Årets Trad

Tradition är en röd tråd i vår genre. Priset här går till någon i Sverige som under 2018-19 utmärkt sig genom att levandegöra och förmedla, gärna på nytt sätt, en folklig tradition såväl med nordiska som utländska rötter.

Skäggmanslaget – ”Outtröttliga .Inget biter på tre orakade män.”

WAO – ”Vilho Ollikainens makalösa musik, diktning och universum får liv i gruppen WAO:s omväxlande, generösa och engagerade framföranden av densamma. En stor kulturell gärning i och med att man bevarar och lyfter denna tradition ur glömskan – av och med en skicklig kvintett från Norrbotten och Finland.”

Anders Rosén – ”Anders var den som letade upp Övergaards uppteckningar på 70-talet, tog tåget till Uppsala och skrev av låtar för hand.. Materialet delade han med sig av till utövare i tex Valdres och Värmland. Många av hans skivor med tex Roland Keijser var inspirationskälla till väldigt många. Utan hans arbete inget Groupa tex. Skivan Västerdalton var och är otroligt viktig i sitt synsätt på musiken och jag anser soloskivan ”Hurv” med Särnalåtar som en av de absolut bästa soloinspelningar som gjorts. Dessutom har Anders fått pinsamt litet erkännande för det enorma arbete han lagt ner i folkmusiken.”

Boda Mollkapell – ”Med ny CD som släpptes på Bodastämman i början av juli 2019: ”Bodapolskan lever” visar kapellet att traditionsmusik inte har nått vägs ände utan går att lyfta vidare till nya höjder!”

Stinas Visor – ”Med rötter och glädje i svensk vistradition och med ett klassiskt sound bryter Stinas Visor ny mark med nutidsspeglande texter och melodiösa stycken som verkligen går rakt in i folksjälen. Men samtidigt med respekt för traditionen och svunna tider. En klar kandidat till Årets Trad om ni frågar mig!”

Joel Bremer – ”Bremer har en repertoar utan motstycke som han tillägnat sig direkt från källorna. Listan på spelman han sökt upp och lärt sig unika låtar och varianter av är lång; Wille Toors, Ole Hjorth, Simon Simonsson mfl. Allt spelas med osviklig precision och känsla för de olika traditionerna.”

Per Gudmundson –

Irmelin – ”De fyller 20 år tillsammans och jag från Italien tycker att de är en av de bästa grupperna som ger chansen även till osd som är från utomlands att uppleva de fina svenska traditionella melodier ”

Khala Uma – ”Deras arrangemang bygger på den andinska kulturens många olika flöjter dess trummor och dess sång. Sångerna framförs ofta både på aymara, quechua, spanska och svenska.”

Pelle Björnlert –

Susanne Rosenberg – ”Susanne Rosenberg är en pionjär inom den vokala traditionen i Sverige, inte minst vad gäller flerstämmig sång. Som sångerska har hon inspirerat i flera decennier men hennes arbete är mycket vidare än så. 2018 tilldelades hennes projekt Folk Song Lab ett stort forskningsanslag av Vetenskapsrådet – mig veterligen första gången en folkmusiker får något liknande (det är ö h taget inte många som tilldelas medel för konstnärlig forskning). Förutom värdet av Folk Song Lab i sig – ett forum där man med utgångspunkt i den vokala traditionen söker nya vägar för improvisation, komposition med mera – så är det beviljade anslaget från Vetenskapsrådet ett erkännande för den folkliga sången, som alltför ofta hamnar i skymundan av instrumentalmusiken.”

Tina Quartey – 

JP Nyströms – ”40 år av hängivet spelande, turnerande och stor kärlek till låtar från norr, har de glatt folkmusikälskare runt om i landet och även internationellt. Deras otroliga samspel och fasthållande vid traditionell folkmusik från sina hemtrakter i norr har alltid bäddat för succé varthän de än spelat. En fantastiskt fin dokumentation av detta finns i deras nyutgivna box ”En låda JP”. Värdigare traditionsbärare går inte att finna!”

Johannes Geworkian Hellman – ”Med osviklig styrka har han etablerat vevliran som ett fullvärdigt instrument och lagt folkmusikvärlden för sina fötter.”

Gyttring – ”Medryckande musik med en liten berättelse i varje låt”

Midgren/Skrobe/Quartey – ”Traddigt o svängigt med en touch av nuet”

Tradpunkt – ”Ny musik med respekt för traditionen.”, ”Tradpunkt har med sitt lekfulla samspel spelat på många spelmansstämmor, folkmusikfestivaler och till dans både i Sverige och utomlands. Till sin repertoar har trion öppnat en skattkista av polskor, valser och visor från Mörkö och andra delar av Södermanland, men de framför även egenkomponerad musik. Tradpunkts spel beskrivs som svängigt, dansant, förnyande och roligt med stor variationsrikedom men med bibehållen respekt för traditionen. Deras musik är att dansa till –inombords eller i full fart.”

Magnus Gustafsson – ”För ett outtröttligt forskande, förmedlande och författande av folkmusik. En bildad levande uppslagsbok som generöst delar med sig i form av nedteckningar, historier och musik.”

Eva & Sabina – ”De gör inte så mycket väsen av sig utanför alla de olika scener de beträder men deras betydelse för den småländska folkmusiken går inte att överskatta. Som duo dessutom mer levande än någonsin, bland annat tack vare en fin sammanfattning av deras samarbete, i form av en nyutgiven CD.”

Stina Brandin – ”Stina Brandins kritikerrosade solodebut! Tacka Fan för det! utsågs av Lira till en av de 10 bästa utgåvorna 2018, en ”Tradskiva” utöver det vanliga som visar det fortfarande är möjligt att göra en CD med traditionell folkmusik på en ensam fiol! Anders Rosén: ’Materialet, låtarna, kommer från en outtömlig källa, det svenska låtspelets själva hjärtland, Österdalarna och närmare bestämt Boda. Vågar man sig på den repertoaren så är jämförelserna förödande tunga att bära, men Stina ställer sig in i ledet av skickliga spelmän från den trakten utan att tveka det minsta. Teknik och stilkänsla är utan fläckar och intensitet och känsla finns där som gör att man vill höra mer och mer. Spelet är så nära perfektion som man kan tänka sig.’ ”

Vayter med Anne Kalmering & Stalhammer Klezmer Classic – ”Anne Kalmerings röst liknar ingen annan. Hennes varma, humoristiska och själfulla tolkningar av sånger på jiddisch och ladino har gjort henne till en centralgestalt av det unika judisk-svenska kulturarvet. Tillsammans med Stahlhammer Klezmer Classic släppte hon under hösten albumet – Vayter. Detta är deras gemensamma skivdebut trots år av framträdanden på festivaler, i radio och TV, i riksdagen, på museer, skolor och många andra scener. Albumet visar klezmermusikens bredd i suggestiva och lekfulla arrangemang. Musiken minner om en kultur som var nära att förintas men trots allt lever vidare. Instrumenteringen är klassisk för sin genre – sång, fiol, dragspel och cello – men uttrycket mångfacetterat.”

Sista chansen att föreslå vinnare är 15 december kl 23.59.