ÅRETS KOMPOSITÖR
Här är de förslag till STIM:s pris Årets Kompositör som hittills lagts.
Priset är ett specialpris som delas ut genom ett samarbete mellan STIM och RFoD. Det avser att öka medvetenheten om att det skrivs ny musik inom folk- och världsmusikgenrerna.
Inga nomineringar, endast vinnare utses och offentliggörs under galan
Förslagsmöjligheten är nu stängd.
Sunniva Brynnel – ”Sunniva har en känsla för melodier som är oöverträffad i samtida svensk folkmusik. Med en botten grundad i bohuslänsk tradition smyger hon in influenser från modern jazz och österländska traditioner, utan att det känns konstlat. Resultatet är låtar, lika självklara som de bästa poplåtarna, men med ett djup och med en harmonik som växer med varje lyssning.”
Lena Jonsson – ”Grammisnomineringar, senast 2024, grammisvinst, Manifestvinst med album med egna kompositioner gör Lena Jonsson till en välförtjänst mottagare av priset som Årets kompositör. Den senaste utmärkelsen var Årets artist till Lena Jonsson trio vid Folk & världsmusikgalan 2023. Hon har skapat en egen stil där hon med en häpnadsväckande hantverksskicklighet på ett självklart sätt blandar olika stilar. Ut kommer musik som är utforskande och innovativ. Den känns både tidlös och samtida och söker sig även till en publik utanför den vanliga fokmusikkretsen.”
Erica & Cecilia – ”Deras tolkningar av Edith Södergrans dikter – tolkningar som blev tomer, är helt magiska! Erika och Cecilia är grymma kompositörer! ”
Anders Klang – ”Anders är som musiker djupt förankrad i spelmanstraditionen från Delsbo i Hälsingland och har nu kommit ut med ett häfta egenkomponerade låtar i hälsingestil som absolut förtjänar uppmärksamheten som detta pris bär med sig!”
Mats Thiger – ”För en gedigen kompositionsgärning från 1984 fram till dags dato som under 2024 sammanfattats i ett trevligt, underhållande och samtidigt seriöst format i samband med ett personligt 60-årsjubileum. Att folkmusik hör intimt ihop med dans framgår som en röd tråd för lyssnaren eller för den som tar till sig kompositionerna via notboken. Detta förtjänar utmärkelsen Årets Kompositör på Folk och Världsmusikgalan 2025! Mats Thiger är en gedigen traditionsbärare och riksspelman som livet igenom komponerat en lång rad finurliga och svängiga låtar med traditionen och dansfokus som bas, mest för fiol men även för durspel. Dessa är nu utgivna i jubileumsformat med hela sextio av dessa alster på tre st CD-skivor. Till utgåvan hör dessutom en prydlig notbok med tillhörande anekdoter om låtarna samt några ”bonuslåtar” av Mats barn, som även de för traditionen vidare.”
Björn Petersson – ”Björn Petersson har i år gett ut sitt tredje album, En konstnärs handbok. Medföljer även en tillhörande serietidning som visar upp scenerna där inspiration till låtarna tillkommit. Björn Petterssons kvartett framför hans visor på ett sätt som gör att man går inte oberörd från deras konserter. Texter, sång och musik berör, en jazzig visskiva.”, ”Kompositör vars musik och text görs med känsla för nära känslor. Musiken och texterna är ibland sårbara men fina. Se Göteborgs gruppen Björn Peterssons kvartett ”
Mirja Palo – ”Mirja Palos debutalbum Riegádahtti är en kommentar till förlossningsvården där kvinnor fråntas makten över sina egna födslar. Albumet speglar också hennes egna rädslor inför att inte hinna till sjukhus inför sin tredje förlossning. Med texterna, musiken och ljudvärldarna på albumet lyfter artisten fram förhållandet mellan den gravida kroppens utsatthet och livmoderns oerhörda kraft och belyser kvinnors förlossningsupplevelser nu och genom tiderna på ett sätt som inte gjorts i svensk musik tidigare. Inspiration har Mirja hämtat ur sina egna upplevelser och litterära verk och folklivsskildringar från norra Sverige. Albumet är en konstnärligt djuplodande resa där lyssnaren under tio låtar får uppleva kvinnors förlossningsberättelser ta plats i konstens universum. Mirja Palo är artist och musiker född i Umeå/Ubmis och uppvuxen i Árviesjavrrie. Trots att Mirja inte har någon samisk bakgrund, har hon blivit känd för att förena det finska folkinstrumentet kantele med nordsamiska texter. Hon har initialt lärt sig det samiska språket i vuxen ålder för sina barns skull vilket även kommit att genomsyra hennes konstnärliga arbete. Hennes sällsamma uttryck och förmåga att beröra på djupet har etablerat henne på den nordiska musikscenen.”
Sven Ahlbäck – ”Sven Ahlbäck har en omisskännlig röst som kompositör, med ett eget tonspråk som är djupt förankrat i tradition och samtidigt låter som en självklar dialog med vår samtid. Soloskivan Spår som släpptes 2023 gav en efterlängtad inblick i denna unika musikers mångåriga musikalisk skapande.”
Vera Vinter – ”På albumet Det handlar om träd lyfter artisten Vera Vinter fram hembygden med värme, humor och allvar. Inspirerad av byn hon växte upp i (femton invånare, fem gårdar och en stor djup sjö) skapar hon ett album med poetiska texter och musik som påminner oss om livets essens. Produktionen är akustisk och instrumenteringen sparsam med sång, gitarr, fiol och enstaka fågelkvitter. Låten Paris från albumet blev utvald av internationella Putumayo Discovery program och exponerades via deras webb, sociala media och spellista till en världspublik under våren 2024. Artisten Vera Vinter debuterade 2012 med albumet Idyll. I Vera Vinters musikaliska universum möts visa, folk och alternativ pop med text på svenska och dialekt. Recensenter har beskrivit henne som ”En sann berättare” och uppväxten i Norrbotten är ett fundament i hennes texter om handfasta ting som träd, hus och jord men också det mer odefinierbara som sorg, längtan och vad det innebär att vara människa.
Daniel Östersjö – ”Med exceptionell lyhördhet har multimusikern, producenten och låtskrivaren Daniel Östersjö de senaste åren tonsatt dikter och texter av såväl Kristina Lugn, Beppe Wolgers och Bengt Söderhäll som Stig Dagerman och Ruben Nilson – och dessutom gjort teatermusik! Hans nyfiket utforskande produktivitet är smått hissnande och den konstnärliga nivån ständigt lika hög. En av de absolut största ”doldisarna” i vårt svenska musikliv!”
Alex Zethson – ”Kompositören och musikern Alex Zethson är känd från otaliga sammanhang på jazz- och improvisationsscenen. Med verket Terje, som från början komponerades till stumfilmen Terje Vigen, tar han nyfikna kliv in i folkmusikens värld. Den genreöverskridande EP:n med samma namn släpptes 2023 på Supertraditional och inkluderar (utöver Zethson själv) namnkunniga musiker som Ida Løvli Hidle, Christer Bothén, Olav Luksengård Mjelva, Goran Kajfeš samt norska vokalensemblen EMBLA Choir. Här hörs ett möte mellan minimalistisk konstmusik och nordisk folkmusik, där utdragen instrumental klang sammablandas med sakrala vidder.”
Albin Broberg – ”Bangers!”
Roger Rådström – ”Jag nominerar Roger Rådström för hans helt nya och nyskapande konsert för bockhorn och symfoniorkester som uruppfördes i Östersund den 27 oktober 2024. Kompositionen, i tre satser, kombinerar folkmusik med sk klassisk musik på ett unikt sätt som gick rätt in i hjärtat på den stora publiken”, ”En fantastisk musiker,sångare, körledare, dirigent och i detta fall som kompositör, Roger Rådström har komponerat en konsert för Bockhorn och symfoniorkester som nyligen uruppförts i Östersund, Att komponera något för just bockhorn måste vara otroligt udda och borde hyllas.”
Levina Storåkern – ”Levina Storåkern har de senaste åren visat att hon har en fantastisk förmåga att få ihop folkmusik och pop, framförallt med Ævestaden, men numera också i nya bandet Diket. Bra och intressanta texter till perfekt avvägda melodier med coola och medryckande arrangemang. Folk- och världsmusikgalan 2025 blir ett perfekt tillfälle att uppmärksamma denna oerhört starka talang med priser för Årets kompositör.”
Kristina Aspeqvist och Aurelia Dey – ”Det är ett brinnande sväng när Stockholm Vodou Orchestra blandar världs/ jazzmusik med ghananska traditionella rytmer, afrobeats och reggae. Stockholm Vodou Orchestra presenterar sitt digitala album som har release 27e oktober. Det är inspelat live från en föreställning i april 2024. Musiken är till stora delar skriven av Kristina Aspeqvist och artisten Aurelia Dey tillsammans, texterna är skrivna av Aurelia och Kristina har arrangerat. Aurelias texter behandlar den allmänna och mänskliga inre vardagsrasismen och hur vi kan befria oss från den och bli likvärdiga människor som kan tillåta kärlek och kraft flöda istället för att låta rädsla och hat ta över. Musikaliskt är Kristina inspirerad av snart 40 års studier och interaktion med Ghana och inkringliggande områden i Västafrika där hon har studerat till Masterdrummer för flera traditionsbärare och inkorporerat dessa komplexa rytmer i orkesterarrangemang. Stockholm Vodou Orchestra är som ett mindre storband med större slagverkssektion. Föreställningen/musiken hade ceremoni som röd tråd (både Aurelias kristna och Kristinas afrikanskt traditionella praktik) och inkluderade förutom den 14 pers starka orkestern 2 dansare.”
Biggi Vinkeloe – ”En fantastisk kompositör och arrangör som behärskar olika traditioner och arbetssätt och kan få vilka musiker som helst att spela innerligt tillsammans och skapa spännande världsmusik. Nyfiken, kompetent och erfaren. Under 2024 kompositör till musik på dessa album: Kaamana Billu med Moon Arra (Indien) feat. Biggi Vinkeloe, Annika Törnqvist, Vanja Holm. Kompositör till 4 låtar på albumet Daydreaming med NABplus feat. Sibongile Anna Buda (Sydafrika).”
Kristina Aspeqvist och Nina Nordvall Vahlberg – ”NiOKi Beats består av kompositören/slagverkerskan/västafrikaforskaren Kristina Aspeqvist och kompositören/samiska artisten/accordeonisten Nina Nordvall Vahlberg. De har arbetat ihop under många år i flera konstellationer. Nu förverkligar de en musikalisk ide de haft länge och flyger fritt i sin erfarenhet med elementen som kraft. En blandning av jojk med world electronica och västafrikanska rytmer som blir till en ny brygd och inte låter som någonting annat. Kommentarer från publiken: Bästa musiken som getts ut senaste 20 åren! Lyssnar mkt på musiken och den är ju helt otrolig. Asså ATENTEBEN hallååååååå! Älskar parallella taktarterna, precis som i livet. Flera oberoende takter samtidigt, och en massa konstiga ljud i ens huvud. Healing o stans vackraste upplevelse, föreställningen var som en spännande saga som slutar bra. Det var så fint, shit va bra, alla sinnen fick stimulans. Kul med lite ”annorlunda” samisk musik! Jag blev så himla glad över er musik! Kom alldeles rätt i tiden! Allt är så tungt och mörkt nu. Mycket på en gång. Detta gav ljus och kraft!”,
Pontus Estling – ”Pontus Estling är traditionsbärare, kompositör, riksspelman, kapellmästare, multimusiker, musikalisk gränsöverskridare, musikfanjunkare, kursledare, pedagog & stilbildare som förvaltar och förnyar spelmansmusiken. Viksta-Lasse-stipendiat 2024 för sitt briljanta spel på klarinett och för att ha fört spelmansmusiken långt utanför folkmusikvärlden! Framförallt levandegör han arvet efter spelmän som också var soldater eller militärmusiker. Genom Pontus har folkmusiken nått människor i krigszoner, militära tattooer, kungliga slott, audienser, statsbesök, konserthus, skolor, barnhem, festivaler mfl. Klarinett, svensk säckpipa, munspel, durspel, spelpipor, kohorn, mungiga är bara några av de instrument han trakterar. Pontus har grävt fram åtskilliga spelmanslåtar och arrangerat dem för både mindre ensembler och för Arméns Musikkår med uppdrag över hela världen. Med konsertuppdrag nu senast bl.a. på Pentagon Washington DC, UKK & Berwaldhallen 2024 och 2023 i succén Bland spelmän & soldater där Pontus både genom sitt spel och berättelser om spelmän visat hur folkmusik & militärmusik varit förbundna med varandra historiskt. Genom sitt arbete har Pontus gjort betydande folkmusikaliska insatser!”
Claes Ottelid – ”Han skulle kunnat få pris i alla kategorier. Men hans musik vill jag hylla. Den kommer ur han gitarr, men kunde låta lika bra för helt andra ensembler. Folkton, visa, jazz, världsmusik, det är melodierna vi vill åt. Ja och rytmerna. Och klangerna.”
Claes Ottelid & Stefan Jarl –
Maher Cissoko – ”Maher Cissoko, som växte upp i södra Senegal och sedan 15 år tillbaka bor i Sverige, har byggt upp ett välrenommerat namn inom folk- och världsmusikgenren. I hans familj, en av Västafrikas mest ansedda kora-spelande släkter, sägs traditionen att sjunga och spela kora gått i arv i över 700 år. På hans efterlängtade tredje soloalbum, Kora World, bjuder Maher Cissoko in oss på en meditativ resa, där varje ton omsluts av hans familjs tidlösa traditioner och andlighet. Albumet blir en känslomässig resa genom Mahers själ och förbinder oss med de uråldriga förfäderna som lever vidare i den västafrikanska griottraditionen. Genom korans klang och Mahers virtuosa spel förvandlas varje spår på Kora World till en djupt personlig och själfull upplevelse, där musiken blir ett magiskt språk som kommunicerar med det förflutna och bär oss mot framtiden. Genom en stolt utforskning av sitt arv och sina förfäders västafrikanska folkmusik och koratradition, lyckas Maher enastående väl att förena det gamla med det moderna och skapa ett unikt och inspirerande musikaliskt landskap.”, ”Maher Cissoko är en innovativ kompositör som skickligt förenar den västafrikanska griot/jali-traditionens djup med nyskapande, moderna uttryck. Hans musik tar avstamp i traditionellt koraspel, men Maher går ständigt vidare och bygger nya musikaliska broar mellan Afrika och Norden. Genom sina kompositioner skapar han en unik ljudbild där traditionella influenser möter moderna grooves och harmonier. Mahers senaste soloalbum Kora World är ett imponerande exempel på hans förmåga att komponera musik som är både djupt rotad och ständigt föränderlig. Före Kora World släppte han albumet Cissoko Heritage, där han fortsatte sitt arbete med att utveckla nya grooves och stilar inom korans tradition. Maher visar med sina verk hur tradition kan samexistera med det moderna och fortsätta växa genom kreativitet och innovation. Som en del av trion Nordic Griots, i duett med Sousou Cissoko, och som soloartist har Maher genomfört hundratals konserter och spridit sina kompositioner till både vuxna och unga publikgrupper och är väl värd ett pris för sina insatser i svenskt musikliv!”
Khala Uma Awicha – ”Under pandemin komponerade Khala Uma kollektivt 8 olika spår i andinsk tradition resultatet och detta blev skivan Awicha med suggestiva melodier och sånger med andinska rytmer tonspråk och klanger som ochså kryddats med influenser från norden och balkan. Att komponera kollektivt i en andinsk musiktradition där den estetiska principen är deltagande och där gemenskap står i centrum och är viktgarre än det individuella. Khala Uma har också skapat texter på både svenska spanska och aymara. Intressant vackert och starkt där musiken också tillägnas äldre kvinnor och moder jord .”, ”För sin kollektivt kompinerade musik i andisk tradition”
Minna Weurlander – ”Makalös musiker, en scennärvaro som flyttar berg, otrolig virtuos och kompositör. Aktuell med albumet Directions med Deseo String Quartet och kommande album med duo Härenstam-Weurlander.”
Leif Ottosson – ”I fjol var det premiär på föreställningen om Lapp Nils vid Döda Fallet i Ragunda. En stor succé som har upprepats i år. Till denna bidrog inte minst Leif Ottossons fantastiska musik till föreställningen. Ljuvliga låtar, dramatiska låtar, vemodiga låtar, allt i tradition, med stänk av pjäsens huvudperson men ändå Leifs egna alster. Strålande, berättande, illustrerande men också hela tiden musikaliska.”, ”Det svänger rejält!”, ”För ett fantastiskt arr och till filmiska kompositioner som gav Spelet om Lapp Nils en fin musikalisk inramning.”, ”En väldigt skicklig kompositör, arrangör, spelman samt spindel i många musikaliska nät som mer än väl förtjänar att lyftas fram och hyllas.”, ”Mycket genomarbetade och spännande kompositioner.”, ”Han fick fram rätt ”nerv” som var en stor del i att spelet bar i hela föreställningen!”, ”Föreställningen LappNils hade inte varit den fantastiska upplevelse det var utan musiken. Musiken höjde upplevelsen.”, ”Hans arbete med föreställningen om Lapp-Nils är fantastiskt! Han kombinerar nyskapande och tradition på ett alldeles eget sätt!”, ”Kreativ och nyskapande talang på uppåtgående.”, ”För ett otroligt arrangemang som fick mig att på riktigt gråta av rörelse fast jag aldrig hört talas om Lapp-Nils tidigare!”, ”Han är den mest begåvade kompositören jag vet, och skriver musik som berör in i själen”, ”För hans musik som förgyllde föreställningarna om Lapp-Nils 2023 och i sommar. Hans musik och arrangemang tillsammans med Lapp-Nils låtarna blev till en helhet som lyfte upplevelsen.”
Mia Marine – ”Låten Den flygande ön räcker väl som motivering. Finns på Spotify med Lendmenn.”
Martin Schaub/West of Eden – ”Kompositionen av Whitechapel säger allt”, ”För sina pricksäkra arr i nya tappningar av keltisk inspirerad folkrock och för sin vilja att belysa historiska epoker och personer i sin mustiga och medryckande musik. De har stor scennärvaro och etablerar en relation med sin publik direkt. Omöjligt att sitta stilla!”
Back Stina Kuismin – ”För ett fantastiskt låtskrivande. Back Stinas låtar är både vackra, berättande och lekfulla. Låtarna har en djup förankring i den svenska folkmusiken men med en egen originalitet som gör låtarna både roliga att spela och underbara att lyssna på.”
Mattias Pérez – ”Epic folk”, ”För sina enastående kompositioner och känslofyllda gitarrspel de senaste åren till albumen epic folk, Nordic ID – Nordic Landscapes och nattdansen.”
West of Eden – ”Fantastiska kompositioner i sann folkmusikanda!”
Tania Naranjo – ”Jag vill föreslå Tania Naranjo för hennes album Rosor. Naranjo är en färgstark pianist som rör sig obehindrat mellan olika genrer. Hon är unik i sitt slag. Hennes väldigt personliga kompositioner innehåller en härlig mix av latinamerikanska rytmer, klassisk musik och jazz. En världsmusikartist värd att hyllas.”
Sara Parkman & Hampus Norén – ”Paret Parkman & Norén går från klarhet till klarhet. Att de som kompositörer är nominerade att representera Sverige till Nordiska Rådets stora pris i musik är större än någon kan ana. I den konkurrensen! Parkman/Noréns unika, personliga, banbrytande och djupt folkmusikaliskt förankrade musik saknar gränser och hörs på konserthus, festivaler och i bystugor i allt ökande takt. Det är stort och fantastiskt.”
Brita Björs – ”För den enastående, galna, magiska, underbara kompositionen 1 km musik! Folkmusik möter avantgarde i ett folkligt, kreativt, lättillgängligt, utmanande och nyskapande verk.”
Thomas Eriksson – ”Kompositör till vacker och stämningsskapande musik och fina intressanta nyskapande arrangemang.”
Daniel Reid – ”En mångsidig, innovativ och ambitiös musiker/kompositör som tänjer på gränserna i sina kompositioner. Traditionsmusik med extra krydda och i nya former. Elegant och skickligt – dessutom melodiskt och synnerligen njutbart.”
Livet Nord –
Ale Möller – ”För en rad strålande kompositioner som tänjer på gränserna för vår genre.”