VINNARFÖRSLAG 2021

Vilka blir årets folkhjältar?

Här är de förslag på folkhjältar som kommit in och som nu bearbetas av juryn. Sex vinnare kommer att utses och belönas under den digitala Folk & Världsmusikgalan 27 mars. Förslagslådan har nu stängt – tack till alla som bidragit!

PETER ROUSU – ”För att under lockdown och pandemi spridit musikglädje över hela jorden genom att underfundigt, humoristiskt och med stor musikalisk skicklighet och inkännande ”kidnappat” och förädlat låtar andra musiker filmat. Det hela skapade en trend med musikalisk hijacking och blev stort uppmärksammat och uppskattat över flera kontinenter.”

STORSTAN STREET BRASS – ”För deras engagemang att starta innergårdsturnén och som spred glädje och musik för alla som blivit isolerade under pandemin genom att ta musiken till dem. ”

BINGSJÖSTÄMMAN – ”För att Bingsjöstämman har försökt att lindra avsaknaden av stämmor genom att skapa en virtuell spelmansstämma. Bingsjö 360° -ett unikt dokumentärsfilmprojekt med Högskolan Dalarna som filmat stämman med 360° teknik och surroundljud. Stämmodatumet den 1 juli blev det ingen vanlig stämma, men med det livestreamade programmet “Bingsjöstämman, Minnen Myter & Musik” samt släppet av 360° filmerna på Youtube blev det så nära man kan komma i dessa coronatider. Att uppleva buskspel, stämmovimmel, delar av scenprogram mm, det mesta som hör en stämma till via Bingsjö360° är en häftig upplevelse, och även om man inte kan känna dofterna eller knotten så ger det en upplevelse att vara mitt inne i stämman . Att en stämma som av många ses som väldigt ’traddig’ med rötter i gamla traditioner tar hand med den modernaste tekniken är kul. Det är också en stjärna i kanten för att de försöker ta sitt ansvar för drabbade kringarrangemang och startat en insamling till Bingsjö Lanthandel (som är beroende av sin försäljning under stämman för att överleva). Stämman förgyller den pandemiska tillvaron, både för stämmonördar och bingsjöbor i denna hårda tid.”

ARYA ARAMNEJAD – ”Arya Aramnejad släppte 2009 låten Ali Barkhiz i Iran. För det fängslades och torterades han i sitt gamla hemland. Sedan ett par år tillbaka bor och verkar Arya i Stockholm, som stadens första fristadsmusiker. Trots konsekvenserna som Ali Barkhiz förde med sig fortsätter han som protestsångare och som regimkritiker, som bärare av budskap om frihet och rättvisa. Den 20 november 2020 släppte Arya Aramnejad äntligen sitt starka och viktiga debutalbum ”Touch of Freedom” som bland annat innehåller en sång tillägnad den iranska advokaten och människorättskämpen Nasrin Sotovdeh. ”

EMMA BJÖRLING – ”Emma Björling startade Facebookgruppen Visbok – Songbook som en tröst och ett tidsfördriv (i ordets mest positiva bemärkelse!) i början av hela nedstängningen och pandemin. Emma började med att dela med sig av sin egen visbok – sångerna hon sjungit och lärt sig – och uppmuntrade oss andra att sjunga, spela in och dela med oss av sånger. Gruppen har utvecklats till en fantastisk, kreativ, global källa till kunskap och glädje. Många diskussioner och utbyten om ursprung och textvariationer uppstår, och det finns hela tiden en tillåtande och uppmuntrande attityd. Som Emma. Vidare har hon varit med och startat NASC, North Atlantic Song Community/Cooperation/Collection, en grupp som hyllar sångtraditionen. På Facebook har vi kunnat se samtal och lyssna på vitt skilda sångare, bl.a. Emma själv. Ännu en källa till glädje och lärande. ”, ”Emma har stor kunskap om folklig sång och verkat som sångpedagog samt medlem i grupperna Lyy och Kongero sedan många år. Hon har varit på turnéer i Sverige, men också spritt den svenska sångskatten långt ut i världen. På senare tid har hon bla. startat gruppen ”Visbok-Songbook” på Facebook, där man kan dela med sig av visor samt ”NASC” North Atlantic Song Circle. Emma är en stor inspiratör som entusiasmerar många, med många idéer om arrangemang, utförande m.m. Emma komponerar även egna visor, låtar och trallar.”

MY KULLSVIK – ”My sprider glädje var hon är. Hon delar med sig genom live streamade stunder av sång och musik. Hennes version av Adeles ”Hello” på svenska som kom med i en tv serie på Netflix, The umbrella Academy. Hon är fantastisk. ”

FLAMENCO FREDAG – ”FF inte ställde in men ställde om och blev digitalt istället!”, ”Finns inget liknande i Sverige! Och kanske inte i övriga Nordeuropa heller… FlamencoFredag gör att flamencon i Sverige har fått en självklar hemmascen där alla flamencoälskare och flamenconyfikna får möjlighet att regelbundet njuta och hänföras av en mängd artister inom genren både från Norden och övriga världen. Under många har scenen inneburit ett levandegörande och en utveckling av nordisk flamenco.”, ”De har jobbat genom åren för att lyfta fram flamencokulturen i Sverige och erbjudit ett smakfullt program med lokala, nordiska och internationella artister och en fantastisk stämning i Pygméteatern. Under pandemin har de ställt om till att göra två olika ”Special Digital Edition” med framträdande och intervjuer både på hemmaplan och på distans och de har gått ännu längre och även producerat FlamencoFredag: VLOGGEN, en serie med olika video-podcasts för att sprida ut flamencokulturen och bakgrunden i Sverige. Ett fantastiskt initiativ för att fortsätta verksamheten trots pandemin.”

SAMANTHA OHLANDERS – ”Med glimten i ögat, en stark koppling till sin hembygd och sin kulturhistoria är Samatha en förebild på ett musikaliskt och opinionbildande sätt samtidigt som hon vågar lyfta intressanta frågor. Inte minst kvinnornas roll i historien som i nutiden. ”

LENA JONSSON – ”Med glimten i ögat, fiolen alltid nära till hands och en känsla för musiken och historiens vibrerande toner är Lena en förebild och föredöme för sin tid.”, ”Lenas smittsamma spelglädje har letat sig nya vägar. Via internetbaserad undervisning och streamade konserter har hennes musik funnit en ny publik i Sverige och utomlands. ”

PARI ISAZADEH – ”Pari Isazadeh är en eldsjäl i världsmusiken i Sverige! En som entusiasmerar, bevarar gamla musiktraditioner, öppnar gränser och öppnar hjärtan! Hennes enastående och unika röst får mig att tappa andan och den värme och kärlek till musiken, konsten och medmänniskor som hon utstrålar känns i hela kroppen! Jag hörde henne första gången när hon sjöng med Kungliga filharmonikerna på Stockholms konserthus och sedan dess har följt henne båda online och lyssnat på henne varje gång möjligheten har getts! Jag hyllar henne som person och som fantastisk sångerska, kompositör och poet med egen stil. Hennes dikter om medmänsklighet sätter spår och hennes musik och röst lämnar ingen oberörd. Hon har tillsammans med sin grupp Parizad bestående av fem fantastiska kvinnliga musiker från olika världsdelar, gjort även barnföreställningar där hennes kunskaper som barnpsykolog blandades med hennes musikkonst och produkten var enastående vacker och meningsfull för barn. Föreställningen blev så populär och spelades flera år i skolor, barnsjukhus och flyktingsförläggningar. Jag såg på hennes hemsida på facebook att hon under pandemin inte suttit stilla, utan spelat in och gör färdig ett album med gamla sånger från olika folkmusiktraditioner i världen. Hon har tidigare gett ut flera album bland annat albumet ”From Dezful to Dalarna” med gamla svenska och dezfuliska låtar i ny tappning och i hennes unika stil. Lyssna på den om du inte har gjort det! Den är verkligen skön och fantastiskt på alla sätt! Flera av hennes låtar har återgivits på andra album och ett album valdes till bästa världsmusikalbum från tyska musikkritikerna! Hon är välkänd och mycket omtyckt bland iranierna i Sverige och i hela världen! Hoppas hon får den uppmärksamhet och uppskattning som hon förtjänar även här i Sverige!”

ANNA RYNEFORS – ”Anna har med sina soloföreställningar ”Bockarna Bruse” och ”Sigrid och Draken” skapat en sagovärld där barn kan inspirereras av svensk folkmusik, lekfull dans och rytmik. I förskoleprojekt och på offentliga scener skulle hon detta läsår spelat 135 föreställningar för barn som alla genomförs genom traditionella eller digitala möten för att barnen ska få sin kulturupplevelse även i dessa tider. Hennes svenska säckpipa har klätts i gosedjursdräkt till en bock som fångar publiken när den både andas, bräker och spelar musik i sagan om Bockarna Bruse. Hennes porträtt av den kvinnliga vikingatida krigaren Sigrid, som kämpar mot en legendarisk drake, med både svärd, sång och musik fångar små och stora. Äntligen får barnen ta del av de musikinstrument och den musikskatt som annars är dold för dem!”

232 STRÄNGAR – ”De har fortsatt skapa musik och gett tillgång under pandemin och till och med nyttjat situationen att belysa vad viktig och närande musiken är för oss med bl.a. Den fantastiska musikvideon Och kollektiva projektet för låten Tolånga. En duo med stark kreativitet, värme och spännande musik.”, ”Pandemin till trots så släppte 232 Strängar sitt andra album som jobbats fram under 2019, även om konserterna får vänta till 2021. Musiken har ändå hittat sina vägar och berört nya och gamla lyssnare, bland annat genom ett kollektivt samdans-projekt. Till låten Tolånga dansade ett 30-tal hemmadansare i Sverige, Danmark, Estland och Australien och resultatet blev en video som berörde mitt i saknaden av samvaro, dans och musik! Nu är läget fortsatt allvarligt och därmed också hög tid för ännu fler värmande glimtar av samvaro, dans och musik i ännu en dansvideo till jul. ”

BA BALANCE / AROUND THE CROCODILE  POND – ”Ba Balance’s debutalbum “Around the Crocodile Pond” har på många sätt hjälpt mig genom den svåra tiden under pandemin. Då alla internationella One World konserter som jag hade arrangerat med flera olika band, ställdes in, valde jag att koncentrera mig till 100% på mitt musikförlags utgivningar. Musiken på det här albumet har väckt stor glädje runt om i världen och vi har blivit inbjudna till framtida festivaler som “Borneo Rainforest Festival”, “Sauti Za Busara” på Zanzibar och andra spännande platser, när världen har återgått till det normala. Allt detta ger oss hopp om bättre tider, och ger något positivt till många människor. Att ge ut den här skivan har varit ett ljus i mörkret. Duon har spirat fram ur det multikulturella Malmös mylla där de båda musikerna bor. Ett helt nytt sound, ett litet band med stor potential! Gitarristen Preben Carlsen och percussionisten Sal Dibba blandar elgitarr med loops och afrikansk percussion i en ny uppfriskande mix med musikaliska referencer till både dessert blues, folk och rock. Albumet har fått strålande recensioner, blev nominerad till Danish Music Awards Roots 2020 samt kom på World Music Charts Europe i November 2020. Ba Balance spelar med lätthet och förnyelse. Både live och i sina musikvideos utstrålar de erfarna musikerna energi och inlevelse i Carlsen’s raffinerade kompositioner. ”

SÜPERSTAR ORKESTAR – ”Ett härligt gäng som framför härliga rytmer med en värmande spelglädje. Süperstar orkestar visar dessutom uppfinningsrikedom och nytänkande för att kunna glädja med sin musik trots restriktioner.”, ”De bidrar till mångfald och glädje i en värld som ibland känns alltför kall, konservativ och likriktad! Vi behöver något som får oss att vidga våra perspektiv och lyfta blicken mot det som för oss samman och det lyckas Süperstar Orkestar med! Tack!”, ”De spelar livlig och energifylld musik och sprider glädje.”, ”För glädjen de skänker och deras musikaliska storhet”, ”Med sin senaste skiva Hope (spotify) som innehåller svängig, medryckande och mestadels nyskriven trubacimusik och som släppts nu mitt under pandemihösten, ingjuter detta band med sina rytmiska, groove:iga och emellanåt melankoliska spår ett riktigt bra soundtrack till alla nya digitala mötesplatser som uppstått detta året. Det finns hopp; hopp om vår förmåga att anpassa oss i svåra tider!”, ”Dessa härliga musiker som spelar folkets muzika. De fångar själen av Balkan med sin musik som håller ihop människor och skapar glädje vartän de än beger sig. Vare sig de spelar utanför en blombutik på söder, i Jordbro, Guca, Balkan klubb eller på P3 så ger de allt!! Muzika majstore!”, ”Med supergung i sitt lysande balkanbrass kliver de runt bland barn i lekparker, får folk att dansa skorna av sig på bröllop och hoppa av glädje på gator och torg. Himla bra ny platta också: Hope. Precis vad vi behöver nu, alltså hoppa och hoppas. ”, ”Orkestern har väldigt livlig musik och som spelas med mycket inlevelse. Att se Süperstar Orkestar är lite som att gå på fest och cirkus på samma gång: galet, medryckande och fantastiskt roligt. Energin sinar aldrig och piggar upp även de tråkigaste dagar vare sig det är spelning på en skolgård eller över en stream på Facebook.”, ”Så härligt livemusik med rötter annanstans ifrån. Duktiga musiker!”

JENNY ELISABETH GUSTAFSSON – ”Jenny har med sin fantastiska förmåga att tänka nytt och kreativt lyckats förgylla många människors sommar med folkmusik: Dels som arrangör av Ornungastämman, som hon gjorde om till bl.a. konsert på bastuflotte i sjön, drive in konsert med Väsen bredvid kohagen och workshops online. Tillsammans med Pers Nils Toft dök hon upp på mysiga och coronasäkra konserter i skogen i projektet ”Plötsligt i ett älgtorn nära dig” – en kombination av folkmusik och geocashing! Ett koncept som även genomfördes tillsammans med andra kollegor i ett hopptorn! Hon var också bland de första att arrangera låtkurs online i våras när pandemin var ett faktum. Helt enkelt en arrangör och musiker som tänker nya tankar och inte låtit sig hindras av årets utmaningar!”, ”Jenny är projektledare för Ornungastämman. När hon fått artistprogrammet för 2020 klart i slutet av februari så slog pandemin till och satte stopp för alla möjligheter att genomföra en ”vanlig” spelmansstämma. Istället för att deppa ihop använde hon sin stora kreativa förmåga och organiserade om till en digital stämma med fyra livestreamade konserter och flera workshops. På fredagskvällen hölls två konserter vid Ornungasjön med spelmännen på en flotte ute i sjön och på lördagskvällen ordnades två Drive-in konserter vid en loge. Vi i publiken som fysiskt närvarade (max 50 st/konsert) fick en fantastisk upplevelse och en mycket stor publik följde stämman via nätet, direkt eller i efterhand, totalt många tusen.”

PLÖTSLIGT I ETT ÄLGTORN NÄRA DIG/JENNY GUSTAFSSON M FL – ”Att med kort varsel, genom annonser i sociala medier, i samverkan med en lokal samordnare erbjuda konserter på flera platser i Västra Götaland. Att i ett älgtorn/jakttorn hitta så underbara miljöer för att erbjuds folkmusik av högsta kvalitet. Att på ett garanterat coronasäkrat sätt skapa en musikmiljö som gjorde alla besökare trygga och välmående. Besökarna kände att denna ’nya konsertplats’ i naturen skapade en helhet där musiken fick en naturlig inramning. Helt unikt – så spännande – helt säkert!”, ”Vilket härligt sound ut över skogarna.”, ”En ovanlig och innovativ lösning på konsert med distans till publiken. Flera konserter på olika orter i befintliga älgtorn”, ”De är fantastiska folkmusiker med bred reportrar. Framför allt är de glädjespridare av stora mått. Deras pedagogiska insatser för väldigt många ungdomar är ovärdeliga! Två guldklimpar i musikvärlden! ”, ”Så härligt initiativ till att corona anpassa musik konsert, få ut folk i skog och mark genom att spela i Älgtorn. Helt fantastiskt!!”, ”För den strålande iden att ge folkmusikkonserter från älgtorn i Västergötland, med en utstickare till Bolmsö i Småland, där jag själv upplevde evenemanget. Härlig musik och sång och trivsamt berättande mellan låtarna.”, ”Under försommaren kläckte de idén med att spela i olika älgtorn . Konserten i Ornunga ute i skogskanten vid Labyrinten var en oförglömlig upplevelse . De klättrade upp i ett vingligt älgtorn , spelade låtar på fiol, klarinett durspel och munspel samt sjöng . Ackustiken i den vindstilla skogsdungen är ngt oförglömligt . I pauser kunde fågelkvitter höras . Vi hade med picknick , satt glest , publik i alla åldrar men inte FÖR många . Låtvalet var delvis väldigt ” lokalt” och berättandet mellan låtarna var kul och ” lite lärorikt”. Vid dessa tillfällen har ibland en gammal megafon använts . Vilken härlig kväll med avslutande dopp i Ornungasjön . Båda är fantastiska spelmän o är sååå aktiva inom folkmusikvärlden i sina hemtrakter.”

SOFIA THELIN EDGREN – ”Hon älskar musik så inte ens coronapandemin släcker henne att fortsätta skapa. Ord, stämning och tankar som verkligen alltid handlar om folk och det sagda och osagda mellan och i oss.”, ”För allt fantastiskt arbete Sofia har lagt ner under detta svåra året. Inte minst hennes fantastiska bok: Din bark min hud, om att odla vår mat genom att härma jordens naturliga ekosystem och en CD med 10 sånger om skogsträdgården. Sofia anordnade även en musikfestival i Maglasäte med öppen scen som blev en succé, den kommer även bli en återkommande begivenhet. Sofia sprider en enorm glädje för många med sin musik, inte minst inom folk och världsmusik. Förhoppningsvis kommer hon att fortsätta att glädja och upplysa oss med sina fantastiska texter och musik även i framtiden.”, ”För att hon fortsätter engagera och sprida sin passion på olika kreativa sätt med sin sång och körledning, trots detta speciella år.”, ”Hon har lett vår lilla bykör med en oslagbar entusiasm och lett oss till oanade höjder. Vi har utmanats och hon har sett till att vi hade fantastisk roliga uppträdande, även tillsammans med andra vuxen- och barnkörer. Vi har kunnat sjunga tillsammans en bra bit in till hösten tack vare hennes flexibilitet. Inte lätt med istadig bemanning, lokalbyte osv. Sofia har det lilla extra som krävs för att inte tappa modet!”, ”För att hon med entusiasm lett vår kör på avstånd i kall kyrka och in i det sista kämpat på för att vi själsligen mår bra av att sjunga! ”, ”Sofia är en fantastisk sångare , låtskrivare och kreatör. Men efter det pga Corona ställdes alla hennes uppbokade program in med konserter och workshop. Men Sofia har alltid nya idéer ! Under hela våren har Sofia erbjudit att spela önskemål sånger på nätet, uppträda utomhus, ordnat en ute festival! Och mycket mer.”, ”Inspirerande körledare. Vågar testa och tro på att tillsammans kan vi. Yeh! Sofia har släppt album och bok om hållbar omställning, lett barn- och vuxenkörer, elever, ordnat festival mm under detta svåra år”, ”Hon är en eldsjäl och en fantastisk körledare som har kämpat på under detta året. Hon har spelat in och skickat oss stämmor som vi kan öva med själva. Vi har övat utomhus och i en svinkall kyrka. Sedan har hon lett en massa andra körer, skrivit egna låtar, gjort album och bok om hållbar omställning under detta år.”, ”Hon har lett vår lilla bykör med en oslagbar entusiasm och lett oss till oanade höjder. Vi har utmanats och hon har sett till att vi hade fantastisk roliga uppträdande, även tillsammans med andra vuxen- och barnkörer. Vi har kunnat sjunga tillsammans en bra bit in till hösten tack vare hennes flexibilitet. Inte lätt med istadig bemanning, lokalbyte osv. Sofia har det lilla extra som krävs för att inte tappa modet!”

LISA CHAMBERS – ”Startade och administrerar det ”Virtuella spelmanslaget” på Facebook ”

KORRÖFESTIVALEN – ”Korrö blev förstås inte av som planerat. I stället sände arrangerande Musik i Syd en storslagen och påkostad hel festivaldag på nätet. Proffsigt, omväxlande, högsta kvalitet. Generöst!”

LYNX ENSEMBLE – ”Med deras hälsingelåtar arrangerade i folkbarock stil ger de folkmusiken en ytterligare dimension. De släppte en fantastisk skiva under hösten 2020 samt lyckades genomföra delar av deras releaseturné digitalt i mycket uppskattade och spridda konserter. De måste få priset för att de vågade både spela in och släppa en skiva år 2020 med ett helt unikt sound. ”

BODA HEMBYGDSFÖRENING – ””Boda Hembygdsförening omsätter normalt 1milj kronor ett vanligt år. I princip hela omsättningen genereras av Bodas eldsjäl Gunnar Brandin. Detta märkliga år ställde de inte in, som de flesta andra folkmusikfestivaler, utan vände och vred på siffrorna och lyckades genomföra hela Bodastämmans program, Konsertserien Måndagkvällar på Boda Gammelgård OCH Boda Kammarmusikvecka. Allting livestreamat, artisterna fick sina gager. Detta trots att Boda Hembygdsförening blev utan 100% av förväntade publikintäkter. På deras Youtubekanal finns ju varenda låt från samtliga konserter dokumenterat. Antal visningar är nu 10ggr mer än det normala antalet konsertbesökare. Denna gärning är verkligen värt att uppmärksammas! ”, ”När Corona satte stopp för den fina musikveckan i Boda utanför Rättvik så sände man hela veckan digitalt. En otroligt ambitiös satsning för festivalens trogna publik.Heders!”

DET STORA ALLSPELET – ” ’Kan vi inte komma till allspelet får allspelet komma till oss’. Det Stora Allspelet drog ihop hela 140 folkmusiker och dansare från Sverige, Danmark, Tyskland, Nederländerna, Storbritannien och USA till ett hejdundrande digitalt allspel till inspiration, glädje och tröst i väntan på stämmor, härlig samvaro och musik och dans till gryningen. ”

OGRÄS STREAMINGSTUDIO I UMEÅ – ”För att de beslöt sig för att satsa på livestreamade konserter och därmed hjälpte lokala artister. Ogräs Streamingstudios ser livestreamingen som en konstform i sig och närmar sig streamingproduktionerna som om det vore en föreställning där de vill åt äktheten genom rörlig bild och flera kameror. Det blir levande när du som tittare får följa med in i rummet där de försökt fånga kärnan i bandens uttryck!”

DEN DIGITALA DELSBOSTÄMMAN – ”Med en modern approach olikt den gamla tidens stämmor så slog årets Delsbostämma ner som en frisk fläkt bland alla inställda arrangemang. Hög konstnärlig nivå i kombination med ett eklektiskt och suggestivt program där både pedagogik och improvisation fick plats, tillsammans med musiker i världsklass som rymdes i ett kompakt, men nyanserat program. Dessutom var ljudet så bra så att det var som att bara grandoften och kroppsliga vibrationer från platsen saknades i liveupplevelsen.”

KLUBB SAM – ”Klubb Sam har i många år berikat Östersunds scen med det bästa genren har att erbjuda. Mitt under pandemin, då många arrangörer hotas av nedläggning passar de på att göra en nystart!! De har tänkt om och ställt om och är beredda att köra när världen återgått till mer normalt läge.”

IDA HELLSTEN – ”Klippan och bokaren bakom Norrköpings Folkmusikfestival, ett event som all sjukdom och pandemi till trots blev av! Det var distansierat där det behövdes, anpassat och sjukt snyggt hanterat med pandemireglerna. Undertecknad arbetade på festivalen, tyckte det kändes bra från början till slut med hur vi kunde hålla reglerna och ändå ge festivalbesökarna en tung produkt (T.ex. Ranarims första konsert på deras comeback-turné).”

MAINE COON TRIO – ”Kanon debut-cd som har en intressant mix av norsk/svenskt/eget.”, ”Trots det märkliga året 2020 lyckades Maine Coon trio släppa sitt debutalbum genom en livekonsert i litet format i Göteborg som också livestreamades. Deras energi på scen är så påtaglig och nästan magisk, den smittar till publiken som knappt kan sitta stilla. Hade man fått dansa så hade folk svängt sina lurviga.. Fina recensioner har följt och hösten 2020 spelade trion både på Norrköpings folkmusikfestival och Folkklubb i Malmö. Trots pandemin har trion spridit sin musik och glädje, och börjat etablera sig i folkmusikvärlden. De få projekt som kunnat genomföras under året har varit guld värda för allmänheten, inneburit mycket hårt arbete och en stor kärlek till folkmusiken och mötet med publiken.”, ”En trio från Göteborg som spelar bl.a. egenskriven svensk folkmusik, polskor, valser och norska gangar på sopransaxofon, gitarr och hardangerfela. De har ett kraftfullt sound och i ett tätt sammansvetsat samspel blandar de nordisk folkmusik med improvisation och egna kompositioner. ”, ”De spelar en musik som griper tag både känslomässigt och fysiskt ( svårt att sitta stilla). De har ett unikt sound som i alla fall får mig att glömma allt runt om mig och bara finnas i musiken. Dessutom är de alla otroligt skickliga musiker och kompositörer. ”, ”Har hållit i digitala konserter och spridit glädje”

GITTE PÅLSSON – ”Gitte har med sin sång och musik under många år underhållit äldre såväl som yngre. Hennes senaste berättarföreställning ’En singeltants memoarer’, genomförde hon på Coronaanpassade Victoriateatern i Malmö för slutsålda hus. Gittes unika och personliga berättande gjorde mycket starkt intryck på oss. Det förstärktes av hennes briljanta sång och gitarrspel med drygt tio egna låtar, som hon också gav ut på CD. Hennes dramatiska livsberättelse fick oss ömsom nära till tårarna såväl som hon fick skrattet att fastna i halsen. Ytterligheter som bars upp av hennes väl utvalda visor. Vi lämnade föreställningen djupt berörda och reflekterande över vad livet kan göra med oss. Gitte är rytmikpedagog och musikterapeut och har frilansat i mer än trettio år i Sverige, Danmark, Finland, Peru och Bolivia. Med gruppen Kala Uma har hon turnerat med den bolivianska musiken. Gitte har producerat 15 CD-skivor på eget bolag, varav två Grammisnominerade. Till vardags arbetar Gitte med barn- och vuxenföreställningar och i Ystad med musikterapi för äldre och dementa inom äldreomsorgen. ”

SPELMANSSTÄMMAN STORMNÄS 2020 – ”Vännerna Astrid, Urban och Hasse antog utmaningen med årets förutsättningar genom att anordna en liten pärla till ministämma, STORMNÄS2020 I Stormnäs i Delsbo, Hälsingland hemma hos en av de goda spelmännen finns en gigantisk gräsmatta. Där kunde man campa, bada, spela, äta och umgås och samtidigt hålla bra avstånd! Den 14/7 – 16/7 var det 48 lyckliga som kunde njuta av att spela tillsammans och lyssna till varandra! Med en stor grill, ett utedass och ett allspel som inleddes med Hälsingevalsen sattes stämningen i rullning ända in till småtimmarna. Ett härligt initiativ som skapade fina möten och en känsla av gemenskap mitt i all den solitära tillvaron. ”

STALLET VÄRLDENS MUSIK – ”Stallet och teamet adapterades snabbt till den nya verkligheten och var en av de första i genren med kvalitativa streamade konserter. Deras noggrannhet och strävan att erbjuda bara det bästa resulterar i ett växande antal svängande online-evenemang med utmärkt ljud- och bildkvalité. Under hösten öppnade Stallet dörrar även till fysiska konserter för publik under 50 pers och gjorde allt för att få gästerna känna sig välkomna och trygga med placering av sittplatser på säker avstånd och ett team av vänliga personal och volontärer som hjälpte och guidade alla besökare genom varje konsertkväll.”, ”Har gett mig de bästa musikaliska upplevelserna under pandemin. Deras jubileumskonsert var helt magisk och glädjefull, höstens absoluta höjdpunkt. Kvaliteten på sändningen – visuell och konstnärlig – i hög klass! Hela året har scenen Stallet i Stockholm levererat fantastiska konserter både med publik och utan. Hållit hoppet uppe för alla musikälskare därute. Riktiga folkhjältar.”, ”Jag vill nominera Stallet Världens Musik som så snabbt ställde om sin verksamhet när pandemin slog till och som på ett fantastiskt sätt styrde om Galakonserten till ett mindre men lika festligt format, på bara ett par dagar. Stallet har under våren levererat många högkvalitativa streamade konserter och när det sedan tilläts att ha konsert med publik lyckades Stallet genomföra dessa på ett säkert sätt utan att förlora kvalitet varken musikaliskt eller stämningsmässigt. Stallet har kunnat förmedla samma känsla av LIVE INTIMT NÄRA i sina streamade konserter som i livekonserterna. Jag har känt mig lika delaktig och nära musiken hemma i min egen soffa, som om jag varit på Stallet. Stallet har gjort det möjligt, att mitt under pandemin, ge människor hopp och glädje precis som man alltid gör genom sin musikaliska verksamhet. Eva, trogen besökare på Stallet”

LARS LINDKVIST – ”Lars Lindkvist, Järfälla spelmän,  är en hängiven person, en eldsjäl inom folkmusiken som ser möjligheter istället för hinder. När andra verksamheter ställs IN då ställer vi OM. Genom Lars innovativa lösningar har vår förening övergått till utåtriktade aktiviteter som spel i bostadsområden och utanför kommunens äldreboende för de mest utsatta, till digitala spelövningar, medlemsmöten och styrelsemöten på ZOOM. Lars har bidragit till att vi skapat vår egen folkmusiktradition med våra egna låtar från Järfälla och med öppenhet integrerat klassisk musik med folkmusik samt sammanfört mer eller mindre erfarna spelmän med erfarna spelmän och musiker. Genom Lars stora kontaktnät har Järfälla Spelmän inspirerats av folkmusik från andra länder, en utmaning för oss spelmän. Lars spelkontakter i USA, via Zoom, gav honom idén, inspirationen och energin att använda sig av detta för att hålla liv i gemenskapen och spelet i vår spelgrupp. Så numera har Järfälla Spelmän digitala spelträffar, medlemsmöten och styrelsemöten. Eftersom vi spelmän har olika förutsättningar när det gäller det tekniska har Lars hittat lösningar som gör att alla som vill kan delta. På senaste spelträffen/medlemsmötet deltog 41 spelmän! För att värna dansen under denna tid initierade Lars en dansträff med ett par av våra spelmän/dansare, på en i övrigt tom utomhusdansbana i regn och rusk, dansande till några av Järfällalåtarna medan Lars filmade med sin mobilkamera. Föreningen Järfälla Spelmän  är en spelgrupp med ett 70-tal medlemmar. Lars har varit drivande i insamlandet av ca 300 dokumenterade låtar.  I samarbete med Jonas Dominique, dirigent, kontrabasist och tonsättare och med ledning av Lars har vi vid ett par tillfällen gemensamt framfört klassisk musik och folkmusik. ”Järfällasvit” är ett arrangemang av Jonas Dominique som bygger på 16 järfällalåtar framfört med symfoniorkester, solist Lars på nyckelharpa och Järfälla Spelmän. Genom Lars stora kontaktnät har Järfälla Spelmän kunnat sprida låtarna genom turnéer runt om i Sverige, Japan, USA och Åland.”

JOEL BREMER – ”Joel delar med sig av sin vardag och helgdag genom små mästerverk till film. Sen spelar han musik också. ”

FOLKMUSIKENS HUS – ”Folkmusikens Hus har gjort en enastående insats under pandemin med att hittat alternativa vägar att dela kulturuttryck och skapa kreativa lösningar för att möjliggöra för artister att fortsätta att jobba under pandemin. En enastående insats! ”

RÄFVEN – ”Intelligent musikalisk glädjespridare och humörhöjare!”, ”Jag har sett Räfvens fantastiska prestanda i Japan. När jag kommer ihåg den tiden kan jag glömma den nuvarande situationen.”,”Upplevt Räfven live fyra gånger, fantastisk glad publik och värme i mitt hjärta flera dagar efter dessa minnesvärda konserter.”,”En sån härlig upplevelse att få vara där under deras konserter. Man blir bara så varm i hjärtat när man ser och lyssnar på dessa underbara och duktiga musiker, sprider sån glädje över alla och delar med sig av att alla betyder något och alla människors lika värde . De här året hade vi behövt detta mer än någonsin”,”De hade tio konserter på en dag, med begränsad publik vid varje tillfälle på femtio pers. Lyste verkligen upp i dessa tider!!”, ”Om man vill veta vad det handlar om, livet alltså, gå och lyssna på Räfven live”

TANIA WAYRA – ”För folkmusikens framtid! Under många år har Tania Wayra varit och är fortfarande en tongivande sångerska i folkmusikgruppen Khala Uma som spelar andinsk musik. I år har hon arbetat fram ett program ’Sjung för livet med Tanya’ i samarbete med Rösträtt i Musik i Syds regi, för att förmedla den andinska sången till barn i förskoleåldern. Men eftersom alla konserter blev framflyttade, började hon arbeta med funktionsnedsatta där hon använder sin folkliga sång i kommunikation med barnen. Hon har spelat in sin första solo EP under året och har haft en bejublad konsert/streamad konsert i Köpenhamn med Khala Uma på festivalen Sonamos Latinamerika, och en liknande i Helsingör i februari. Under sommaren var hon inbokad med Khala Uma med 8 konserter som alla ställdes in. Hon har använt sin tid till att arbeta in sin föreställning ’Sjung för livet med Tania’ och arbetat i studio med kommande skiva, samt repeterat in ny repertoar med Khala Uma. Hon har dessutom medverkat i Musik i syds ’språka’ app. Tania Wayra är en stark röst inom folkmusiken som representerar den andinska filosofin med moder jord i centrum som en symbol för vikten av att skapa en hållbar framtid där vi är rädda om jorden. Det är detta synsätt hon vill föra fram med sin röst, och förmedla framtidstro till både vuxna och barn i dessa tider.”

IDAS APOLONIA – ”Ida och hela bandet sprudlar av glädje och ser bara möjligheter. Spelar spontant 1,2 eller flera,bara för att glädja. Har texter som berör och tar ställning. Gör barnteatermusik föreställningar som ställs i och öppnas, ställs in igen och till slut genomförs. Lyser upp det rum de spelar o agerar i.”, ”Glad, dansbart balkan musik”, ”Med engagemang, lust, medvetenhet och helhetstänk har de spelat, arrangerat musik och barnkultur program bl.a. Greta Get”, ”Fantastiskt band som sprider kärlek o glädje vart de än är”

THOMAS FAHLANDER – ”För den fantastiska boken ’Gift dig aldrig med en spelman’ som har varit ett gott sällskap i soffan i väntan på att få träffa folk igen. Många tänkvärda och personliga spelmansporträtt, fina fotografier och ett musikaliskt språk rakt igenom.”

MAGNUS LUNDMARK / BILDA – ”Under lång tid inspirerat till musikskapande i främst Småland, alltid med välkomnande & uppmuntrande tillrop. Hoppar själv glatt in på slagverk om det behövs. Inte alltid i rampljuset, men börjar man läsa de finstilta tack som artister från Götaland, främst inom folk- & världsmusik, ger i konvolut finner man ofta hans namn där.”

JOSEFIN EDENSVÄRD – ”Jag vill nominera idésprutan och projektledaren Josefin Edensvärd för arbetet med Göteborg Folk Festival och projektet World Sessions. När hösten såg allt mörkare och dystrare ut ställde hon och festivalteamet om till en corona-anpassad festival – utan att tumma på klingande upplevelse och gemenskap. Programmet resulterade i ett nästan dubbelt så stort utbud som tidigare år och engagerade närmare 70 musiker, 15 bild/ljudtekniker och 6 st sessionledare – med musik från all världens folkmusiktraditioner. De internationella inslagen livestreamades från respektive land, och resterande festivalprogram sändes live från Folkmusikkaféet och Konstepidemin i Göteborg. World Sessions har varit en öppen (coronaanpassad) mötesplats, varje torsdag, under coronahösten. Här har Göteborgs folk- och världsmusiker kunnat träffas, utbyta tankar och jamma tillsammans – under ledning av en arvoderad sessionledare varje vecka. Här har det uppstått nya och oväntade musikaliska uttryck och möten, mellan musiker med olika bakgrund, instrument, erfarenhet, ålder och folkmusiktradition.”

IDA GUSTAFSSON – ”För underbara glada spelningar och miljötänk mm som de lär ut till barnen med Greta get och Janni kommer hem! Motiverande personer nu när det är så mörkt och annorlunda.”, ”Ida driver ett underbart musikaliskt maskineri med sitt Apolonia! Så viktigt i dessa tider med en extremt begåvad och skicklig innovatör och kreatör som hon!”

GRETA GET – EN SANITÄR OLÄGENHET – ”För att föreställningen med humor, gungande och medryckande toner gett miljömedvetenhet och tillsammans-känsla till barn i denna isolerade tid! ”, ”När allting annat lades ner och de flesta musiker stod utan jobb fick den nya folkmusikaliska familjeföreställningen Greta Get ännu så pass mycket förfrågningar att det gått runt för oss! Vi har inte tvingats avsluta våra arbeten som musik och scenkonstnärer vilket vi är väldigt tacksamma för! Tack för alla skratt och uppskattandet av vår musik! Skolorna skriker efter en skiva! I låten ’dela med flera’ finns en stor poäng om samhället ska överleva! Vi behöver ta hand om varandra och vår miljö. I reggaefolk låten ’Återbruka’ får vi veta mer om hur vi kan skapa en bättre värld tillsammans! Och den tokroliga geten som spelas av skådespelaren Eva Ekengren väcker snacket på stan med sin brillianta tolkning. Fantastiska Balkan/klezmertoner från Musiker Johan Ohlson dragspel och låtskrivare Ida Gustafsson Apolonia ”

KONSERTEN ”ORNUNGASJÖN” – ”Anders Sjöling (ljudteknik) & Leif Eriksson (bildproducent), dessa briljanta tekniker gjorde Ornungastämmans konsert ’Ornungasjön’ till verklighet för både live- och skärmpublik. Två musiker placerades på taket av en bastuflotte i Ornungasjön och publiken spriddes ut i båtar och på stranden. Ett snyggt och fylligt ljud spred sig över både vattenyta och dataskärmar, kombinerat med flerkamerproduktion och drönarbilder blev det en toppenkonsert att följa även för den digitala publiken. Heja Anders & Leif!”

MINNA WEURLANDER & POMONA STRÅKKVARTETT – ”En av landets absolut främsta artister. I hennes fenomenala nya album ”Glow” bjuder hon ännu en gång på en genomarbetat mästerligt skiva. Innerligt, passionerad, vacker musik och helt unika egna arrangemang. Lätt att älska och definitiv värd ett pris!”, ”En underbar människa som gör underbar musik som vänder sig till alla. Ger en ljus glimt i mörka tider.”

NORRKÖPINGS FOLKMUSIKFESTIVAL – ”De ordnade en fin och Corona-anpassad folkmusikfestival. Fanns flera scener. Man kunde köpa biljett till 1 scen, och sen roterade artisterna. Mycket trevligt!”

FORNFELA -KRISTIN SVENSSON  – ”Under pandemin har hon haft livestreamade konserter på sin Facebook-sida, 1 gång i veckan. Trevliga konserter som förgyllt året.”, ”För att hon, sedan pandemin slog till i Sverige och allt ställdes in, outtröttligt ställt sig framför kameran varje vecka och levererat strålande folkmusik hem till våra vardagsrum. Under 33 torsdagkvällar (hittills) har Kristin utforskat en mängd olika teman och strömningar inom folkmusiken, alltid med en energi och spelglädje som får tittarna att dansa framför sina skärmar. ”

RIKSFÖRBUNDET FÖR FOLKMUSIK OCH DANS – ”För ett riksförbund som stöttar projekt, festivaler, spelmansstämmor och dessutom hittar ett sätt att genomföra Folk– och världsmusikgalan.”

NORDIC HARP MEET – ”Tre dagar lång helt digital festival med konserter, samtal och workshops! Lysande!”

TANYA LOHSE – ”Hon är det bästa sångerska och kompositör. Hon anstränger sig enorm för att göra det hon älskar Musik. ”

ORNUNGASTÄMMAN – ”Pga pandemin ändrade stämmoledningen snabbt strategi till coronasäkrade arrangemang. Förbokning till drive-in konserter, konsert från sjön med begränsad publik på stranden, streamade workshops och några arr flyttades till utomhusgig vid äldre- och gruppboenden i samhället. Strålande på alla vis. Buskspel och dans får det bli nästa år!”, ”För att de arrangerat fantastiska konserter med både live- och skärmpublik, fina workshops och dessutom konserter på alla kommunens äldreboende. Otroligt kreativa lösningar!”, ”Fantastisk fint arrangement. All ære til arrangøren Jenny Gustafsson. Å få muligheten til å se en konsert hjemme i stuen når man ikke kan reise var veldig fint. Konserten fant sted ute på et vann. Nydelige omgivelser som man kunne drømme seg litt bort i. Og for ikke å snakke om musikken!”, ”Geniala idéer och varierat utbud, både live och streamat.”, ”En utrolig prestasjon å lage stemningsfulle utendørskonserter som også fungerte digitalt.”

MIA MARINE FIDDLE ACADEMY – ”Mia har gjort det möjligt för många att ta del av sin fantastiskt pedagogik med sin online fiddle academy. ”

DISTANSERZ – ”Fint initiativ av några unga musiker. Under en period besökte dom servicehus & äldreboenden och uppträdde utomhus, publiken öppnade sina fönster och lyssnade. Man besökte även människor privat och uppträdde i deras trädgårdar.”, ”Ett trevligt avbrott för oss äldre att få en grupp härliga folkmusiker spelandes utanför vårt hus när vi inte längre kunnat umgås och njuta av sociala tillställningar som förr. En klick glädje som lyfte oss för en stund i vardagen.”, ”Gruppen bildades denna vår för att kunna uppmuntra och glädja alla gamla människor och även andra riskgrupper som inte kunde vistas ute i samhället pga Corona, däribland min mor och mig själv. Distansers åkte runt i Örnsköldsvik med omnejd och spelade utanför människors fönster och utanför äldreboenden. Detta blev väldigt uppskattat av alla och ryktet spred sig, så Distanzers fick utöka spelandet med att glädja och underhålla gamla och riskgrupper även i Umeå. Underbara duktiga musiker, som bidrog med fantastisk glädje och lycka denna tuffa vår. ”, ”Under pandemins mörka tid har Distanserz spridit ljus och glädje till ensamma människor som satts i karantän. Utanför deras fönster packade trion upp tramporgeln, stämde fioler, blåste liv i saxofonen och sjöng välbekanta melodier. Många var de pensionärer som trallade med och tog sig en sväng om till tonerna från Distanserz smittande, sprittande och hoppfulla toner. Ryktet spred sig och när Distarserz spelade utanför ett fönster öppnades andra fönster och en och annan kom ut på bron. Att med enkla medel, talang och genuin kärlek hjälpa utsatta människor i en svår tid är minsann ett hjältedåd – folkhjältar.”

ROBIN COCHRANE – ”Outtröttlig eldsjäl som kämpar för världsmusikens fortsatta närvaro i svenskt kulturliv samt samarbete över kontinenterna. ”

ERIK ASK UPPMARK & ANNA RYNEFORS – ”När pandemin slog till förvandlades strax deras vardagsrum i villan i Genarp till en improviserad blackbox, från vilken de outtröttligt varje fredag streamat konserter med sig själva med olika musikaliska teman, förutom alla barnföreställningar som Anna gjort därifrån. ”

CAROLINA CALDERÓN – ”Carolina Calderón har fortsatt att arbeta för kultur och integration som inte ska glömmas även under 2020 omständigheter”, ”För att hon engagerar sig i människor, musik och sång.”, ”Med utan motstycke av engagemang och kärlek bryter Carolina ner gränser av kulturella gränser genom sin sång och musik. Hennes lysande energi och fantastiska sångröst bidrar så starkt till det gemensamma språk och de gemensamma bottnar som finns hos oss alla. En folkbildare och en folkhjälte värd sin utmärkelse.”, ”För ditt engagemang och brinnande intresse för kultur och integration”, ”För sin värme, stora hjärta, kunnighet och ett aldrig sinande engagemang som inkluderar i ett samhälle där alltför många exkluderas”, ”Carolina är en helt fantastisk person som omfamnar hela världen genom sitt engagemang i integration och musik/kultur. Dessutom är hon en fantastiskt duktig sångerska som man bara vill höra mer och mer av. Heja Carolina! Du sprider kärlek och glädje i denna deprimerade pandemi som nu omger oss.”, ”Genom sitt stora engagemang för världsmusik har hon via sociala medier lyckats sprida musiken ut i världen:allt från de små föreningslokalerna med lokala musiker från alla världens hörn som annars ej blir hörda, till artister på scen.”

PETTER BERNDALEN – ”För att snabbt ställt om efter de nya förutsättningarna, riskerat sin egen ekonomi genom att köpa in den utrustning som behövs för att göra verkligt kvalitativa streamingkonserter och sen juli streamat ett 30-tal folkmusikkonserter.”, ”Petter Berndalen utgör i sitt värv en sällsynt uppbygglig kraft för så många. Hans arbete präglas av en djup och bred estetisk, konceptuell och hantverksmässig kunskap. Här finns en sällsynt skådad omsorg, känslighet och generositet i det stora och det lilla. När pandemin var ett faktum erbjöd han studiotid med ett halvårs förlängning av inbetalning. Han har snabbt ställt om och streamat 30 konserter sen i juli till gagn för musiker, publik och arrangörer; vårt kulturliv. Petter har också hållit brandtal för de enskilda näringsidkarna; de frilansande musikerna och konstnärernas räkning på bästa sändningstid i SVT”, ”Han har med klarsynthet sett situationen som den är och med sin idérikedom och handlingskraft gjort något åt det. Petter har genom en kreativ och innovativ satsning gjort många minnesvärda streamingkonserter. Petter har låtit sång och musik få komma hem till oss. Vi har fått ta del av de nya genrernas utveckling. Petter har med sig fina bildspråk förmedlat ett personligt och mänskligt möte till oss i våra hem. Han har med detta förgyllt allas vår tillvaro.”, ”Jag har sett på nära håll hur Petter har ansträngt sig långt utöver det normala för att kunna genomföra livestreamade konserter. Ett exempel är när han monterade ned och körde hela sin inspelningsstudio i en knökfull skåpbil till Boda för att sända 11 konserter under musikveckan därstädes. ”

JORGE ALCAIDE – ”För hans outtröttliga arbete med GAO, Kulturtemplet och framtidsmusikalen Kaparen. Inget blir som det skulle, allt ändras i sista och andra minuten men viljan att vrida och vända på perspektiven och plocka guldkornen ur rådande situation och ta hand om idéerna, musiken och de kreativa människorna runt omkring honom sviktar aldrig. Jorge Alcaide står för ett väldigt inspirerande ledarskap såväl som ett stort konstnärligt driv som ingen pandemi förmår stänga ner!”

JENNIKEL ANDERSSON – ”Kursledare i irländsk folkmusik som även gör framträdanden och inspelningar. Entusiastisk och kunnig och engagerad. Oerhört bra pedagog, har aldrig lärt så mycket så snabbt.”

MINNA WEURLANDER & POMONA STRING QUARTET, CD:N GLOW – ”Citerar Liras recencent Alexandra Ullsten ’Musiken går rakt in i hjärteroten och skakar om på ett intensivt härligt vis. Kurt Weills Tango-Habanera och Tango-Ballad i arrangemang av Weurlander och samtliga skivans Saúl Cosentino-kompositioner spelas genomgående med sådan glöd att passionen blir till en vällustig och samtidigt nästan fysiskt smärtsam lyssnarupplevelse. Har väl aldrig tidigare behövt pausa mitt i en låt för att hämta andan! Underbart.”, ”Underbar djup o nyanserad musik och virtuositet. ”

LOUISA LYNE & DI YIDDISCHE KAPELYE, LÅTEN LOMIR TANTSN – ”Översättningen till svenska av låtens sista vers, författad av Solomon Schulman får vara min motivering: När jag kände smärta / begrep jag plötsligen allt / Pandemin kom med kärlek / Så het och så skön / den farliga chans man tar / och får dansa med demoner”

BILDA FOLK & FOLKMUSIKENS HUS – ”1) För att Bilda och Folkmusikens hus på bara någon vecka i mars ställde in verksamheter men ställde om och arrangerade den 13 veckor långa folkmusikfestivalen #digistämman som gav arbetstillfällen till inte mindre än 150 medverkande – digitala konserter och workshops från hela Sverige. En festival som övergick till att bli ett digitalt smörgåsbord av spelmansstämmor, under hela sommaren. Samt Lapp-Nilsserien varje onsdag hela sommaren. 2) För att Bilda/Folkmusikens hus skapade ett prenumerationsstöd för tidningen Lira som stod utan annonsintäkter. 3) För den fantastiska serien #folkporträtt som sänds online en gång i veckan under hela hösten.”

BRASSE LARS KANTEN – ”Vår by Näsåkers eldsjäl att arrangera världsfolkmusik på Club Sebastian.”

DET VIRTUELLA SPELMANSLAGET – ”Lisa Chambers och andra samlade på kort tid flera hundra spelsugna, män och kvinnor, unga och gamla som ville dela låtar med varandra på nätet. Ett fantastiskt sätt att hålla igång spelandet och samtidigt lära sig nya låtar och lära känna nya vänner!”

SPELMANSSAFARI – ”Utanför Rättvik har några med Knapp Britta i spetsen tagit intiativ till en spelmanssafari i byarna. Man får ladda hem en app, sedan kan man sitta i bilen, följa en led och när man passerar ett hus där en av spelmännen levat så går appen igång och man får höra en historia om spelmannen samt en låt. Ett otroligt kul initiativ inte bara för coronatider!”

DIGISTÄMMAN – ”En serie härliga konserter med fantastiska spelmän och grupper, serverade helt utan kostnad av Studieförbundet Bilda. Jättekul att ta del av när utbudet av levande konserter varit så begränsat.”, ”Detta initiativ var tidigt på bollen att snabbt knyta an till många av de saker vi i genren brinner för. De kunde samla stora delar av folkmusikfantasterna i landet, dels genom att hitta ett namn som är lätt att känna igen sig i, men också genom att bjuda på ett varierat program med stor spridning över hela landet. De skapade både arbetstillfällen för yrkesmusiker samt gav många en chans att trots förutsättningarna för detta år att vara en del av folkmusikSverige. En viktig del av folkmusikrörelsen handlar om utbyte av kunskap kring låtar och dans något som Digistämman också tog i beaktning genom att inte bara livestreama konserter utan även kurser och samtal där åskådarna fick delta. Ypperligt!”, ”Digistämman hittade en lösning på att ordna konserter när det var inte möjligt med riktiga konserter.”, ”På kort tid har drog Bilda Folk ihop ett imponerande utbud för att förse oss folkmusiknördar med kulturupplevelser i pandemitider. Reaktivt och inspirerande.”

BILDA FOLK – ”För att de bidragit stort till att tillgängliggöra och lyfta (många sidor av) folkmusiken och dansen under pandemin.”, ”Bilda Folk var snabba att ställa om och göra något bra för folkmusikpubliken och musikerna. Deras initiativ Digistämman och Folkporträtt med fantastisiska artister har spridit mycket glädje i folkmusikstugorna under pandemin och därför tycker jag att de är värda detta pris. ”, ”För att de SUPERSNABBT efter det att coronastängningarna var ett faktum ställde om sin verksamhet och genomförde både workshops och konserter online vilket gaqnade både publik och utövare (förhoppningsvis fick de in pengar att fördela). Det var dessutom bredd på både konserter och workshops så att det gick att hitta både spel, sång och dans. De var en klar tröst i eländet.”, ”Bilda Folk har lyckats skapa en gemenskap i folkmusiksverige på sociala medier under pandemin genom sina fantastiska initiativ Digistämman och Folkporträtt.”

Dessutom har Landets alla läkare och sjuksköterskor samt Anders Tegnell utom tävlan blivit föreslagna.