Senaste nytt - torsdag 5 april 2018

Epos på galan

Nätverket EPOS - Equality and Plurality On Stage - kommer till Norrköping med några av sina fina artister. Missa inte deras timme på Trozelliscenen 13.30 till 14.30 på lördag!

Nätverket EPOS – Equality and Plurality On Stage – kommer med ett antal musiker till galan. Ett fantastiskt program som går att höra i Trozelligalleriet lördag 13.30 till 14.30. Här är de spännande artisterna du inte får missa – och det är fri entré till Trozelligalleriets scen:

Soroor Notash och Shekufeh Pariab
Soroor Notash, 34. Spelar Tar och Setar samt sjunger
Jag började spela Tar (Iransk luta-instrument) vid 10 års åldern. Under tonåren lärde jag mig iransk klassisk musiks repertoarer (Radif) hos Farid Mozaffarzadeh i Tehran. Jag har även tagit lektioner i solmisering, persisk såg (Avaz) och röstförbättring. Under 2014 och 2015 deltog jag i flera master class och workshop hos Hossein Alizadeh, den välkända musikern och mästaren i Tar och Setar. Där byggde jag på min improvisationsförmåga och spelteknik. Under senaste 15 åren först i Iran och sedan jag flyttade till Sverige 2009 har jag haft mindre konserter och spelningar både som solist och i band. Sedan 2011 undervisar jag Setar och persisk sång på kulturskolan i Bredäng, Stockholm. Att spela och sjunga är högst befriande och ett sätt att dela stundens känslor med andra.
Shekufeh Pariab, 35. Spelar Daf
Spelar klassisk, folk-musik och sufi-musik från Iran. Har bland annat spelat på Kulturkväll i Sveriges Radio, Stallet och Kistamusikfestivalen samt på Kungliga Musikhögskolan.
Jag började spela Daf när jag var 16 år efter att ha hört en kvinna som spelade Daf på en sufi-ceremoni. Jag studerade på universitet i Iran och under hela studietiden spelade Daf i ett band som uppträdde i flera länder i Europa. Jag undervisade även i Daf på musikskolan i Esfahan. När jag spelar Daf känner mig fri att utrycka mina känslor. Jag har studerat musikterapi på Kungliga Musikhögskolan och nu studerar på Stockholm universitet.
Ida & Louise
Ida&Louise är en symbiotisk och uttrycksfull duo som skapar stor musik med små medel. Jiddisch, klezmer, tango och nordiska influenser vävs samman i en innerlig fusion med passion för både nyskrivet och tradition. Duon är aktuella med konsertföreställningen Shtoltse lider/Proud poems som bygger på deras tonsättningar av fem jiddischpoeter, samtliga kvinnor verksamma kring 1920-talet som skrev om frigörelse, längtan och förbjudna begär.
Louise Vase – sång, piano
Ida Gillner – sopransaxofon, sång
Emilia Amper är en av Sveriges mest eftertraktade folkmusiker, en riksspelman, kompositör och sångerska med allt från svensk Grammis- och amerikansk Grammy- nominering till världsmästartitel i nyckelharpa och Årets Artist på Folk- och Världsmusikgalan på CV:t. Tidigare adept på Epos mentorsprogram, som låter kärleken och kunskapen om traditioner möta det evigt nyfikna utforskandet av nyckelharpans möjligheter.
Marija Aurell är grundare, koreograf och orientalisk dansare på Ana Imraa Dance & Culture Center. Dansen har varit nyckeln till möten med människor från skilda kulturer. Marija vill dela med sig av sin passion till rytmerna, dräkterna, musiken och glädje till dansen.
Moa Danielson Grimstad är musiker, producent och pedagog. Hon är verksam som frilansande slagverkare med nordindisk klassisk musik och balkan som grund, främst med tabla och tapan/davul som huvudinstrument. Moa är aktiv bl a i grupperna Lele Lele Orchestra och Eastern Bias och har gränsöverskridande scenisk verksamhet som ett huvudfokus. Moa är producent och konstnärligt ledare för festivalen Stockholm Sangeet Conference samt initiativtagare och projektledare för nätverket EPOS – Equality & Plurality On Stage. Hon är även verksam i Kulturskolan Stockholm som tablapedagog och samordnare för Världens Musik och Dans.
Pia Pohjakallio är dansare, producent och pedagog. Skolad i flamenco rör hon sig i såväl flamencosammanhang som mer experimentella projekt med perkussiva dansern som uttrycksmedel. Under senaste åren har hennes huvudsakliga uppdrag varit som solist i olika grupper såsom Trio del Norte, Aire de Vida och El Tiempo Flamenco, i ¡RÅ! tillsammans med vokalisten Anna Fält, konstnärlig ledare för Sveriges enda kontinuerliga flamencoscen FlamencoFredag och som projektledare för EPOS.