – ”En jättefin barnskiva. Härlig musik och finurliga texter i roliga och lekfulla arrangemang. Passar både barn och vuxna.”

Väsen / Rule of 3 – ”Fortfarande fantastisk musik, fantastiska arr, fantastiskt spel av mästarna”

Tailcoat / Tall tales in tiny pieces

Västanå teater / A light in the dark – ”En platta som lovar riktig vinter och ärlig mytomspunnen äkta jul. Heidi Talbots röst är klar som en vinterbäck, luftig som stjärnhimlen, skör och vacker som en darrande fågel. Magnus Stinnerbom, Roger Tallroth och Sebastien Dubé bjuder på ett svängigt gung, de andas spelglädje och precision. Man omfamnas av snökristaller. Nya slingor skär som blänkande stål i mörkret. Sophia Stinnerboms Viola d’amore är elden som värmer hela stugan. Ett ljus i mörkret!”

David Ritschard / Brobrännaren

Jenny Gustafsson, Hans Kennemark m fl / Ornunga – ”Ett musikaliskt porträtt av Ornungaspelmannen Johan Albert Pettersson, låtarna framförs med både innerlighet och virtuositet i spännande arrangemang av Hans Kennemark, med skivan följer ett fylligt texthäfte där traktens spelmän och deras historia presenteras med fina fotografier!”

Ulf Nilsson & Örjan Hans Ers / Helsinge storpolska –

Elin Teilus / Iellemij – ”Elin Teilus debutalbum Iellemij – To Life är en stark hyllning till det skogssamiska Udtja, Sápmi, markerna och människorna där, de som gått före och öppnar in till framtiden på samma gång. Iellemij – To Life med rötter i den samiska berättartraditionen bjuder in till en unik värld och berättar om orörda marker och klara källors musik, dess människor, om jordens och livets okränkbarhet. Musiken är både filmiskt storslagen och enkelt nära med musiker med fötterna i folkmusik och traditioner från hela världen. Samtidigt är skivan en stark berättelse om en resa hemåt där jojken kallade Elin tillbaka till sina samiska rötter och familj och kraften av det. Unikt personlig och samtidigt om något universellt viktigt i människans liv, detta att känna sitt ursprung. Den medföljande vackra boken med foton och texterna på lulesamiska, svenska och engelska öppnar dörrar och välkomnar sin publik ut i världen. Albumet bär fram ett samisk kulturarv berättat på lulesamiska – ett av de mindre samiska språken som här synliggörs och lyfts. Iellemij – To Life berättar starkt och berörande om den samiska historien men bär också hopp om nytt liv och nya berättelser. Något som behövs i vår tid. Tidningen Lira skriver “… en synnerligen genomarbetad och smått oemotståndlig skiva” (Anders Lagercrantz, Lira 15 september 2019).”

Lena Jonsson / Places – ”Grammisnominerade Places är en musikalisk resedagbok där mänskliga och musikaliska möten på olika sätt har gjort djupt avtryck. Resorna har berikat komponerandet och inspirerat till en CD som många tagit till sig.”

Nina Pérez / Vägen jag vandrat – ”En mycket vacker, spännande och personlig skiva med kompositioner av Nina själv, där hennes väg genom livet gestaltas i hennes underbara musik. Bästa skivan!!!”

MOR / MOR – ” Med sin debutskiva visar gruppen MOR upp sin förmåga att på ett alldeles eget sätt kombinera nyskrivna svenska texter med ny egenkomponerad musik i arabisk anda. Krig, liv, kärlek och sorg skildrade i texter som är ganska avskalade, men stringenta. Musiker från Sverige och Kurdistan som tillsammans har en lång erfarenhet av arabisk musik från olika länder, och som heller inte är rädda att prova nya vägar. Med de svenska texterna är det lättare för icke-arabisktalande att kunna ta till sig texterna och musiken. Kanske lite av en mission för att sprida och skapa intresse för arabisk musik. En skiva med stark närvaro och med stor kärlek till materialet!”

Daniel & Emma Reid /Continuum –

Världens Band / Dadjalo – ”Världsmusik må vara utslitet som begrepp men Världens Band återupprättar konceptet att mixa traditionsmusik från hela världen i en modern mix.”

Sara Ajnakk / Gudalitt

Förslagslådan är numera stängd. Juryn offentliggör sina nomineringar i januari.