Årets Trad
Tradition är en röd tråd i vår genre. Priset här går till någon i Sverige som under 2018-19 utmärkt sig genom att levandegöra och förmedla, gärna på nytt sätt, en folklig tradition såväl med nordiska som utländska rötter.
Skäggmanslaget – ”Outtröttliga .Inget biter på tre orakade män.”
WAO – ”Vilho Ollikainens makalösa musik, diktning och universum får liv i gruppen WAO:s omväxlande, generösa och engagerade framföranden av densamma. En stor kulturell gärning i och med att man bevarar och lyfter denna tradition ur glömskan – av och med en skicklig kvintett från Norrbotten och Finland.”
Anders Rosén – ”Anders var den som letade upp Övergaards uppteckningar på 70-talet, tog tåget till Uppsala och skrev av låtar för hand.. Materialet delade han med sig av till utövare i tex Valdres och Värmland. Många av hans skivor med tex Roland Keijser var inspirationskälla till väldigt många. Utan hans arbete inget Groupa tex. Skivan Västerdalton var och är otroligt viktig i sitt synsätt på musiken och jag anser soloskivan ”Hurv” med Särnalåtar som en av de absolut bästa soloinspelningar som gjorts. Dessutom har Anders fått pinsamt litet erkännande för det enorma arbete han lagt ner i folkmusiken.”
Boda Mollkapell – ”Med ny CD som släpptes på Bodastämman i början av juli 2019: ”Bodapolskan lever” visar kapellet att traditionsmusik inte har nått vägs ände utan går att lyfta vidare till nya höjder!”
Stinas Visor – ”Med rötter och glädje i svensk vistradition och med ett klassiskt sound bryter Stinas Visor ny mark med nutidsspeglande texter och melodiösa stycken som verkligen går rakt in i folksjälen. Men samtidigt med respekt för traditionen och svunna tider. En klar kandidat till Årets Trad om ni frågar mig!”
Joel Bremer – ”Bremer har en repertoar utan motstycke som han tillägnat sig direkt från källorna. Listan på spelman han sökt upp och lärt sig unika låtar och varianter av är lång; Wille Toors, Ole Hjorth, Simon Simonsson mfl. Allt spelas med osviklig precision och känsla för de olika traditionerna.”
Per Gudmundson –
Irmelin – ”De fyller 20 år tillsammans och jag från Italien tycker att de är en av de bästa grupperna som ger chansen även till osd som är från utomlands att uppleva de fina svenska traditionella melodier ”
Khala Uma – ”Deras arrangemang bygger på den andinska kulturens många olika flöjter dess trummor och dess sång. Sångerna framförs ofta både på aymara, quechua, spanska och svenska.”, ”Khala Uma har funnits i mer än 30 år och gruppen turnerar flitigt. Andinsk musik möter skånska folktoner framförda med stor musikalitet och värme. Musiken varvas med berättelser som ger perspektiv och insikter. Den engagerar alla åldrar, väcker många känslor.”
Pelle Björnlert –
Susanne Rosenberg – ”Susanne Rosenberg är en pionjär inom den vokala traditionen i Sverige, inte minst vad gäller flerstämmig sång. Som sångerska har hon inspirerat i flera decennier men hennes arbete är mycket vidare än så. 2018 tilldelades hennes projekt Folk Song Lab ett stort forskningsanslag av Vetenskapsrådet – mig veterligen första gången en folkmusiker får något liknande (det är ö h taget inte många som tilldelas medel för konstnärlig forskning). Förutom värdet av Folk Song Lab i sig – ett forum där man med utgångspunkt i den vokala traditionen söker nya vägar för improvisation, komposition med mera – så är det beviljade anslaget från Vetenskapsrådet ett erkännande för den folkliga sången, som alltför ofta hamnar i skymundan av instrumentalmusiken.”
Tina Quartey –
JP Nyströms – ”40 år av hängivet spelande, turnerande och stor kärlek till låtar från norr, har de glatt folkmusikälskare runt om i landet och även internationellt. Deras otroliga samspel och fasthållande vid traditionell folkmusik från sina hemtrakter i norr har alltid bäddat för succé varthän de än spelat. En fantastiskt fin dokumentation av detta finns i deras nyutgivna box ”En låda JP”. Värdigare traditionsbärare går inte att finna!”
Johannes Geworkian Hellman – ”Med osviklig styrka har han etablerat vevliran som ett fullvärdigt instrument och lagt folkmusikvärlden för sina fötter.”
Gyttring – ”Medryckande musik med en liten berättelse i varje låt”, ”Gyttring har verkligen lyckats fånga den irländska folkmusikens själ. Med fantastiskt skickliga musiker, och en närhet till publiken, gör Gyttring konserten till en härlig upplevelse.”
Midgren/Skrobe/Quartey – ”Traddigt o svängigt med en touch av nuet”
Tradpunkt – ”Ny musik med respekt för traditionen.”, ”Tradpunkt har med sitt lekfulla samspel spelat på många spelmansstämmor, folkmusikfestivaler och till dans både i Sverige och utomlands. Till sin repertoar har trion öppnat en skattkista av polskor, valser och visor från Mörkö och andra delar av Södermanland, men de framför även egenkomponerad musik. Tradpunkts spel beskrivs som svängigt, dansant, förnyande och roligt med stor variationsrikedom men med bibehållen respekt för traditionen. Deras musik är att dansa till –inombords eller i full fart.”, ”Kan det bli bättre!”
Magnus Gustafsson – ”För ett outtröttligt forskande, förmedlande och författande av folkmusik. En bildad levande uppslagsbok som generöst delar med sig i form av nedteckningar, historier och musik.”
Eva & Sabina – ”De gör inte så mycket väsen av sig utanför alla de olika scener de beträder men deras betydelse för den småländska folkmusiken går inte att överskatta. Som duo dessutom mer levande än någonsin, bland annat tack vare en fin sammanfattning av deras samarbete, i form av en nyutgiven CD.”
De 4 kläpparna – ”En konstellation, som genom sitt engagemang inom den traditionella folkmusiken; spridit och förvaltar den hälsingska folkmusiktraditionen.”
Stina Brandin – ”Stina Brandins kritikerrosade solodebut! Tacka Fan för det! utsågs av Lira till en av de 10 bästa utgåvorna 2018, en ”Tradskiva” utöver det vanliga som visar det fortfarande är möjligt att göra en CD med traditionell folkmusik på en ensam fiol! Anders Rosén: ’Materialet, låtarna, kommer från en outtömlig källa, det svenska låtspelets själva hjärtland, Österdalarna och närmare bestämt Boda. Vågar man sig på den repertoaren så är jämförelserna förödande tunga att bära, men Stina ställer sig in i ledet av skickliga spelmän från den trakten utan att tveka det minsta. Teknik och stilkänsla är utan fläckar och intensitet och känsla finns där som gör att man vill höra mer och mer. Spelet är så nära perfektion som man kan tänka sig.’ ”
Vayter med Anne Kalmering & Stalhammer Klezmer Classic – ”Anne Kalmerings röst liknar ingen annan. Hennes varma, humoristiska och själfulla tolkningar av sånger på jiddisch och ladino har gjort henne till en centralgestalt av det unika judisk-svenska kulturarvet. Tillsammans med Stahlhammer Klezmer Classic släppte hon under hösten albumet – Vayter. Detta är deras gemensamma skivdebut trots år av framträdanden på festivaler, i radio och TV, i riksdagen, på museer, skolor och många andra scener. Albumet visar klezmermusikens bredd i suggestiva och lekfulla arrangemang. Musiken minner om en kultur som var nära att förintas men trots allt lever vidare. Instrumenteringen är klassisk för sin genre – sång, fiol, dragspel och cello – men uttrycket mångfacetterat.”
Pari Isazadeh – ”Hon har med ihärdigt arbete bevarat den unika sydpersiska musiken och kombinerat den med pärlor ur svenska folkmusiken från 1800-talet i bland annat sitt album ”From Dezful to Dalarna”. Dessa har gjort att jag och många med mig iranier i Sverige intresserade sig för svensk folkmusik. Hon tolkar och arrangerar båda musiken med sin egen unika stil som bevarar, förnyar och gör musiken lätt tillgänglig för alla. Dessa kombinationer har också skapat intresse för persiska folkmusiken bland svenskar. Pari Isazadeh har uppmärksammats för sin stämma som smeker som lenaste siden och en styrka som skakar berg, sin insiktsfulla poesi och sin 2 000 år gamla persiska sångteknik, både i Sverige och runt om i världen! Paris fantastiska röst och musik rör och lämnar ingen oberörd! Hennes röst har jämförts med många världsartister som Am Kalsum och Sara Brightman. Pari har haft många konserter på festivaler, folkmusikscener, och även som solist med Kungliga Filharmonikerna i Stockholms Konserthus. Hon har samarbetat med flera framstående svenska och internationella musiker som Gunilla von Bahr, Roland Kejser och Olof Misgeld. Pari Isazadehs röst, skicklighet och kompetens att framföra olika musikstilar parat med en enormt scenisk närvaro är styrkor som gör Pari Isazadeh helt unik. Paris arbete att presentera svensk folkmusik för iranier runtom i världen samt bevara persisk folkmusiktraditioner som en mycket kompetent och värdig vinnare ”
Peter Pedersen – ”För Peters eminenta spel på träskofiol och fiol. För bevarande av träskofioltraditionen. Han har nyligen spelat in en solo-CD ”Spelmanshumör” som visar hans stora musikaliska bredd och kärlek till den Skånska traditionen.”, ”Peter är sedan många år bosatt i Västervik i Småland men han kommer ursprungligen från Malmö. Han har ägnat sig åt folkmusik på fiol och träskofiol sedan barnsben och spelar traditionella låtar både solo och i grupp. Hans spelstil präglas av skön tonbildning, stor fingerfärdighet, god känsla och fina ornament. Han blev riksspelman redan 1982 och är mångårig medlem av Zornjuryn. Peter är även världsmästare på träskofiol med sitt fina och frejdiga spel. Peters drygt hundraåriga träskofiol är byggd av Sven Jönsson i Kellnatrion. Denna soloskiva ”Spelmanshumör” är en cd i toppklass!!!”
Symbio – ”Hej, I think they are very special, extraordinary talented, sympathic musicans! Symbio created their own sound! The live concert in Germany was simply the best in 2019! With love from Germany, Corinna”, ”Duktiga med stort engagemang för ny musik på Vevlira och dagspel”
Åkervinda – ”Fantastiska musiker och sångerskor som tar nytänkandet och förnyandet av vår folkmusikaliska tradition steget längre. Berörande och förgörande harmonier som tränger rakt in i hjärtat.”
Stalhammer Klezmer Classic Trio – ”Energigivande, intelligent och känslomässig harmoni med humor i noterna.”
Orquesta Tipica Tangarte – ”En fantastiskt fin tangoorkester från Malmö och Argentina. Tangarte spelar i den äkta Argentinska tangotraditionen. De har en mycket utvecklad och avancerad repertoar med musik främst från tangons guldålder 30-40-talet av de stora kompositörerna och arrangörerna som Pugliese, di Sarli, Troilo m.fl. men även nyare kompositörer såsom Piazzolla, dock allt med rötterna i tangons ursprung. Deras tolkningar framförs med stor skicklighet, kunskap och djup känsla för tangons traditioner med alla nyanser och speciella egenheter. Det är kraftfullt, elegant och rymmer alla känslolägen. Orkestern har nu funnits i 20 år och fortsätter att utvecklas hela tiden under orkesterledaren och bandoneonisten Juanjo Passo och musikerna är utsökt skickliga. Det är musik som kan avnjutas konsertant men också helt underbar att dansa till.”
Anne Kalmering – ”Anne har sjungit judisk-svensk musik sen hon var liten flicka. Gett konserter i gympasalar, på Slottet, i Riksdagen, utomlands och på många bröllop och begravningar. Nu har hon äntligen gjort en skiva och den är underbar. Här möter jiddisch och ladino folkmusik, visa, klassisk musik och kabaret. Anne är en traditionsbärare av rang och hennes skiva unik.”
Förslagslådan är nu stängd, juryn offentliggör sina nomineringar i januari.