Årets Nykomling

Här ligger fokus på dem som inte är kända ännu men som har stor potential att slå igenom på allvar. Kan vara en ung grupp eller solist med rötterna i folklig tradition men också någon som startat en karriär sent i livet och som under 2018-19 tagit ett stort kliv framåt i sin karriär.

Axvy – ”Fantastisk ny trio med begåvade och nyfikna medlemmar som med fantasi tänjer på gränser och skapar levande och unik musik med folkliga rötter.”, ”Har aldrig tidigare sett en grupp ta folkmusik-scenen men en sådan storm som detta unga band! Seriösa, hård arbetande killar som gör en viktig insats för att omskapa vår traditionella musik till något alldeles eget”, ”Precis vad vi vill höra och behöver just nu! Välspelat i fenomenalt sväng!”, ”AXVY är en kreativ trio som, med en förkärlek till svensk och norsk folkton, skapar sig en egen plats på folkmusikscenen. Med ett fint samspel och nyansrikt spel bjuder de på allt från sköna stunder i fåtöljen framför ljudanläggningen och till en energikick framför scenen.”, ”För stämningsfullt innerligt samspel”

Trio Törn – ”Recension i Lira : Denna kombination av otroligt begåvade musiker har resulterat i kompositioner som inte är av denna värld. Trion experimenterar med instrumentens potential och använder det än vilt och medryckande, än skirt och mystiskt i väl genomtänkta arrangemang som förtjänar inte mindre än beteckningen FETT. ”, ”För deras musikaliska och personliga öppenhet och generositet vid mötet med aktuell ung arabisk musik vid festivalen Dandanat i Betlehem i september 2019.”, ”Fruktansvärt skicklig trio som med intressanta arrangemang fångar lyssnaren! Fiolen, nyckelharpan och cellon kombinerar varandra på ett mycket fint sätt.”, ”Trio Törn har den gyllene kombinationen av sväng, innerlighet, fräschör och tradition, på en jublande hög nivå.”, ”Det är få unga band som har åstadkommit så mycket som Trio Törn har gjort de senaste två åren. Dom är skicklig på sina instrument och har ett särpräglat sound. Dom här för att fortsätta utvecklas som band och ge liv åt scenen.”, ”En fantastisk grupp som trollbinder publiken med massor av energi och nyskapande musik.”

Zini – ”Eftersom Zini under 2018-2019 visat på en bred musikalisk kapacitet, delvis genom singeln ”Wahda” från 2018 som är ett exempel på ganska ”ren” folkmusik med starka influenser från Mellanöstern och Centralasiens Sufi-tradition. Från detta till singeln ”Felahi” från 2019 som blandar liknande influenser från Arabisk/Turkisk folkmusik med Hårdrock. Därför tycker jag Zini är en grupp som bör lyftas fram mer.”

Åkervinda – ”Beautiful harmonies”, ”Deras utstrålning och sångkonst enkla människor med stor sång glädje”, ”Tolkar folkvisor på ett magiskt sätt och som trollbinder den som lyssnar. Sjunger a capella”, ”Gruppen kom till oss som en vind och stannar med en härlig känsla som Åkervinda”, ”Fyra unga kvinnor som trollbinder lyssnaren med nyskapande, spännande arrangemang av nordiska folksånger framförda acapella med underbar klang.”, ”Vilket år de haft! Utgivning av ”Förgänglighet”, turné i England o samkonsert med ”The Swingles” i London, medverkan i Allsång på Skansen, visfestival i Toulouse mm mm. Fantastisk PR för nordisk folkmusik både internationellt och hemma”, ”Otroligt fina röster, fina vokala arrangemanger, originala och annorlunda sångval och trevliga sångerskor”

Massivet & Kongero – ”Vackert o nyskapande. Fin kombination av sång text o musik”, ”Spännande blandning av vokalt och instrumentalt. Nyskapande”

Northern Resonance – ”När ni lyssnat förstår ni varför?dom är helt fantastiskt duktiga❤️❤️❤️”, ”De fångar den nordiska melankolins essäns, väver in traditionella musikaliska tongångar med nyskapande harmonier. Ljudbilden blir en total perfektion där de olika instrumenten kompletterar varandra in i minsta strof. Att se denna trio live är att förflytta sig helt in i musikens egna dimension.”, ”Väldigt intressant och kreativt band”, ”En grupp med ett alldeles eget sound, tre fantastiska ungdomar som är så samspelta och som trivs bra ihop, och det märks i det dom gör.”, ”Fantastiskt samspel och sagolik klang”, ”3 unga nyskapande musiker med fantastiskt spel till dans och starka rötter i traditionen”

Sterna duo – ”Högklassig och kreativ kombination av traditionell svensk och arabisk sång.”, ”De lämnar inte en enda i publiken oberörd!”, ”Nyskapande med blandning av musik från världen.”, ”En duo med toner fra både den mellemøstlige og nordiske folkesang, som er arrangeret og fremført på smukkeste vis, og hvor to kulturer mødes og fletter sig ind i hinanden.”, ”Svensk folksång blandat med folksång från Palestina! Vacker blandning. Man sugs in i melodierna och kan bara njuta av de vackra rösterna som flätas ihop.”

Tailcoat – ”För att de tydligt visat en enorm musikalitet och fantastiskt låtskrivande i sitt debutalbum ”Tall tales in tiny pieces”, med både stark variation och lekfullhet.”, ”Fantastisk musik från skandinaviska medlemmar som har ögon, öron, och hjärtan öppna mot världen. Skickligt och medryckande.”

Spöket i köket

Våtmark – ”Ett nytt och vinnande koncept. Våtmark tar tag i något som anses lite tabuartat men gör det extremt proffsigt och roligt”, ”Jag önskar jag kommit på det här konceptet själv…men jag hade ändå inte gjort det lika bra som Sandra och Nina, så det var väl lika bra. Varje festival, varje party och varje fest behöver ett snuskviseband! Våtmark är bäst!!”, ”Med vackra stämmor, svängiga fiol och blockflöjt spela traditionella snuskvisor är att värna om det folkliga i svensk musiktradition. Detta gör Våtmark med enkelhet och en karisma som är självklar. Med rodnade kinder får publiken ta del av tidigare generationers vitsighet.”, ”Med en musikalisk säkerhet vågar dom förmedla både ”snuskvisor” och ämnen som psykisk ohälsa utan att göra publiken obekväm!”, ”För väl framfört och bevarandet av den mer ekivoka delen av vår kultur”

Lykke – ”Lykke ger den traditionella folkmusik nytt liv”

Maja Heurling & Ola Sandström – ””irrbloss” en okänd historia ur en ung okänd kvinnas perspektiv, fina känslofulla tonsättningar och mjuka nyanserande tolkningar utav Maja Heurling och Ola Sandström värda att lyssna till och prisa”, ”Viktig och vacker tonsättning av en bortglömd poets dikter om hemlängtan och människors rättigheter”, ”Äkta kärlek till musiken. Skickliga musiker och viktigt budskap att Sverige var så fattigt att invånarna emigrerade för bara 100 å sedan.”, ”Signe Aurells hundra år gamla texter tidigare aldrig hörda i Sverige är uppenbart årets starkaste nykomling!”

Brita Björs Folkmusikens Queen B – ”Uppfinner nytt spännande av gammalt traditionellt. Hög konstnärlig nivå, episkt!”, ”Brita Björs är grym, superduktig artist, sång, spel, scenframträdande, kreativt skapande med mycket värme och humor”, ”Hon har fantastisk humor energi och röst”, ”Strålande, mångsidig från folklig visa, körledare, country till folkmusikens Beyonce”

Bäckafall – ”Med glädje och gott showsinne har Bäckafall spritt lycka och spelentusiasm runt om i Sverige och Irland. De har även producerat en stor mängd ny musik sedan debutalbumet 2018 som banar väg för framtiden inom folkmusikens sound.”, ”Efter släppet av sitt debutalbum har Bäckafall dykt upp mer och mer i folkmusikvärlden, byggt upp sitt namn och spridit stor spel- och dansglädje i Sverige och Irland. Under 2019 har de även visat att folkmusik kan låta på flera olika sätt trots att den är baserad kring en duo, och även banat väg för nya metoder för release av ny musik och arbete med konceptuella begrepp i folkmusiken.”, ”Bäckafall har med stor produktivitet visat sig vara ett av den svenska folkmusikens exploderande stjärnor. De paketerar folkmusikens lekfullhet med ett modernt men moget sound.”

Ljus och lykta – ”Ett band som behövs på den svenska folkmusikscenen! Stämsång! Samspel! Väl förankrade i traditionen men en vilja att ta den vidare.”, ”Nytt välljudande, med fantastiska stämsånger. ”, ”Njutning att lyssna till!”, ”Varma, nytänkande och otroligt talangfulla musiker – helt färska från Kungliga Musikhögskolan och med siktet inställt på att ta Sveriges folkmusikscen med storm. Definitivt värda att hålla ögonen på!”, ”Ljus & lykta lyser upp i vinter mörkret med sina ljuva stämmor”, ”Äntligen en folkmusikgrupp som ställer folkvisan i centrum, och kombinerar riktigt virtuost låtspel med stämföring i en alldeles egen stil!”

Tagelfar – ”Sånt jäkla sväng! Hur ofta får man oändlig nyckelharpsfrossa?”, ”Men dom är ju bara bäst! Dansar till deras musik nästan varje dag på mitt vardagsrumsgolv.”, ”Grym musik”, ”Rent av grymma musiker”, ”Nyskapande och traditionell på samma gång. Tagelfar sätter fasta ramar för sig själva men innanför dessa ramar är det fritt fram att låta spelglädjen och kreativiteten flöda.”, ”Denna grupp sprider spelglädje och värme. De har påhittiga och väl genomtänkta låtar och som publik rycks man lätt med i musiken.”, ”Duktiga musiker med nytänk!”, ”För en enastående grupp folkmusiker som spelar bra folkmusik trots sin unga ålder. Definitivt värda att bli nominerade till årets nykomling och vinna det priset.”, ”Oerhört kreativa och nyskapande, det svänger! Men spelar även traditionellt (nyckelharpisterna blev båda riksspelmän 2018!).”

Woodland – ”En duo som kombinerar svensk och skotsk musik som ingen annan! Man vill bara förlora sig i tonerna.”

Mejram – ”En ung grupp med ett eget musikaliskt uttryck, som lyckats hitta sin plats i musikvärlden. De gör succé vart de än kommer.”, ”Gillar verkligen det de gör. Finstämd pop-folkmusik. Fina röster”, ”Mejram har under 2019  släppt sitt fantastiska debutalbum ”Mejram”! Från och med nu finns de på kartan och är här för att stanna!”, ”Nykomlingarna Mejrams debutalbum är ett av mina favoritalbum 2019. De blandar folk och pop i fina arrangemang och jag önskar att deras musik får nå ut till den stora massan!”, ”Med texter som berör oss lyssnare och melodier som ger rysningar är Mejram den trösten vi inte visste vi behövde och hoppet vi alla längtat efter. Mejram lämnar oss lyssnare med stora leenden på läpparna och tårar i ögonen samtidigt.”

Fränder – ”Ett mycket spännande koncept med musik vilande på de i flera avseenden olika folkmusiktraditionerna i två grannländer delade av ett hav. Ambitionen om ett förnyande av genren, men vilande på traditionell kunskap, genomsyrar allt Fränder gör. På så sätt når de, med sitt breda tilltal, långt utanför ramarna för traditionell folkmusik. Fränder består idag av fem skickliga musiker med rötter i klassisk och progressive rock och med högskoleutbildning i framför allt svensk folkmusik, men också i jazz och klassiskt. I vår stundar ett samarbete och gemensam turné med trion Sutari från Warzawa. Samtidigt etablerar Fränder en ny folkmusikscen i hemstaden Uppsala, med festivalen Fränder & Vänner. De väver på så sätt samman det lokala med det nationella och internationella, professionella utövare med unga gryende musiker, och bjuder publiken på en helhetsupplevelse grundad på såväl kulturell klarsyn som skickligt och målmedvetet genomförande. Fränder agerar således både som musiker, låtskrivare, producenter och arrangörer…med samma energi, kunskap och imponerande resultat inom resp fält”, ”För livfylld musik som spränger genregrenser och deras ständiga utflykter mot outforskad mark.”

Anna Heikkinen & Längtans kapell – ”Passionerat, vackert, skickligt och coolt är, inte bara musiken i sig själv och hur den framförs, utan även gruppens närvaro och samspel. Detta är musik som läker djupa sår sprunget ur den sverige-finska historien och som fortfarande är närvarande i krigsbarnens alla barn och barnbarn. Men, det berör inte bara de närmast sörjande, det berör ALLA.”, ”Att få uppleva blandningen mellan musikernas individuella skicklighet och samspeltheten gör mig upprymd. Att sedan få höra Anna sjunga, är en ynnest. Helheten; sång, musik och mellansnack framkallar gåshud hos oss i publiken. Vi känner oss berörda, vi känner oss delaktiga, vi blir glada, vi blir häpna, vi gråter – VI VILL HA MER!”

Breda Gatan

Anna Fält – ”Röstakrobat släpper första soloskiva.”

Flens Världsorkester – ”Ett lyckad projekt som blev ett band och spelar fantastisk musik tillsammans! Där kulturer möts och blir som ny!”

Mirja Palo – ”Tar norrbottnisk musiktradition till nutiden på ett starkt och professionellt sätt!”

Tibble Transsibiriska – ”En grupp med sprudlande spelglädje och stor kärlek till musiken!”

Supertraditional – ”Med stora ambitioner som väcker nyfikenhet.”

Gyttring – ”Dom utstrålar så mycket musikglädje! Folkmusik på ett nytt och spännande sätt.”, ”Att spela irländsk folkmusik på ett vackert och musikaliskt sätt. Samtidigt väver dom in svensk, men även andra länders tradition av musik på ett nytt vis. GENIALISKT”, ”Väldigt duktiga musiker som sprider glädje och musik som berör.”, ”Gruppen har en otrolig musikalisk talang att framföra sin musik på en hög professionell nivå.”, ”För att deras envishet och höga ambition fört dem en bra bit upp mot perfektion”, ”Stämningsfull irländsk folkmusik ?”, ”Gyttring har verkligen lyckats fånga den irländska folkmusikens själ. Med fantastiskt skickliga musiker, och en närhet till publiken, gör Gyttring konserten till en härlig upplevelse.”

Stina Brandin – ”Traditionellt men levande spel!”

Elise & Tobi – ”Städernas gator, platser och människor är ständigt närvarande i Elise & Tobis romantiska musikuniversum där varje låt är en berättelse. Med en uppsjö instrument och influenser visar de gatumusikanters ursprung och bredd på ett originellt och värmande sätt som också för folkmusikgenren framåt.”, ”Elise & Tobi är en inspirerande duo med höga ambitioner. Deras musikaliska bredd spänner mellan visa, fransk chanson, irländsk folkmusik, jazz – allt framfört med stor personlighet och en varm innerlighet. Den värme och ödmjukhet som präglar deras liveframträdanden, fångar och berör lyssnaren. På deras debutalbum ”Tales of the Cobblestone” samsas flera fina, egenkomponerade låtar med egna arrangemang på klassiker som ”Glimmande nymf” och ”Oh Danny boy”. De både sjunger och spelar piano, dragspel, klarinett och gitarr. Något som tyvärr inte är alltför vanligt i musikbranschen är att träffa så jordnära, vänliga musiker/artister som just Elise & Tobi, som alltid möter sin omgivning med nyfikenhet, värme och kärlek.”

Tradpunkt – ”Perfekt kombination av musik och dans på ett både modernt och traditionellt sätt”, ”Tradpunkt har med sitt lekfulla samspel spelat på många spelmansstämmor, folkmusikfestivaler och till dans både i Sverige och utomlands. Till sin repertoar har trion öppnat en skattkista av polskor, valser och visor från Mörkö och andra delar av Södermanland, men de framför även egenkomponerad musik. Tradpunkts spel beskrivs som svängigt, dansant, förnyande och roligt med stor variationsrikedom men med bibehållen respekt för traditionen. Deras musik är att dansa till – inombords eller i full fart.”, ”Med ett mycket koncentrerat scenarbete där både mästerligt spel och flytande danser förekommer, plus de oerhört välutvecklade och nära folkmusiktraditionen liggande kostymerna, har Tradpunkt dykt upp som en oerhört frisk fläkt i den svenska folkmusikvärlden. Vore det inte för dessa fantastiska musiker vore jag inte den jag är idag.”

Långbacka/Bådagård – ”De har ett fantastiskt uttryck och förenar popmusik med folkmusik på ett nytänkande sätt.”, ”Dom e kanon!”

Jordmån – ”Som ett slag i magtrakten för SD och alla som vill förminska (folk)musikens uttryck. Dessutom nya fräcka, vackra, svängiga tolkningar av Jan Johanssons gamla repertoar på oväntade instrument.”

Ensemble Rawa – ”Spännande och gränsöverskridande”, ”Ensemble Rawa gör en unik blandning av egyptisk, svensk och balkanmusik med en oerhört suggestiv kraft parat med skira, innerliga sånger och improvisation. Oerhört kompetenta sångare och musiker med ursprung från Egypten, Balkan, Turkiet och Sverige. De bär ett gränsöverskridande musikaliskt kärleksbudskap.”, ”Spännande mix av orientalisk och svensk folkmusik”, ”Rawa ensemble är ett nytt unikt mångkulturellt musikinslag på folkmusikhimlen. Deras blandning av arabisk musik med västerländska inslag är någonting alldeles speciellt, oerhört inspirerande och ett slag för att folkmusik är ett universellt och gränsöverskridande musikaliskt språk.”

Vazda – ”Gruppen VAZDA spelar Balkan urban etno, på ett unikt sätt. Under ett halvår sedan gruppen startades har de fem begåvade och skickliga musiker hunnit skapa magin genom tolv eget skrivna. känslomässiga, energiska och tidsaktuella låtar (redo för den planerade skivinspelningen), samt flera lyckade spelningar på bl.a. Hijazz (Uppsala), Fristadstorget (Eskilstuna), Stallet (Stockholm) … Gruppen VAZDA siktar på den globala scenen och med hänsyn till respons från olika bokare i branschen, vissa bolag, musiker i världen och några radiostationer så vågar man uttala sig om att gruppen VAZDA har en gynnad av framgång framtid att se fram emot till.”

232 Strängar – ”En duo med stor musikalitet! Under året har en ny (andra) skiva arbetats fram där duon verkligen tillåter sig expandera som musiker och kompositörer utan rädsla för att våga prova nya vägar i musiken och fortfarande med en stabil grund i traditionen och danssvänget! Utöver fiol och piano så presenteras nu också fler kohorn, fårklockor och sång. Musik som berör, historier som berättas, känslor som återväcks genom musikens toner. Kohornets vemod och samtidigt ruffa kraft, fiolens sväng och Emmas fingrarna som snabbt och brilliant susar över tangenterna. De har setts både på de små mysiga familjära scenerna och i de stora salongerna. Recension från Lira:”[…] I viss mån håller jag med även om jag är helt övertygad om att de bästa musiker kan spela på vad som helst och få det att låta oslagbart. Och till denna kategori hör 232 strängar, på skiva och på scen. De två osedvanligt ödmjuka musikerna både spelar och berättar om låtarna så det går att höra en knappnål falla, även om spelet lika ofta är intensivt och sprittande glatt som finstämt.” ”Höflings violinfinesser, bortsett från allmänt utomordentligt spel är värt att vänta på i varje låt.”

Ay Tarara – ”Malmöbaserad flamencoduo med underbart samspel och fina både oväntade och spännande svängningar!”

Westerström/Gardner – ”En lite hemlig men mycket lovande duo med eget sound där flera folkliga traditioner möts i ny kostym. Superskickligt munspelspel, gitarrspel ibland med touch av psykadelisk rockband från 60-talet och len sång som berör. Jag vill höra mer.”

Elin Teilus – ”En föreställning med Elin Teilus tar dig med till ett landskap av magi, stjärnglitter och urkraft. ”Vackert och intressant!”, ”Trollbunden av hela arrangemanget sång, musik , ljus”, ”..som en eterisk urkraft som berör hjärtat på djupet”, ”Elin är på riktigt ett magiskt urväsen från en annan tid och en annan värld… här och nu. Ingen rör så djupt i våra ursprungsrötter och eviga själar på samma gång. Det är en mjuk upplevelse av förtrollande nåd att höra henne sjunga och känna hennes väsens rörelse på scenen.”, ”Elin förmedlar jojkar ur hjärtat med den största respekt för livets helighet, dess okränkbarhet. Hon berör med sitt genuina jordnära sätt och tar dig med på en resa över de gåtfulla myrarna, genom de kraftfulla skogarna och de guldglittrande sjöarna, hem till sitt och mitt Udjta. En plats vi båda delar, som få känner till eller kan besöka. I hennes debutalbum ”Iellemij – To Life” hyllar hon människorna och markerna, de som gått före, barnen och de kommande generationerna. Det är ett lysande album som berör mig djupt med sin varsamma innerliga glöd. Jag vet att jag är långt ifrån ensam om det.”

Trio Wolski – ”Vid ett flertal tillfällen har jag sett och hört Trio Wolski’s konserter och varje gång blir jag lika fängslad. Deras otroliga samspel, spelglädje, skicklighet på vardera instrument, stora dynamiska variationer och arrangemang som får ens fantasi att flöda sammansmälts till en musikalisk upplevelse i toppklass!”

Genuine mezziga – ”Amazing music!”

Förslagslådan är nu stängd, juryn offentliggör sina nomineringar i januari.