Årets Arrangör

Priset går till en evenemangsarrangör, som under året nått framgång eller stärkt sin position.

Falufolk Musik & Dans – ”Högklassig, ideell arrangörsförening som efter FFF:s trista sorti via en bred och proffsig året runt-verksamhet återupprättat Falun som mellansvenskt folkmusiknav. Föreningen har etablerat scener för både nyskapande, ung folkmusik, liksom för traditionella spelmän- och kvinnor, samt barnevenemang, världsmusik och större konserter med etablerade artister. Dessutom alltid med dansen i fokus!”

Pia Pohjakallio – ”Pia Pohjakallio bemästrar både arrangörsrollen och artistrollen i sammanhanget ”Flamencofredag”. Hon driver, utvecklar och skapar en viktig plattform för den traditionella flamencon i Sverige, en plats som fyller ett tomrum utan tvekan. Pia driver arbetet tillsammans med sina medmusiker och andra engagerade och bjuder in internationella gäster. Pia har en energi och en kraft som hon delar med sig av och hennes verksamhet riktar sig till alla åldrar.”

Dan Engman  – ”Att år efter år kämpa för att ge Norrbotten högkvalitativ folkmusik genom dels Pitefolk och dels Framnäs Folkhögskola kräver en oerhörd insats. Dan Engman jobbar i motvind och han förtjänar en stor eloge för sitt arbete.”

Urkult – ”Med festivalen som ett Mecka mitt i vårt avlånga land promotar dom folkmusiken som kultur tillsammans med världsmusik och miljöarbete! Finns det nåt finare än en festival byggd på frivilligt arbete, solidaritet och folkmusik från alla världens hörn.”

Kafé Nyfiket – ”Nyfiket i Rättvik är sommaren absolut mysigaste folkmusikscen! I somras bjöd de på hela 11 konserter under 2 månader. Bland de stora bokningarna hade de Sara & Samantha samt Hazelius Hedin. På Gammelgården finns plats för turister, lokalbor och alla folkmusiklovers som vill lyssna till stämningsfull folkmusik och fika ekologiskt och blicka ut över Siljan. Under stämveckan är det en hel hop folkmusiker och dansare som tittar förbi Nyfiket när de ändå är i svängarna. Nyfikets konserter är en självklar del av Dalarnas folkmusikscener och förhoppningsvis så fortsätter de vara det även i framtiden!”

Gabriella Gutarra – ”Håller flamencokurser, inklusive info om spansk och sydamerikansk kultur samt flamenco historia, på Spanska, Engelska och Svenska. Detta leder till integration, åt alla håll och kanter. Utlandsfödda svenskar lär sig om flamenco liksom kultur i spansktalande länder, svensk kultur och svenska och engelska språket. Svenskar lär sig om flamenco, spanska språket och om andra kulturer. Kunskap om språk och kultur är viktigt både för människan och samhället, det förenar, bygger broar, får folk att känna sig hemma och delaktiga. Det förebygger förmodligen både mental ohälsa, fysisk ohälsa, känsla av utanförskap och brott i samhället då risken för att utföra brott minskar om man känner sig uppskattad, delaktig och förstådd. ”

Flamenco fredag – ”För en stark arrangör tillika scen som drivs av eldsjälar och inte minst av producenten Pia Pohjakallio. En starkt konstnärlig och högprofessionell arrangör som numera utgör en mycket viktig del av Stockholm såväl som Sveriges världskulturliv med sina ständiga gästartister från såväl övriga landet som utomlands ifrån. Lägg där också till ständigt utsålda hus på FlamencoFredags flamencokvällar på Pygméteatern!!”, ”Varierande program m internetionella och lokala artister.”, ”Den glädjen, engemang, musikalitet och eld är svår hitta idag men Flamencofredag ger hopp och glädje.”, ”Som arrangör lyckas de med att hålla flamencon levande med såväl lokala som internationella gäster av hög klass. Anspråkslöst, vänligt och med varm känsla känner sig besökaren som en i flamencofamiljen.”, ”För att det är en helt fantastisk upplevelse och det är alltid fullsatt och för att så många duktiga musiker, sångare och dansare får samverka i flamencons anda men ofta med spännande inslag från annan musik och dansstilar. En nödvändig oas där alla känner sig delaktiga och välkomna. Här får man uppleva flamencon på riktigt trots att det är på Odenplan.”, ”Bäst i Stan, bästa kvällar, bästa värdar, bäst musikgäster!”, ”Grymt arrangemang!”, ”Trivsamt, folkligt och roligt”, ”Det bästa evenemang man kan uppleva i Sverige och bredare!”, ”För ett alltid genomtrevligt, välordnat och välbesökt arrangemang! ”, ”I 7 säsonger har FlamencoFredag arrangerad Flamenco av högsta kvalitet en Fredag i månad med fullsatt salong och med Flamenco artister från Sverige och hela Skandinavien och också Spanien, England, Frankrike ….. FlamenciFredag förtjänar uppmärksammas som en av de bästa arrangörer inom folkmusik i Sverige. Tack.”, ”Mycket hög kvalitet, ovanligt med så bra flamencoscen i Norden.”, ”Får en att vilja LEVA mera!”, ”Flamenco rockar!”, ”Fullsatt hus varje gång! Fantastiska flamencoprogram med underbara och proffsiga artister. Ett arrangemang långt utöver det vanliga!! ”, ”Flamenco Fredag har redan många säsonger uppfriskat Stockholms kulturliv med fantastiska, högkvalitativa kvällar med varierande internationella program och världsberömda artister.”

Säffle visklubb – ”Säffle Visklubb fyllde 50 år 2017. Anders Falk har varit ordförande nästan alla åren, utom några år i början. Per Nilsson har varit kassör i 47 år.2017 arrangerade de flera tillställningar med Cajas Åkerström o Jack Wresvik, Återvändarkonsert med artister från Säffle, De har kört Evert Taube afton varje år i 16 år, i år är det en 17:de året. De kör varje sommar en turné med en Fergusontraktor runt bygderna i Säffle i en vecka varje sommar. Jeja Sundström, Ewert Ljusberg och Sid Jansson arrangerades i en nostalgiafton.m.m. Jag tycker dom är värd all uppbackning som finns och uppskattning.”

Sjövikskursen – ”Under mer än 30 år har Västergötlands spelmansförbund arrangerat folkmusiklägret Folkmusik på Västgötska, eller Sjövikslägret, varje sommar för ungdomar 12-18 år. Otroligt många unga människor har fått chans att prova på folkmusik och utveckla sitt musicerande under ledning av kompetenta musiker. Lägret är populärare än nå’nsin och man får hänga på låset när anmälan öppnar för att vara säker på att få en plats.”

Indisk Dansakademi – ”Ida är en organisation som verkar för den klassiskt indiska musik- och danstraditionen som idag får tag ett steg tillbaka då populärkulturella ”skolor” får ta över alltmer. Ida har anordnat gästspel som fört sin publik närmare den indiska musiken och anordnat flera workshops och klasser för barn. Viktigt är att barn också får ta del av ny musik och dans från andra kulturer. Att vidga vyer och öppna upp för större förståelse och rikare kunskaper. Föreningen fyller i år 15 år och förtjänar en utmärkelse för sitt hårda arbete, ofta i motvind.”

Folk At Heart – ”Ett nytt sätt att mötas i musiken – arrangörer, artister och publik. Dessutom med ett gränsöverskridande upplägg som uppenbarligen lockar både allmänhet och proffs att komma och vara med. Nya grepp med gott humör – mera sånt!”

Folkkollo – ”De gör ett oerhört viktigt arbete som förändrar på riktigt för unga tjejer och transpersoner. Att bryta gamla normer med musik rotad i traditioner är helt enkelt genialt”

Akustiskt i Tobo – ”Med stora artister i det lilla, intima formatet lyckas Eric Sahlström Institutet för snart åttonde året i rad anordna en av de allra bästa akustiska festivalerna: Akustiskt i Tobo. Här kommer publiken riktigt nära skapandet av stora musikaliska upplevelser.”, ”en trevlig akustiskt festival som drar in artister i världsklass”

Mix Musik – ”Även om har redan fått pris för två år sedan, säkert en av de BÄSTA arrangörerna i Sverige av Världsmusik! Gång efter gång kan man se helt suveräna artisterna från nära och fjära och i en fin blandning. Aldrig blir man besviken på dem och alltid glatt överraskad, även om man vet redan att det kommer att blir BRA!”

Kulturoasen – ”Med en varm och vänlig atmosfär, där alla får känna sig välkomna, har de under många års tid återkommande imponerat med sitt digra konsertprogram. Med tyngdpunkt på folk- & världsmusik, löper konserterna kontinuerligt varje söndag såväl höst som vår. En scen där man får uppleva både nytt och gammalt, allt av högsta kvalité! ”

Gretafestivalen – ”En jämlik och väl genomtänkt festival som involverar alla åldrar. Det fina i att använda sig av bygdens historiska platser så som en gammal dansbana och en nedlagd fabrik. Att blanda lokala musiker och band med folkkära och namnkunniga artister och framför allt det goda initiativet att arbeta utifrån föreningsnivå med folk från platsen utan några kommersiella proffs med vinstsyften. Folkparkskänsla hela vägen!”

Veronica Tjerneld – ”Veronica Tjerned arrangerar en massa konserter o bjuder in Debasish Mukherjee på Tabla.”

Popkollo – ”De ägnar mycket tid och engagemang åt att göra skillnad på riktigt, både under en sommarvecka för den unga tjej eller transperson som får möjlighet att komma på kollo och spela med andra i en samhörighet men i längden gör popkollo också skillnad för framtidens musikscener. ”

Folk Flute Academy – ”Kurserna och konserterna i Haverö har genom åren lockat publik och deltagare från hela norden och världen, ja ända från Japan. Professionella musiker och pedagoger som lyfter fram traditionen att spela folkflöjt. En otroligt viktig mötesplats för alla traditionsbärare och intresserade. 2018 var ett fantastiskt år med Ol’Jansa jubileet. Konserter och kurser med bland andra Steinar Ofsdal, Kristiina Ilmonen, Kristine West. Mats Berglund, Gunnar Stenmark samt den stora finalen med konserten ’Härjedalspipan´, En unik återförening med Ale Möller, Mats Berglund, Greger Brändström och Lasse Sörlin. ”

Pitefolk Världsmusikfestival – ”Artister som representerar minoriteterna samer, romer, Sverigefinnar och tornedalingar är alltid med, i år tillsammans med bland andra Ale Möller i samarbete med Norrbottens Kammarorkester och elever från kommunala dans- och musikskolan. Bredd och kvalitet i skön förening med härlig stämning.”, ”En liten men viktig festival med riktigt bra bokningar i fina lokaler! Mångfaldsfokus och härlig stämning!”

Carolina Calderon – ”Carolina Calderon har med största energi och glädje ordnat mångkulturella konserter, gett en plattform för musiker, dansare och andra att på scen få ge sitt kulturella buskap. Carolina gör det i en anda av respekt för varje uppträdande och för mångfalden.”, ”Den bästa”

Ransätersstämman – ”Flera gånger har Ransäterstämman kommit upp som förslag i kategorin men inte nominerats. Det är en stämma för alla med varierade program ”

Magnus & Sophia Stinnerbom – ”För deras engagemang och drivkraft i Västanå Folk Festival. En festival i det lilla formatet och med det stora innehållet! Med en blandning av värme, skicklighet, nyskapande skapar de en välkomnande stämning samtidigt som man värnar om tradition på en av de vackraste platserna i Sverige, Berättarladan i Sunne.”

Malmö Folk – ”Efter en stor dip med få besökare till evenemangen (trots fantastiska bokningar) och en utsliten styrelse som drog ett tungt lass är Malmö Folk nu på hugget igen – och som aldrig förr! Publikrekord efter publikrekord har flödat under hösten! Senast i december med över 220 besökare! Det är fullt, varmt, trångt och mysigt i bänkraderna under konserten, sedan ger vi oss ut på dansgolvet och svänger så det slår gnistor om klackarna! Då får man dansa till fantastiska musiker eller till Malmö Folks egna husband! Dessutom finns det magisk hemmabakad fika för de som behöver fylla på i magen, obegränsat med gratis vatten till alla – framförallt svettiga dansare, jam-hörnor, studentpris, möjlighet att få spela till dans, är alkoholfritt och INTE MINST har en efterfest för de som inte kan sluta dansa, spela och glädjas tillsammans. Malmö Folk är lätt den bästa mötesplatsen i Malmö!”, ”För att de i 25 år arrangerat folkmusikkvällar för skåningarna, och för att de under 2017 vänt den nedåtgående publiktrenden. De skapar ett nav för folkmusiken i Skåne!”, ”Malmö Folk har under 2017 gjort ett nytt uppsving till nya höjder. De har under året presenterat ett fantastiskt program, och skapat god stämning för både publik och artister. En stor och blandad publik (nya publikrekord gång på gång under hösten!) med folk i alla åldrar, bra dansgolv med skön stämning (gott om skratt, ont om polskepoliser), fina jammöjligheter, fantastiskt fika och allmänt hygge. Och dessutom efterfester på den intilliggande restaurang Far i Hatten. Föreningen har också ett fint helhetstänk på många fronter: jämställt bokande, nybörjarkurser för ovana/nya dansare, brett utbud av artister från hela landet och samtidigt en fantastisk möjlighet för lokala förmågor på alla nivåer att kunna spela till dans i en fantastiskt välkomnande miljö, vettiga gagenivåer för professionella musiker, bra ljus, ljud och ljudtekniker. På det hela taget är Malmö Folk troligen Sveriges bästa folkmusikscen.”, ”De tänker helhetligt och på det lilla extra. Från den alltid förkommande nybörjarkursen, till konsert och givetvis danskväll inklusive jam, har de nu tagit steget vidare och utvecklat konceptet till att gälla natten lång med efterfest. Här får alla plats som det minsta gillar folkmusik. Nyfikna nybörjare, vana musiker och dansare, unga, gamla, söta, fula, whatever. Folkmusikglädje i sin renaste form.”, ”Starka bokningar, nya publikrekord, sjukt mycket nya människor som aldrig varit på folkmusik event innan. Bra dans scen men workshop varje gång för nybörjare. Också otroligt skönt att det är en nyktert event.”, ”Malmö folk har under hösten slagit publikrekord efter publikrekord. Styrelsen har jobbat järnet och levererar bra konsertprogram och bra dansspel gång efter gång. Malmö folk bjuder på Sveriges bästa folkmusikkvällar, där många möter folkmusiken för första gången”

Örnsköldsviks folkmusikförening – ”I över 20 år har Örnsköldsviks Folkmusikförening arrangerat folk & världsmusikkonserter i världsklass, där kvalitet och ungdomlig touch varit ett signum. ”

Delsbostämman – ”Åratal av enträget och hårt jobb har gjort att Delsbostämman hittat massor av nya besökare och också erbjuder ett fantastiskt scenprogram med musik och dans av högsta klass. En underbar stämma att vara på, både som musiker, buskspelare, dansare och lyssnare”

Västanå Folk Festival – ” En väldigt bra och pigg nykomling på festivalhimlen!”

Boda hembygdsförening – ”Den lilla hembygdsföreningen med det stora programmet. I Boda utanför Rättvik bjuds på det bästa av svensk folkmusik och dans under några intensiva veckor varje år. Ett program som är imponerande och om växlande lyckas den lilla föreningen ge oss stora upplevelser varje år. Bravo!”

Ornungastämman – ”Efter att sovit i 100 år kom spelmän från hela kungadömet likt prinsen till Törnrosa väckte henne med musik dans och kärlighet ❤️”, ”Vilken kanonstämning, vilken bra organisering, och lokalt folk ställer upp hur bra som helst!”, ”Fruktansvärt trevlig stämma som är stor nog att ha ’allt’ men liten nog för att kännas hemtrevlig och lätt att överblicka. Jättebra aktiviteter och arrangemang. Supermysigt med midnattskonsert i den pyttelilla gamla kyrkan! Särskilt plus för maten som Svältornas hembygdsförening står för. Allt är hemlagat och hembakat och synnerligen prisvärt och gott!”, ”En fin blandning av lokala arrangörer och proff arrangörer från folkmusiksidan som är externa personer. Bra scener och lokaliteter för konserter och buskspel. De är väldigt bra på att ta vara på alla artister och kurshållare och arr. är lätt tillgängliga under hela stämman. Bra lokalt lagad mat. Ovanligt bra blandning av program som gör att det är stor bredd i publiken, allt från folkmusiknörder till barnfamiljer och helt vanliga människor från bygd och stad. Arrangören får bygdens folk starkt engagerade i stämman, samspelet mellan bygd och stadsfolk ser ut till att vara väldigt bra.”, ”En spelmansstämma som växer för varje år, i år är det för sjätte gången som folkmusikintresserade samlas i traditionsrik by för att lyssna, spela, umgås och trivas tillsammans i 3 dagar.”, ”För en välarrangerad stämma som snabbt utvecklats och blivit Västsveriges stora happening. För att arrangörerna medvetet och omsorgsfullt stärker lokalbefolkningens stolthet för och medvetenhet kring sitt kulturella arv, samtidigt som långväga musiker och publik lockas till ett evenemang där tradition varvas med nyskapande, där lokal musik möter världens musik, där människor möter varandra.”, ”En mötesplats där alla olikheter ,åldrar och gränser sköljs bort av folkmusikens förenande världshav”, ” Västsveriges trevligaste stämma!”, ” Fantastiskt engagemang, och mobilisering av lokala resurser och förmågor!”, ”Ett fint samarbete mellan Svältornas Hembygdsförening, Västergötlands Spelmansförbund, Föreningen Trad m.fl. i en jättefin miljö”

Förslagsmöjligheten stänger 15 februari. Förslagen är rådgivande när juryn då lägger sina förslag och nominerar sina favoriter.