VINNARFÖRSLAG 2021

Vilka blir årets folkhjältar?

Här är de förslag på folkhjältar som kommit in hittills. Sex vinnare kommer att utses av juryn och belönas under den digitala Folk & Världsmusikgalan 27 mars. Sista dag att lägga förslag är 10 december.

JOEL BREMER – ”Joel delar med sig av sin vardag och helgdag genom små mästerverk till film. Sen spelar han musik också. ”

FOLKMUSIKENS HUS – ”Folkmusikens Hus har gjort en enastående insats under pandemin med att hittat alternativa vägar att dela kulturuttryck och skapa kreativa lösningar för att möjliggöra för artister att fortsätta att jobba under pandemin. En enastående insats! ”

RÄFVEN – ”Intelligent musikalisk glädjespridare och humörhöjare!”, ”Jag har sett Räfvens fantastiska prestanda i Japan. När jag kommer ihåg den tiden kan jag glömma den nuvarande situationen.”,”Upplevt Räfven live fyra gånger, fantastisk glad publik och värme i mitt hjärta flera dagar efter dessa minnesvärda konserter.”,”En sån härlig upplevelse att få vara där under deras konserter. Man blir bara så varm i hjärtat när man ser och lyssnar på dessa underbara och duktiga musiker , sprider sån glädje över alla och delar med sig av att alla betyder något och alla människors lika värde . De här året hade vi behövt detta mer än någonsin .”,”De hade tio konserter på en dag, med begränsad publik vid varje tillfälle på femtio pers. Lyste verkligen upp i dessa tider!!”

TANIA WAYRA – ”För folkmusikens framtid! Under många år har Tania Wayra varit och är fortfarande en tongivande sångerska i folkmusikgruppen Khala Uma som spelar andinsk musik. I år har hon arbetat fram ett program ’Sjung för livet med Tanya’ i samarbete med Rösträtt i Musik i Syds regi, för att förmedla den andinska sången till barn i förskoleåldern. Men eftersom alla konserter blev framflyttade, började hon arbeta med funktionsnedsatta där hon använder sin folkliga sång i kommunikation med barnen. Hon har spelat in sin första solo EP under året och har haft en bejublad konsert/streamad konsert i Köpenhamn med Khala Uma på festivalen Sonamos Latinamerika, och en liknande i Helsingör i februari. Under sommaren var hon inbokad med Khala Uma med 8 konserter som alla ställdes in. Hon har använt sin tid till att arbeta in sin föreställning ’Sjung för livet med Tania’ och arbetat i studio med kommande skiva, samt repeterat in ny repertoar med Khala Uma. Hon har dessutom medverkat i Musik i syds ’språka’ app. Tania Wayra är en stark röst inom folkmusiken som representerar den andinska filosofin med moder jord i centrum som en symbol för vikten av att skapa en hållbar framtid där vi är rädda om jorden. Det är detta synsätt hon vill föra fram med sin röst, och förmedla framtidstro till både vuxna och barn i dessa tider.”

IDAS APOLONIA – ”Ida och hela bandet sprudlar av glädje och ser bara möjligheter. Spelar spontant 1,2 eller flera,bara för att glädja. Har texter som berör och tar ställning. Gör barnteatermusik föreställningar som ställs i och öppnas, ställs in igen och till slut genomförs. Lyser upp det rum de spelar o agerar i. ”, ”Glad, dansbart balkan musik”

THOMAS FAHLANDER – ”För den fantastiska boken ”Gift dig aldrig med en spelman” som har varit ett gott sällskap i soffan i väntan på att få träffa folk igen. Många tänkvärda och personliga spelmansporträtt, fina fotografier och ett musikaliskt språk rakt igenom.

MAGNUS LUNDMARK / BILDA – ”Under lång tid inspirerat till musikskapande i främst Småland, alltid med välkomnande & uppmuntrande tillrop. Hoppar själv glatt in på slagverk om det behövs. Inte alltid i rampljuset, men börjar man läsa de finstilta tack som artister från Götaland, främst inom folk- & världsmusik, ger i konvolut finner man ofta hans namn där.”

JOSEFIN EDENSVÄRD – ”Jag vill nominera idésprutan och projektledaren Josefin Edensvärd för arbetet med Göteborg Folk Festival och projektet World Sessions. När hösten såg allt mörkare och dystrare ut ställde hon och festivalteamet om till en corona-anpassad festival – utan att tumma på klingande upplevelse och gemenskap. Programmet resulterade i ett nästan dubbelt så stort utbud som tidigare år och engagerade närmare 70 musiker, 15 bild/ljudtekniker och 6 st sessionledare – med musik från all världens folkmusiktraditioner. De internationella inslagen livestreamades från respektive land, och resterande festivalprogram sändes live från Folkmusikkaféet och Konstepidemin i Göteborg. www.goteborgfolkfestival.com World Sessions har varit en öppen (coronaanpassad) mötesplats, varje torsdag, under coronahösten. Här har Göteborgs folk- och världsmusiker kunnat träffas, utbyta tankar och jamma tillsammans – under ledning av en arvoderad sessionledare varje vecka. Här har det uppstått nya och oväntade musikaliska uttryck och möten, mellan musiker med olika bakgrund, instrument, erfarenhet, ålder och folkmusiktradition.”

IDA GUSTAFSSON – ”För underbara glada spelningar och miljötänk mm som de lär ut till barnen med Greta get och Janni kommer hem! Motiverande personer nu när det är så mörkt och annorlunda. ”

GRETA GET – EN SANITÄR OLÄGENHET – ”För att föreställningen med humor, gungande och medryckande toner gett miljömedvetenhet och tillsammans-känsla till barn i denna isolerade tid! ”, ”När allting annat lades ner och de flesta musiker stod utan jobb fick den nya folkmusikaliska familjeföreställningen Greta Get ännu så pass mycket förfrågningar att det gått runt för oss! Vi har inte tvingats avsluta våra arbeten som musik och scenkonstnärer vilket vi är väldigt tacksamma för! Tack för den fina respons vi fått från samtliga tittare och åhörare och alla gigs ni ändå vaskat fram åt oss trots pandemin. Tack för alla skratt och uppskattandet av vår musik! Skolorna skriker efter en skiva! I låten ”dela med flera” finns en stor poäng om samhället ska överleva! Vi behöver ta hand om varandra och vår miljö. I reggaefolk låten ”Återbruka” får vi veta mer om hur vi kan skapa en bättre värld tillsammans! Och den tokroliga geten som spelas av skådespelaren Eva Ekengren väcker snacket på stan med sin brillianta tolkning. Fantastiska Balkan/klezmertoner från Musiker Johan Ohlson dragspel och låtskrivare Ida Gustafsson Apolonia ”

KONSERTEN ”ORNUNGASJÖN” – ”Anders Sjöling (ljudteknik) & Leif Eriksson (bildproducent), dessa briljanta tekniker gjorde Ornungastämmans konsert ”Ornungasjön” till verklighet för både live- och skärmpublik. Två musiker placerades på taket av en bastuflotte i Ornungasjön och publiken spriddes ut i båtar och på stranden. Ett snyggt och fylligt ljud spred sig över både vattenyta och dataskärmar, kombinerat med flerkamerproduktion och drönarbilder blev det en toppenkonsert att följa även för den digitala publiken. Heja Anders & Leif!”

MINNA WEURLANDER & POMONA STRÅKKVARTETT – ”En av landets absolut främsta artister. I hennes fenomenala nya album ”Glow” bjuder hon ännu en gång på en genomarbetat mästerligt skiva. Innerligt, passionerad, vacker musik och helt unika egna arrangemang. Lätt att älska och definitiv värd ett pris!”, ”En underbar människa som gör underbar musik som vänder sig till alla. Ger en ljus glimt i mörka tider.”

NORRKÖPINGS FOLKMUSIKFESTIVAL – ”De ordnade en fin och Corona-anpassad folkmusikfestival. Fanns flera scener. Man kunde köpa biljett till 1 scen, och sen roterade artisterna. Mycket trevligt!”

FORNFELA -KRISTIN SVENSSON  – ”Under pandemin har hon haft livestreamade konserter på sin Facebook-sida, 1 gång i veckan. Trevliga konserter som förgyllt året.”, ”För att hon, sedan pandemin slog till i Sverige och allt ställdes in, outtröttligt ställt sig framför kameran varje vecka och levererat strålande folkmusik hem till våra vardagsrum. Under 33 torsdagkvällar (hittills) har Kristin utforskat en mängd olika teman och strömningar inom folkmusiken, alltid med en energi och spelglädje som får tittarna att dansa framför sina skärmar. ”

RIKSFÖRBUNDET FÖR FOLKMUSIK OCH DANS – ”För ett riksförbund som stöttar projekt, festivaler, spelmansstämmor och dessutom hittar ett sätt att genomföra Folk– och världsmusikgalan.”

NORDIC HARP MEET – ”Tre dagar lång helt digital festival med konserter, samtal och workshops! Lysande!”

TANYA LOHSE – ”Hon är det bästa sångerska och kompositör. Hon anstränger sig enorm för att göra det hon älskar Musik. ”

ORNUNGASTÄMMAN – ”Pga pandemin ändrade stämmoledningen snabbt strategi till coronasäkrade arrangemang. Förbokning till drive-in konserter, konsert från sjön med begränsad publik på stranden, streamade workshops och några arr flyttades till utomhusgig vid äldre- och gruppboenden i samhället. Strålande på alla vis. Buskspel och dans får det bli nästa år!”

MIA MARINE FIDDLE ACADEMY – ”Mia har gjort det möjligt för många att ta del av sin fantastiskt pedagogik med sin online fiddle academy. ”

DISTANSERZ – ”Fint initiativ av några unga musiker. Under en period besökte dom servicehus & äldreboenden och uppträdde utomhus, publiken öppnade sina fönster och lyssnade. Man besökte även människor privat och uppträdde i deras trädgårdar. Mycket fint initiativ i dessa Coronatider ”, ”Ett trevligt avbrott för oss äldre att få en grupp härliga folkmusiker spelandes utanför vårt hus när vi inte längre kunnat umgås och njuta av sociala tillställningar som förr. En klick glädje som lyfte oss för en stund i vardagen. Uppskattades mycket!”, ”Gruppen bildades denna vår för att kunna uppmuntra och glädja alla gamla människor och även andra riskgrupper som inte kunde vistas ute i samhället pga Corona, däribland min mor och mig själv. Distansers åkte runt i Örnsköldsvik med omnejd och spelade utanför människors fönster och utanför äldreboenden. Distanzers hade flera spelningar per dag. Detta blev väldigt uppskattat av alla och rycktet spred sig, så Distanzers fick utöka spelandet med att glädja och underhålla gamla och riskgrupper även i Umeå. Underbara duktiga musiker, som bidrog med fantastisk glädje och lycka denna tuffa vår. Något att minnas! ”

ROBIN COCHRANE – ”Outtröttlig eldsjäl som kämpar för världsmusikens fortsatta närvaro i svenskt kulturliv samt samarbete över kontinenterna. ”

ERIK ASK UPPMARK & ANNA RYNEFORS – ”När pandemin slog till förvandlades strax deras vardagsrum i villan i Genarp till en improviserad blackbox, från vilken de outtröttligt varje fredag streamat konserter med sig själva med olika musikaliska teman, förutom alla barnföreställningar som Anna gjort därifrån. ”

CAROLINA CALDERÓN – ”Carolina Calderón har fortsatt att arbeta för kultur och integration som inte ska glömmas även under 2020 omständigheter”, ”För att hon engagerar sig i människor, musik och sång.”, ”Med utan motstycke av engagemang och kärlek bryter Carolina ner gränser av kulturella gränser genom sin sång och musik. Hennes lysande energi och fantastiska sångröst bidrar så starkt till det gemensamma språk och de gemensamma bottnar som finns hos oss alla. En folkbildare och en folkhjälte värd sin utmärkelse.”, ”För ditt engagemang och brinnande intresse för kultur och integration”, ”på grund av hennes arbete för integration av olika kulturer genom musiken”, ”För sin värme, stora hjärta, kunnighet och ett aldrig sinande engagemang som inkluderar i ett samhälle där alltför många exkluderas”, ”Carolina Calderón har fortsatt att arbeta för kultur och integration som inte ska glömmas även under 2020 omständigheter”, ”Carolina är en helt fantastisk person som omfamnar hela världen genom sitt engagemang i integration och musik/kultur. Dessutom är hon en fantastiskt duktig sångerska som man bara vill höra mer och mer av. Heja Carolina! Du sprider kärlek och glädje i denna deprimerade pandemi som nu omger oss.”, ”Genom sitt stora engagemang för världsmusik har hon via sociala medier lyckats sprida musiken ut i världen:allt från de små föreningslokalerna med lokala musiker från alla världens hörn som annars ej blir hörda, till artister på scen.”, ”Hon är brilliant och innovative ”

PETTER BERNDALEN – ”För att snabbt ställt om efter de nya förutsättningarna, riskerat sin egen ekonomi genom att köpa in den utrustning som behövs för att göra verkligt kvalitativa streamingkonserter och sen juli streamat ett 30-tal folkmusikkonserter.”, ”Petter Berndalen utgör i sitt värv en sällsynt uppbygglig kraft för så många. Hans arbete präglas av en djup och bred estetisk, konceptuell och hantverksmässig kunskap. Här finns en sällsynt skådad omsorg, känslighet och generositet i det stora och det lilla. När pandemin var ett faktum erbjöd han studiotid med ett halvårs förlängning av inbetalning. Han har snabbt ställt om och streamat 30 konserter sen i juli till gagn för musiker, publik och arrangörer; vårt kulturliv. Petter har också hållit brandtal för de enskilda näringsidkarna; de frilansande musikerna och konstnärernas räkning på bästa sändningstid i SVT”, ”Han har med klarsynthet sett situationen som den är och med sin idérikedom och handlingskraft gjort något åt det. Petter har genom en kreativ och innovativ satsning gjort många minnesvärda streamingkonserter. Petter har låtit sång och musik få komma hem till oss. Vi har fått ta del av de nya genrernas utveckling. Petter har med sig fina bildspråk förmedlat ett personligt och mänskligt möte till oss i våra hem. Han har med detta förgyllt allas vår tillvaro.”

JORGE ALCAIDE – ”För hans outtröttliga arbete med GAO, Kulturtemplet och framtidsmusikalen Kaparen. Inget blir som det skulle, allt ändras i sista och andra minuten men viljan att vrida och vända på perspektiven och plocka guldkornen ur rådande situation och ta hand om idéerna, musiken och de kreativa människorna runt omkring honom sviktar aldrig. Jorge Alcaide står för ett väldigt inspirerande ledarskap såväl som ett stort konstnärligt driv som ingen pandemi förmår stänga ner!”

JENNIKEL ANDERSSON – ”Kursledare i irländsk folkmusik som även gör framträdanden och inspelningar. Entusiastisk och kunnig och engagerad. Oerhört bra pedagog, har aldrig lärt så mycket så snabbt.”

MINNA WEURLANDER & POMONA STRING QUARTET, CD:N GLOW – ”Citerar Liras recencent Alexandra Ullsten ’Musiken går rakt in i hjärteroten och skakar om på ett intensivt härligt vis. Kurt Weills Tango-Habanera och Tango-Ballad i arrangemang av Weurlander och samtliga skivans Saúl Cosentino-kompositioner spelas genomgående med sådan glöd att passionen blir till en vällustig och samtidigt nästan fysiskt smärtsam lyssnarupplevelse. Har väl aldrig tidigare behövt pausa mitt i en låt för att hämta andan! Underbart.’ ”

LOUISA LYNE & DI YIDDISCHE KAPELYE, LÅTEN LOMIR TANTSN – ”Översättningen till svenska av låtens sista vers, författad av Solomon Schulman får vara min motivering: När jag kände smärta / begrep jag plötsligen allt / Pandemin kom med kärlek / Så het och så skön / den farliga chans man tar / och får dansa med demoner”

BILDA FOLK & FOLKMUSIKENS HUS – ”1) För att Bilda och Folkmusikens hus på bara någon vecka i mars ställde in verksamheter men ställde om och arrangerade den 13 veckor långa folkmusikfestivalen #digistämman som gav arbetstillfällen till inte mindre än 150 medverkande – digitala konserter och workshops från hela Sverige. En festival som övergick till att bli ett digitalt smörgåsbord av spelmansstämmor, under hela sommaren. Samt Lapp-Nilsserien varje onsdag hela sommaren. 2) För att Bilda/Folkmusikens hus skapade ett prenumerationsstöd för tidningen Lira som stod utan annonsintäkter. 3) För den fantastiska serien #folkporträtt som sänds online en gång i veckan under hela hösten.”

BRASSE LARS KANTEN – ”Vår by Näsåkers eldsjäl att arrangera världsfolkmusik på Club Sebastian.”

DET VIRTUELLA SPELMANSLAGET – ”Lisa Chambers och andra samlade på kort tid flera hundra spelsugna, män och kvinnor, unga och gamla som ville dela låtar med varandra på nätet. Ett fantastiskt sätt att hålla igång spelandet och samtidigt lära sig nya låtar och lära känna nya vänner!”

SPELMANSSAFARI – ”Utanför Rättvik har några med Knapp Britta i spetsen tagit intiativ till en spelmanssafari i byarna. Man får ladda hem en app, sedan kan man sitta i bilen, följa en led och när man passerar ett hus där en av spelmännen levat så går appen igång och man får höra en historia om spelmannen samt en låt. Ett otroligt kul initiativ inte bara för coronatider!”

DIGISTÄMMAN – ”En serie härliga konserter med fantastiska spelmän och grupper, serverade helt utan kostnad av Studieförbundet Bilda. Jättekul att ta del av när utbudet av levande konserter varit så begränsat.”, ”Detta initiativ var tidigt på bollen att snabbt knyta an till många av de saker vi i genren brinner för. De kunde samla stora delar av folkmusikfantasterna i landet, dels genom att hitta ett namn som är lätt att känna igen sig i, men också genom att bjuda på ett varierat program med stor spridning över hela landet. De skapade både arbetstillfällen för yrkesmusiker samt gav många en chans att trots förutsättningarna för detta år att vara en del av folkmusikSverige. En viktig del av folkmusikrörelsen handlar om utbyte av kunskap kring låtar och dans något som Digistämman också tog i beaktning genom att inte bara livestreama konserter utan även kurser och samtal där åskådarna fick delta. Ypperligt!”, ”Digistämman hittade en lösning på att ordna konserter när det var inte möjligt med riktiga konserter.”

BILDA FOLK – ”För att de bidragit stort till att tillgängliggöra och lyfta (många sidor av) folkmusiken och dansen under pandemin.”

Dessutom har Landets alla läkare och sjuksköterskor samt Anders Tegnell utom tävlan blivit föreslagna.