Senaste nytt - onsdag 25 januari 2017

Premiär för Alis nya band

Ali Shaker Ali är kurd från Syrien och sazspelare med färsk examen från Kungliga Musikhögskolan. På galan är det premiär för hans nya band.

Ali Shaker föddes 1985 i staden Hassake som ligger i den syriska delen av Kurdistan. Ali växte upp i en musikalisk familj, hans pappa sjöng på fritiden och hans storebror spelade saz och buzuq. Själv började han spela den arabiska trumman darbouka samtidigt som han började skolan.

– När jag skulle börja i andra klass och var åtta år började jag spela trummor på bröllop och mindre fester för att kunna hjälpa till att försörja min familj, berättar Ali. Det hände att jag blödde om händerna ofta då jag var tvungen att spela i flera timmar.

Vid 13 års ålder började Ali spela stränginstrumentet saz då det var ett lättare instrument att spela i flera timmar i sträck, Dessutom är instrumentet saz en viktig del av den kurdiska vardagen, det finns nästan i varje kurdiskt hem i Syrien, berättar Ali.

När Ali var i 17-årsåldern började ryktet om en duktig sazspelare sprida sig i Hassake-regionen. 19 år gammal kallades Ali in för att göra lumpen i huvudstaden Damaskus.

– Jag hade tur som blev placerad just där, då alla kända studior var där.

Ali började visa framfötterna och han blev även känd bland de flesta verksamma musiker i landet. Efter lumpen började Ali även spela utomlands i bl.a. Beirut och Dubai som är naven för arabisk popmusik. Ali spelade in en mängd låtar och skivor tillhörande många av arabvärldens största stjärnor.

Men Ali hade en dröm som var svår att uppfylla i Syrien. Han ville studera musik.

– Jag ville studera musik på hög akademisk nivå, säger han. Men det var inte möjligt tidigare eftersom jag var tvungen att jobba hela tiden och hjälpa min familj.

Så i början på 2012 flyttade Ali till Sverige efter att ha gift sig med den kända kurdiska sångerskan Narin Feqe. Han började snabbt att ta de steg som krävdes för att förverkliga sin dröm och studera musik, och det gick snabbt. 2013 började Ali studera folkmusik från andra kulturer på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och den 1 september 2016 hade han sin examenskonsert. En snabbt omtalad konsert där han verkligen demonstrerade sin musikalitet på bästa sätt och ur flera synvinklar. Modernt och traditionellt, arabiskt och svenskt. Alis musik är gränslös.

Sedan dess har Ali spelat i flera olika sammanhang. Men till galan kommer han med en helt ny grupp – Ali Quartet Plus – där han delar scen med några av Sveriges skickligaste folkmusiker. Här finns gitarristen Patrik Bonnet som man hör i bl a Sirocco och dragspelaren Larsemil Öjeberget som också är ena halvan av Symbio, Årets Nykomling på galan 2016. Och här finns Abdulrahman Koujer, cellist från Syrien som efter studier i bl a Egypten nu kommit till Sverige. Scenpremiär blir det alltså på galan i Helsingborg 18 mars.

– Vårt mål är att spela och bjuda på egen musik men även traditionell svensk och kurdisk musik, säger Ali. Min musikstil är modern, jag spelar många stilar med sin saz som flamenco, jazz och folk så gruppens mål är att spela modern musik – men också folkmusik förstås.

Premiär i Helsingborg 18 mars alltså…