Årets Arrangör

Vi vill uppmärksamma alla dem som ofta är osynliga men som med ideellt och engagerat arbete bidrar till att konserter och festivaler blir av. Priset går till en arrangör som under 2018-19 nått framgång eller stärkt sin position med ett aktivt arrangörskap och ett för genren och dess publik bra koncept och program.

Café Nyfiket – ”Ett litet sommarkafé i Rättvik som med små medel och volontärer till hjälp bjuder på ett finfint, omväxlande och högkvalitativt program varje år”,

Sing a song fighter/Pygméteatern – ”Där har jag sett ett brett utbud av sant originell och spännande musik från hela världen – les filles de illighadad från Niger/Mali, Resina från Polen, cyril cyril från Schweitz, Manish Pingle från Indien och Sara och Samantha från Sverige mm mm”, ”För oväntade musikaliska kvällar som är ensamma i sitt slag och inte bryr sig om rådande kommersiella trender. Såg häromdagen två underbara konserter där: folkduon erika&cecilia som sedan följdes upp av afrogänget dekula band. Så vitt skilda akter men djupt intressanta efter varandra. Har sett andra oförglömliga konserter där också. Kvinnliga tuareg gruppen les filles de illighadad som Gjorde sin första spelning i Sverige där tex”

Oktoberstämman – ”Jättelik höststämma i hypermodernt kongresspalats i Uppsala, massor av folk, massor av buskspel, ett jätteevent som fortfarande växer i storlek. Strålande jobb av arrangörerna som skapar intimitet i en till synes omöjlig miljö.”

Korröfestivalen/Anders Swedenmark – ”Som varje år återskapar och vidareutvecklar festivalen med kurser, barnfestivaldel, workshops, danskurser, spelmansstämma, folkmusikfestival, konserter, spel till dans m.m.”, ”Fortfarande efter 30 år varande lyckas man förnya sej och hålla upp festivalen till en upplevelse av hög kvalité. Det kommer människor från flera europeiska länder som har upptäckt detta guldkorn i världen. Man bjuder även på möjligheten att uppleva workshops med landets ledande folkmusiker.”

Falu Folkmusik & Dans – ”Förening som en gång i månaden arrangerar Cafekvällar med konsert, workshop och dans med såväl väletablerade som lokala folkmusiker. Utöver detta arrangeras även konserter, barnföreställningar och danskvällar. En förening med eldsjälar och stort driv att sprida folk-och världsmusik”, ”För deras konsekventa bredd, artistiska fingertoppskänsla, idoga jämställdhetsarbete och alltigenom professionella arrangemang. Helt ideellt dessutom. Föreningen förgyller och kultiverar musiklivet inte bara i Falun utan i hela Mellansverige – både för publik och artister!”

Norrköpings folkmusikfestival – ”För det grundliga arbete festivalarrangörerna gjort med allt som fanns i informationsväg innan festivalen; det var snyggt, lättnavigerat och väldigt informativt. Rejäl information om varje artist och grupp, med en klickbar länk till en ljudfil så att jag kunde få ett litet smakprov av varje artist eller grupp och ett mycket lättöverskådligt schema både på festivalens hemsida och i tryckt form. Och vilket utbud av artister! Här fanns precis ALLT! Vi som var med på 1980-talet kunde glädja oss åt att åter få lyssna till Groupa, t ex. Här fanns lokala musiker och band, musik från stora delar av världen och från stora delar av Sverige. Det är ett imponerande pussel de ansvariga rott i land, med allt ifrån lokalbokning, artistbokning, tillstånd, bemanning, säkerhet, till mat och dryck på de olika ställena. Allt fungerade väldigt bra. Alla var glada och verkade trivas i vimlet!”

Kulturoasen Uppsala – ”Kulturoasens outtröttliga arbete för att ge oss musik av högsta kvalité är slående! Det är inte en specialiserad folkmusikscen utan alla genrer är välkomna, kanske är det just det som gör denna arrangör unik. Att en ’vanlig’ scen och arrangör låter folkmusiken ta lika stor plats, om inte större, som alla de andra genrerna. Vi behöver fler scener som blandar musikaliska uttryck och visar på att alla genrer fyller sitt syfte tillsammans, bredvid varandra. Vi vill inte ha en isolerad genre, vi vill bli accepterade tillsammans med alla andra!”, ”Bra blandade konserter varje söndag!!!!”

Pitefolk Världsmusikfestival/Dan Engman – ”Att jobba i ständig motvind är varken lätt eller kul, men för Pitefolk verkar det skapa en motivation till att alltid bli bättre och överraska med det där lilla extra. Dan Engman ska ha en stor eloge att han fortsätter kämpa för att ge Norrbotten folkmusik av högsta klass.”, ”Norrbotten,Tornedalen, internationellt, samiskt, ringdanser, gemenskap. Pitefolk är en viktig del av folkmusiken i Norrbotten!”

Västanå Teater – ”Fantastisk upplevelse i Teaterladan Västanå. Musik, skådespeleri och lokal gav minnen för livet!”

Flamencofredag – ”Sveriges enda flamencoscen som är fullsatt nästan varje gång!”

Delsbostämman – ”I många år har Delsbostämman hållit den folkkulturella fanan högt. Efter rekordåren på sjuttiotalet har den nu hittat sin nya bredare form, både världen och framför allt barnen får plats.”, ”En av få stämmor som sätter fiolspelandet i högsätet!!!!!”

Klubb Mariama – ”En mycket viktig klubb i dagens musikliv. Bjuder på all sorts världsmusik i världsklass!”, ”En nytänkande arrangör på den afrikanska världsmusikscenen. Klubb Mariama har utökat den scenen, bidragit till en energiskt pulserande nystart, och står stadigt med en rejäl dos entusiasm.”, ”En liten men självklar arrangör som växer för varje tillställning med högkvalitativ musik som ledord.”, ”Enda scenen i Stockholm med fokus på ”världsmusik”, afrikansk, arabisk, svensk musik med tradition och sväng på Pygméteaterns intima scen!”, ”På Klubb Mariama har Robin Cochrane bjudit in både internationella och inhemska artister på absolut högsta nivå till intima konserter”, ”Lokalen bjuder på en fantastisk närhet till artisterna med välkomnande stämning och atmosfär som bjuder in till delaktighet och att uppleva musiken med hela kroppen. Stämningen gör att man gärna besöker Club Mariama för man kan aldrig bli besviken utan det ”smakar bara mer”. Och alltid hög klass på både artister och framträdanden.”, ”Viktig och proffsig!!”

Melange, Stockholm – ”The best club in Stockholm promoting world musicians”, ”Great diversity and well organized concerts”, ”Nytt, kul och smart initiativ!”, ”Det är verkligen en ”mélange” blandning av world music, tack för det!”, ”För deras stora entusiasm och med variation av innehåll med bra musiker från alla av jordens platser. Med deras genuina vänlighet och eldsjälar bakom Melange så ser jag gärna Melange som vinnare!”, ”Melange bidrar till en öppnare och vänligare värld genom att låta Stockholms musikscen värmas av toner från hela världen. Melange står för öppenhet, kärlek och gemenskap, vilket var och en känner mycket starkt i alla sammanhang där Melange arrangerar.”, ”Melange har outtröttligt arrangerat konserter runt om i Stockholm och engagerat musiker och band inom ”world” genren till många speltillfällen. Dem har skapat en scen som inte funnits eller varit mycket liten, och kämpat med mycket liten budget. Dem har alltid respekterat musiker, aldrig gjort arrangemang för egen vinning och jobbat hårt för spridningen av icke mainstream live musik till folket.”, ”Alltid spännande artister, härlig stämning och trevligt arrangemang med en blandning av folk i olika åldrar och nationaliteter!”

Stallet Stockholm – ”Självklar mötesplats för internationell folkmusik.”

Boda Hembygdsförening – ”Boda hembygdsförening är en förening med stort engagemang och har genom åren arrangerat 100-tals konserter och kurser i Boda och har inte minst bidragit till att den legendariska Bodastämman fortsätter att finnas och utvecklas samt bidrar till en levande landsbygd i Bodas omnejd.”, ”Boda Hembygdsförening har under mer än 40 år arrangerat danskvällar, konsertprogram och kursverksamhet i Boda. Den stora välkända spelmansstämman i Boda första fredagen i juli är också en självklar del av detta. Föreningens verksamhet har med åren bara växt och blivit större och bredare och föreningen har nu arrangemang året runt. När Musik vid Siljan lagt ner sin verksamhet har hembygdsföreningen gått in och tagit ansvar för att den stora och viktiga kursverksamheten första veckan i juli ska kunna leva vidare och frodas. Genom sin verksamhet har Boda Hembygdsförening satt Boda och dess musik och dans på kartan – och i allas medvetande! Ett måste för den som gillar folkmusik- och dans.”

Dalheimers kafé, Göteborg – ”Dalheimers Kafés kulturprogram satsade på att öka antalet besökare genom att erbjuda större variation i musikstilar, flera kvinnor på scenen och satsar ännu mer på jämlikhet på flera front ( köns, etnisk, religion, funktionsförmåga, sexuell läggning). Detta lyckades man väl med eftersom veckoprogrammen är oftast fullbokade och alla i Göteborg pratar om det fina blandningen i musikstilarna under 2018-2019 som var från Tango, Flamenco, Arabiskt, Celtic och Svenskt Folkmusik till de blandningar av de olika stilarna som Reggae/Flamenco eller Arabiskt/Svenskas osv. Och inte bara det, man får träffa artister och åhörare från alla delar av världen och samhället interakta och njuter av musiken under samma tak varje onsdagskväll om inte flera andra tillfällen. Kolla gärna på programmet genom Kalendarium för Göteborgs Stad. Dalheimers Kafé är Majornas senaste kulturhörna som erbjuder gratis musik på världsklass varje onsdagskväll.”

Club Frifolk, Sundsvall – ”Skapar bra arrangemang i en stad som annars domineras av stökig rock och punk.”

Folkmusikens Hus, Rättvik – ”Ett viktigt och levande folkmusiknav i den folkmusikrika regionen Dalarna. Folkmusikens hus sprider information om allt som händer, de arrangerar konserter och danser, där finns ett superbt litet museum och ett digert och unikt digitaliserat låtarkiv. Här bor Ethno, världens största internationella folkmusikläger för ungdomar och här arbetar ett gäng eldsjälar som brinner för traditionell musik och dans. Tack för att ni finns!

Aide Aide Balkan Jam Sessions – ”Aide Aide Balkan Jam Sessions har under 2018 och 2019 skapat en mötesplats för musiker inom Balkan och musik från Mellanöstern i vid bemärkelse där vad som helst kan hända. Klubben har samlat musiker och hängivna till lilla Landet vid Telefonplan och till större scener i Malmö, Göteborg och Stockholm, där varje kväll har fått sin egen karaktär och där väletablerade proffs, hemlösa romska gatumusiker, nyanlända, amatörer och ekvilibrister från de mest skilda traditioner har mötts i fullständigt oförutsägbara möten på och runt scenen.”

Sopköket – ”Kolla in dessa fredagar… Vilka artister, och så kärleksfullt!”

Solfolket, Sörmlands låtverkstad – ”Emma, Daniel och Arvid har startat något unikt. En kurs där alla åldrar möts och hela familjen kan vara med.”

Stockholm Sangeet – ”SSF is one of the unique festivals happening in entire Europe to showcase the wonderful diversity of Indian classical dance and music. Apart from inviting famous artist from India and Europe the festival also gives an opportunity for kids by having Young Sangeet and showcase upcoming talent by organising Open Stage. In my last 10 years on living in Stockholm and travelling in EU , I haven’t seen any festival and organisers who are dedicated so much to Indian Classical music and dance.”, ”Stockholm Sangeet har skapat en årlig mötesplats för indisk klassisk musik och dans i Sverige med artister i internationell toppklass. 2019 arrangerades festivalen för 13e året i rad och utvidgade festivalen i både tid, rum och innehåll. Fem dagars festival på fem platser runt Stockholm. 2019 satte festivalen ljuset på musik och dans från hela Sydasien och på musikens och dansens viktiga roll som mötesplats för hinduism och islam.”

Uppsala International Guitar Festival – ”För mig som flamencoälskare levererar Uppsalas årligen återkommande gitarrfestival alltid akter i världsklass. Därtill finns en genrebredd för även flera slags gitarrälskare och inspirerande kringaktiviteter för människor i alla åldrar!”

Malmö sommarscen – ”Lokalt, internationellt, brett, smalt, väntat och oväntat. Sommarscen Malmö presenterar varje år två månader av konserter med musik från hela världen, filmvisningar och föreställningar. I programmet hittar du utmanande såväl som lättillgängliga föreställningar på hela 51 platser platser runtom i Malmö. Runt 160 programpunkter med en mångfald av upplevelser för alla åldrar. Gemensamt för alla arrangemang är att de alltid äger rum utomhus och att det alltid är fri entré.”

Indisk dansakademi – ”Indisk dansakademi (IDA) har arrangerat konserter och dansföreställningar sedan 2003. Den drivs av eldsjälen Veronica Tjerned. IDA har arrangerat flera fantastiska konserter och föreställningar och jag vill lyfta fram deras senaste produktion Kalobhagan med Kathak-Kompaniet.”, ”En arrangör som bidrar till att hålla den högkvalitativa indiska musiken och kulturen levande på Stockholms scener, när många arbetar i motsatt riktning i dagens läge.”

Ornungastämman – ”En spelmansstämma i västgötska Ornunga där man byggt upp en väl fungerande organisation som lagt grunden till ett tre dagar långt evenemang som redan drar mycket folk. Ett samarbete med flera ungdomsläger gör att ungdomarna kommer. Låt- och danskurser, familjekonserter och musik i flera olika lokaler med bra artister samt musiker och gäster känner sig bra bemötta gör att publiken är stor, blandad och uppenbarligen återkommande.”

Pia Pohjakallio – ”Hon har lyckats med att förena stora artister inom flamenco och världsmusik med högkvalitet och skapa länkar mellan dans, sång och musik både för barn och för vuxna.”

Folkfest Ulricehamn – ”I en stad som kanske inte är så väldigt omtalad i folkmusikkretsar arrangeras när ingen förväntar sig, mitt i vintern, en mycket vital spelmansstämma med alla dess ingredienser. Inleds alltid med konsert i biblioteket och avslutas med ett intensivt sexdregajam. Scenerna är stadens krogar och kaféer och festivalen är en viktig del av den högst levande västgötska folkmusikvågen.”

Fränder & Vänner Folkmusikfestival – ”Uppsala har fått en egen folkmusikfestival, i både sommar- och vinterupplaga! Folkmusikpubliken i Uppsala har längtat!”

Folk i Skärholmen – ”Viktig scen ute i förorten där genrena varierar och kvalitet är hög. En scen som är gratis för alla.”

Urkult – ”För lång och trogen satsning på folk&världsmusik. 25 år.”

Förslagslådan är nu stängd. Juryn offentliggör de nominerade i januari.