NOMINERINGARNA KLARA!
Efter att ha gått igenom 1015 förslag på sammanlagt 305 artister, skivor och organisationer, är Folk & Världsmusikgalans jury nu klar. 18 nominerade i sex kategorier inväntar nu galakonserten och prisutdelningen 14 mars med största spänning! Sammanlagt åtta priser till utövare och arrangörer för bedrifter 2018-2019 delas ut under galan.
Årets Hederspris som delas ut sist på galakonserten utses av en jury. Till detta pris görs inga nomineringar. Priset går till någon/några som med en lång gärning bidragit till att de traditionsbaserade kulturarven inom musiken och dansen lever och utvecklas. Årets Kompositör, som delas ut i samarbete med STIM:s promotionnämnd, kommer också att delas ut under galan men där lämnas inga förslag från allmänheten och ingen nominering görs.
På Folk & Världsmusikgalan är det allmänheten som lägger de förslag som juryn därefter går igenom och fattar beslut kring. Juryn har också rätt att utse egna vinnare och betrakta de inskickade förslagen som rådgivande. Årets antal förslag – 1015 (flera namn har föreslagits flera gånger) är nytt rekord för galan så juryn, under musiketnologen Karin Erikssons ledning, har haft ett tufft arbete när man nominerat de tre tänkbara vinnarna i alla kategorier.
Flest förslag har hamnat i kategorierna Årets Grupp och Årets Utgåva med 67 respektive 66 förslag. Bland de nominerade grupperna finns Quilty som nyligen fyllt 25 år och legendarerna Triakel. Den tredje nominerade är den argentinsk-svenska tangoorkestern Orquesta Tangarte.
I utgåvekategorin står det mellan två Saror: Sara Parkman för ”Vesper” och Sara Ajnnak för “Guldallit”. Sara Parkman tog tillsammans med Samantha Ohlanders hem statyetten Årets Utgåva på Folk & Världsmusikgalan 2018 och var nominerad i kategorin Årets Traditionsbärare 2015. Dessa två tampas med J P Nyströms “En låda JP” som nomineras för sin summering av karriären – en box bestående av CD- och DVD-skivor, en vinylplatta, en bok och inte minst en toppluva.
Sara Ajnnak är även nominerad i kategorin Årets Artist, tillsammans med Järvsöfödda men Malmöboende sångaren Brita Björs och småländske fiolspelmannen Pelle Björnlert som sedan 70-talet spelat, letat låtar och undervisat.
Kategorin Årets Trad återvänder i år och här möter pionjären inom svensk folk- och världsmusik som introducerat slagverk i spelmansmusiken – Tina Quartey, centralgestalter av det judisk-svenska kulturarvet Anne Kalmering & Stahlhammer Klezmer Classic Trio och Eva & Sabina som i många år varit förebilder för unga småländska spelmän, hållit kurser och inspirerat.
I kategorin Årets Arrangör står det mellan Delsbostämman, en av Sveriges äldsta (1952), som för tio år sedan tog steget från traditionell stämma mot en modern tvådagarsfestival, skivbolaget och konsertarrangören Sing a Song Fighter som på Pygméteatern i Stockholm lockar till konsertkvällar med speciell atmosfär där ledorden är nyfikenhet och gemenskap, och inte minst den viktiga mötesplatsen Kafé Nyfiket drivet av kulturföreningen KAOS som på Gammelgården i Rättvik bjuder varje sommar på ekologiskt fika och fantastisk musik.
I Årets Nykomling återfinns Mirja Palo från Arvidsjaur som skildrar den norrbottniska själen i ord och toner, Stina Brandin med bodapolskan som sin första och största kärlek och bandet Ebo Krdum och Genuine Mezziga vars stil blandar Sahara blues, storytelling, afrosoul, afrobeat, souk och reggae.
Till detta pris tillkommer en veckas residens på Eric Sahlström Institutet, två av dessa dagar tillsammans med en producent som utses av Riksförbundet för Folkmusik och Dans och Stallet Världens Musik. Förutom detta ett reportage i Lira Musikmagasin som bjuder pristagaren på nytagna pressbilder och slutligen en konsert på Stallet i Stockholm.
Folk & Världsmusikgalan 2020 arrangeras av nationella samverkansrådet för folkmusik och dans: RFoD – Riksförbundet för folkmusik och dans, SSR – Sveriges Spelmäns Riksförbund, Svenska Folkdansringen, Kulturens Bildningsverksamhet och ESI – Eric Sahlström institutet.
Övriga samarbetspartners: Stallet Världens Musik, Musikaliska, Musik i Syd, Norrlandsoperan, Kultur Gävleborg, Scenkonst Västernorrland, Musik Hallandia, Folkmusikens hus, STIM, Kultur i Väst, Lira Musikmagasin och Musikcentrum Öst.
Pressbilder går att hitta HÄR
Kontakt:
Thuva Härdelin, verksamhetsledare för Riksförbundet för Folkmusik & Dans, projektledare för Folk & Världsmusikgalan 070-924 84 66, thuva@rfod.se
NOMINERADE 2020:
Årets Artist
Kan vara en soloartist eller en solist i en grupp som under 2018-19 utmärkt sig musikaliskt, artistiskt och med ett starkt personligt uttryck och bra scenisk kommunikation. Någon som synts extra mycket på scen, på festivaler eller i andra publika sammanhang och med en tydlig koppling till folklig tradition.
SARA AJNNAK
Sara Ajnnak är en spännande artist som banar nya vägar för den samiska musiken och utvecklar det samiska ljudlandskapet på ett kreativt och experimentellt sätt. Under 2018 släppte hon det starka albumet Gulldalit – can you hear me som blev Grammisnominerat.
PELLE BJÖRNLERT
Småland och Östergötland är hemma för fiolspelman Pelle Björnlert. Sedan 70-talet har han spelat, letat låtar och undervisat. Ofta med Bengt Löfberg som han mötte på Ransäter 1974. Han spelar gärna till dans och har under åren lyft fram flera traditionsbärare från sina hemlandskap.
facebook.com/pellebjornlertmusik
BRITA BJÖRS
Folkmusikens Queen B – en exposé i kärlekssorg, en hyllning till moderskapet, en fanfar för hemlängtan. Järvsöfödda men malmöboende Brita Björs ikläder sig rollen som Folkmusikens Queen B, men det är sannerligen inte det enda denna ambitiösa och högst personliga folkmusikant ägnar sig åt: bluegrassband, teaterprojekt, undervisning, ful allsång, komposition och ett par andra musikgrupper.
Årets Nykomling
Här ligger fokus på dem som inte är kända ännu men som har stor potential att slå igenom på allvar. Kan vara en ung grupp eller solist med rötterna i folklig tradition men också någon som startat en karriär sent i livet och som under 2018-19 tagit ett stort kliv framåt i sin karriär.
STINA BRANDIN
Stina kommer från en spelmansfamilj i det som hon kallar folkmusikens epicentrum – Boda Kyrkby i Dalarna. Hon har alltid sett sig själv som solospelman, med bodapolskan som sin första och största kärlek. Hennes solodebut Tacka fan för det har hyllats landet runt. ”En uppvisning i perfektion och hjärta” skrev Po Tidholm i DN.
EBO KRDUM & GENUINE MEZZIGA
Ebo Krdum kommer från Darfur, västra Sudan, men musiken han och Genuine Mezziga gör representerar Darfur, Sudan och hela kontinenten Afrika. Stilen är blandad men med stort fokus på Sahara blues, storytelling, afrosoul, afrobeat, souk och reggae. Frihet, fred, kärlek, medmänsklighet, jämställdhet och glädje är tydliga teman i Ebos och gruppens musik.
MIRJA PALO
Mirja Palo sjunger och spelar kantele. Hon är från Arvidsjaur och skildrar den norrbottniska själen i ord och toner. En musik, inspirerad av poesi och spoken word, som speglar alltifrån storslagna fjällandskap till känslor av förtvivlan över exploaterad natur och platser som försvinner. Mirja arbetar ofta i projekt, senast soloföreställningen Norrbottnisk själ och musikteaterföreställningen Språklös, gränslös, fabulous. Ur kantelen, sin röst och en looppedal skapar hon ny musik ur det traditionella.
Årets Utgåva
Vi belönar en CD, en bok, en DVD eller kanske kombinationer av dessa. Här går priset till en utgåva inom genren som under 2018-19 med en tydlig koppling till folklig tradition utmärkt sig särskilt mycket genom hög kvalitet musikaliskt, innehållsmässigt och tekniskt.
SARA AJNNAK – ”GULLDALIT – can you hear me?”
Kärnan i Sara Ajnnaks grammisnominerade skiva är jojkens otämjda rytmik, rösten som bär fram känslan och arrangemanget som bejakar det otämjda och fria. Naturen är inspirationen och rösten är verktyget. Sara har utmanat sig själv och jojken och försökt finna ljuden i sin värld, renhjorden, löven som prasslar i vinden, snön under fötterna.
JP NYSTRÖMS – ”EN LÅDA JP”
JP Nyströms har hållit ihop, spelat sin dansanta norrbottniska musik här hemma och utomlands i alla år men också experimenterat i sällskap med Cullbergbaletten och många andra. Förra året summerade man karriären i en innehållsrik box bestående av CD- och DVD-skivor, en vinylplatta, en häftig bok och till och med en toppluva!
SARA PARKMAN – ”VESPER”
På Sara Parkmans andra CD i eget namn har skogen fått ge plats för kyrkan. Människans behov av andlighet står i fokus men Sara stryker sannerligen inte kyrkan medhårs. En politisk brandfackla, har någon kallat skivan, i fler sammanhang än kyrkliga. Folkmusiken finns där men broderas ut med mäktiga körer, syntklanger och psalmer, inspelade i olika miljöer.
Årets Arrangör
Vi vill uppmärksamma alla dem som ofta är osynliga men som med ideellt och engagerat arbete bidrar till att konserter och festivaler blir av. Priset går till en arrangör som under 2018-19 nått framgång eller stärkt sin position med ett aktivt arrangörskap och ett för genren och dess publik bra koncept och program.
DELSBOSTÄMMAN
För tio år sedan tog Delsbostämman, en av Sveriges äldsta (1952), steget från traditionell stämma mot en modern tvådagarsfestival. Mer musik, fler band, jämställd artistbokning och ett breddat program med bl a unga folkmusikartister och satsningar för att bjuda in asylboenden m m. En medveten profilering som väckt uppmärksamhet och lockat en delvis ny publik till folkfesten Delsbostämman.
delsbostamman.nu
KAFÉ NYFIKET
På Gammelgården i Rättvik bjuder varje sommar kulturföreningen KAOS på fantastiskt fika och fantastisk musik. I föreningen är ungdomar från hela landet engagerade. Genom kafé, konserter och hantverksbutik skapar man en plats där gammal och ny kultur kan mötas. Genom att göra kulturarvet tillgängligt för fler blir det också levande och bidrar till att skapa mångfald.
SING A SONG FIGHTER
Karl-Jonas Winqvist är musiker, producent, skivbolagsdirektör m m. En musikalisk mångsysslare med ett särskilt gott öga och öra till världsmusik från jordens alla hörn. Sing A Song Fighter är både skivbolag och konsertarrangör som på Pygméteatern i Stockholm lockar till konsertkvällar med speciell atmosfär där ledorden är nyfikenhet och gemenskap och att ge publiken vad den inte visste att den behövde.
Årets Trad
Tradition är en röd tråd i vår genre. Priset här går till någon i Sverige som under 2018-19 utmärkt sig genom att levandegöra och förmedla, gärna på nytt sätt, en folklig tradition såväl med nordiska som utländska rötter.
EVA & SABINA
Eva Blomquist-Bjärnborg och Sabina Henriksson har spelat ihop i femtio år. Då möttes
de i musikskolan i Norrahammar och bildade några år senare duon Eva & Sabina. Många stämmor, danskvällar och kurser har det blivit under årens lopp, särskilt nu under jubileumsåret då Eva och Sabina fick spela mycket och visa vad de fortfarande går för.
https://www.facebook.com/Eva-Sabina-227474134693464/
TINA QUARTEY
En pionjär inom svensk folk- och världsmusik som introducerat slagverk i spelmansmusiken genom grupper som Filarfolket, Groupa m fl. Tina är en förebild för en hel generation folkmusiker som sökt sätt att använda slagverksinstrumenten, hon är en lyhörd virtuos med en fantastisk utstrålning på scen.
ANNE KALMERING & STAHLHAMMER KLEZMER CLASSIC TRIO
Vayter heter den hyllade CD Anne Kalmering och Stahlhammer Klezmer Classic nyligen släppt. Anne Kalmerings varma, humoristiska och själfulla tolkningar av sånger på jiddisch och ladino har gjort henne till en centralgestalt av det judisk-svenska kulturarvet. Semmy Stahlhammer för familjetraditionen vidare efter farfar som spelade i Polen före kriget. Tillsammans har Anne och gruppen turnerat flitigt, och spelat på många festivaler och konserthus.
stahlhammerklezmer.se
anne.kalmering.com
Årets grupp:
Kan vara allt från duo och uppåt. En grupp sångare, musiker, dansare
eller blandningar av dessa som under 2018-19 utmärkt sig musikaliskt, på
scen och med ett starkt uttryck och bra scenisk kommunikation. En grupp
som synts extra mycket på festivaler eller i andra publika sammanhang
och med en tydlig koppling till folklig tradition
QUILTY
2018 fyllde Quilty 25 år. Sveriges, ja kanske Nordens mest irländska
irländska band kanske man kan kalla denna kvartett som fyllde
konsertsalarna under sin uppmärksammade jubileumsturné. Dag Westling,
Esbjörn Hazelius, Gideon Andersson och så nygamle medlemmen Staffan
Lindfors, fyra skickliga musikanter som låter irländskt på riktigt. Dock
utan att ha plagierat någon förebild på den gröna ön, nej Quilty odlar
sin egen musikaliska profil på turné, i workshops och i samarbeten med
körer och orkestrar.
TRIAKEL
Triakel började som ett nyårslöfte. Kjell-Erik Eriksson och Janne
Strömstedt lovade varann att spela ihop innan året var slut. Och när
Emma Härdelin anslöt blev gruppen komplett. Sång, fiol och tramporgel
och ett program byggt på visor, främst från hemtrakterna Jämtland och
Hälsingland har fört gruppen runt Sverige och på turnéer utomlands.
Musiken är lågmäld men laddad, byggd kring Emmas sång. Ett uttryck för
en längtan till det akustiska, intima och enkla som också givit gruppen
en stor publik.
triakel.se
ORQUESTA TANGARTE
Orquesta Tangarte är en argentinsk-svensk tangoorkester, grundad i Malmö 1999 av bandoneonisten Juanjo Passo med syftet att sprida tangomusiken från dess födelseplats, Rio de la Plata. Och det har sannerligen denna hyllade oktett gjort sedan dess. Gruppen har spelat på stora som små konsertscener och dansställen både i Sverige och utomlands liksom festivaler runt om i Europa och Sydamerika. Orkestern arbetar gärna med inbjudna solister och har gästats av flera av den argentinska tangons största namn.
tangarte.com