Årets Nykomling

Här ligger fokus på dem som är i början på sin karriär och har stor potential att slå igenom på allvar.

Dyr Tid – ”Innovativt, innerligt, nyskapande av religiösa traditionella låtar”

Trio El Gancho – ”Trio el Gancho förenar tre olika traditioner till ett filmiskt virtuost, vackert och förförande landskap som blir tillgängligt för en bred publik. Inte minst för de samman publik från olika genrer. Deras kompositioner, som blandar traditionellt och nyskrivet material, innefattar melodier och rytmer från svensk folkmusik orientalisk musik och flamenco. Trion spelar i mängder av sammanhang och inspirerar många till gränsöverskridande samarbeten. Under 2017 släppte de sitt första album, tillsammans med en mängd gästartister, i en fullsatt Kungasal på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Trio el Gancho visar att världsmusik är framtiden, med rötterna tydligt i historien.”

Emelie Waldken – ”Originellt och experimenterande men med bibehållen folk-klang och rötterna i jorden”, ”Hon är så talangfull”, ”Skicklig och nyskapande musiker”, ”Med sitt drivna, magiska spel är denna unga spelkvinna absolut årets nykomling!!”

Duo Systrami – ”Två fantastiska musiker som tillsammans skapar ett magiskt sound. Med nyskapande arrangemang och ett fantastiskt samspel och scennärvaro får de med sin publik till andra världar. Sedan starten 2013 har de spelat på många av Sveriges folkmusikscener. Under 2017 har de också spelat i Norge, Finland och Island. 2016 släppte debutalbumet När isen går. En folkmusikduo som varit i ropet länge!”

HRD, Hans-Ers, Rutanen & Dillner – ”HRD – Jerker Hans-Ers, Eemil Rutanen & Petrus Dillner är en ung och skicklig trio med djupa rötter i folkmusiken. På harding, nyckelharpa och gitarr – och med en stark scennärvaro – frambringar de ett fängslande samspel, innerlighet och ett hämningslöst driv. Med uttrycket, publiken och humor i fokus skapar de en energisk kontakt mellan varandra och sin publik. Med sin musik söker de och prövar traditionens gränser. 2014 vann gruppen, som då hette Triplex, tävlingen Årets unga folkmusikband med motiveringen ”Tre personliga och skickliga instrumentalister, som i mäktigt och klangfullt samspel förmedlar sin musik i en färgsprakande helhet.” ”Med hardangerfela, nyckelharpa och gitarr får de till en robust bordunklang. Rytmiken är medryckande och framförandet karismatiskt” – Dalademokraten Under 2017 har de hunnit med att släppa sin debut-CD ”Jäkta”, konserterat flitigt inom landets gränser men även gästspel i Frankrike och England. HRD är en självklar kandidat till Årets Nykomling!”

Spöket i köket – ”Fantastisk sprudlende, inspirende og super musikalsk band med masser af humor og overraskelser i musiken.”

Night Tree – ”Folksextett med amerikanska och svenska medlemmar. Nyskapande och välproducerat. Släppte sin debutskiva förra året och spelar så mycket de hinner med.”, ”Genommusikaliska och nyskapande!”, ”Svensk/amerikanska folksextetten Night Trees debutskiva är det bästa jag hört på mycket länge! 💛”, ”Svensk/amerikansk grupp. Enastående musikanter, musik i världsklass.I sept på 6e plats på den am topplistan av några hundra andra grupper.”

Kristian Wolski – ”Skillful musician and wonderful composer!!”, ”Briljant musiker med kreativa kompositioner”

Liliana Zavala – ”Liliana Zavala har gjort sig känd som en mångsidig slagverkare som spelar med oräkneliga band och artister, för närvarande bland andra Golbang och Den förbjudna orkestern. När hon nu albumdebuterar i eget namn är det även som sångerska och låtskrivare. Att hon är en lysande slagverkare är förstås ingen nyhet, och här visar hon även att hon är en utmärkt sångerska och kompositör”, ”Liliana har, efter många år som slagverkerska i olika projekt, stora som små, släppt sin första skiva under eget namn 2017. Skivsläppet följdes av en turné i södra Sverige med Liliana och hennes trio, som består av bassisten Lisa Löwgren och gitarristen Marian Pellegrino. Konsten och uttrycket är viktigast för Liliana, något lyssnaren och åskådaren förstår direkt. Det som är så unikt med just Liliana är den otroligt breda kompetens Liliana har som kvinnlig musiker, att hon tagit klivet till kompositör och sångerska, allt utan att släppa sin starka personlighet och övertygelse. Soundet är vackert och samtidigt svårfångat vilket gör det svårt att sätta in i ett fack. Slagverk och traditionell musik från främst Sydamerika finns hela tiden närvarande och är en stor, central, del av själva grunden i kompositionen. ”.

Folk Avant – ”Folk Avant skapar med sin musik en ny magisk röst i folkmusikens värld. Deras musik är nyskapande, intressant och för tankarna till det magiska i naturen. Kantelen, sången och violan skapar en mäktig ljudbild där också det enskilda instrumentet fångar ens uppmärksamhet. Trion är väl värt många lyssningar! ”

Åkervinda – ”Musikaliska starka kvinnor med fantastisk utstrålning och begåvning.”, ”Grymma!”, ”Fyra proffsiga tjejer som sprider nordiska folktoner i nyskapande härliga jazziga arrangemang både här hemma och utomlands.”, ”För att åkervinda med sin unika klang, musikalitet och arrangementer, bidrar till att folkmusik når nya höjder vokalt”, ”Gruppen har en god dynamik og samklang ud over det sædvanlige. Spændende arrangementer, der altid overrasker selv et trænet öre”, ”Åkervinda är nyskapande och sjunger så samstämmigt. De är värdiga vinnare till årets nykomling!”, ”Åkervinda är en vokalgrupp med 4 unga kvinnor. I egna personliga och raffinerade arrangemang tar de sig an svensk och i viss mån nordisk folkmusik, på ett sätt som är helt unikt. Åkervinda berör på djupet med skratt, glädje, gråt och längtan. Ömsom smeker deras röster lyssnarens öron ömsom bjuder de på kärvhet. Så musikaliskt, så eget, personligt, välsjunget och så välkommet! Dessa fyra sångerskor kommer vi få höra mycket om framöver.”, ”Musikaliskt en fullträff”, ”Så vackra röster och arrangemang att man både smälter och får rysningar”, ”Virtuost musicerande och nyskapande framförande av underbar folkmusik! ”, ”Så vacker musik!”, ”Starkt proffsigt tjejgäng med egen stil och musikaliskt nyskapande på traditionella låtar.Aktiva både nationellt och internationellt under 2017”, ”Vilken urkraft!”

VAO – ”Bästa nykomlingen på länge.”

Lajka – ”Spännande och begåvad ny trio som från en bred musikalisk bas sprider ljuvliga toner med glädje och humor.”

J.O.N. – ”Att punk är folkmusik är lika självklart som att moroten är en grönsak. J.O.N har sannerligen ruskat nytt liv i genren med sitt debutalbum Bringing back the dough. Det är rått, det är friskt, det är humor. Killen låter som hämtad från The Clash 1977, grejen är att han är femton år och uppväxt på Järntorget i Göteborg. Han har skolat sig själv på gatan, tagit smällar och kritik, rest sig, fortsatt och bevisat att hans musik inte går att tämja. När 4000 stod i kö för att bli bedömda av en Idoljury stod Jon ensam på Järntorget och sjöng ”Teenage alcoholic!””

Vågspel – ”Toppenmusik av ett toppenband! ”, ”Nyskapande duo som spelar nyskriven folk/världsmusik med mycket energi och fantastiskt samspel. ”, ”Nyskapande och väldigt vacker folkmusik. Vågspel är otroligt fint arrangerad, fantastiska låtar- så bra framfört. ”, ”För att de har ett kokande samspel som förtrollar publiken. Vågspel bjuder alltid på en show med nyskapande arrangemang och för vidare västgötatraditionen på ett sätt som bara två coola brudar kan.”, ”Progressiv komposition, fenomenal utstrålning och tekniskt färdighet !!”, ”Helt otroliga musiker. Deras musik drar in oss i sagor!”, ”Bästa folkmusikduon jag hört, helt fantastiska livemusiker och kompositörer!”, ”Ett fantastiskt samspel mellan två härliga människor och musiker som berör en direkt!”, ”Det är enkelt, äkta och helt jävla underbart. Musiken ger mig liv.”, ”Exciting/ Female Power/ beautiful visceral dialogue in their playing.”, ”Dessa två unga, motiverade och otroligt duktiga tjejer förtjänar pris för sin musikaliska insats.”, ”En enastående samspelt duo med nyskapande idéer som kommer ta dem långt.”, ”De är hard working asballa virtuoser som spelar och skriver musik som gudinnor!”, ”Vågspel kombinerar respekt och insikter om den svenska folkmusiktraditionen med influenser från soul och pop, virtuost fiolspel och en energi och scennärvaro som trollbinder publiken.”, ”Vågspel är en fantastisk gränsöverskridande duo som kämpar för att kunna sprida kärlek med sin musik!”, ”En duo med nyutkommen skiva som gör något nytt med duospelet inom svensk folkmusik”

Trio Wolski – ”Trio Wolski är en sprudlande trio, som bjuder på stor musikalitet och utstrålning medan de andas fraser och musik tillsammans.”, ”Livfulla, nyskapande, energiska, glädjespridare”, ”Fantastiska musiker med mycket spelglädje!”, ”De har en egen stil med bra kompositioner som får en att ryckas med.”, ”Förmedlar en musikalisk upplevelse utöver det vanliga, kombinerar framtid med tradition på ett fenomenalt och folkligt sätt + att det är fantastiskt duktiga musiker som tillsammans skapar ett stort WOW! ”, ”Trio Wolski ligger på en mycket hög teknisk och konstnärlig nivå med ett välutvecklat samspel. Deras konsertframträdanden med egenhändigt komponerade och arrangerade låtar i folk- och världsmusikstil med färgstarka improvisationsinslag har lyckats synnerligen väl”, ”Nyskapande musik med unga begåvade musiker!”, ”Ett fantastiskt band som verkligen har hittat något hos varandra som gör att musiken blir levande och äkta. Något jag gillar allra mest med deras musik är hur de slänger sig mellan känslor av vemod, lycka, kärlek, sorg, eufori.”, ”Spelglädje utom kontroll och otrolig musikalitet i kombination ger ett fantastiskt resultat.”, ”En trio med oerhört kompetenta, genuina och varma musiker. De har fint samspel, vackra melodier och ett dynamiskt sound.  Timing och känsla är centralt i deras musik.”, ”Låter genuint, modernt, äkta och har väldigt härliga melodier.”, ”Kvalitativt samspel mellan intressanta instrumentalister”, ”Folkmusik och kammarmusik på högsta nivå!”, ”Fantastiskt samspel och driv. Det jag älskar mest med trion är deras egna kompositioner”, ”Nydanande sound som knyter an folkmusik med modern nästan elektronisk musik likt Jean Michel Jarre. Medryckande, spännande och något som skulle kunna få folkmusiken intressant för många fler”, ”Med musikalisk genialitet skriver de sin egen musik. De framträder med stark scennärvaro och lämnar ingen oberörd.”, ”Deras energi och utstrålning på scen, och den kontakt de har med publiken är inspirerande. De blandar den klassiska folkmusiken med någonting som gör den öppen för alla musikälskare och framför allt värmer hjärtat och själen.”, ”Har sällan hört någonting mer svängigt. De blandar olika rytmer, de har melankoliska, humoristiska, simpla, komplexa, ja alla känslouttryck i deras melodier. De arrangerar deras låtar på ett jättesnyggt och passande sätt. De fräschar upp folkmusiken till någonting nytt och tar folkmusik till nya höjder som gör att de når ut till en bred publik som annars hade varit en snäv publik. ”, ”Ett spännande band tar sig friheter att förnya traditioner på ett enastående sätt”, ”För den fantastiska musiken de båda skriver och spelar, deras samspel på scen samt den otroliga glädje de sprider när de musicerar”, ”Trion blandar genrer på ett nytänkande och ärligt sätt. Ett unikt sound!”, ”Denna trio kan med sin musik beröra samtidigt som musiken berättar en historia. Så bra!”, ”Fantastisk energi och medryckande konserter”, ”Oerhört professionella med välskriven musik”, ”Med sin energiska och glädjefulla musik ger de ett stort uppsving åt folkmusiken i Sverige. Med härliga melodier och en otrolig skicklighet”

Martin Nurmi – ”ett passionerat gränsöverskridande, gamla kristna folksånger i en jazzig indieskrud framfört med klass och hjärta”

232 Strängar – ”Vilket år 232 Strängar haft! Från små scener till stora konserthusscener men samtidigt ändå lika nära till publiken, i ett tätt och dansant samspel där det är nära till skratt och glädje, nära till funderingar och eftertänksamhet. Musiken talar direkt till känslorna och inget annat språk behövs egentligen. Ibland kan en och annan känslotår också lockas fram på kinden. Kohornet sjunger genom rummet och genom pianot med sin mjuka vemodsklang, det hedrar starka kvinnor som kämpat och slitit genom tiderna, och i nutiden. Musiken är välkomponerad och egenskriven, duon har också en lång repertoar med traditionella låtar och spelar gärna till dans. Under 2017 har de utvecklats som musiker vilket märks även på musiken. De har börjat spela barnkonserter/ha workshops. 232 Strängar har under året uppmärksammats och bl a blivit nominerade till Årets Folk med sitt album “Spunnet” på Manifestgalan, spelat på folk- & världsmusikgala-konserten i Helsingborg, representerat Sverige och SR under EBU radio folkfestival i Tjeckien, vars livekonsert har eller kommer sändas i 20 europeiska länder. Albumet ”Spunnet” har fått många fina lovord både från publik och recensenter”, ”De förnyar folkmusiken utan på bekostnad av dess tradition!”

Carolina Calderón – ”Hon är en multipel artist, begåvad och med kvalitet som arbetar outtröttligt med nyanlända barn och unga”

Ellen Pontara – ”För att Ellen Pontara har en helt fantastisk röst och musikalitet och kan anses vara Sveriges bästa Flamencosångerska. Hennes debutskiva ”Entre dos Mundos” andas flamencons rötter men hon har gjort den sin alldeles egen unika berättelse om ljus, mörker, smärta och lycka, med en sådan innerlighet och professionalitet, som bara en musiker av hennes kaliber kan göra”, ”För hennes enastående debutskiva där hon tagit den traditionella flamencon till sig och skapat något unikt och högst personligt.”, ”För en oemotståndlig flamencoskiva av svenska mått”

Axel Sondén & Flyttfåglarna – ”En unik band består av härligt folkmusiker. Alla bandmedlemmar medförar deras egna kompetens för att skapa fantastisk musik. De släppta en ny skiva i 2017. De alltid sprider glädjan i deras konserter inte bara med musik utan även roliga berättelser och dikter.”

Floating Sofa Quartet – ”Arrangement og instrumentering tilføjer genren noget nyt.”, ”En helt ny multiskandinavisk folkmusikgrupp med unga lovande musiker från Danmark, Sverige och Finland. Gruppens fyra musiker möttes på Nordtrad konferensen i Vilnius och fann snabbt varandra i en gemensam uppfattning om den traditionella folkmusiken i den urbana världen. Med den udda sättningen tramporgel, traversflöjt, fiol och kontrabas skapar de ett varmt och modernt sound av både nya och gamla kompositioner från de tre respektive länderna. Med Malte Zeberg, Leija Lautamaja, Mads Kjøller-Henningsen och Clara Tesch. Sitt ned i soffan och njut”

Fränder – ”En grupp som provar sig fram men som i experimenterandet ger lyssnarna och publiken högkvalitativa musikupplevelser. Modig, professionellt och genommusikaliskt.”, ”Stor musikalitet, skickliga musiker, en härlig känsla för låtskriveri, passion och glädje är alla bidragande faktorer till varför detta grymma band bör kamma hem priset!”, ”In so short period of time, Fränder has found each other, created an amazing musical mixture of two traditions by flavoring it with their own compositions, played so much so they sound as one breathing body, given out their debutalbum that takes listener to some better place, toured the Baltic and Nordic countries as well as reached the other side of the globe. ”, ”Samspel, sväng och scenglädje. De är alla otroligt duktiga musiker och har under året tagit stora steg”, ”Nyskapande och intressant. Fantastiska musiker som trots unga åldrar är väldigt skickliga och grymma. Skivan som släpptes för några månader sedan är bland det bästa jag hört på mycket länge.”, ”Musikaliskt och nyskapande med trollbindande musik”, ”Finstämt, ösigt, traditionsbärande och nyskapande på en gång. Genommusikaliskt och mycket njutbart!”, ”För en grym skiva med en härlig blandning av svenskt och världsmusik. Ej heller mindre för glödande liveframträdanden runtom i t ex Sverige och Estland.”, ”Det är det svängigaste och mest energiskt uppfriskande jag hört på länge!”, ”Bra arrangemang på både gamla och egna låtar, bra dynamik mellan musiker, bra variation i stil och melodiform, och framför att en väldigt engagerad grupp.”, ”Bra klanger, modern folkmusik från olika kulturer”, ”Nytt spännande och ambitiöst band som med ett genomarbetat ocxh proffsigt koncept rivstartat sin gemensamma karriär.”, ”Medryckande upplägg med humor, dramatik, värme och seriositet förenat. Skickliga musiker i spännande sättning. Utgångspunkten folkmusiktradition från Sverige och ett av våra baltiska systerländer är fräsch och spännande och ger en synnerligen god fond för de strålande egna kompositionerna. Suveränt välgjorda och effektiva arrangemang. Perfekt mix av tradition och eget.”, ”Fränders debutskiva är liten resa genom en mångfacetterad musikalitet som känns lika självklar som fräsch. Klar, melodiöst stark, tekniskt fingerfärdig och ypperligt grundad i en tydlig rock(!)ådra. Det är så här man omvänder människor som inte trodde sig gilla folkmusik.”, ”Folkmusik återskapat på ett innovativt sätt utan att förlora kärnan.”, ”Fantastiska instrumentalister och samspelta musiker som gjuter metal i folkmusiken och ger den ett traditionsnära men ändå tungt sväng. Oerhört vackra egna kompositioner.”

Tibble Transsibiriska – ” Tradition och nyskapande I full fart.”

Förslagsmöjligheten stänger 15 februari. Förslagen är rådgivande när juryn då lägger sina förslag och nominerar sina favoriter.