Årets Nykomling

Här ligger fokus på dem som är i början på sin karriär och har stor potential att slå igenom på allvar.

Ellen Pontara – ”För en oemotståndlig flamencoskiva av svenska mått”

Axel Sondén & Flyttfåglarna – ”En unik band består av härligt folkmusiker. Alla bandmedlemmar medförar deras egna kompetens för att skapa fantastisk musik. De släppta en ny skiva i 2017. De alltid sprider glädjan i deras konserter inte bara med musik utan även roliga berättelser och dikter.”

Floating Sofa Quartet – ”En helt ny multiskandinavisk folkmusikgrupp med unga lovande musiker från Danmark, Sverige och Finland. Gruppens fyra musiker möttes på Nordtrad konferensen i Vilnius och fann snabbt varandra i en gemensam uppfattning om den traditionella folkmusiken i den urbana världen. Med den udda sättningen tramporgel, traversflöjt, fiol och kontrabas skapar de ett varmt och modernt sound av både nya och gamla kompositioner från de tre respektive länderna. Med Malte Zeberg, Leija Lautamaja, Mads Kjøller-Henningsen och Clara Tesch. Sitt ned i soffan och njut”

Fränder – ” Nytt spännande och ambitiöst band som med ett genomarbetat ocxh proffsigt koncept rivstartat sin gemensamma karriär.”, ”En strålande CD-, internet- och turnédebut, såväl låt-, spel- och sångmässigt. Medryckande upplägg med humor, dramatik, värme och seriositet förenat. Skickliga musiker i spännande sättning med fyra vitt skilda instrument + fyra röster; de två mans- resp kvinnorösterna ger en särdeles fyllig stämklang. Utgångspunkten folkmusiktradition från Sverige och ett av våra baltiska systerländer är fräsch och spännande och ger en synnerligen god fond för de strålande egna kompositionerna. Suveränt välgjorda och effektiva arrangemang. Perfekt mix av tradition och eget.”, ”Otroligt intressant och nyskapande musik, ska bli spännande att följa denna nya grupp!”, ”Genomarbetat, kompetent och innovativt. De behövs i folkmusiken.”, ”Fränders debutskiva är liten resa genom en mångfacetterad musikalitet som känns lika självklar som fräsch. Klar, melodiöst stark, tekniskt fingerfärdig och ypperligt grundad i en tydlig rock(!)ådra. Det är såhär man omvänder människor som inte trodde sig gilla folkmusik.”, ”Folkmusik återskapat på ett innovativt sätt utan att förlora kärnan.”, ”Great musicality, great people, hard working, all around deserving of an award like this.”, ”Fantastiska instrumentalister och samspelta musiker som gjuter metal i folkmusiken och ger den ett traditionsnära men ändå tungt sväng. Oerhört vackra egna kompositioner.”

Tibble Transsibiriska – ” Tradition och nyskapande I full fart.”

Förslagsmöjligheten stänger 15 februari. Förslagen är rådgivande när juryn då lägger sina förslag och nominerar sina favoriter.