Årets Utgåva

Här går priset till en utgåva som utmärkt sig särskilt under året. Det kan vara musik, film, litteratur eller något annat

Duo Naranjo Weurlander / Infinity – ”Underbar filmisk, magisk och dramatisk musik i denna fantastika duos nya album Infinity framförd med precision, briljant teknik och imponerande samspel. Duons musik berör”

GKN5 / Bestastovo – ”Guro får med sina arrangemang till att jag kan förstå den norska hardingfele traditionsmusiken som jag annars tycker är ganska svårt att uppfatta. När hon sätter dessa gamla slåtter i en ny och lite modernare form med sin kvintett GKN5 blir all förvirring som bortglömt och det bara svänger så att dansen blir till en väldigt njutning. Hon tolkar på ett modernt sätt dessa gamla låtar men ändå bibehåller hon känslan som solospelet i Norge förmedlar.”

P2 Dokumentär / Den stora sverigeresan – ”En unik och upplyftande dokumentär av sällan skådat slag om samtidens folkmusiksverige från Norrbotten till Skåne. ”

Night Tree / Night Tree – ”Vill nominera Night Tree till årets utgåva för den självtitulerade skivan de släppte 2017. Skivan kom på 6:e plats i september på amerikanska Folk Chart-listan. Medlemmar från USA och Sverige.”

Lele Lele Orchestra / När ljuset går – ”En bländande uppvisning av den bulgariska folkmusikens livskraft. Lele Leles musik pendlar akrobatiskt mellan glädje och sorg och rymmer både vitalt sväng och märgfull bulgarisk blues. En skiva som överrumplar och förhäxar.”

Maher Cissoko / Kora Fo – ”Manifestnominerade och internationellt hyllade solodebuten Kora Fo med Maher Cissoko är en av förra årets absolut främsta folkmusik utgivningar. Maher Cissoko från Senegal tillhör en griotsläkt med 700-åriga anor som nu för vidare kora arvet med mycket personlighet och intimitet. Kora Fo består av helt egen komponerat material i griotradition. En reflekterande, vacker och harmonisk debut som nått ut i hela världen. ”

Sonica Sequence / Volume – ”Projektet Sonica Sequence föddes på Kuba 2012. På en ödetomt omgjord till fotbollsplan i gamla Havanna mötte musikern Lisa Nordström och filmaren Pether Lindgren upp slagverkaren Hanser Santos Gómez. Två musiker som inte hade spelat ihop tidigare, aldrig repat tillsammans och inte ens diskuterat vad de skulle spela i förväg. Med stadens ljud som kuliss lärde de känna varandras musikaliska uttryck och resultatet blev första steget på ett fyra år långt sökande i projektform. Från Kuba till Japan, Cypern och Indonesien har musikern och kompositören Lisa Nordström letat musikaliska möten i oväntade miljöer. I en keramikverkstad, på tunnelbanan, längs en bakgata eller mitt i ett risfält – människor från helt olika kulturer och med vitt skilda uttryck har samlats, skapat och skilts åt. Projektet blev en internationellt hyllad dokumentärfilm som 2017 återföddes i kritikerrosade albumet Volume – åtta noga utvalda spår från Sonica Sequence, för första gången uppvisade i sin helhet. Albumet är en sammanflätning av experimentell electronica, akustisk instrumentering och organisk improvisation. Musikerna som medverkar på Volume har bakgrund från så vitt skilda genrer som noise, kammarmusik, traditionell japansk musik, kör, gamelan, elektroniskt och experimentellt. Helt olika stilar som möter Lisa Nordströms eget sound i en organisk mix av elektroniska och akustiska instrument och röst. På Volume hör vi bland annat slagverkaren Mika Takehara, en av Japans främsta kotomusiker Miki Maruta, Woro – pionjär inom Indonesiens snabbt växande noise-scen, den 20 musiker starka gruppen Gamelan Salukat från Bali och The Amalgamation Choir som är en kvinnlig experimentell kör med medlemmar från båda delarna av splittrade Nicosia.”

Spöket i köket / Den nya spisen – ”För en smakfull nyskapning av skandi-kanadensisk big band folk som med både rasanta och drömska men i alla fall maxade arr och tät samspel bjuder på fest!”, ”Sjukt bra sväng bah, sammanhängande och bra arrangemang ”

Trio Larsson Mayr / Magnolia – ”En varm och charmig skiva att glädjas åt. Man får också tillfälle att fälla en och annan tår. Trion är väl hemmastadd i sin tradition och håller sig tätt intill den, men med sina snyggt trakterade många instrument skapar de fräscha arrangemang, både finstämda och fräckt ösiga. Fin stämsång får man på köpet. Anders Larsson är med sitt intensiva och raka sångsätt, enkelt och utan åthävor, en helt fenomenal texttolkare.”

Emilia Amper / Lux – ”Med en spelstil som inte är som någon annans förtrollar Emilia Amper publiken och tar dem med på en resa för både kropp och själ. Hon spelar traditionellt, hon spelar modernt och hon komponerar mycket eget material och på så sätt för hon in nyckelharpan och folkmusiken i nutid, utan att glömma dess rötter. En allround-artist med vacker stämma – ett självklart val!”

Spelmanspodden – ”Spelmanspodden är en podcast om folkmusik i allmänhet och låtspel och vissång i synnerhet – tar upp det som är viktigt i genren med utgångspunkt i spelmans- och folksångsvärlden, inte enbart det som är aktuellt här och nu utan även på lång sikt. Initiativtagarna saknade spelmansmusik i gammelmedia och tänkte ”vi får göra det själva”. Sex avsnitt kom ut under 2017. ”

Beches Indian Brew – ”Ett unikt och av fantasi och insikt mättat möte mellan några av de främsta musikanterna inom den indiska konstmusiken och den svenska improvisationsvärlden. Dessutom skapat av mig själv.”

Ye banished privatares / First night back in port – ”Ett unikt album med nyskapad piratfolkmusik som genom sin tolkning av den traditionella världsmusiken och historier från 1700-talet ger oss något av det mest moderna och aktuella som går att få i musikväg. Med texter som berör feminism, krig, flykt och sexuell frigörelse och en galen instrumentkombination är det här ett av förra årets mest revolutionära album.”

Saman Alias / Vedan – ”Bäst”, ”Det är det vackraste jag hört på länge!”, ”För Samans fina vemodiska klarinett i kombination med det lite jazziga kompet. En fin kombination. ”, ”Gränsöverskridande kurdisk musik möter svensk jazz på ett naturligt och smakfullt sätt.”, ”Han har gjort en gränslös skiva , där man hör musiken nästan hela världen ”, ”Väldigt fint blandning mellan kurdiskt och jazz”, ”En gränslös platta”, ”bästa kurdiska jazz musik som jag hört”, ”Bra skiva, gamla låtar i ny tappning”, ”För skivan är ett intressant exempel på hur orientalisk musik mixad med jazz.”, ”Bra mix, personligt och ärligt”, ”En unik skiva där jazz och kurdiska tongångar gifter sig i Samans nyskrivna unika och personliga kompositioner. Fantasirik och fantastisk.”

Siri Karlsson/Shake shake love – ”Citat från skivrecension av duons fjärde album Shake Shake Love: Aftonbladet: “Siri Karlsson korsar folkmusik med syntar och ett förtrollande mörker som inga andra. När musik tvingar fram rysningar och sveper iväg en till en annan värld. Wow. En svensk skatt.” Singeln Semphronia nr 42 av de 99 bästa låtarna i världen enligt Aftonbladet DI Weekend, huvudrecension: ”Det väser, sprakar, värmer. Det är musik som visar att folkmusiken tillhör framtiden lika mycket som det förflutna.” Jan Gradvall 4/5. “… Snarare låter Maria Arnqvist och Cecilia Österholm som en hel liten sekt när de rör sig mellan syntetiska naturljud, improvisationer, hårdhänt trans och sträv melankoli.” Nils Hansson, DN 4/5 HYMN: Duons fjärde album Shake Shake Love omkullkastar alla uppfattningar om tid och rum; skivans 10 spår formas till en musikalisk resa, som startar i en avlägsen dåtid, men som slutar i en främmande framtid. Ljudbilden blandar traditionell folkmusik med naturen som inspirationskälla, och avantgardistiska syntkulisser. Kollisionen skapar gnistor och den musikaliska upplevelsen ger en modern och utforskande känsla. Djupt fascinerande. Daniel Andersson 8/10”

West of Eden / No time like the past – ”Härligt medryckande musik som håller hög kvalité och tänkvärda texter”, ”Efter tjugo år tillsammans sammanfattar West of Eden sin karriär hittills med en lysande retrospektiv samling, och bjuder även på några nya spår och rariteter. Bandets keltiska folkrock/pop har givit eko långt utanför landets gränser (sist en succéartad Kinaturné) och album efter album visar dom sin bredd som låtskrivare och textförfattare, samtidigt som de instrumentala numren sitter som en smäck. Det är inte alla band som kan skylta med epitetet ’Best of contemporary folk’. ”, ”West of Eden skriver och producerar fantastisk musik med influenser från irländsk och keltisk tradition. Deras musik är härlig och spännande med fantastiska texter och sköna harmonier. Dessutom svänger det nästan hela tiden och de hanterar en mängd instrument. Jenny Schaub som sjunger, bland annat, har dessutom en gudabenådad röst.”, ”För att dom på ett skickligt avskalat sätt producerat denna utgåva. Underbar musik av så proffsiga musikanter”, ”Att efter så många år som trogen följare till denna fantastiska grupp som verkligen skänker världsmusik tillgångar så är de extra roligt att äntligen få ta del av en samlingsutgåva av detta slag! Magiskt på alla tänkbara sätt!”, ”Titeln till trots så tycker jag att även framtiden lovar gott för detta härliga gäng med sin sköna spännvidd mellan det svängiga och finstämda!” ”För ett outtröttligt fördjupande i den irländska musiktraditionen med svenska förtoner. Gripande, vackert och originellt!”, ”West of Edens samlingsutgåva i bokform sticker ut i mängden med välproducerade låtar och intressant läsning från bandets äventyr och mödor. ” Det här är 2017 års bästa släpp i folkmusikgenren!”, ”Folkmusikinspirerad irländsk musik som är musikalisk, medryckande, inspirerande och fylld med historia och känslor. Detta är musik som berikar!”, ”Dom har lärt mej hur musik kan vara ”, ”Fantastiskt bra musik och intressant läsning om deras karriär.”, ”West of Eden låter genuin musikalitet, äkthet och skicklighet lysa så att åhöraren rycks med och upplever glädje och nyfikenhet att ta del av den keltiskinspirerade musiken.”, ”För deras fantastiska samlings cd och bok som sammanfattar deras 20 år som grupp!De är outstanding i Sverige på keltisk musiktradition som live grupp och på skiva”, ”Tradition, nyskapande, musikalitet, innerlighet och spelglädje – detta album har allt!”, ”Ett fantastiskt fint band som blandar traditionell folkmusik med moderna toner och aktuella ämnen (skiva om migration).”, ”För en fantastisk sammanfattning, och ändå i ny tappning, av folkmusik att njuta av.”, ”Album-20 år som sammanfattar West of Eden musikalitet, kanonbra”

Fatang / Fatang IV – ”Uppländskt ethno! Ett av sveriges svängigaste band som bottnar både i sin folkliga tradition och i kreativt nyskapande och improvisation. Musikerna har bred kompetens inom både jazz, konstmusik och folkmusik. Det hörs i den musikaliska tryggheten. Men störst av allt är spelglädjen och den musikaliska humorn! ”

Lajka / Lajka – ”Jag har lyssnat på skivan konstant i snart två veckor och tycker verkligen att den är något speciellt inom folkmusikutgåvorna. Hur är det möjligt med en så stor variation på endast tre instrument? Här har vi fiol, gitarr och dragspel, instrument som kan tänkas tillsammans låta på ett sätt som man är förberedd på. Men nej. Här bildas ett eget sound där varje instrument får blomma ut i virtuositet och visa på bredd i de olika klangvärldarna som gruppen ständigt leker runt med. Tillsammans skapar de något som jag inte hört inom den svenska folkmusiken förut, tankarna går möjligen till nyskapande folkmusikband i Belgien. Men här visas att även svenska folkmusikgrupper kan ta ut svängarna i instrumentala kompositioner och utmana gränserna för vad som kan räknas som svensk folkmusik. Lekfulla melodier och arrangemang, skickligt spel, inspirerande och uppfriskande. Greppar tag i hjärtat och tar en med på upptäcksfärd i nya ljudlandskap i det moderna folkmusiksverige! ”, ”Detta album är ett kraftigt uttryck för nya ljud—till största delen egenkomponerade låtar—som med drivande rytmer och lyriska melodier påminner om många europeiska traditioner utan att gå i gamla spår.”, ”Musik som för mig har ett nytt sound men med botten i djupa traditioner. Varje låt är bättre än den förra! Vill bara dansa…”

Tibble Transsibiriska / Duj – ”Duj blev hyllat som ett av årets bästa album i fRoots Magazine och låtarna har spelats av radio runt om i Europa. Nu förtjänar de uppmärksamhet på hemmaplan! ”

Foxdal, Zetterlund, Nygårds m fl / På andra sidan Swede Hollow – ”Malin Foxdal, Magnus Zetterlund och Anders Nygårds har gjort en gripande musikteaterföreställning om vilka vedermödor och reaktioner nyanlända möter i en ny miljö – i det här fallet svenskar i 1800-talets USA. Med ett bra manus och fantastisk musik skildrar trion drömmar och längtan, identitet och självbild ur ett annat perspektiv än det vi stöter på varje dag hemma i Sverige. En viktig föreställning som inte lämnar någon oberörd.”

Kongero / Kom – ”Ännu en briljant skiva från denna välklingande kvartett. Så omväxlande, en skiva som verkligen visar vad Kongero kan i fråga om repertoar, arrangemang, teknik och inte minst känsla. Vackrare än så här blir det inte!”

Bessman / Lögn – ”Vad kan vara mer aktuellt i dessa tider av alternativa fakta, #metoo och vem kan man lita på än en skiva som presenterar lögnaktighet och dess konsekvenser, framförallt för kvinnor? Olika sorters falskhet, från olika tider. Nu. Bessmans säregna röstkonst kan göra den hemskaste balladen ännu hemskare. Trovärdigare. Och den vackraste visan…blir ju lögnaktigt fin. ”

Martin Nurmi / Jag är hans brud – ”Med stort hjärta och kunnande framförs gamla kristna skillingtryck i modern jazzig indieskrud”, ”En varm och innerlig och ovanlig CD.”, ”Bra!”, ”Otrolig känsla i tolkningen, och vilken musiker han är :)”, ”Vackert och nutida tolkning av andlig musik.”, ”Årets innerligaste skiva. Martin tar i texterna med sådan ömhet, det känns att de betyder mycket för honom och tack vare den ärliga, spröda skrud han förpackar dem i är jag säker på att de kommer få betyda lika mycket för en helt ny skara lyssnare under lång tid framöver.”, ”med stort hjärta och kunnande framförs gamla kristna skillingtryck i modern jazzig indieskrud”

WAO / Maailma on hullu – ”Dom gör en kulturgärning !”, ”Konstnärskap i de avlägsnaste trakter, finskt vemod. spelglädje och kärlek till musik av en udda figur, en som alltid behövs. Som ser vad vi andra missar.”, ”WAO….går före många gränser…gör anonym folkdiktare känd…både i Finland & Sverige…”, ”Denna finsksvensktornedalska supergrupp har tagit Vilho Ollikainens visor till nya höjder. En stor kulturgärning!”

Fränder / Fränder – ”Ett grymt bra album!”, ”Svensk-estniska folkkvartetten Fränders debutskiva är extremt välavvägd, dynamisk och spännande i sin fusion av övervägande egenkomponerad svensk och estnisk folkmusik, med välintegrerade inslag av rock. Den låter också fantastiskt, produktionen är kristallklar och tillåter verkligen lyssnaren att fullt ut avnjuta Fränders originella sättning, tajta samspel och eklektiska blandning av influenser. En mycket stark kandidat till Årets Utgåva!”, ””Fränder” är ett klockrent giftemål mellan tradition och nyskapande. Å ena sidan står musiken orubbligt i en folktradition, å andra sidan vittnar den om en musikalitet som rymmer långt andra influenser. Vad en lämnas med efteråt är att det hela känns så självklart. Det är klart att folkmusik ska paras med rock, tydligen! Melodier, rytmer, riff – allt faller på plats på Fränders skiva. Och allt utmärkt mixat med en tydlig respekt för djupet i ljudbilden. Att det dessutom råkar vara en debut bådar ju onekligen gott.”

Elina Ryd / Falla – ”Med en otrolig röst som hon utnyttjar till fullo gör Elina ett knippe sånger som jag blir oerhört glad av! Varje gång jag hör skivan upptäcker jag nya toner, nya slingor, nya finurliga musikaliska äventyr. Spännande musik!”

Ellen Pontara / Entre Dos Mundos – ”Man Drabbas av en Känslostark och Berörande röst vid Ellens framförande av sin sångkonst!”, ”Med omsorg i rytm och röst öppnas nya dörrar till flamencons labyrinter. Med en känsla som berör alla sinnen är det lätt att hitta sin egen inre melodi.”

Lamine Cissoko / Kora + 1 – ”I ett finstämd samspel med andra västerländska instrument får Lamine Cissokho den traditionella afrikanska koran att lysa i all sin lätthet och lekfullhet på ett nytt härligt sätt.”, ”Lamine uttrycker sin musik på ett fantastiskt sätt. Han experimenterar och färdas över kulturgränser som banar väg för nytänkande.”, ”På sitt alltid så inbjudande och på samma gång tekniskt stilfulla sätt att traktera koran möter Lamines klanger på denna skiva helt andra tonbilder i det ena duomötet efter det andra. 1+1 =3 minst! Kul upplägg. Väldigt inspirerande att lyssna på och inte speciellt svårtillgängligt. Mycket vackert!!!”, ”Känsligt och välstämt möte mellan koran och västerländska instrument. Koran leder samtalet, mjukt och bestämt, utan fjäsk. Rakt in i hjärtat går det på mig.”, ”Citat från recensioner: ’Melodiskt och nydanande med Lamine Cissokho’ / DN Åsa Veghed, ’Full pott för Lamine Cissokhos album Kora +1 (…) Tonerna flödar på ett unikt sätt och musiken känns som en slags folkmusiksblues från urminnestider. När man låter sig uppslukas av den är det lugnande och meditativt. (…) Jag kan inte annat än att ge detta spännande mästerverk full pott. Mitt betyg blir således 10/10.’ / Uppsala Nyheter Pär Dahlerus, ’Kora + 1 (…) en ljudbild som präglas av kontemplation och harmoni. Lite som att betrakta en konstnär som koncentrerar sig för att fånga de sista detaljerna i en målning. På fina Fassoulo gästar Iiris Viljanen och på många sätt präglas denna skiva av ett nordiskt vemod. Ett måste i höstmörkret. 8/10 ’/ Hymn.se, ’Det blir till ett ovanligt stämningsfullt album med duetter! Musiken här är inte två världar som möts – snarare två världar i varandra. Många svenska folkmusikaliska molltongångar vävs in i musiken tillsammans med Cissokhos kora på ett effektfyllt, poetiskt sätt.’/ Lira Lena K Andersson, ’Förtrösta icke, för Lamine Cissokho kan berätta historier bara med sin kora som redskap, han behöver inte sjunga för att jag ska förstå.’ / profetmusik.se Filip Lindström”, ”Ett utforskande, spännande och gränslöst album. Imponerad!”

Lisas / Fiddle and accordeon conversations – ”Lisas samtal – en lisa för själen!”, ”Utforskande modernt med rötter i tidernas musik.”, ”Därför”, ”Nutid mot en bakgrund av dåtid=Samtid”

Göran Månsson & Friends / Ol’ Jansa – ”En fantastisk platta där en fantastisk musikant leker med traditionen på ett förtjusande sätt. Med gott humör och fantasi och strålande medmusikanter!”, ”Göran Månsson med vänner ger gamla inspelningar med pipspelaren Olof Jönsson ett helt nytt liv och en ny dräkt. Fem musiker från helt skilda genrer skapar ny musik men med stor respekt för Ol’ Jansas låtar. Japansk koto passar förbluffande väl in i ljudbilden. Japan möter Jämtland!”

Urban Turban & Shahim / Paradis – ”Proggarna Urban Turban tolkar svenska schlagers på persiska – kan det bli annat än världsmusik? En galen idé som ger ett galet roligt resultat. Unik musik om något. Oemotståndligt!”, ”En otroligt vacker skiva som visar hur det svenskaste av det svenska, dansbandsmusiken, slår an nya strängar på persiska.”

Doggerland / No Sadness Of Farewell – ”En produktion som står på gedigen folkmusikgrund med skickliga instrumentalister och sångare i en spännande sättning.”

Sara & Samantha / Matriarkerna – ”Sara & Samantha använder sig av exceptionellt musicerande & kunskap för att visa att tradering är stor konst. Både skivan & föreställningen Matriarkerna är en av de bästa musikaliska upplevelser jag varit med om. ”, ”Ett fantastisk album med skickliga musiker”

Förslagsmöjligheten stänger 15 februari. Förslagen är rådgivande när juryn då lägger sina förslag och nominerar sina favoriter.