Årets Artist

Kan vara en solist eller grupp som under året haft det där lilla extra.

Orsa Spelmän & Tina Ahlin – ”Vi släppte efter fem års samarbete en skiva förra året som vi är väldigt stolta över och gav ut på egen hand. Vi har turnerat frekvent under dessa år, både tillsammans med körer och senast i jul med Gotlands brass. Man ska ju givetvis inte rekommendera sig själv, det hör ju inte till den godaste av toner, men eftersom det är många goda toner i detta ljuvliga sällskap så tipsar jag ändå om oss.”

Beata Bermuda – ”Under 2017 har Beata Bermuda släppt sitt andra album Old School Sessions, där traditionen får vara i fokus. Bandets arbete med antinationalistiska och feministiska frågor genomsyrar allt de gör och kanaliseras i ett briljant och kraftfullt samspel. Beata Bermudas musik har sprängt landsgränserna och tagit gruppen ända till USA på en lång turné där de spridit sin musik och sitt budskap till begeistrade nya lyssnare. Ett hard-working band väl värda att kallas Årets artist!”

Guro Kvifte Nesheim – ”Guro får med sina arrangemang till att jag kan förstå den norska hardingfele traditionsmusiken som jag annars tycker är ganska svårt att uppfatta. När hon sätter dessa gamla låtar i en ny och lite modernare form med sin kvintett GKN5 blir all förvirring som bortglömt och det bara svänger så att dansen blir till en väldigt njutning. Hon tolkar på ett modernt sätt dessa gamla låtar men ändå bibehåller hon känslan som solospelet i Norge förmedlar. ”

Parizadh – ”Det rosade Folk och Världsmusikbandet Parizad med frontfiguren, världskända sångerskan Pari Isazadeh! Gruppen bestående av fem fantastiska kvinnliga musiker är värd all heder och pris för deras höga musikaliska kvalité, entusiasm och den insats de gör för svensk, persisk och bulgarisk folkmusik! Med gränslös musikglädje väver de ihop nykomponerade och traditionella låtar med influenser från skilda musikaliska skatter till enastående vackert helhet som når hjärtan och lämnar ingen oberörd! Parizad var en av tre finalister till ”Bästa kvinnliga världsmusikband” vid tävlingen inför Folk och världsmusikgalan 2014 i Umeå arrangerad av RfoD. Fyra år och flera utsålda konserter, festivaler och tiotals barnföreställningar senare är de bättre än någonsin och deras sound har blivit ännu mer vackert klingande som fyller lyssnaren med en obeskrivlig glädje! Dags för dem att kamma hem priset för Årets grupp, tycker jag! Det är de absolut värda!”

Lamine Cissokho – ”Lamine spelar inte musik, han lever musik! Hans lyhördhet, och varma kontakt med medmusiker/lyssnare gör iden om musik som verktyg att föra människor närmare varandra och skapa fred möjlig. ”, ”När jag tar min tid når Lamines musik in i universum och ut över världen. Luft och jord. Lätthet och tyngd. Traditionell musik som Lamine förvaltar och utvecklar, för oss alla.”

Pari Isazadeh – ”Pari Isazadeh singer/sångwriter, poet är ett självklart val för mig! Paris enastående dynamiska röst har jämförts med stora världsstjärnor som Maria Callas och Sara Brightman. Hon har spelat med många musiker ur svenska och världens musikelit bland annat Gunilla von Bahr, Roland Kejser, Pedram Shahlaee,… och Kungliga filharmonikerna på Konserthuset. Sedan några år tillbaka har hon initierat den fem kvinnostarka världsmusikbandet Parizad där de fantastika musikerna kommer från olika världdelar och har olika musikaliska bakgrunder. Tillsammans presenterar de folk och världsmusik från olika världsdelar där deras musikaliska och kulturella musikskatter vävs ihop till en fantastiskt vackert och konstnärligt helhet! Pari Isazadehs höga konstnärliga kvalitéer tillsammans med hennes värme, scenisk närvaro och den kulturella insatsen hon gör främst för svensk och persisk folkmusik är värd att uppmärksammas och gör henne till en självklar och värdig vinnare av priset Årets artist enligt min mening!”

Souso & Maher Cissoko – ”Det är dags att uppmärksamma Sousou & Maher Cissoko för deras fantastiska verksamhet. De sprider högkvalitativ sång och musik med mycket kärlek och värme till barn och vuxna, i Sverige och över världen. Under hela 2017 har de varit verksamma med olika projekt och turnéer, i somras turné med Laleh och Lisa Ekdahl, då de nådde den riktigt stora publiken, senare en turné med Sofie Livebrant. De har gjort många egna konserter, bland andra över ett hundra föreställningar för barn i hela Sverige. De gjorde musik till en barnteaterföreställning på Teater 23 i Malmö; ”Pici & Oso” som spelades 233 gånger. Sousou & Maher har också medverkat i flera radio och TV program bl.a. ”Folkets Musik” på SVT. De har medverkat i många internationella projekt under år 2017, sådana som ”West African Women in Musik” i Senegal och samarbeten i USA med Chicago Children’s Choir och Folk Alliance i Kansas City. I Austin, Texas medverkade de i the House of Songs Songwriting Summit . De spelade in sitt fjärde album ”Made of Music” med mycket nyskriven musik. I Oktober reste de på stor turné i Kina och Hong Kong, framträdde bl.a. på Shanghai World Music Festival. Maher Cissoko gav under året ut ett soloalbum ”Kora Fo” som nominerades till årets folkmusikutgivning på Manifestgalan, Han medverkade också i ”På Spåret” och turnerade i Brasilien. Sousou Cissoko har gjort flera uppmärksammade konserter landet runt med ”the Forbidden Orchestra” en internationell grupp med hemvist i Sverige. Sousou & Maher Cissoko har en stor fin och omfattande verksamhet och är fina företrädare för Folk & Världsmusik i Sverige. ”Med en enormt stor kärlek till musiken skapar Sousou och Maher ett spännande musikaliskt möte i mellan Senegal och Höör, som de generöst delar med sig av genom hårt slit och idogt turnérande över hela världen.”, ”Närvaro kärlek energi. Musikaliska Världsmedborgare ger oss musik som ger kraft och hopp”

Caro & El Club – ”Fantastiskt låtskrivande med elegant leverans på scen. Caro & El club har stil och kvalitet.”

Maher Cissoko – ”Manifestnominerade och internationellt hyllade musikern Maher Cissoko gav förra året ut solodebuten Kora Fo, en av årets främsta folkmusik utgivningar. Maher Cissoko från Senegal tillhör en griotsläkt med 700-åriga anor som för vidare kora arvet med mycket personlighet och intimitet. Debuten Kora Fo består av helt egen komponerat material i griotradition. En reflekterande, vacker och harmonisk debut som nått ut i hela världen. Maher Cissoko har under 2017 turnerat flitigt i bla. Brasilien, Kina och USA både som solo artist och med Sousou Cissoko i den gemensamma duon Sousou & Maher Cissoko. ”

Anna Fält – ”Anna Fält förtjänas att uppmärksammas för det enorma arbete hon lägger ner i det sverigefinska arvet i form av både studier och konstnärlig samtida utformning av skogsfinnarnas traditioner. Att hon därtill under 2017 gett a capella konserter solo, arbetar med ljudkonstnärer, bildkonstnärer och dansare med samma magiska scennärvaro och denna akrobatiska röst är förstås något som ytterligare väger för att hon ska bli Årets Artist i ordets bredaste bemärkelse!”

Hazelius Hedin – ”Många är vi som älskar denna otroligt fina och kompletta folkmusikduo för deras nästan övernaturliga och fullständigt bedårande musikanteri! Det är nu 10 år sedan jag hörde en av deras allra första konserter. Jag blev helt överrumplad då, och sedan dess har dom bara blivit bättre och bättre för varje år som har gått. Dom är så otroligt samspelta och skickliga, och har en så härlig och avslappnad inställning till musiken som gör att man bara vill höra dom om och om igen. Dom rör sig bland ny och gammal musik på ett så naturligt och personligt sätt att man liksom bara är tvungen öppna sig och ”ta in”. Hazelius Hedin representerar ”folkmusiken idag” i ordens allra bästa bemärkelse. Musik som bär på tradition, kunnande och respekt för äldre tiders tongångar, men samtidigt så fantastiskt aktuell, berörande, verklig och samtida som det någonsin kan bli. ”

Louisa Lyne & Di Yiddische Kapelye – ”Louisa Lyne & di Yiddishe Kapelye har under 2017 berikat Sverige och upplyst och gjort oss svenskar uppmärksamma på Jiddisch och var det kommer ifrån. Med sin speciella röst har Louisa sjungit sig in i våra hjärtan och tillsammans med den starka, känslosamma musiken framfört av sitt band Yiddishe Kapelye, går det inte att värja sig. Engagerar, upplyser, underhåller och berör!”, ”Deras förmåga att förnya en gammal musikskatt.”, ”Med sin musikalitet har Louisa Lyne & di Yiddishe Kapelye bidragit till att fler upptäckt nygamla, fantastiska harmonier och det vackra borthlömda språket i de svenska folkhemmen”, ”Dom är helt fantastiska. Sveriges vackraste röst!”, ”Louisa Lyne har en säregen förmåga att dra in publiken i hennes och bandets musikaliska cirkel. Man blir hänförd. Fantastiska musiker som låter en smärtsam historia förbli levande samtidigt som de tar in vår egen samtid när de framför andras och egna kompositioner. Mycket värdiga vinnare!”, ”Unika, berörande och viktiga. I tiden. ”, ”De berikar det multikulturella samhället och musiken. ”, ”Det ryser i kroppen av lyckabatt höra min pappas modersmål sjungas på detta magiska vackra vis”, ”Nyskapare av jiddisch musik”, ”Loise Lyne framför utomordentligt artistisk och musikaliskt låtar som är utomordentligt vackra,extremt aktuella och det mest viktiga utifrån etiska värderingar.musikalisk sätt man kan höra skiklighet och elegance av en helt bedårande fulländad röst.”,”Blandar svensk- och yiddish-musiktraditioner på ett genialt sätt.”

Säde Tatar – ”Lovely, calming and very different voice.”

Quilty – ”Förmodligen den bästa gruppen som utövar Irländsk Folkmusik som Sverige någonsin haft. De har i år spelat i 25 år och håller en enormt bra klass – Både musikaliskt, professionellt och tekniskt men även så det berör ända in i själen. Bättre musiker och band inom denna genre är svårt att hitta. De firar som sagt 25 år som grupp med en rungande turné som snart går av stapeln. Man kan bara hoppas på 25 år till! Alla gruppens medlemmar är multiinstrumentalister och de utövar dessa instrument på en mycket hög nivå med många års erfarenhet. Jag tror att inget band förtjänar en utmärkning så mycket som Quilty gör. För deras konstanta spridande av musikalisk glädje runt om i landet!”, ”Tre fantastiska artister som i år firar 25 år som grupp – Esbjörn Hazelius, Dag Westling och Gideon Andersson. En trio som är så samspelta på scen och i sin musikalitet att publiken omöjligt kan gå därifrån oberörd. Konserterna innehåller allt, spännande berättelser som leder till mycket skratt, jigs och reels som bjuder in till en enorm danslust, hjärtskärande kärlekshistorier, och gåshud när deras underbara stämmor sjunger sea shantys!”

Spöket i köket – ”De är bästa! ”

Esbjörn Hazelius – ”Esbjörn Hazelius är fullblodsfolkmusikern som aldrig slutar att överträffa alla våra förväntningar! Det verkar som att vad han än rör vid blir till musikaliskt guld, oavsett sammanhang och genre, som sångare, strängspelare eller stråkmusiker, som frontfigur eller som bandmedlem, kapellmästare eller producent. Det här året har jag sett 4 olika konserter med honom, i 3 olika grupper, och de har alla varit så stora musikaliska upplevelser för mig. Hans varma omhuldande person och uttrycksätt skapar en bro rakt in i hjärtat, och oavsett om det är nyskriven musik, eller traditionell äldre folkmusik får han allt att kännas så oerhört angeläget och nära. Han bär ansvaret för att ha öppnat mina sinnen för hela denna genren, och jag vet att det är många med mig som har upptäckt folkmusiken tack vare honom och hans mångfacetterade musicerande. ”

Thuva Härdelin – ”Thuva Härdelin har utmärkt sig genom åren som spelman med sin musikalitet i all världens folkmusik och traditionell folkmusik från Hälsingland, Delsbo som spelman. 2017 har hon utmärkt sig för sitt samarbete med Kristina Bergström, Piteå, tramporgel. De har fördjupat sig i folkmusik efter den store spelmannen Jon Erik Hall, Hassela Norra Hälsingland.”

Liliana Zavala – ”Liliana har, efter många år som slagverkerska i olika projekt, stora som små, släppt sin första skiva under eget namn 2017. Skivsläppet följdes av en turné i södra Sverige med Liliana och hennes trio, som består av bassisten Lisa Löwgren och gitarristen Marian Pellegrino. Konsten och uttrycket är viktigast för Liliana, något lyssnaren och åskådaren förstår direkt. Det som är så unikt med just Liliana är den otroligt breda kompetens Liliana har som kvinnlig musiker, att hon tagit klivet till kompositör och sångerska, allt utan att släppa sin starka personlighet och övertygelse. Soundet är vackert och samtidigt svårfångat vilket gör det svårt att sätta in i ett fack. Slagverk och traditionell musik från främst Sydamerika finns hela tiden närvarande och är en stor, central, del av själva grunden i kompositionen. ”, ”En mångsidig slagverkare som spelar med oräkneliga band och artister, bl a Golbang och Den förbjudna orkestern. Att hon är en lysande slagverkare är förstås ingen nyhet, och här visar hon även att hon är en utmärkt sångerska och kompositör. När hon nu albumdebuterar i eget namn är det även som sångerska och låtskrivare”.

Lyy – ”Ett av landets mest intressanta folkmusikband som med sina spännande, moderna och nyskapande arrangemang, lyckas väcka intresset för folkvisor och tradlåtar hos folk som i vanliga fall inte lyssnar på den sortens musik. ”

Tulipalo – ”Tulipalo, Fredrik Hangasjärvi och Daniel Wikslund, spelar Tornedalsmusik rakt ur hjärtat med en enorm glöd och passion. Musiken som kommer ur deras dragspel och fiol är vansinnigt virtuost och lekfullt på samma gång. Med sitt turnerande under året med produktionen ”Bastubaletten”, som tidigare sändes i SVT, har de under 2017 spridit tornedalsk musik över hela Sverige och bidragit till att sätta den på kartan.”

Emma Härdelin – ”Hon har under många år bevarat och berikat många sångskatter. Hon sjunger rakt in i hjärtat på en! ”, ”Emma Härdelin är väl värd att lyftas fram. Hon kan ses vara en av de bästa, gedigna sångerskor vi har i Sverige som uppnår världsklass. Med djup kunskap stabil säkerhet och skicklighet använder hon sitt sånginstrument långt utöver det vanliga. Emma Härdelins röst tränger in i själens hjärterot och berör något urmoderligt Emma Härdelin ger oss glömda musikarv och verk som bl.a. ’Hildegard af Bingen’ ”

Süperstar Orkestar – ”Süperstar Orkestar sprider glädje med balkanbrass år efter år och fortsätter att förnyas och utvecklas.”

Lele Orchestra – ”Den bulgarisk-svenska gruppen har en unik förmåga att sudda ut gränserna mellan publik och scen. Deras konserter är snarare soundtracket till ett enda stort party som eldar på besökarna och uppviglar till dans. Det blir knökfullt på golvet och publiken blir snabbt på danshumör. Tuban, trumman, gadulkan, tamburan och Sonya Bakoevas hypnotiska sång bidrar till en exotisk men distinkt helhet. Man bara åker med, in i den öppna famnen. Med sin hejdundrande balkanska energi har Lele Lele Orchestra berikat Sveriges musikliv – inte minst med de otroliga balkanjamkvällar som de ordnade hösten 2017 under namnet Aide Aide! Balkanjamsession och albumet ”När ljuset går”.”

Bosnia Express – ”Balkanbandet från Angered/Göteborg som har sedan starten 2001 hunnit med hundratals spelningar i Norden och Europa, tre skivor samt vunnit Västra Götalands kulturstipendium, Angereds Kulturpris, SAMIs Kulturpris. Under 2017 fick bandet Östra Göteborgs kulturpris samt medverkade i Helena Bergströms nya film ”Vilken jävla cirkus” där de agerade en östeuropeisk cirkusorkester och spelade egna låtar i filmen. På det viset presenterades världsmusik från Balkan för nya publikgrupper i biograferna runt om Sverige. Dessutom organiserar bandet en internationell musikfestival i Göteborg varje år, nämligen Göteborg Balkan Festival, med romsk balkanmusik i fokus”

Malin Foxdal och På andra sidan Swede Hollow – ”På andra sidan Swede Hollow är en föreställning med manus av Malin Foxdal och musik av och med Malin Foxdal, Anders Nygårds och Magnus Zetterlund. Den arbetades fram som ett Artist in residence på Dalateatern och hade sålt slut tio föreställningar innan premiär. En berättelse inspirerad av dagens samhälle med båtflyktingar och tiggare på gatan, men berättad med en hundraårig tillbakablick med hungerkravaller, kvinno- och arbetarkamp. Och med flykten till Amerika och Swede Hollow, där svenskarna stod längst ned på samhällsstegen. Mycket bra och tankegivande föreställning. ”

Majornas 3dje rote – ”Bandet har under 2017, bl.a med sin 3dje cd -Välkommen Hem, visat att man utvecklat sin speciella stil av folkmusik i ett bredare perspektiv. Man låter den svenska folkmusiktraditionen vävas samman med den amerikanska/ irländska/brittiska på ett alldeles nytt och unikt sätt. Majornas 3dje Rote spelar polska så att publik som i vanliga fall står långt ifrån folkmusikens kärntrupper, dansar, klappar händer och jublar. Det gör dem till Årets Artist inom Folkmusiken. ”

Siri Karlsson – ”För underbar musik ur spännande och roliga vinklar!”

Saman Alias – ”Saman Alias har med sin senaste cd ”Vedan”, utgiven våren 2017, skapat ett slags kurdisk jazz och åter bevisat att musik inte har några gränser. Med sin vackra och unika ton skapar han och hans klarinett de ljuvaste melodier i den harmoniska mollens rike, och som väl förenar sig med den jazziga basen och det jazziga pianot. Detta är nyskapande, innovativt och gränsöverskridande, och utmärker sig definitivt, inte bara på den svenska musikkartan utan också på den internationella. Jag ser Saman Alias som den självklara vinnaren av priset ”Årets artist” på Folk & Världsmusikgalan 2018.”, ”Han skriver riktig musik från hjärtat”

Tummel – ”20 år av sväng!”, ”Ett fantastiskt band som jag följt i över femton år. 2017 hade de 20-årsjubileum och förtjänar verkligen att prisas och uppmärksammas för sin inlevelsefulla och energiska musik. ”, ”Bedste live band”

Åkervinda – ”Ljuvligt vackert”, ”Fyra ”kaxiga” tjejer med personlig framtoning, som sjunger folkmusik i häftiga jazzarrangemang,aktiva både nationellt och internationellt.”, ”Nationellt och internationellt aktiva under gångna året om som tänjer på de musikaliska gränserna”, ”Folkligt nyskapande”, ”Duktiga artister som gör vacker musik”

West of Eden – ”Jag har sett många av världens största artister men ingen kan mäta sig i den närvaro, glädje och show West Of Eden bjuder på under framträdanden. ”, ”Gränsöverkridande förnyande traditionalister med glittrande musikalitet och sammetsmjuk sångröst.””Genom att spela irländsk inspirerad folkmusik med hela hjärtat, texter som inspirerar och berättar historier från förr, sprider dom glädje och inspiration vid varje spelning.”, ”Stora glädjespridare och ambassadörer för irländskinspirerad folkmusik i Sverige”

JP Nyströms – ”Känner dem och dem är bäst”, ”Bästa folkmusikbandet genom tiderna”

Martin Nurmi – ”En snart bortglömd musikskatt, förmedlad så skört och skirt att man i vår bullersamma värld måste stanna upp, blunda och andas lugnt för att riktigt höra. Ja just så – den ger vila.”

Aurelia Dey – ”Aurelia Dey har skapat ett nytt begrepp inom folkmusiken – Folkhall. Folkhall är en blandning av svensk folkmusik och dancehall. Under 2017 släppte hon sin EP Alpha vol. 1 där hon blandar influenser från nordisk folkmusik, jamaicansk dancehall och Ghanansk afrobeat. Aurelia Dey skapar världsmusik som är rent ut sagt unik! Lyssna på låtar som Jag står kvar, Ginger Te, Dutty Money och Oh Lawd! ”

Lisas – ”Originalitet i tradition och nytänkande”, ”Lyhörd samspelt konversation mellan två skickliga moderna musiker.”, ”Så inkännande samspelta med sinnen för rörelse i sin musik.”

Lisa Långbacka – ”Nordiskt vemod blandat med bländande teknik”, ”Fiddle and accordion sessions och ligga bakom underhållningen på Nobelfesten ”

Veronica Tjerned & Debasish Mukherjee – ”Jag föreslår Veronica Tjerned och Debasish Mukherjee för ett enastående, enträget och hängivet samarbete som sträcker sig minst tio år tillbaka i tiden och som nu resulterat i ett underbart konstnärsskap som sträcker sig över gränser och kulturer. Svensk kontext i indisk dans och indisk kontext i svenskt konstnärskap!

Debasish Mukherjee –

Duo Naranjo Weurlander – ”Accordeon och piano, finskt och sydamerikanskt, nytt och gammalt … den här samspelta duon hittar en helt egen stil, laddad med hög kvalitet, fantasi och nyfikenhet. Gjorde ett strålande framträdande på galan 2017 och har släppt en fin skiva under året.”

Hoven Droven – ”Landets enda folkrockband värda namnet! Still going strong, fortfarande med värsta spelglädjen och bästa musikanterna. Musik är verkligen kul!”

FolK ’Avant – ”Fantastisk spännande och nytänkande trio! Intressant mäktig ljudbild som känns drömsk, poetisk men också tydlig. Tillsammans skapar de tre instrumenten nåt unikt som känns i både kropp och själ!”, ”En internationellt uppmärksammad svenskfinsk trio som med sin unika sättning tar lyssnarna till ljudlandskap skiftande av folk- och konstmusik, rytm och poesi och med texter som berör. De får klanger att smälta samman av vibrerande stämsång, bångstyriga men delikata melodier allt med en obeveklig energi och mycket värme. En stor uttrycksfullhet visas i deras nyskrivna kompositioner med starka individuella uttryck, gruppen bjuder också på en uppfriskande nyfikenhet och ett magnifikt ensemblespel.”

Spelvilda – ”En fantastisk spelgrupp som är i början av sin karriär och som kan gå hur långt som helst.”

Vågspel – ”Progressiv komposition och fantastisk utstrålning och färdighet!”, ”Härlig musik”

Sara & Samantha – ”Med en helt unik energi och förmåga att nå fram till precis vem som helst från norr till söder, har Sara Parkman & Samantha Ohlanders skapat ett odödligt album med sina egna hjältar ur folkmusiken, oförglömliga liveshower med låtarna och fler hjältar, samtidigt som de har utbildat Sverige i folkmusikens historia både från scenen och genom media, med ett uppfriskande feministiskt perspektiv. Den här duon är så unik som en duo kan bli.”

J.O.N. – ”Att punk är folkmusik är lika självklart som att moroten är en grönsak. J.O.N har sannerligen ruskat nytt liv i genren med sitt debutalbum Bringing back the dough. Det är rått, det är friskt, det är humor. Killen låter som hämtad från The Clash 1977, grejen är att han är femton år och uppväxt på Järntorget i Göteborg. Han har skolat sig själv på gatan, tagit smällar och kritik, rest sig, fortsatt och bevisat att hans musik inte går att tämja. När 4000 stod i kö för att bli bedömda av en Idoljury stod Jon ensam på Järntorget och sjöng ”Teenage alcoholic!”

232 Strängar – ”Rogivande musik,med piano fiol & kohorn som man bara måste lyssna på.”, ”232 strängar är en oerhört inspirerande duo som båda har kämpat länge och färdats otaliga mil runtom i världen för att sprida glädje och nyskapande folkmusik. De har gett folkmusiken ett nytt ansikte och tolkar både gamla klassiker och skriver egen musik. De är skickliga eldsjälar som förtjänar alla pris i världen!”, ”Mycket duktiga musikanter i folkmusikens anda. Känns också modernt och fräscht.”

Trio Wolski – ”En trio med intressant instumentkombination vilket skapar en färgstark och varierande klang parat med fina arrangemang och proffsigt utförande. ”, ”Samspelt folktrio som på ett lekfullt och nyskapande sätt underhåller publik i alla åldrar”, ”Nyskapande musik med unga begåvade musiker!”, ”Fantastisk energi”, ”Fantastiska och musikaliska musiker!! ”, ”Med musikalisk genialitet skriver de sin egen musik . Deras glädjefyllda samarbete och kärlek fyller publikens hjärta. De framträder med stark scennärvaro och lämnar ingen oberörd.”, ”Enastående samspel och sväng i en magisk stämning som skapas av deras härliga närvaro på scen och deras unika arrangemang och musikaliska uttryck!”

Khala Uma – ”Underbara hur de sprider sin musik sen långt tillbaka, glädje”, ”Khala uma har under 30 år verkar för den andinska musiken runt om i Sverige och i Sydamerika. De är värda årets pris efter 30 år som verksam grupp i Sverige för mångkultur och för moder jords musik.”, ”För bredden i musiken. Passar både till barn och vuxna ”, ”Första gången jag fick höra och bli inspirerad av Khala Uma var jag tonåring. Idag, ungefär 20 år senare, så får jag samma inspiration av deras musik och den glädje de sprider.”, ”Bästa liveupplevelse och engagerade artister”, ”Gitte Pålsson och Cesar Salazar har förmedlat härligt Boliviansk musik kultur och barnkultur 30 årstid till Sverige. Senare deras dotter Tanya Wayra har varit med och sjungit och spelat med Khala Uma”

Räfven – ”Räfven ÄR artister. Show. Alla dansar. Alla ler. Alla funderar på om golvet kommer att hålla. 15 år som band i år (länge!). Gäster i Moraeus med mera (SVT) i år. Slutsålt på Fasching (Sthlm) i december. Blandar musikstilar och kulturer med värme och glädje. Med stort mod tar de även tydliga politiska ställningstaganden, för mänskliga rättigheter.”, ”Räfven förenar musik och uttryck som lånats och rest fritt mellan olika tider, kulturer, traditioner och kontinenter, lika hjärtligt och okonstlat som de förenar människorna framför scenen de spelar på. Få andra band kan med en lekfull klackspark locka fram ringdans, lyckotjut och spontana dansgolvshångel med samma lätthet på så väl obskyra skogsfester och stora, internationella festivalscener som i Kungliga Dramatiska Teaterns marmorfoajé – tre kvällar i rad. Deras tveklösa ställningstaganden för öppenhet och gemenskap – gränslöshet kommunicerad genom dansanta kampsånger som alla kan känna, förstå och ta del av – är precis vad vi behöver i en tid av röster som manar till främlingskap. ”, ”stor scennärvaro, stort kunnande och en härligt avslappnad attityd”

Magdalena Eriksson – ”En otrolig musiker, sångerska och kompositör med enastående scen närvaro. Magdalena har en förmåga att spela lika bra solo som i grupp”

Fränder – ”För ett unikt och fantastiskt bra sound!”, ”Uppstickare som knyter an till den svenska folk rock traditioner men ändå gör sin egen grej.”, ”Mycket duktiga musiker som får mig att vilja lyssna på plattan igen och igen. Jag hittar dessutom nya detaljer nästan varje gång. Så snyggt!! Dom borde få lika mycket cred i Sverige som utomlands!!!”, ”Sprider glädje med sin mix av folkton som framförs med mycket värme, skicklighet och glädje. En sann fröjd för örat. Debuten Fränder lovar gott för fortsättningen för detta kompetenta band! ”, ”Med deres nye album Fränder formår gruppen at finde en naturlig og overbevisende kombination af svensk og estisk folkemusik med rocket inspiration. Musikken er derfor umiddelbart tilgængelig men rummer stadig en fascinerende dybde. Efter min mening er det årets mest nyskabende folkemusikudgivelse, og derfor mener jeg at de har fortjent prisen som årets artist.”

Carolina Calderon – ”För sin underbara röst och engagemang för unga ”, ”En otroligt begåvad sångerska som sjunger allt från latinamerikanskt, jazz, soul, visa, you name it. Hon jobbar professionellt och ideellt med olika grupper, som ensamkommande barn, kvinnokören ”röster utan gränser” och egna arrangemang, som senast i höstas med ”latinamerikansk utan gränser”, som blev en succé. ”, ”En bred, väldigt duktig, karismatisk och sympatisk artist som gör flera olika, spännande och viktiga projekt för en bred publik! Under 2017 var hon bla i Argentina där hon genomförde en turné och delade med sig av sin musik och utbytte erfarenheter på olika platser, för olika åldrar. Carolina har ett starkt samhällsengagemang och det märks i det hon gör! Hon ska resa tillbaka till Argentina i mars 2018 för kulturutbyte och bjuder även artister från Argentina till Sverige under andra halvåret av 2018 för kultur utbyte. Jag och andra är ytterst glada för hennes engagemang!”, ”Hon är en multipel artist, begåvad och kvalitet som arbetar outtröttligt både egna rötter och internationellt”, ”För sin enastående förmåga att tolka och framföra sin musik, på ett sätt som engarerar varje åhörare.”, ”En fantastisk sångerska, som också gör ett storartat arbete för invandrare”

Urban Turban – ”Urban Turban är bandet som ÄR världsmusik. Begreppet har blivit använt på många sätt och blivit lite urvattnat men det här bandet vet precis vad det handlar om. På det senaste albumet Paradis ger men gamla schlagers helt nya kostymer där man bl.a. kan höra mellanöstern och amerikanska södern i ljudbilden, allt toppat med den fantastiska sångerskan Shamim Naghedes röst med sång på persiska.”

Ellen Pontara – ”Hon är bara bäst i genren flamenco!”, ”Ellen Pontara förvaltar djupet och själen i flamencotraditionen, det autentiska, nakna uttrycket. Hon vägrar att reducera flamencon till en exotiserande underhållning, men låter sin röst bli ett verktyg, ett medel att uttrycka de existentiella predikament vi alla är inskrivna i. Helt i avsaknad av behovet att sätta sig själv i främre rummet framhåller hon oftast andra, men har nu äntligen, i känsligt konstnärligt samarbete med Erik Steen, kommit ut med sin första Cd, som mkt riktigt framhållits som den bästa flamencoskiva som utkommit i Sverige. Förutom att sjunga har Ellen Pontara skrivit texterna själv och komponerat de flesta tonsättningarna, i samarbete med Erik Steen. Ellen är förutom en fantastisk sångerska också en mkt begåvad och lyhörd pedagog och har under 2017 även medverkat i ett flertal artistiska projekt bland annat tillsammans med såväl svenska som mexikanska flamenco dansare och musiker, med regelbundna framträdanden på scener i Stockholm, Göteborg samt i turneer runt om i landet.”, ”Hon är den främsta flamencosångaren i Sverige idag. På hennes CD Entre dos mundos ger hon svensk flamenco nytt friskt blod. Efter lång och trogen tjänst och kamp för denna folkliga konstart i Sverige förtjänar hon ett stort erkännande.”, ”Ellen Pontara är en konstnär som lever sin sång, som ständigt utforskar och fördjupar sång som konstform, som form för att leva ett liv. Genren är smal, flamencokulturen svår men Ellens kunnande gediget ur alla aspekter. På skivan både fördjupar och utvecklar hon genren flamenco så att inget i traditionen förvanskas. Ellen är tidlös. Hennes konstnärsskap bärs av en kompromisslös integritet, Hennes röst är gränslös i kapacitet, och hon rör sig mellan genrer med en osviklig känsla för deras särart och rötter.”, ”Ellens röst förmedlar djup själfullhet. Hennes konstnärskap är och har alltid varit egensinnigt och föga inställsamt. I tjugo år har hon förmedlat flamencons tradition i Sverige, både som artist och lärare. Hon har medverkat i en mängd föreställningar och turnerat Sverige runt. I höst kom äntligen hennes debutalbum – Entré Dos Mundos, som Lira nyligen korade till ett av årets album 2017. Den har fått lysande recensioner och Martin Nyström på DN kallade den för den bästa flamencoplatta han hört i Sverige.”, ”Ellen Pontara är en fantastisk flamencosångerska. Hennes musik är magisk och personlig och med en djup och själfull stämma skapar hon svensk flamenco när den är som allra allra bäst!”

Tibble Transsibiriska –”För deras omättliga passion och för att de lyfter Balkan- och gypsymusik långt över tid och landgränser.”, ”För deras skicklighet och entusiastiska spelglädje! Man kan inte vara stilla!”, ” Årets artist/band utan tvivel! Bästa musiker, kreativitet, passion och bästa live gig!”, ” Kör sin egen stil inom genren gypsy. Piggt, fräscht, medryckande.”, ” Med ett album (”Duj”) som hyllats internationellt som ett av årets bästa, med spelglädje och ett entusiasmerande driv – ingen tvekan att Tibble Transsibiriska är årets artist!”, ” Överlägset bästa dala-rom mixen”, ” Riktigt bra! Sticker ut”, ” Otroligt medryckande musik som man blir glad av.”, ” En grupp musiker som är inbjudande, deltagande och påverkande”, ”Värsta öset”, ”Sväng, rolig balkanmusik”, ”Bygger musikalisk bro mellan människor och kulturer med glädje och finess”

Floating Sofa Quartet – ”Livsglädje, energi, vildskap och gemenskap – helt enkelt essensen af folkemusik!”, ”Best band of the moment”.

Good Harvest – ” Största genomslag i år. (men vänta bara, det kommer att bli ännu större nästa år!)”

Göran Månsson – ” En musiker som fortsätter hitta nya vinklar på folkmusiken med pipor och flöjter som verktyg. Influerat så väl unga som gamla med sina skivor och sitt pedagogiska arbete.”

Doggerland – ”Känslofylld folkmusik i modern tappning”, ”Med sin musik har dom väckt den speciella kulturen runt Nordsjön till liv, och det med ett alldeles eget sound!”, ”Strålande musiker som spelar från hjärtat”

Mia Marin – ”Hon spelar fantastiskt dansmusik. ”, ”En otroligt skicklig musiker, pedagog och kompositör som har turnerat världen över med olika grupper. Dags att hylla det fantastiska arbetet hon gör”

Förslagsmöjligheten stänger 15 februari. Förslagen är rådgivande när juryn då lägger sina förslag och nominerar sina favoriter.