Årets Utgåva
Här är de förslag som kommit in hittills. Nyaste förslag/motiveringar överst
ÅRETS UTGÅVA
Vi belönar en CD, en bok, en DVD eller kanske kombinationer av dessa. Här går priset till en utgåva inom genren som under 2016 med en tydlig koppling till folklig tradition utmärkt sig särskilt mycket genom hög kvalitet musikaliskt, innehållsmässigt och tekniskt.
Möjligheten att föreslå vinnare har nu stängt. De nominerade presenteras 15 februari kl 13 på Dunkers i Helsingborg. Välkomna! Sänds även på nätet här på hemsidan.
Rydvall & Mjelva / Vårdroppar – ”Nya skivan från den svensk-norska duon är egentligen en väldigt klassisk samling med tradlåtar och några nya på svensk nyckelharpa och norsk hardingfela. Men det låter inte så. Det låter som om Erik Rydvall och Olav Luksengård Mjelva har gett sig på att skriva den stora samtida romanen. Jag fick samma episka känsla av det här som när jag läste Richard Fords ”Kanada” – vidder, rötter, längtan bort och hem. Det är inte alls samma berättelse, men det är en berättelse.”
Lyy / Tre – ”Hennes röst är som en kvillrande svala. Lyckligt kastar den sig upp mot den försommarljusa himlen och jag faller pladask mot marken. Ska ett band ge sig in i folkpopen idag när det finns så många bra skivor så måste det ha exceptionellt skickliga musiker och starka låtar. Lyy har bägge.”
Sandén, Nygårds, Carr / Natt blir dag – ”Med samtida lyrik och närhet till teatern tar trion med sångerskan Sofia Sandén, fiolspelmannen Anders Nygårds och gitarristen Ian Carr ett kliv från de traditionella visorna in till scen och salong.”
Ola Sandström m fl / Mest ibland tistlar – ”Från något Schubertår minns jag en sångcykel framförd av jazzband, och det finns en skojig skiva med Nick Drakes pop i renässansstil. Annars är det ovanligt men fler borde göra det – flytta musik till en annan stil och ge den nya kläder. Här är det Allan Petterssons älskade Barfotasånger som blivit moderna visor i smarta arr med elgitarr, cello och vibrafon”
Sofia Sandén, Anders Nygårds, Lars Hjertner / Drömmen om livet – ”Erik Axel Karlfeldt med en folkmusiktrio som funnit melodi och rytm i den gamle akademiledamotens dikter. Strofer som ”Dina ögon äro eldar” och ”Nu öppnar nattglim sin krona” har Dalarna som gemensam nämnare, och naturlyrik i text och ton.”
Cecilia Zilliacus & Lena Willemark / Dansa – ”Klassiska violinisten Cecilia Zilliacus och fiolspelmannen och sångerskan Lena Willemark är ett samarbete att lägga märke till. Med nakna versioner av Bachs ”Solopartita i d-moll”, Sven-David Sandströms ”Dansa” och cellisten Svante Henrysons ”Sonata” uppfinner man musiken på nytt. Lyssna, du som hört allt!”
Jan Hammarlund / Vid kajen – ”Jan Hammarlund ger ut en ny stark utgåva som bevisar den politiska visans fortsatta giltighet genom sitt oupphörliga engagemang.”
Herbarium / Blommor inomhus – ”Botaniken är imponerande konsekvent: låtnamn som ”Vild hyacint” och ”Julstjärna” på skivan ”Herbarium” av bandet Blommor Inomhus. Karolina Almgren sjunger och spelar sopransax, Gustav Davidsson trombon, och Karl Magnús Andersson piano. Egensinnigt och bra på riktigt.”
Göran Samuelsson / Stad och land – ”En spännande instrumentering tillsammans med sedvanligt starka texter gör att Stad och Land står fram som en av de starkaste av hans många skivor”
Fornfela / Kärlek och ohyra – ”En engagerande utgåva som visar hur nära banden kan vara mellan folkvisa och litterär visa”
Kurt Öberg / Poeterna ropar i ödsliga rum ”Kurts första album med helt egna visor, text och musik, så vackert!”
Anna Döbling / Baserat på en sann historia – ”Annas absolut bästa album med egna visor”
Dan Lindblad & Lars-Otto Frick / Gluntarne – ”Mästerverk av en svensk kulturskatt”
Sarah Riedel / Riedel tolkar Lugn – ”Ett unikt samarbete.”
Mika Olavi / Tvivla, en ateistisk psalmbok – ”En nytänkande utgåva med bok och skiva i respektlös efterföljd till Allan Edwall, Bengt Sändh och Finn Zetterholm.”
Ola Sandström, Bengt Lundström & Inga Landgré / Fylten valde oss – ”En ny kongenial tolkning av Stig Dagerman som musikaliskt förflyttar oss i en kabarétradition som dominerade när dikterna skapades samtidigt som texterna framhäves på ett sätt som gör de relevanta för dagens situation. En blivande klassiker!”
Thomas Tidholm & Jonas Knutsson / Orsa By Night –
Den högre musiken / Scola Kosmomusiologis – ”Pär Moberg har hittat en ny vinkel för att föra ut folkmusiken till nya grupper. Detta med ett helt koncept som inkluderar både en spännande ungdomsroman och musikutgivning. Det finns god potential att temat kan utvecklas till både film och teater. Bokserien med tillhörande musik är som en blommande förlängning av Ethno-konceptet!”
Mp3 / Guldvingen – ”Med den här skivan visar MP3 en stor variation i repertoaren. allt från lugna slängpolskor, vackra brudvalser och såklart de svängiga schottisar och polskor som MP3 är så kända för som också får hela dansgolvet uppe på fötterna. en skön blandning av traditionella låtar och egna kompositioner”, ”En dansant, svängig och varierande skiva. Sträcker ut sig all sorts publik, även till dem som inte är insatta i musiken”, ”Växlande rytmer. Ibland njutbart att bara lyssna, ibland rycks man med av rytmerna. Dansant, svängigt och fint samspel.”
Ymna & Nid / Allt för vår ljusa stjärna – ”Med vackra och stämningsfulla arrangemang för damkör har Johanna Thür fångat själen i återfunna julvisor och samtidigt format någonting nytt och angeläget. Gamla lucia-, Staffans- och stjärnspelsvisor har letats fram ur visarkiv och traditioner kring stjärnspel och luciatåg har retts ut och presenteras i skivans konvolut. Kören Ymna sjunger uttrycksfullt och trion NID kompletterar och gör skivan till en julskiva som tål att lyssnas på året om!”
Jeanett Rousu / Zorn och folkmusiken – ”En grafiskt och innehållsmässigt tilltalande bok om Anders Zorn och hans förhållande till musiken omkring sig. Tavlor, låtar och anekdoter blandade i en lättillgänglig och spännande bok där författaren ger flera intressanta ingångar till Zorn och folkmusiken. Genom denna bok kan vi komma närmre den person som så mycket har präglat vår uppfattning idag om vad som är svensk folkmusik”
Music Is The Weapon / Sweet Choral Motion – ”Jävig, men släpps inte mycket (om ens någon) annan afrobeat i Sverige. I alla fall inte med så stor orkester.”
Golbang / Morid – ”Fantastisk musik av Sveriges bästa världsmusikband!”
Stockholm Lisboa Project / Janela – ””Wow! Rösten! Jag är knockad – hur sällan hör man inte en röst i Sverige med såhär mycket kvinna i sig, rak, stark, plågad, kamplysten. Rita Maria har full kontroll över sin och leder orkestern som en härförare genom fado och polska. En ny June Tabor”, ”Fin balans mellan fado, polska & beyond. Det kan vara svårt att få till det när olika musikkulturer möts. Bandet består av svenska och portugisiska musiker boende i Sverige och utomlands. Albumet gästas också av den finska mästerliga dragspelerskan Maria Kalaniemi. Just den portugisiska, svenska och finska urbana folkmusiken har något melankoliskt i sig och passar för varandra. Det här är deras bästa album!”
Lena Willemark / Blåferdi – ”Lena Willemark är en musikalisk kunglighet. När hon nu släpper skivan ”Blåferdi” (Blåfärden) med en svit sånger som beställts av Sveriges Radio, är det en händelse. Älvdalsmålet blir för oss utsocknes ännu en mask eller slöja. Utan bredvidläsningen av texthäftets översättningar går innebörden förlorad och språket kläs av till rent ljud. Gammalnordiskans dubbel-w och dalatjocka l rullar ur hennes mun och blandar sig med stråkarnas snirkliga ornament”, ”Ett alldeles enastående album av en lika enastående artist!”, ”Kammarfolk av världsklass.”
Lyset i Forsen / – ”En av årets starkaste debuter!”
Flocken / Altona – ”Det här är klezmer som jag aldrig hört det förut. De är 4 otroligt skickliga musiker som verkar ha det väldigt kul med sitt utforskande av musiken. Jag älskar ”Sneaky Snoky!”, ”Sprudlande energi!”, ”Spränger kulturella gränser”, ”Balkan möter nordiskt folksväng och jazztakter!”
Victor Estby & Fred Lane / Sånger & Sonetter –
Ulrika Bodén / Te berga blå – ”För att höras däruppe i blå bergen skrek vallerskorna till varandra, eller kulade. Tidigt i skapandet av folkmusikgenren tog Zorn detta bruk för kreatur och kommunikation till sitt hjärta och räknade det som musik. Ulrika Bodén, en av de bästa, drar det vidare in i proffsvärlden med komp och konserter i på fäbodar i sommar”, ”Vallåtar och lockrop i svängig mix.”
Zephyr / October ocean –
Toni Holgersson / Noir – ”Toni är tillbaka med en fantastisk skiva!!! Vilken själ, vilken känsla, vilken efterlängtad och självklart proffsig comeback! Underbart bra skiva och artist helt enkelt”
Emilia Amper / Lux – ”Världsklass!”
Sara Parkman / Skog – ”Genom att sammanföra folkmusik med en popvärld har Sara Parkman med sin musik nå en helt ny värld av publik och tagit in folkmusiken till 2016”, ”Sara Parkmans Skog fyller ett tomrum vi inte visste fanns. Det är gammalt med nytt, själsligt och viktigt. Sara Parkmans Skog berör på så många plan och som vi längtat efter det”
Oddjob / Folk – ”Stor musik, jazz och folkfusion”
Groupa / Kind of folk – ”En ny skiva från Groupa är uppenbart en händelse. I samband med releasen spelar den anrika trion i Sverige, Tyskland, Belgien och Norge. Mats Edéns, Jonas Simonssons och Terje Isungsets klirrande urtidssound har här fångat upp några välkända låtar, inspirerade av jazzpianisten Jan Johanssons tolkningar av folkmusik. Det är ett lekfullt växelbruk mellan musikaliska stilar”, ”Mästerlig musik av vitala veteraner”
Eva Deivert / Låtar från bakgårn – ”En fantastisk debut 2016 av en 59-årig spelkvinna som har spelat svensk folkmusik sedan barnsben! Alla spår är skrivna av Eva Deivert, utom en. Dessa låtar spänner brett över Värmland, Irland och även Bangkok! Medverkande på skivan har hon vänner som irländaren Christy O’Leary (Boys of the Lough), Stefan Ekedahl (Blå bergens borduner), Nina och Mattias Pérez (MP3), och sin man Bert Deivert, amerikansk bluesmusiker.”
Pastroccio / Ciumafina – ”Två länders tradmusik möts i en fantastisk mix.”
Kraja / Isen sjunger – ”Kritikerhyllad CD med jul/vintermusik. Här några exempel på vad recensenterna skriver: ’Så nära änglars kör det någonsin går att komma’ Bengt Edqvist, Lira, ’Kraja är så nära fulländning som musik kan bli och de har en effekt på lyssnaren som inga andra.’ Gunnar Wiklund, Västerbottens Folkblad, ’Det är inte utan att jag undrar hur de bär sig åt, de fyra rösterna är så fantastiska intill varandra som det mest sprakande norrsken’ Västerbottenskuriren”, ”Ett fantastiskt vackert julalbum som skapar en melankolisk och mjukt isande stämning. En klar ny julfavorit!”
Bosse Skoglund & Zilverzurfarn / Mantra sessions – ”Genreöverskridande platta som blandar allt, folk, jazz, reggae, dub, afro”
232 Strängar / Spunnet – ”Fiolens vandrande över strängarna, Pianots mjuka toner som springer över tangenterna och inte minst hornets trollska toner som hörs. En skiva man kan lyssna på många,många gånger, utan att tröttna”, ”En skiva där jag inte lyckas hitta några låtar jag inte tycker om. Varje gång jag lyssnar är det en ny låt som är favoriten. Min 2-åring vill att jag ska spela den och kryper då upp i soffan med sitt gosedjur och sitter alldeles stilla och bara lyssnar och när låtarna tagit slut säger han ’En gång till mamma’ ”
Hedningarna / Kult – ”Den grymmaste folkreleasen i år måste väl ändå vara Hedningarnas grävande i kvarglömtlådan som blev utgåvan KULT. Det låter häpnadsväckande vitalt och trots att det är material från hela bandets livstid så är det sammanhållet och riktigt, riktigt bra rakt igenom!”
Norr Om Stockholm / Efter – ”Deras arbete inför denna skiva är minst lika prisvärt som denna faktiska utgåva. Norr om Stockholm har verkligen gått på djupet och lyckas att få folk med sig på tåget genom att visa deras genuina intresse för att verkligt lyfta fram bortglömda spelkvinnor. Skivan i sig är fantastisk och deras långt gångna samspel bemästras på ett utmärkt vis. Skivan och arbetet runt den är vackrare och viktigare än allt och skall prisas i allra högsta grad!”, ”På ett föredömligt sätt lyfter Norr om Stockholm fram de kvinnliga musikerna som trots deras skicklighet aldrig blev nedtecknade med eget namn. NoS har ur arkiv och kyrkböcker grävt fram förebilder för nutidens musiker. Och bidrar själva med skickligt och drivet spel. Detta är en historisk skiva som kommer att vara levande i undervisning för att belysa den ojämlika situation som spelkvinnor varit och alltjämt är i”, ”Bästa skivan! Varje gång jag lyssnar upptäcker jag nya finesser. Jag vill aldrig sluta lyssna!”, ”En viktig utgåva! Endast det bästa är gott nog: bästa låtarna efter de bästa kvinnorna spelade av de bästa kvinnorna! Njutbart, inspirerande och glädjefyllt!”, ”Äntligen! Vi kvinnor får ta plats i folkmusiksverige! Norr om Stockholm spelar och jag gråter! Viktig skiva med strålande fiolspel!”, ”Mästerligt, briljant och svängigt spel av låtar efter kvinnliga traditionsbärare, den här skivan är både viktig och behövlig för jämställdhets utveckling i musik världen idag”, ”Det är spelkvinnornas tur nu!”, ”Briljant och potent spel av kvinnor efter kvinnor. En kulturgärning!”
Anders, Håkan & Urban / – ”JIAHOOOO! Samspelet är mästerligt och de individuella insatserna är i världsklass. 3 spelmän som under många år jobbat otroligt hårt för sina låttraditioner och kärleken dem emellan är oändlig. Stämspelet av Håkan Olsson är så mästerligt att det har kommit att påverka hela Sveriges folkmusikaliska uttryck. Anders, Urban och Håkan, vilka hjältar och vilken hejdundrande skiva !”, ”Underbar skiva! Fina låtar – härliga stämmor – fioler toppat med dragspel! Underbart!”, ”Tre fantastiska spelmän som gjort en skiva som låter tala om sig. Deras kännetecken är samspel och en intensiv spelglädje. De har lyckats förmedla detta på sin skiva. Nya låtar blandas med trad.låtar – allt låter nytt och fräscht med traditionellt spel på det gamla goa sättet”, ”Samspelet, känslan och stämspelet – mästare!”
Robert Robi Svärd / Pa´ki, Pa´ka – ”Extremt bra album där varje låt är genial”, ”Paki Paka är det bästa flamencoalbumet jag hört och älskar verkligen känslan och inlevelsen”, ”Fantastiska recensioner i bl.a Tyskland, Storbritannien och USA. Kom på 3:e plats i Songline UK lista över nyutgivna album. Albumet tillför ytterligare en dimension till flamencon”, ”Häpnadsväckande nykomling som formligen välter lyssnarna med sin spanska gitarr”, ”Stående ovationer på releasepartyt var kulmen på en musikalisk resa, där beviset på storheten hos Robert Svärd kom redan efter att ett klipp lagts ut på Youtube och flamencosångaren Alfredo Tejada från Andalusien erbjudit honom sitt samarbete. Denna flamencogitarrists nytänkande har väckt många känslor och framgångssagan har fortsatt i nya samarbeten, t ex i multikultigruppen Syntax som korsbefruktar flamencon med hiphop. Robert Svärds musik tar en självklar plats i denna traditionstyngda värld med en lätthet som grundar sig i en osedvanlig ödmjukhet, glädje och oräddhet”, ”Passionerat, ambitiöst album med omatchad global framgång. Ett svenskt album som Roberts har aldrig släppts förr och det lär dröja tills något liknande händer igen. Eller ja, tills hans uppföljare kommer.”, ”Sällan lyckas en ickespansk flamencoartist lämna ett så stort avtryck internationellt som Robert “Robi” Svärd gjort med sitt debutalbum. Det faktum att självaste BBC bestämde sig för att resa till Sverige för att ta reda på hur hans nästan osannolika odyssé från doldis till “snackis” i flamencovärlden egentligen gick till ger en vink om hur ovanligt det faktiskt är. De översvallande reaktionerna från etablissemanget och omvärlden var INGEN beredd på. I juni utnämndes Pa´ki Pa’ka till ett av 10 “Top of the world” album av Songlines Magazine UK, vilket följdes av en flodvåg av intresse och nyfikenhet från omvärlden. Albumet har rört om rejält i den spanska och internationella flamencogrytan och fått många mycket fina recensioner och hyllningar från världens alla hörn, bl a från USA, Mexico och inte minst självaste Spanien. Albumet har spelats flitigt i dessa länders radiostationer och kanske är kronan på verket ändå att den spelats på RTVe (Spanska nationalradion) i ett av de allra “heligaste” flamencoprogrammen.
Åsa & Lars / Arvidsson Special – ”Finstämt och välspelat framför Åsa och Lars svensk spelmans- och folkmusik på dragspel. Ett vårdande av en kulturskatt inom musiken väl värd att prisas!”
Östblocket / Silver och guld – ”Östblocket förnyar och utvecklar världsmusiken med en egen unik stil och deras nya album visar en mogenhet och kreativitet som sprider glädje och inspiration”, ”Svensk balkangrupp som nu fyllt 20 år och som är mer än värda att uppmuntras för det de gör. Deras musik och konserter är det bästa Happy ”piller” som finns och råder bot på allt dystert och tråkigt, de borde finnas med som kurer mot depression. Ingen kan så stilla då de spelar och har aldrig då någon annan spelat sett så många som dansar. Att höra live en gång – sen är man ”hooked” :-)”
West of Eden / Look to the west – ”Mycket bra samling låtar som tar upp ett aktuellt/viktigt ämne, med historiskt perspektiv. Välskrivna texter och underbar musik!”, ”En fantastisk grupp som skriver egen musik och som bjuder på fantastisk musikalitet, skivan påminner oss att vi en gång var dom som utvandrade”, ”Förstahandsintrycket är en skiva med behaglig irländsk folkmusik. Skivan innehåller en variation av melodier från riktigt pigga energiknippen som är svåra att sitta still till, till lugn, drömmande stillsamhet. Texterna har en stark svensk koppling vilket först känns lite märkligt. Men sen inser man att West of Edens fiol, dragspel och flöjt ihop med gitarr, bas och slagverk m m verkligen passar perfekt för att berätta om de livsöden som speglas på skivan. För det är ingen vanlig skiva, utan den är mer som en bok med olika kapitel. Man kan tycka att man kan sin historia om utvandringen till Amerika, man har ju läst Moberg och hört släkthistorier. Men de flesta av livsödena som återberättas i Look to the West känns oväntade. Det är inga kapitel som kan ha författats i en handvändning utan det måste vara en hel del efterforskning bakom dem. Man känner de olika personernas strävan, önskningar, hopp, förtvivlan och lycka när man lyssnar. Det är extra värdefullt att West of Eden kan låta berättandet göras på fyra olika sätt; kvinna/man/duett/instrumentalt. Dessutom låter olika instrumet sätta prägel på olika låtar. Det tycker jag om för det ger en fin bredd”, ”En gripande skildring av den svenska emigrationen till Amerika”, ”En underbar skiva som på ett fantastiskt sätt fångar känslan och tankarna som våra emigrerande förfäder sannolikt bar på”, ”En sann konceptskiva med angelägna texter och fantastiska melodier – verkligt bra folkrock”
Bazar Blå / Twenty – ”Det står ett vemod kring Bazar Blå. Kanske är det stumheten – ingen sjunger, ingen röst som förklarar. Nyckelharpan med sin märkvärdiga kyrkoklang, den mörka elbasen och slagverket med orientaliska konnotationer ger en fri projektionsyta. Tjugo år som band. Gammal är äldst. Hatten av.”, ”Bäst”
Looptok feat Maja Långbacka / Limits – ”Så viktig musik till viktig föreställning”, ”Så sjukt bra.”, ”Bästa folk/worldcrossover jag hört på länge! Fantastisk prod och fräscht möte mellan traditionella sound från olika kulturer och Majas unika sång. Så gripande. Ett skönt möte mellan nytt och gammalt, när och fjärran. Måste höras! För övrigt är musiken som hand i handske till Cirkörs föreställningar”, ”Hoppar mellan att vagga in dig i hypnotiska toner och ljud för att i nästa stund föra dig på en ner genom havet och ut på savannen. Limits skakar om, svänger och förtrollar”, ”Musikken er velkomponeret og helt fantastisk til Cirkus Cikörs flotte og gennemtænkte forestilling”, ”Spännande, förtrollande och innovativ musik med rötterna i den svenska urskogen.”, ”Fantastisk musiker som lyckas skapa riktig stämning på scen, någon som på riktigt förtjänar ett pris helt enkelt!”
Bjäran / Bjäran – ”Efter debuten ”Ack ve” för två år sedan kommer västernorrländska bandet Bjäran med ett självbetitlat album. Skivan spelar på den kärva planhalvan av svensk folkmusik med fiol, sax, gitarr och slagverk, lite 70-talsretro vilket är kul att det kommer tillbaka”, ”Med en stark känsla för MittSveriges urgamla låttradition kan Bjäran väva samman element ur så väl ny som gammal musik. Sammanvävnaden mellan gammalt och nytt är det som utgör musiken och får mig att beröras på ett obeskrivligt vis då musiken speglar en arbetsprocess av förståelse”, ”De når alla typer av lyssnare. En skiva som denna är viktig för folkmusiken eftersom den är berättande och målande. Bjäran förtrollar såväl barn som vuxna och lyssnaren ges tid och möjlighet att skapa bilder och uppfattningar på sitt eget vis”, ”En skiva genomtänkt i minsta detalj. Recensionerna talar för sig själva och Bjäran lovordas gång på gång på gång för deras uppföljare av ”Ack ve”. Vid en första genomlyssning skapas lugn och nyfikenhet men skivan kräver och tål flera genomlyssningar för att förståelsen ska bli fulländad. Och det är just det, att en skiva bara blir bättre och bättre för varje genomlyssning, som utgör prisbelönt material. ETT MÄSTERVERK!”, ”De söker framdrift och förnyande vilket tydligt visas i kontrast till deras enormt starka folkmusikaliska uttryck. Bara det att de valt att jobba med en av Sveriges stora pop-producenter, Martin von Schmalensee visar på nyfikenhet. Samtidigt som de söker nytt genom pop, hörs tydligt att allt genomarbetas och folkmusiken är den som talar starkast. Det är en skiva som visar vägen för något nytt!”, ”Vem vill inte sväva uppe i det blå och känna sig lätt som en fjäder? Bjärans skiva med sagolikt samspel, underbara låtar och drivna musiker gör det möjligt! Varje gång jag lyssnar lyfter jag ännu högre och allt känns lätt!”, ”Har längtat efter uppföljaren och den var värd att vänta på. Skivan bjuder på något nytt varje gång jag lyssnar. Deras lyhörda spel och melankoliska låtar fyller rummet och jag blir lycklig”, ”En fantastisk skiva som innehåller så många känslor att den passar till varje läge i humöret. Dessutom är det kul med nya låtar som blandas med gamla och de gör det så otroligt fint! De lyfter även fram olika låtskrivare vilket är mycket intressant”, ”Brilljant spel, fantastiska arrangemang och underbara låtar. Vemod och glädje, spontant med eftertänksamhet och låtar att mysa till! Jag vill dansa, skratta och gråta, spela och sjunga – lyssna på Bjärans nya skiva och hitta meningen med livet!”, ”En skiva med starkt personlighet och uttryck, originella kompositioner samt trad låtar med personliga arrangemang”, ”Deras album har en mogen, minimalistisk syn på folkmusik med egenskrivna låtar och även en traditionell låt.”
Caro & El Club Vigil / Sigo cantando – ”Mitt i sorgen över all eländigt krig och den oändliga flykten, så finner dessa fantastiska musiker ord och musik som lyckas trösta och inge hopp! ”sigo cantando ” titelspåret i skivan säger allt, ”jag fortsätter sjunga” vi får inte bli tysta, vi måste tala om detta och musiken är ett fantastiskt språk att förmedla tankar på. Och jag kan bara stämma in och sjunga med,jag får ett sammanhang! Tack för musik med hjärta!”, ”De är grymma och mycket talangfulla”
Marin & Marin / Tiden – ”En av våra skickligaste fiolduos i full frihet, på en ny skiva där man förenar strålande samspel med fantastiska kompositioner. Det blir inte bättre än så här!”, ”Makalöst samspel av två mästare folkmusiker”
Systerpolskan / Randig kjortel –”Musik som går rakt in i hjärtat och som mottagits med lysande recensioner efter skivsläppet i september. Musikjournalisten Jan Gradvall skrev: När man lyssnar på Systerpolskan öppnas spjäll i själen. Det blåser in syre och det känns som ens öron upplever musik för första gången! Låtarna och visorna på debutalbumet Randig kjortel framförs av idel namnkunniga spelmän från Dalarna och Uppland; Täpp Ida Almlöf, Verf Lena Egardt, Cajsa Ekstav, Erika Lindgren Liljenstolpe, Sonia Sahlström, Lena Willemark och Cecilia Österholm. Systerpolskan bjuder på traditionell folkmusik, framfört i såväl solospel som i mindre konstellationer, i grupp och i sång. På flera spår medverkar även Benny Andersson som klär musiken i en spännande färgskrud, med fingertoppskänsla och respekt för låtarnas ursprung. Inspelningen bjuder också på en ljudkvalitet utöver det vanliga med ett sound av yppersta klass”, ”Makalös musik av några av våra bästa kvinnliga spelmän, för första gången på samma skiva. Underbart spel och en fantastisk låtskatt som på det här viset uppmärksammas. Traditionsmusik när den är som bäst!”
Garmarna / 6 – ”En innovativ återkomst till folkmusikscenen! En modern skiva med stadiga rötter i traditionen. ”
Fru Skagerrak – ”Deras debutplatta kom ut i våras och den har jag lyssnat mycket på. De är väl värda en plats på galan!”
Irmelin / Swedish folk songs – ”En fin kombination av fantastiska röster som i harmoni tolkar musik som går till hjärtat”, ”Magiskt för såväl själ o kropp som dansfötter!”, ”Finaste arrangemang, finaste röster klara att spridas ut i världen!”, ”Musik som berör, som fyller mig med både glädje och vemod! Mäktigt, vackert och stämningsfyllt!”, ”För en välklingande grupp, som förnyar och sprider folkmusik till nya generationer”, ”Vacker sång från hjärtat rakt in i mottagarens hjärta”, ”För tonsäker tolkning i folkviseton”, ”Härlig musik med härliga tjejer”, ”Wow! De är så innerliga i sina tolkningar.”, ”Så vackert ❤”, ”Underbar musik som man blir både glad och lite sorgsen av! Ovanlig!”
Tarabband / Ashofak baden – ”Bandets egna kompositioner och texter fortsätter att omfamnas varmt av Tarabbands publik i väst och inte minst i arabvärlden.
Magnus Gustafsson/Polskans historia (bok) – ”För hans digra, genomarbetade och välkomna avhandling om polskans historia.”
Awilas/Awilas – ”Vacker finstämd folkmusik från djupet av hjärtat”, ”Så mjukt känslosamt vackert med rötter i skog och mylla”, ”Helt magisk musik som berörd djupa känslor. De är helt underbara musiker.”, ”Med rötterna i visa och folkmusik gör Awilas ett album som visar prov på ett lekfullt allvar där sökande inte behöver betyda att man är vilse och att ibland får musik faktiskt ta den tid den tar. ”, ”Suverän sång, magiskt dragspel, originella kompositioner”, ”En unik utgåva den tar lyssnare till en annan värld. Olika instrumenter och röster används på en fantastisk sätt.”
Hemliga gästen/Hemliga gästen – ”Musik som gör en snurrigt lycklig, glad och peppad men också skapar lust till förändring och kamp, ger en kraft och kan trösta när en behöver. En grym skiva helt enkelt!”
Tetra/Tussa lulla – ”En fascinerande fin omvirvlande sammansättning av världsarvets musik o sång o ord från olika delar runt jorden”, ”Att vyssja våra små – det gör vi runt om i världen. Det är en tanke som kan få världen att krympa och en insikt som förenar, oavsett bakgrund, kultur och ursprung. Tetra bidrar till att förena och inkludera. Melodierna, rösterna, rytmerna och texterna ger mersmak spår efter spår. Att sen ha den vackra boken i sitt knä förstärker upplevelsen. Malin Skinnars bilder är magiska och sätter fantasin i rörelse. Tussa lulla är bland det vackraste!”, ”Underbara vanliga och ovanliga vaggvisor med fantastiska målningar för både små och stora”, ”En fantastiskt vacker bok med vaggvisor samlade av sångerskorna i Tetra, som i ett konstnärligt samarbete tillsammans med konstnären Malin Skinnar skapat en värld av folkmusik i bilder och ljud. Bok och CD. Att sjunga vaggvisor för barnen är en utdöende tradition. Den är livsviktig för människans utveckling. Den här boken kan spridas långt utanför kretsen av folkmusikaliskt intresserade”, ”Vackra landstrogna visor som är skickligt framförda. Sångboken lockar med sina fantasifulla och magiskt målade bilder och tillsammans blir sångerna och boken ett viktigt inslag i vår tids allt större värld. En sångskatt.”, ”Tussa lulla gör mitt och barnbarnens avslutning av dagen till en högtidsstund. Illustrationerna och målningarna stimulerar till en världsomsegling – innan vi släcker”, ”En helhetsupplevelse för alla sinnen. Bygger broar mellan yngre och äldre. ”, ”För vacker musik som dansar i bildkonstens underbart givande landskap”, ”Spännande fantasieggande rogivande Vackra härliga illustrationer”, ”Underbart inkluderande visor som vänder sig till alla som är eller har varit barn! Musiken illustreras också i en fantastisk bok med sångmålningar, texter och noter. Detta är en insats som jag hoppas blir uppmärksammad och får spridning i en värld som behöver mer av samhörighet och tolerans!”, ”Välkomna in i Tetras magiska musikvärld, där vackra instrument och sånger på språk ifrån olika väderstreck möts. Grekiska och orientaliska ornament, karibisk puls och nordiskt gung, kurbits och färgkaskader.”, ”Bländande vacker utgåva med bilder av Malin Skinnar och vaggvisor från världen sjungna och spelade av Tetra. En underbart sätt att visa på några aspekter av vad som förenar oss människor.”
Nordic/Collage – ”Tredje skivan med Nordic, som fortsätter att förfina sitt kammarmusikaliska sound i Väsens fotspår med mandolin, cello och nyckelharpa”, ”En fantastisk skiva med en fantastisk grupp. Nordic har visserligen vunnit priser på galan tidigare men den här skivan är absolut värd en motivering. Fyndig, läcker, innovativ med glimten i ögat och med tre upphovsmän som inte vilar på lagrarna. Nordic utvecklas fortfarande och slår sig sannerligen inte till ro. Så kul att få ta del av!”