Årets Hederspris

Det här priset är speciellt och alldeles extra.

Gita Sellmann – ”Gita Sellmann är en mycket stark kraft inom världsmusik och dans och har så varit sedan mer än 50 år. Hon var själv utövande artist men allra mest banade hon väg för andra artister genom sitt gedigna arbete och engagemang, genom initiativtagande och arrangemang med en mängd gästspel från andra länder, med verksamhet riktad till alla åldrar, med grundande av internationella samarbeten. I Gitas arbete ges både musiken och dansen utrymme och den viktiga kopplingen däremellan är alltid närvarande. Gita besitter en enorm kunskap och erfarenhet från världens alla hörn, en dokumentation utan dess like, inte minst från de gångna decenniernas svenska utbud av världsmusik och dans. De senaste 25 åren har hon spridit kunskap och intresse för orientalisk musik och dans genom sitt kulturcentrum Academia Arabesca i Marrakech. Grunden i Gitas engagemang är öppensinninghet och glädje och det har öppnat upp nya världar för mängder av människor på hennes väg.”

Anette Pooja – ”Anette är vår danslärare i Odissi, indisk tempeldans och har varit det i över 15 år genom World Dance Company. Dansen är ytterst ovanlig i Sverige och Anette är den enda danslärare i Odissi, som lär ut dansen till större publik i Göteborg. Tack vare Anettes idoga arbete har Odissin kunnat slå rot och utvecklas i Göteborg. Då dansen är så ovanlig, jämfört med de flesta andra danser i staden tycker jag att Anette är värd sin vikt i guld, då hon har gjort det till sitt livsverk och sin passion att föra den unika och mycket sällsynta danstraditionen från uråldriga tider vidare, in bland folket och ut på Sveriges scener! Odissin är en mycket komplex dans och det krävs många års idog träning och att hela tiden hålla igång formen. Något som Anette klarar galant! Anette har som sin lärare världskända Sujata Mohapatra, vilket borgar för god grund och uppföljing av den klassiska dansens utveckling i Göteborg och i Sverige. Anette är en tålmodig, noggrann och framåtblickande lärare. Hon arbetar också vidare med moderna koreografier som tolkar Odissin på scen med nya infallsvinklar och ny musik. Samtidigt är Anette oerhört noggrann med att hålla den klassiska formen av Odissin intakt och bevara den för kommande generationer i Sverige. ”

Esbjörn Hogmark – ”Esbjörn Hogmark är en av nyckelharpans främsta ambassadörer. Han har med ett enormt engagemang och kunnande, inte mist i rollen som byggmästare och förebild för flera generationer nyckelharpsbyggare, under många år arbetat hårt för att synliggöra nyckelharpan, dess musik och instrumentbygget. Esbjörn var också en av stiftarna till det 20-årsjubilerande Eric Sahlström Institutet i Tobo, ett centrum i världen för nyckelharpan och även för folkmusik och dans i vidare mening. ”

Carina Normansson – ”Fick Zorns guldmärke 2017, bäst i Sverige på folkmusik på fiol!”, ”Fått Zornmärket i guld. Leder Westmannafolk och har under åren turnerat internationellt. ”, ”En guldspelman (zornmärket i guld 2017) som är en aldrig sinande källa till inspiration både för sin publik och sina medmusiker. Musiken som kommer ur Carina är snudd på magisk, skir och kraftfull på samma gång, alltid bottnande i både stundens inspiration och historiens vingslag. Med sina uttolkningar av den västmanländska folkmusiken och grävande i gamla notskrifter har hon bidragit till att tillgängliggöra ett delvis bortglömt låtmaterial. Carina är alltid lika aktuell, med aktivitet i grupper som SWÅP och Spelstinor, som dynamisk ledare för Westmannafolk, som poetisk musikant i Ferlin-trio med Colbjörn Lindberg och Josefina Paulsson, och mycket mer. Hon är en musikalisk urkraft.”

Emma Härdelin – ”På grund av hennes unika röst och engagemang för att föra vidare våra låtskatter.”

Harald Pettersson – ”Livslångt spelande på och engagemang i historiska instrument o historisk musik ”

Selam – ”Inga har som Selam spridit afrikansk musikkultur i Sverige under så många år. En riktig ögon- och öronöppnare!”

Pär Moberg – ”Pär Moberg har under många år varit en starkt drivande person inom folk- och världsmusik i Sverige i allmänhet och i Skåne i synnerhet. I grupper som Tummel (som firade 20-årsjubileum 2017), World Mix orchestra, Mazguf Ensemble, Nordic Raga m fl har han både lyft fram den svenska folkmusiken och musik från andra kulturer. Han har varit aktiv i att främja folk- och världsmusiken kulturpolitiskt, såsom styrelsemedlem i RFoD och författare av olika utredningar och remissvar (nationell handlingsplan för Folkmusik, Kulturskoleutredningen), han har varit aktiv som arrangör och styrelsemedlem, tidigare i Malmö Folk och sedan några år tillbaka i den arabisk-svenska konsertserien Baghdad Sessions. Som kursledare för folk- och världsmusikutbildningarna vid Musikhögskolan i Malmö har han under mer än 10 års tid utbildat kommande generations musiker och musiklärare inom genren. Som initiativtagare till och ledare för SkåneFolk Youth Ensemble har han jobbat aktivt med att vinna nya unga utövare av traditionen i södra Sverige. Och både själv och som medverkande i olika ensembler har han genom åren varit inblandad i ett stort antal projekt i vilka ungdomar i skolan kommit i kontakt med folk- och världsmusik på olika sätt. Som engagerad i migrationsfrågor har han bland annat dragit ihop ”Refugees Welcome-the Band”, och på olika sätt verkat för att hjälpa invandrade musiker att hitta en plats i det svenska kulturlivet. ”

Tummel – ”De spelar för livet. Ingen kan undgå att ryckas med. Gåshud, dans, skratt och gråt – TUMMEL låter dig gå igenom allt och har gjort det i 20(!) år! Helt klart värda ett hederspris!”

West of Eden – ”Bästa bandet som finns, känsla och gung”, ”Denna fantastiska grupp har varit aktiv i många år och sprider glädje med deras vackra irländskklingande toner. ”

Världens Band – ”med musik som vapen river världens band ner alla murar som finns i världen. de ge hopp om en framtid utan gränser och med mycket kärlek.”

Räfven – ”De ger taklyftarglädje Igen och igen och igen”

Indisk dansdakademi – ”För att föreningen fyller femton år i år och de har oförtröttligt skapat dans och musikläger, föreställningar, produktioner och bjudit in artister från Indien för att skapa en dialog mellan det samtida Indien och samtida Sverige. Indisk dansakademi har i stor utsträckning jobbat ute i förorter med unga och skapat föreställningar som ”TAAL – två sidor av mig”. ”I min del av stan” och ny senast ”ANARKALI” Veronica Tjerned, IDAs konstnärliga ledare undervisar, tränar dansar och ger föreställningar och brinner för det hon gör. Jag tycker IDA ska få hederspris för att de år efter år skapar fantastiska produktioner och workshops.”, ”För hängivet och konstnärligt spridande av kunskap i och om kathakdans i Sverige sedan 15 år tillbaka!”

Kalle Almlöf – ”En av landets riktiga portalfigurer spelmansmässigt. Kalle har inte bara bidragit som en ståtlig storspelman i många många åt – han har också inspirerat en helt generation via de kurser i Malung han så länge stått bakom. En traditionsbärare om någon, årets hedersman här och nu!”

Eric Sahlström Institutet – ”Ett nationellt center för folkmusik och dans som jobbar för att främjar nyckelharpan i världen”

Josefina Paulson – ”För att hon sprider svensk och västmanländsk folkmusiktradition över hela världen. Både som artist och lärare. Hon gjorde under året en grym arbetsinsats som projektledare för världens musik och dans i Västmanland. Gav ut flera cd produktioner med olika konstellationer i eget skivbolag. Det och så mycket annat. ”

Lars Farago – ”Lars var med redan vid skapandet av RFoD och har som få bidragit till allt vi ser omkring oss nu i genren: utbildningar, scener, arrangörsnät, galan mm mm. Vore fint se honom hyllas!”, ”Utveckllngen av folk & världsmusikbranschen och galan har honom att tacka för mycket. En mycket hårt jobbande person då han vara aktiv i RFoD inger respekt och insikt. Även om Lars kanske inte gillades av några så behöver han all respekt för att Galan finns, ”världsmusiken” har etablerats ytterligare, att det ändå finns ett gäng arrangörer som kämpar för att presentera livemusik, att det har gjorts stora projekt med mer. Tack Lars!”

Bridget Marsden – ”Det märks att Bridget brinner speciellt mycket för Bingsjö traditionen och för att den ska förs vidare till dagens ungdomar och blivande folkmusiker. ”

Olov Johansson – ”Nordens främsta nyckelharpa spelman, lärare och inspirationskälla för många av dagens blivande folkmusiker. ”

Gabriella Gutarra – ”För att hon erbjöd världen till Sverige. För att hon har arrangerat och skapat fantastiska föreställningar som vi fortfarande talar om… för att hon är en av Sveriges glödande eldsjälar som borde få uppmärksamhet!”

Kristina Borgkrans – ”För att hon tog Indien till Sverige och spred det till folket och hennes inspirerande personlighet har gett oss flera nya dansare inom genren som. anette Pooja, Ulrika Larsen och Veronica Tjerned för att nämna några få…”

JP Nyströms – ”Veteranerna som betytt så otroligt mycket för att hålla en bortdöende musiktradition vid liv. Att under 40 år ha fört traditionsmusiken vidare in i framtiden genom sin otroliga spelglädje, historieberättande och kärlek till gamla tiders spelmän i norr, där alla nu är borta, måste uppmärksammas och uppskattas med ett, och helst flera, hederspris.”, ”JP Nyströms orkester är kultbandet från Norrbotten som spelat ihop i 40 år. Efter fyra decennier tillsammans och tusentals konserter på små och stora scener världen över fortsätter samma pojkar, män och gubbar envist att spela den musik som grep dem redan som barn: traditionell musik från Norrbotten, med tramporgel och fioler som grund. Orkestern har bidragit oerhört mycket till att lyfta fram och föra vidare den svenska och tornedalsfinska folkmusiktraditionen. Trots artros, tinnitus, stroke och barnbarn spelar de oförtrutet vidare. Det var länge sedan länsmusikorganisationer och Kulturråd försvann i horisonten, men publiken; ja, den kommer fortfarande till bandets spelningar.”

Gita Sellman – ”För att hon är Sveriges grand old lady, när det gäller utom Europeisk dans och musik. För att hon var med i starten och dessa fantastiska kvinnor som banade vägen får inte glömmas bort!”

Siw Burman – ”För sitt brinnande engagemang med att föra vidare västerbottenstraditionen i folkmusik. ”

Fränder – ”People from Fränder are doing their thing with their hearts. It is good to see.”, ”Ett bra och uttrycksfullt band.”

Marie Länne Persson – ”Marie Länne Persson är en sjungande ballad-danserska och en kunnig folkbildare i både i teori och praktik som borde uppmärksammas för detta. ”

Khala Uma – ”Sprider glädje både bland barn och vuxna med sin härliga musik. ”, ”Deras genuina sätt att framföra sin musik på.”, ”För lång och trogen tjänst land och rike runt i 30 år. Outröttligt spridit glädje hos gammal som ung”, ”Grupp som ständigt utvecklar, fördjupar och nyanserar sin musikaliska stil, samtidigt som de alltid behållit sitt starka band och koppling till den bolivianska folktraditionen. En grupp fylld av en aldrig sinande energi och hjärta.”, ”Trogna sitt ursprung”, ”Khala Uma fyller 30 år 2018 och förtjänar ett pris för sitt arbete och sin fantastiska musik i dessa 30 år!”, ”En grupp som behållt sin genuinitet genom åren. Och som inte bara spelar boliviliansk musik utan även är en del av den.”, ”I 30 år har dessa fantastiska artister jobbat för barn och gamla. Dom är värda alla priser som finns.”, ”Ingen grupp har som denna under 30 år spridit glädje och kunskap om andinsk musik och kultur över hela Sverige och för alla åldersgrupper. Efter att flera gånger varit nominerade tycker jag de är värda ett hederspris.”

Norr om Stockholm – ”För det viktiga arbete de gör med att lyfta kvinnliga musiker.”

Jan Hammarlund – ”Han har osvikligt följt sin vision i alla år Och ständigt testande nya grepp. Närmast en legend, borde han vara…”

Ellen Pontara – ”Ellen var först om att inplantera flamencosången i Norden. Hon är en viktig pjonjär och därför värd ett hederspris.”

Carina Normansson – ” En enastående spelkvinna med en aldrig sinande energi för att dela med sig av sin musik, i form av spelmanslag, kurser, spel till dans och strålande konsertspel på en mycket hög artistisk och teknisk nivå. En av våra främsta, ännu aktiva traditionsbärare.”,

Malungs folkhögskola – ” På Malung har unga folkmusiker år efter år fått ta del av det välsmakande smörgåsbord den svenska folkmusiken är. I möten med skolans personal men också med de bästa gästlärare som står att finna. En imponerande, unik och välkrattad drivbänk för nya spelmän!”

Carolina Calderón – ”Carolinas empati, kreativitet och demokratisk tillgång till livet har hederspriset agenda”, ”Med djup inlevelse i från hjärta och en underbar röst”

Förslagsmöjligheten stänger 15 februari. Förslagen är rådgivande när juryn då utser en vinnare.  I denna kategori görs inga nomineringar.