FÖRESLÅ VINNARE!

Vilka var bäst under 2018 och 2019? Nu kan du föreslå dina favoriter till ett (eller flera) av de sju priserna som kommer att delas ut på Folk & Världsmusikgalan på Musikaliska i Stockholm 14 mars 2020.

Fram till 15 december är förslagslådan öppen. Klicka på länken här nedanför och lägg dina förslag och skriv fyndiga nomineringar (bra för juryn). OBS – eftersom galan ställdes in ifjol går det nu att hylla artister, grupper, skivor och arrangörer för bedrifter under BÅDE 2018 och 2019!

Läs igenom kriterierna här på sidan och sätt i gång. Ju fler förslag desto roligare (och svårare) för juryn.  Varje förslag publiceras här på hemsidan i takt med att de ramlar in. Juryn nominerar tre i varje kategori som sedan presenteras efter nyår.

I kategorin Årets Hederspris kommer dock inga nomineringar att göras utan juryn fattar beslut om vem som ska belönas direkt efter att ha tittat på vilka förslag som lagts.

Under galan kommer också STIM:s specialpris till Årets Kompositör att delas ut.

Här är årets priset och kriterier:

Årets Arrangör

Vi vill uppmärksamma alla dem som ofta är osynliga men som med ideellt och engagerat arbete bidrar till att konserter och festivaler blir av. Priset går till en arrangör som under 2018-19 nått framgång eller stärkt sin position med ett aktivt arrangörskap och ett för genren och dess publik bra koncept och program.

Årets Artist

Kan vara en soloartist eller en solist i en grupp som under 2018-19 utmärkt sig musikaliskt, artistiskt och med ett starkt personligt uttryck och bra scenisk kommunikation. Någon som synts extra mycket på scen, på festivaler eller i andra publika sammanhang och med en tydlig koppling till folklig tradition.

Årets Grupp

Kan vara allt från duo och uppåt. En grupp sångare, musiker, dansare eller blandningar av dessa som under 2018-19 utmärkt sig musikaliskt, på scen och med ett starkt uttryck och bra scenisk kommunikation. En grupp som synts extra mycket på festivaler eller i andra publika sammanhang och med en tydlig koppling till folklig tradition.

Årets Hederspris

Tradition är en röd tråd i vår genre. Detta pris tilldelas en individ eller aktör som med en lång gärning bidragit till att de traditionsbaserade kulturarven inom musiken och dansen lever och utvecklas i Sverige. Pristagaren offentliggörs under galan men inga nominerade utses.

Årets Nykomling

Här ligger fokus på dem som inte är kända ännu men som har stor potential att slå igenom på allvar. Kan vara en ung grupp eller solist med rötterna i folklig tradition men också någon som startat en karriär sent i livet och som under 2018-19 tagit ett stort kliv framåt i sin karriär.

Årets Trad

Tradition är en röd tråd i vår genre. Priset här går till någon i Sverige som under 2018-19 utmärkt sig genom att levandegöra och förmedla, gärna på nytt sätt, en folklig tradition såväl med nordiska som utländska rötter.

Årets Utgåva

Vi belönar en CD, en bok, en DVD eller kanske kombinationer av dessa. Här går priset till en utgåva inom genren som under 2018-19 med en tydlig koppling till folklig tradition utmärkt sig särskilt mycket genom hög kvalitet musikaliskt, innehållsmässigt och tekniskt.

LÄNK TILL FÖRSLAGSLÅDAN

HÄR hittar du alla som hittills föreslagits till pris på galan: