Alla vinnarförslag

Årets Dans

Här är de förslag som kommit in hittills. Nyaste förslag/motiveringar överst

ÅRETS DANS (specialpris 2017)
Utan dans ingen musik, utan musik ingen dans. Dansen har alltid varit en självklar och viktig del av vår genre. Galan vill i år belöna en förtjänt utövare, en dansare eller musiker, ett par, en grupp eller en föreställning som under 2016 på ett unikt sätt förmedlat tradition och nya grepp med scenisk kommunikation och av högsta kvalitet.
Möjligheten att föreslå vinnare har nu stängts. De nominerade presenteras 15 februari kl 13 på Dunkers i Helsingborg. Välkomna! Sänds även på nätet här på hemsidan.

Mohanned Hawas – ”Mohanned är en unik dansare och pedagog som är verksam över hela världen. Han har både personligen, men också med sitt egna ”Enkidu Company” vunnit prestigefyllda priser över hela världen, bl.a i den internationella folklorefestivalen i Shanghai, där han kammade hem ”bästa performance”!”

Ulrika Larsen & Odissi dansproduktion – ”Ulrika Larsen har en omfattande verksamhet med utgångspunkt från klassisk indisk dans och odissi. Under 2016 har hon varit en stark drivkraft, dansare, koreograf och initiativtagare till scenkonstprojekt inom såväl traditionella som nyskapande former och med tematik som berör. ”Vi är grannar nu” handlar om integrationsfrågor och hur vi kan leva tillsammans och har nått ur till en bred publik. Ulrika är verksam såväl i Sverige som i Indien och är en viktig röst för danskonsten i vår samtid.”

Jenny Franke – ”För ett brett och kunnigt arbete med folklig dans i alla åldrar från de som just har börjat tulta till de som knappt kan gå. Målmedvetet och energiskt arbete med dans utan fokus på höga gager men på var den kan göra mest nytta och hur den folkliga dansen kan få ett större utrymme i vanligt folks medvetande.”

Zebradans, Vi är grannar nu – ”En engagerande och nyskapande dansföreställning för barn som även kan ses av alla åldrar med stor behållning”, ”barnen i publiken blev alldeles faschinerade av en föreställnig utan ord”, ”En fin historia om grannar och kommunikation och hur svårt det kan vara, men som slutar hoppingivande. Det är tre skickliga dansare som satt ihop en rolig koreografi. Scenografi, ljud och ljus medverkar till att föreställningen blir så bra. Barnen lever sig in i berättelserna och kan vara med och interagera. Efteråt får barnen vara aktiva och lära sig olika danssteg som ger föreställningen en fin slutkläm”, ”En medryckande dansföreställning för barn. Att lyckas inspirera barnen i en interaktiv lek med ljus, form, ord och inte minst dans. Tre professionella kvinnliga dansare som rör sig i lustfylld dekor bestående av olika hus. Ett pedagogiskt innehåll som lockar till empati med de svaga i samhället.”

Ola Stinnerbom – ”Samisk dansare som har haft flera flera föreställningar/uppsättningar som gått på turné de senaste åren. Mycket duktig dansare.”

Ami Dregelid & Andreas Berchtold – ”Helt avgörande för den svenska traditionella dansens utveckling”

Stina & Lennart Jeppsson – ”Stina och Lennart Jeppson har med sina goda danskunskaper inom folklig dans och sitt stora pedagogiska kunnande rest runt i Sverige och haft välfyllda kurser var de än varit. De har under många år inspirerat deltagare att dansa skånska danser, polskor m.m.”

Stig & Helene Eriksson – ”Skickliga dansare men en bred kunskap om dans och dess roll för människor.. Erfarna dansledare, lärare och med god erfarenhet och kunskap sprider de dansen också i vår omvärld genom internationellt utbyte,. Stig är dessutom en anlitad domare i olika danstävlingar bl a Hälsingehambon”

El Noble Arte de Mentir – ”En mycket fin och säregen föreställning som med sitt tema prickar in vår tid. Initiativtagaren Josefine Chiacchiero har verkligen plockat hem flamencon och lyckats skapa något alldeles eget av konstformen. Hon kopierar inte utan utvecklar istället ett alldeles eget språk med sin dans”,”Den ädla konsten att ljuga, är dans- och musikföreställningen som hade premiär på Jordbro Kulturhus i november. Denna föreställning som blandar flamenco, svensk folkmusik med jazz och arabiska tongångar är en ren njutning för både ögon och öron. Tvärspelen mellan genrerna tillsammans med det traditionella, fick helheten att kännas i hela kroppen som en underbar ”wow”-känsla. Känns fantastiskt att kulturutövare som ej finansieras av en institution eller andra medel i ryggen kan bygga en sådan här totalupplevelse som egentligen borde ut på varenda teater i vårt land. För samtidigt som den ställer frågan om vi kan leva utan lögner, så visar den på nyfikenheten, lekfullheten och glädjen mellan genrer och kulturer!”

Mia Marin – ”för sitt engagemang och djupt dykande i den folkliga menuetten. ”

Elin Waileth Wikström – ”Elin har sin bas i västafrikansk dans och är utbildad rytmikpedagog. Utifrån denna bas jobbar hon gränsöverskridande med dans och genusfrågor, men ungdomar och dans i SkåneFolk Youth Ensemble, och med ungdomar från utsatta områden i El Sistema Malmö, för att bara nämna några saker. Därutöver en framstående dansare konstnärligt så klart!”

Ann Sehlstedt – ”She’s got the moves !”, ”Hon fångar och bemästrar den svåra flamencodansen på ett passionerat och elegant sätt”, ”Nyskapande dans, dans som musik, och förnyande genrerblandning med respekt för flamencons tradition”, ”Med stort artisteri och förmåga att utveckla flamencon, och dessutom förena den med andra musikformer visar Ann ständigt prov på professionalitet och kreativitet”, ”Hon koreograferar och undervisar i världsklass. Därtill dansar Ann Sehlstedt med en utomordentlig teknisk skicklighet, inlevelse och briljans som ger publiken en enastående upplevelse”, ”Med en stabil förankring i flamencodansens teknik och historia dansar Ann Sehlstedt med värme och kontakt med sitt hjärta. Hennes tekniska säkerhet är en del av hennes naturliga öppenhet för att hitta nya vägar i flamencokonstens utveckling”, ”För att hon med sin fantastiska närvaro och kunskap skapar möjligheten att få uppleva autentisk flamenco. Hon är den mest inspirerande dansläraren jag träffat”, ”Ann tar flamencon till Sverige på ett uttrycktfullt vis och som en ypperlig pedagog. Hon experimenterar med dansen och utvecklar en egen stil bland annat genom att våga sig på en blandning av annan musik och flamenco. Alla hennes rörelser är väl genomarbetade och rytmkänslan ljuvlig”, ”Med sin otroliga kärlek och passion för flamenco glöder Ann i sin dans. Hennes förmåga att förmedla musikens och dansens känsla är otrolig och berör på många sätt. Ann är en otrolig artist”, ”Flamenco som nu är en universell dansform får svensk färg genom Ann Sehlstedts starka precision och hållning som kommer naturlig och vacker med nordisk kraft och den ständiga förfining av stilen som så många år av brinnande engagemang kan ge”, ”Ann La Pantera Sehlstedt dansar så man känner att man lever!”, ”Fantastisk dans som berör på djupet. Musikalitet, känsla och artisteri”, ”Med en fot djupt i den andalusiska myllan och den andra redo för en konstnärlig frihet, som sträcker sig längre än till konventioner och måsten i den traditionstyngda flamencon, utforskar Ann såväl ensam som tillsammans med andra artister den längtan vi alla har efter gemenskap i vår särart. Som i projektet Syntax som kommunicerar via hennes musikaliska fötter till poetisk hiphop kommenterande den värld vi lever i till flamencosång, gitarr och slagverk. Hon delar dessutom med sig av sin dansglädje i en särdeles begåvad pedagogik. Ann är värd den här utnämningen för sitt jobb att inte bara förmedla dansglädje, utan framförallt för att våga utmana sig själv och vår syn på vad som ryms inom flamencon.”

Andreas Berchtold – ”Har i väldigt många år och på många olika sätt uttryckt sig genom folklig dans, på en nivå som framkallat gåshud hos såväl danselever som åskådare!”

Flamenco Fredag –

Sara Galán – ”Med basen i den västafrikanska dansen från Guinea och Senegal klär hon stilar som hiphop och house i ny skepnad!”

Maryam Zakaria – ”Svensk-iranska Maryam Zakaria är en fantstisk dansare som blivit storjärna i Bollywood. Sedan hon flyttade till Bombay 2009 har hon radat upp hela tolv filmer på meritlistan.”

HEJHEJ _ ”HEJHEJ, klubb och plattform för Argentinsk tango i ny kontext. I klubbig tappning varvar de tangoklassiker från tangons guldålder med annat nytt, så länge det går att dansa till. HEJHEJ har visionen att argentinsk tango mår bäst i en blandad publik med både dansare och nykomlingar.”

Sofia Castro – ”Denna dansare med 10 års arbete på flamencoscener runtom i Spanien berikar nu även Stockholm och Sverige med sin konst. Få kan som Sofia beröra en till tårar med sin dans! En dansare helt i sitt eget slag men en utstrålning som når långt över scenkanten! Hon bär dessutom flera färger på sin palett – teater bland annat. Under året har man kunnat se henne i föreställningen La Familia på aliasteatern i Stockholm där Sofia både agerar som skådespelerska och som dansare”, ”Fantastisk flamencodansare och koreograf som undervisar i Stockholm och arbetar med sitt egna danskompani i Sevilla.”

Anton Schneider – ”Med rötterna djupt rotade i svensk folkmusik och folkdans gör han annat än blickar tillbaka.”

Pia del Norte – ”För sin konstnärliga gärning inte bara genom sin egen djupa danskonst utan såväl som producent och pedagog, som berikar Stockholms kulturliv OCH Stockholms dansscen! En gedigen och hårt arbetande konstnär!”, ”Det finns inte många professionella flamecodansare i Sverige. Pia är arrangör till en super populärt flamencoklubb ”FlamencoFredag” i Stockholm men också en artist&danspedagog som jobbar med många spännande projekt och turnérar runtom Sverige och internationellt. Hennes uttryck är One Of A Kind och hennes dans lämnar ingen oberörd !”, ”En fantastisk flamencodansare som med engagemang, känsla och tekniskt kunnande sprider flamencon, både som underbar artist och som outtröttlig pedagog.”

Magnus Samuelsson – ”Magnus är en av få manliga föredömen inom den folkliga dansen. Han arbetar med dans inom flera olika genrer. Som dansinstruktör har han under 2016 ansvarat för Dalateaterns uppsättningen av Patrik Sjöbergs bok ”Det du inte såg”. Magnus är också en del av folkdansverksamheten i Dalarna, med sitt kunnande berikar han verksamheten”

Mp3 – ”MP3 gör det omöjligt att sitta still när de drar igång sina svängiga schottisar och vilda värmlandspolskor. ”

Triller – ”Gruppen Triller bjuder upp till dans med både nyskapande och tradition i ett sanslöst tight och dansant spel som får hela dansgolvet att gunga!”

Ami Dregelid – ”Vår bästa dansare som förenar tradition med utveckling och stilbildande forskning. En artist och pedagog som saknar notstycke i vårt land, ja kanske i hela Norden.”, ”En inspirerande ikon för alla unga dansare i Sverige.”

Anna Öberg – ”Hon är en av de bästa danspedagogerna i Sverige. Det var imponerande hur hon lärt ut nästan 200 manniskor för att dansa polska i ett timma på Linköpings folkmusikfestival 2016.”, ”För sin insats att förnya den folkliga dansens sceniska uttryck.”