Årets Artist

Kan vara en solist eller grupp som under året haft det där lilla extra.

Fränder – ”Med deres nye album Fränder formår gruppen at finde en naturlig og overbevisende kombination af svensk og estisk folkemusik med rocket inspiration. Musikken er derfor umiddelbart tilgængelig men rummer stadig en fascinerende dybde. Efter min mening er det årets mest nyskabende folkemusikudgivelse, og derfor mener jeg at de har fortjent prisen som årets artist.”

Carolina Calderon – ”En fantastisk sångerska, som också gör ett storartat arbete för invandrare”

Urban Turban – ”Urban Turban är bandet som ÄR världsmusik. Begreppet har blivit använt på många sätt och blivit lite urvattnat men det här bandet vet precis vad det handlar om. På det senaste albumet Paradis ger men gamla schlagers helt nya kostymer där man bl.a. kan höra mellanöstern och amerikanska södern i ljudbilden, allt toppat med den fantastiska sångerskan Shamim Naghedes röst med sång på persiska. ”

Ellen Pontara – ”Ellen Pontara är en konstnär som lever sin sång, som ständigt utforskar och fördjupar sång som konstform, som form för att leva ett liv. Hennes debutskiva Entre Dos Mundos har kommit förvånansvärt sent med tanke på hur etablerad som flamencosångerska hon är. Genren är smal, flamencokulturen svår men Ellens kunnande gediget ur alla aspekter. På skivan både fördjupar och utvecklar hon genren flamenco så att inget i traditionen förvanskas. Ellen är tidlös. Hennes konstnärsskap bärs av en kompromisslös integritet, Hennes röst kan läka den trasigaste själ, är gränslös i kapacitet, och hon rör sig mellan genrer med en osviklig känsla för deras särart och rötter. Ellen förtjänar en stor publik och skulle tillsammans med andra konstnärer kunna utveckla den folkliga musik som idag växer fram i Sverige ”, ”Ellens röst förmedlar djup själfullhet. Hennes konstnärskap är och har alltid varit egensinnigt och föga inställsamt. I tjugo år har hon förmedlat flamencons tradition i Sverige, både som artist och lärare. Hon var pionjär på sångsidan här i landet. Hon har medverkat i en mängd föreställningar och turnerat Sverige runt. Hon ingår i trion Aire de Vida, som ligger bakom konserseriesuccén Flamencofredag på Pygmeteatern i Stockholm. För några år sedan gjorde hon, tillsammans med filmaren Roland Pantze, den underbara dokumentärfilmen Origins-a window towards voices – om sång, ursprung och bergsnatur, där flamenco möter joik. I höst kom äntligen hennes debutalbum – Entré Dos Mundos, som Lira nyligen korade till ett av årets album 2017. Skivan innehåller Ellens och Erik Steens kompositioner till Ellens texter. Den har fått lysande recensioner och Martin Nyström på DN kallade den för den bästa flamencoplatta han hört i Sverige. Ellen är en doldis som förtjänar att uppmärksammas!”, ”En sångupplevelse som berör på djupet av själ och hjärta!”, ”Unik och den bästa i sitt slag!”, ”Ellen Pontara är en fantastisk Flamencosångerska. I cirka 20 år har hon bidragit till den svenska Flamencons utveckling, men det är inte förrän hösten 2017 som hon uppmärksammades av media. Då gav hon ut en skiva; Entre de Mundos, som har blivit hyllad, bland annat i Dagens nyheter och i Lira. Ellen har skrivit musik och texter själv. Hennes musik är magisk och personlig och med en djup och själfull stämma skapar hon svensk flamenco när den är som allra allra bäst! Det är Ellen Pontaras tur nu!”

Tibble Transsibiriska –”För deras skicklighet och entusiastiska spelglädje! Man kan inte vara stilla!”, ” Årets artist/band utan tvivel! Bästa musiker, kreativitet, passion och bästa live gig!”, ” Kör sin egen stil inom genren gypsy. Piggt, fräscht, medryckande.”, ” Med ett album (”Duj”) som hyllats internationellt som ett av årets bästa, med spelglädje och ett entusiasmerande driv – ingen tvekan att Tibble Transsibiriska är årets artist!”, ” Överlägset bästa dala-rom mixen”, ” Riktigt bra! Sticker ut”, ” Otroligt medryckande musik som man blir glad av.”, ” En grupp musiker som är inbjudande, deltagande och påverkande”, ”Värsta öset”, ”Sväng, rolig balkanmusik”, ”Bygger musikalisk bro mellan människor och kulturer med glädje och finess”

Floating Sofa Quartet – ” Best band of the moment”

Good Harvest – ” Största genomslag i år. (men vänta bara, det kommer att bli ännu större nästa år!)”

Göran Månsson – ” En musiker som fortsätter hitta nya vinklar på folkmusiken med pipor och flöjter som verktyg. Influerat så väl unga som gamla med sina skivor och sitt pedagogiska arbete.”

Doggerland – ” Strålande musiker som spelar från hjärtat”

Mia Marin – ” En otroligt skicklig musiker, pedagog och kompositör som har turnerat världen över med olika grupper. Dags att hylla det fantastiska arbetet hon gör”

Förslagsmöjligheten stänger 15 februari. Förslagen är rådgivande när juryn då lägger sina förslag och nominerar sina favoriter.