Jämställdhet?
Hur är det ställt med jämställdheten på folk- och världsmusikscenerna? EPOS kollar läget på ett seminarium på galan med spännande deltagare
Hur ser jämställdheten ut på folk/världsmusikscenen i Europa i dag?
Går utvecklingen mot ökad jämställdhet? Hur ser det ut i jämförelse med andra musikgenrer? Kan vi se skillnader mellan olika länder?
Vad kan göras för att skapa en positiv utveckling? Vilka strategier har hittills visat sig ha goda effekter och vilka har inte? Kan olika länder i Europa lära av varandra för att öka jämställdheten på musikscenen? Om så, hur?
Är internationellt samarbete ett bra verktyg för att driva en positiv utveckling?
Vilken roll kan plattformar som WOMEX spela? Kan de hjälpa till att påverka utvecklingen? Om så, hur?
Dessa frågor och andra kommer diskuteras av svenska och internationella gäster och moderator Ulrika Gunnarsson i ett öppet samtal, som kommer hållas på engelska.
Medverkande:
Paul Brauer är kommunikatonschef på Piranha Arts där han bl a arbetar med att utforma WOMEX och Classical Next. Han har en bakgrund som musikjournalist och musikproducent, bl a på House of World Cultures i Berlin.
Lennart Strömbäck är producent och projektledare på NorrlandsOperan i Umeå och konstnärlig ledare på Umeå Jazz Festival. Han har även arbetat för RIkskonserter, är aktiv i Europe Jazz Network och medlem av Statens Musikverks konstnärliga råd.
Anna Wikenius är sångerska, kompositör och arrangör i folkmusikgenren och har, som sångerska i vokalgruppen Kongero och den svenskfinska trion Folk’Avant turnerat flitigt i Europa och Nordamerika under de senaste sju åren. Nu arbetar Anna även med att utveckla folkmusiken i Stockholm för studieförbundet Bilda.
Ulrika Gunnarsson är producent på Musik i Syd och folksångerska. Hon har en bakgrund som journalist på Sveriges radio P1, har arbetat på Svenskt visarkiv och som jämställdhets-koordinator på Statens Musikverk.
Dunkers kulturhus lördag 18 mars kl 14.45. Arr: EPOS