Senaste nytt - lördag 3 december 2016

Läs kriterierna!

Som alltid är det vissa förutsättningar som ska uppfyllas för att man ska kunna få pris på Folk & Världsmusikgalan. Läs kriterierna i de olika kategorierna här:

Årets Grupp
Kan vara allt från duo och uppåt. En grupp sångare eller musiker, eller blandningar av dessa som under 2016 utmärkt sig musikaliskt, på scen och med ett starkt personligt uttryck, bra scenisk kommunikation. Någon som synts extra mycket på scen, på festivaler eller i andra publika sammanhang och med en tydlig koppling till folklig tradition.

Årets Artist
Kan vara en soloartist eller en solist i en grupp som under 2016 utmärkt sig musikaliskt, artistiskt och med ett starkt personligt uttryck och bra scenisk kommunikation. Någon som synts extra mycket på scen, på festivaler eller i andra publika sammanhang och med en tydlig koppling till folklig tradition.

Årets Nykomling
Här ligger fokus på dem som inte är kända ännu men som har stor potential att slå igenom på allvar. Kan vara en ung grupp eller solist med rötterna i folklig tradition men också någon som startat en karriär sent i livet och som under 2016 tagit ett stort kliv framåt i sin karriär.

Årets Trad
Tradition är en röd tråd i vår genre. Priset här går till någon i Sverige som under 2016 utmärkt sig genom att levandegöra och förmedla, gärna på nytt sätt, en folklig tradition såväl med nordiska som utländska rötter.

Årets Arrangör
Vi vill uppmärksamma alla dem som ofta är osynliga men med ideellt och engagerat arbete bidrar till att konserter och festivaler blir av. Priset går till en arrangör som under 2016 nått framgång eller stärkt sin position med ett aktivt arrangörskap och ett för genren och dess publik bra koncept och program.

Årets Utgåva
Vi belönar en CD, en bok, en DVD eller kanske kombinationer av dessa. Här går priset till en utgåva inom genren som under 2016 med en tydlig koppling till folklig tradition utmärkt sig särskilt mycket genom hög kvalitet musikaliskt, innehållsmässigt och tekniskt.

Årets Hederspris
Tradition är en röd tråd i vår genre. Detta pris tilldelas en individ eller aktör som med en lång gärning bidragit till att de traditionsbaserade kulturarven inom musiken och dansen lever och utvecklas i Sverige. Pristagaren offentliggörs under galan men inga nominerade utses.

Årets Dans (specialpris 2017)
Utan dans, ingen musik, utan musik ingen dans. Dansen har alltid varit en självklar och viktig del av vår genre. Galan vill i år belöna en förtjänt utövare, en dansare eller musiker, ett par, en grupp eller en föreställning som under 2016 på ett unikt sätt förmedlat tradition och nya grepp med scenisk kommunikation och av högsta kvalitet.