Det händer under galaveckan:
Folk & Världsmusikgalan är som vanligt inte bara en gala med priser att dela ut. I år händer det saker hela veckan, framför allt på Stallet.
Stallet i Stockholm fyller 20 år i år och kommer att fira jubileet vid flera tillfällen under året. Under galaveckan bjuder man in till aktiviteter varje dag:
Måndag 9 mars:
OPEN STAGE DE LUXE @STALLET k 19.00 – Fri entré!
Open Stage har blivit en populär programpunkt i Stallets utbud. Här har publiken en möjlighet att möta nya spännande musikaliska projekt, eller kanske nystartade grupper med etablerade artister. Till galaveckan bjuder vi in professionella musiker att göra en extra lyxig kväll. Open Stage De Luxe!
Tisdag 10 mars:
BRANSCHFRUKOST @STALLET 09.00-11.00 – Fri entré!
Söker du inspiration, nya kontakter, samarbetspartners eller vill du bara äta frukost i trevligt sällskap? Frukostvärdar är RFoD – Riksförbundet för Folkmusik och Dans och Stallet Världens Musik, vi bjuder på frukosten!
MUSIKCENTRUM WARM-UP GALAN
Bridget Marsden & Leif Ottosson. aliasTEATERN, Hälsingegatan 3 19.00
Nutida folkmusik med plats för stora tankar. Möt fiolen och dragspelet på ett sätt som kommer överraska även de mest hängivna folkmusiklyssnarna där egna kompositioner blandas med traditionellt material. ”En folkduo för nuet och framtiden”, skrev Lira.
Biljetter & info: www.aliasteatern.com. I samarbete med Musikcentrum Öst och aliasTEATERN
Onsdag 11 mars
FOLKMUSIKENS HUS GOES STALLET 19.00
Mitt i Galaveckan blir det danshus på Stallet med fyra fantastiska dansspelmän och en underbar danspedagog. Kvällen inleds med polska-instruktion med Ami Dregelid. Hon har arbetat som folkdanspedagog i tjugofem år och fått tusentals fötter och kroppar att dansa. Van som ovan är välkommen till workshopen. Musik av Olof Misgeld, dansspelman, teatermusiker och medlem i flera ensembler i Stockholm. Kvällens dansspelmän är tre riksspelmän – O’torgs Kaisa Abrahamsson från Bergsjö i Hälsingland med låtar efter Hultkläppen med flera legendarer, Ellinor Fritz från Hedemora och spelman på Skansen bland annat, samt smålänningen Pelle Björnlert vars nya cd för övrigt nominerats till pris på galan.
Folkmusikens hus i samarbete med studieförbundet Bilda.
Biljetter: www.stallet.st
MUSIKCENTRUM WARM-UP GALAN
Bazar Blå @aliasTEATERN, aliasTEATERN, Hälsingegatan 3 19.00
Superbandet Bazar Blå – Fredrik Gille, Björn Meyer och Johan Hedin på slagverk, basgitarr och nyckelharpa – i releasekonsert för sitt sjunde album, en legendarisk liveinspelning från Mix Musik i Malmö 1999. Ny musik som är lika skandinavisk som självklart global. ”Bazar Blå humbly shapes their boundary-free musical net so fine that ears become keen to get caught in it!” – Ramin Sadighi, Hermes Records, Iran.
Biljetter & info:
www.aliasteatern.com
I samarbete med Musikcentrum Öst och aliasTEATERN
Torsdag 12 mars
SKOLFÖRESTÄLLNINGAR
i samarbete med Länsmusiken och Stockholm @Stallet
9.30 & 11.00
Trio El Gancho – tre musiker som med varsin musiktradition möts i ett fritt och lekfullt musicerande, där något helt nytt uppstår vid varje konsert. Flamencons gnistrande, otyglade rytmer möter de högtidligt smäktande skalorna från Orienten, liksom de karga och egensinniga melodierna från Skandinavien. Tolkat genom tre färgstarka och personliga musikanter. Det musikaliska berättandet står i fokus från första till sista ton med denna unika trio. Deras konsert är en klingande resa genom ett musikaliskt landskap där publiken är färdsällskapet.
Kim Persson – folkflöjter, Mukryan Abubakr – cello, fiol, Jonathan Bondesson – flamencogitarr.
P2 VÄRLDEN LIVE! @STALLET – 19.00
P2 Världen startades hösten 2002 av radiolegenden Lennart Wretlind som tillsammans med Tatiana Rucinska (DJ Aïcha) drev kanalen fram till 2012 då Per Gulbrandsen tog över fram till att kanalen under stora protester lades ner 2019. Lennart och Tatiana berättar om sina personliga tankar kring kanalen P2 Världen musik. Efter samtalet blir det dans till DJ Aïchas förtrollande dansmix!
Biljetter: www.stallet.st
MUSIKCENTRUM WARM-UP GALAN
Kizelo Mleko @aliasTEATERN, aliasTEATERN, Hälsingegatan 3 – 19.00
Kizelo Mleko spelar fartfylld klezmer och balkanmusik kryddat med influenser från allt mellan klassisk musik till pop och rock.Ta med danslusten och förbered er på pulserande beats, udda taktarter och riviga melodier!
Max Ljung – klarinett, Frieda Mossop – violin, Mårten Wåhlström – bas, Gustav Zimmermann – slagverk, LarsEmil Öjeberget – ackordeon.
Biljetter & info: www.aliasteatern.com
I samarbete med Musikcentrum Öst och aliasTEATERN
Fredag 13 mars
STALLET @HANINGE
Lunchkonsert med Louisa Lyne & di Yiddishe Kapelye Haninge kulturhus,
Poseidons torg 8, Haninge kl 12.30 – Fri entré!
Mycket har hänt sedan Louisa Lyne & di Yiddishe Kapelye släppte sitt första album 2012, men den varma och känslosamma musikaliska atmosfären är densamma. Gruppen rör sig tryggt mellan traditionell klezmer, modern pop och världsmusik. Med moderna beats, latinska rytmer och inslag av konstmusik och folksång arbetar de med jiddisch på ett helt nytt sätt.
Louisa Lyne – sång, Edin Bahtijaragic – dragspel och cajun, Irina Binder – fiol, Anna Thorstensson – cello, Anders Thorén – piano, Martin Eriksson – bas.
Info: www.stallet.st
GALAFÖRFESTEN @STALLET MED TIBBLE TRANSSIBIRISKA!
19.00 dansworkshop med Heléne Don Lind 20.00 konsert med Tibble Transsibiriska. Dans efter konserten.
Tibble Transsibiriska är ett av Sveriges största och mest uppskattade gypsy/balkan-band, som fått publiken att dansa hejdlöst både i Sverige, Europa och Kina! Med rötter i svensk musik och en stor passion för romsk musiktradition och balkanmusik, skapar de ny musik som vittnar om kraften i att hämta inspiration över kulturella gränser!
Johan Testad – sång och gitarr, Jonas Runefelt – domra och sång, Martin Kjellgren – trummor och sång, Emil Rotsjö – fiol, gitarr och sång, Hiroko Nishikawa – saxofon och sång, Sergiusz Markowski – dragspel och sång, Anton Svanberg – tuba.
Dansinspiratören Heléne Don Lind är rytmiklärare o danspedagog och en av de främsta pedagogerna i Sverige inom dans i den judiska traditionen. Speciellt till den judiskt östeuropeiska klezmermusiken.
Biljettter: www.stallet.st
MUSIKCENTRUM WARM-UP GALAN
Flamenco All Stars: Erik Steen med Vänner @aliasTEATERN, aliasTEATERN, Hälsingegatan 3 19.00
Efter succén på Stockholms Kulturfestival -19 samlas flamencofavoriterna igen! Meden spännvidd från ekvilibristik sologitarr till åtta toppmusiker och dansare, bjuds det på nyskriven originalmusik och traditionell flamenco.
Biljetter & info: www.aliasteatern.com.
I samarbete med Musikcentrum Öst och aliasTEATERN
Lördag 14 mars
4 VINDARS HUS @PYGMÉTEATERN
Musikteatern för barn och deras vuxna, lämplig från 5 år och uppåt! Pygméteatern, Vegagatan 17 13.00. Musikteater för hela familjen där folksagor från olika håll i världen blåser in genom dörr och fönster.
Av och med Pia Pohjakallio – dans, Anna Fält – sång, och Lauri Antila – bas.
Biljetter: www.kulturbiljetter.se.
SEMINARIEPROGRAMMET:
Galalördagen inleds med en stad spännande, tankeväckande och intressanta seminarier och workshops på Stallet och i närbelägna Clara Schumann-salen inne på Musikaliska. Seminarieprogrammet samordnas av Kulturens bildningsverksamhet. Det är fri entré till alla seminarier.
Program Stallet:
10.30 – 11.30 RENÄSSANS FÖR FOLKDANS
Prova, lyssna och lär! Historiska danser möter nutiden i folkdans. Finns likheter? Varför finns likheter och finns dessa likheter runt om i världen? En spännande odyssé med både teori och praktik. Genom att prova på några av våra historiska danser kommer du kanske känna igen något i en dans som du i din förening dansar just nu. Kom till Svenska Folkdansringens workshop. Föreläsare och instruktörer är Fredrik Bergh och medlemmar från Folkdansgillet Kedjan i Stockholm.
11.45-13.00 ”DANCING DOTS” OCH ”FOLK SONG LAB”
Välkommen till folkmusikinstitutionens (KMH) framtidsverkstad,där vi bland annat laborerar med ”dansande prickar” och folksångsimprovisation.Här får du en inblick i vad vi sysslar med på institutionen just nu. Kom och var med både på workshop och interaktiv utställning. Alla välkomna – Inga förkunskaper krävs.
13.15-14.15 JÄMSTÄLLDHET, MPÅNGFALD, JÄMLIKHET OCH INKLUDERING – MÖTEN I MUSIK.
EPOS bjuder på ett KonSe(rt)minarium där musik och samtal vävs ihop genom att bjuda in två musiker från vitt spridda genrer. Musiken är deras mötesplats och verktyg att berätta. I mötet med varandra förändrar vi båda oss själva, vår musik och världen omkring oss.
Hur kan vi göra för att förbättra mångfalden inom folk- och världsmusikgenren i Sverige? Hur inkluderande är branschen med avseende på klass, funktionsvariationer, stad och land, religion, hbtq och etnicitet? Behöver var och en av dessa parametrar sina egna specialiserade insatser för att kunna förbättras eller kan alla fösas samman under ett och samma paraply? Kan strävan efter jämställdhet och strävan efter mångfald eller andra parametrar, under vissa omständigheter, krocka? Vilka frågor är de mest aktuella för folk- och världsmusiken och -dansen just nu?
Brita Björs är sångare, musiker, kompositör och scenkonstnär. Hon är från Hälsingland och bor i Malmö numera. Brita bryter gränser och öppnar folkmusiktradition med bl.a sin föreställning Folkmusikens Queen B, The
Erotica Project och familjebandet Brita & Max.
Rostam Mirlashari är sångare och producent, från Balochistan i Iran och
bor i en by söder om Stockholm. I sitt band Golbang hittar Rostam en
blandning mellan den Europeiska/Svenska musiken och traditionen från
Balochistan, det blir ofta dansant och festligt! Rostam är även producent på Farhang, föreningen som står bakom Kista Världsmusikfestival och FeminEast.
EPOS – Equality Plurality On Stage är ett nätverk som verkar för att öka
jämställdhet och mångfald inom folk-och världsmusik och dans genom
seminarier, workshops och konserter.
14.15-15.15 UNG MUSIK FRÅN HELA VÄRLDEN!
Genom Arvsfondsprojektet Songlines har unga från hela världen fått mötas och spela tillsammans under tre år. Songlines har särskilt uppmärksammats för att de fick Stings polarprispengar och Framtidens Musikpris av RUM. Nu släpper de en bok på Tallbergs förlag som vi firar med en färgsprakande bokrelease där även musiker från Songlines uppträder.
15.30-16.30 FOLKDANSAREN LENA
Visning av filmdokumentär som lyfter frågor kring nationalidentitet men som också speglar en deltagarkultur som står inför stora utmaningar. Samtalspanel efter med bland andra Håkan Liby och Hadrian Prett. Visningen sker i samarbete med Hemslöjden och Eric Sahlström Institutet.
Program Clara Schumann-salen:
10.30-11.30 BEHÖVS KRITIKE(R)N?
Kulturkritik är något som allt färre svenska medier satsar på och de kritiker som skriver om folkmusik är försvinnande få. När en del av folkmusiken har offentliga finansiärer så bör det finnas en granskare, som även kan uppmärksamma okända musiker. Men vem ska ta den rollen om media upphör med sin bevakning av folkmusiken?
Välkommen till en paneldiskussion som modereras av Erik Jersenius. I panelen deltar Sofia Lilly Jönsson, Thomas Fahlander, Lennart Wretlind samt Magnus Säll.
11.45-12.45 KEYCHANGE 2.0
Keychange 2.0 är en nätverks- och karriärutvecklingssatsning för kvinnor och icke-binära musikartister och musikbranschpersoner, en internationell rörelse och ett forum för politisk aktivism för jämställdhet. Det äger rum 2019 – 2023 i 12 länder och drivs av Musikcentrum Öst, Reeperbahn Festival och PRS Foundation. Hör mer om detta av Mia Tärnström, projektledare och Ragnar Berthling, initiativtagare och verksamhetsledare Musikcentrum Öst.
12.45-13.45 DANSUPPVISNING AV KULTURELLA FOLKDANSGILLET
13.45-14.45 VARGEN TILLHÖR INTE DEN SVENSKA FLORAN
Ett samtal om immateriellt kulturarv, traditioner och identitet. Varje tid skapar sina former för kulturens nationalisering. Historien är en del av nuet och det är viktigt att vi analyserar och diskuterar hur vi använder, tillägnar och tillämpar traditioner. Eftersom kulturarvet inte är statiskt beror det på vilket sätt människor lär sig att avkoda de kulturer som de lever och verkar i. Vad är angeläget att behålla och vilka nya traditioner vill vi införliva i vår berättelse. Är kulturarvet ett hot eller en möjlighet och kan historien, kulturarvet och traditioner vara med att bygga samtiden och framtiden? Samtalet leds av Robert Fux, skådespelare (Stadsteaterns fasta ensemble), dragartist, konferencier, performer och föreläser ofta runt temat normer, makt och mångfald. Samtalet arrangeras i samverkan med Eric Sahlström Institutet.
15.00-16.00 FOLKDANS PÅ KLASSKAMPENS GRUNDVAL
Wictor Johansson, forskningsarkivarie på Svenskt visarkiv, berättar historien om det kommunistiska folkdanslaget Skäran som ett exempel på folkkulturens koppling till politiska ideologier. Vi följer det röda folkdanslaget, genom festligheter och partisplittringar, i kamp mot högernationalism och i arbete för freden samt på resor i såväl efterkrigstidens Europa som till kulturrevolutionens Kina.
Läs galans programbok HÄR