Senaste nytt - lördag 7 april 2018

Vi vann på galan!

Och nu är det klart! Här är de lyckliga och prisbelönta på Folk & Världsmusikgalan 2018!

Sju priser delades ut under alla tiders nionde Folk & Världsmusikgala som på lördagskvällen gick av stapeln i De Geer Konsert & Kongress i Norrköping. Och det var både gamla rävar och nya krafter som belönades.

Galakonserten avslutades med utdelandet av Årets Hederspris och detta tillföll i år två personer, Ulf Gruvberg och Carin Kjellman, Stockholm, musiker men också producenter och programledare i olika sammanhang. Motiveringen löd ” De har gått till källorna och letat, dammat av och visat upp allt det gamla, det nästan bortglömda. Men de har också skapat nytt. Visat vägen, både på scen och bakom andra slags mikrofoner. Hederspristagare som påverkat mer än de flesta, som inte minst lyft fram de vokala traditionerna på ett både gammalt och helt nytt sätt, i en tid när nästan allting handlade om instrumentalmusik. Vilka galjonsfigurer – här har man sannerligen bildat skola för evinnerliga tider!”.

Ulf och Carin bildade på 70-talet stilbildande gruppen Folk & Rackare men har alltså också i många år lyft fram traditionsmusiken inte minst i olika radioprogram.

Det tunga priset till Årets Utgåva – där också konkurrensen bland lagda förslag var som hårdast – gick till CD:n ”Matriarkerna” av och med heta duon Sara Parkman och Samantha Ohlanders. Här löd motiveringen: ”Tiderna förändras, även i en traditionsbunden genre som vår. Somt sjunker undan på historiens bakgårdar, annat reser sig med kraft och tar plats. Nya spår stakas ut – men som på denna utgåva med välfyllda ryggsäckar från förr. En lysande skiva där progressiv framåtanda och okuvlig energi i kombination med musikaliskt kunnande skapar intresse för fantastisk kvinnokraft förr och nu.” Sara och Samantha har rötterna i Ångermanland och Hälsingland och uppmärksammades under fjolåret också för sin föreställning Fäboland som över hela landet gick för fulla hus i Riksteaterns regi.

Ett annat prestigefullt pris är Årets Artist och här vann paret Sousou och Maher Cissoko, Stockholm, med motiveringen: ”Det är inte kulturer som krockar, det är människor som möts” är ett slags motto för årets vinnare. Mötet och musiken som ju en gång innebar starten för en karriär som blivit så oerhört lyckosam. 2017 har varit ett intensivt år, ett framgångsrikt år och ett år fyllt av spännande samarbeten för dessa världsmedborgare, med sin unika musik ständigt på väg mot nya utmaningar, nya framgångar – och nya möten.” Sousou och Maher med rötter i Skåne respektive Senegal, har turnerat flitigt över hela världen och etablerat sig som en av våra mest eftersökta grupper internationellt. Paret blev Årets Nykomling på första galan 2010 och har sedan dess också nominerats inte mindre än fyra gånger!

Årets Nykomling blev i år den unga fiolduon Vågspel, Alice Klint och Kristin Kennemark från Västergötland. Här löd motiveringen: ”Det dräller av fantastiska nykomlingar i folkmusiksverige! Unga begåvade, fantasifulla och mångsidiga utövare. Årets vinnare hör definitivt till dem. Unga, drivna och ambitiösa utforskar de världen i en virvlande blandning av lek och allvar, eget och traditionellt i ett kokande samspel. Ibland sticker saker verkligen upp på västgötaslätten!”.

Årets Arrangör blev Flamencofredag, en förening som verkligen lyft intresset för flamencon inte bara på hemmaplan i Stockholm. Motiveringen löd: ”Eldsjälar är ett centralt begrepp i vår genre. Vad vore den utan alla de som vecka ut och vecka in ser till att dansen och musiken tar plats i kultursverige? Här är en arena, en livsviktig mötesplats som lockar proffs och amatörer, unga och gamla med regelbundna och högkvalitativa program. Med kunskap och het passion kommer man långt, här med en passion lika het som den musik och dans som frodas på denna scen.”

I år delades också ut ett pris till bästa produktion eller projekt med målgruppen barn och unga. Här vann den unga folk- och världsmusikföreningen Folk You juryns gillande med följande motivering: ”Det finns många som på ett fantastiskt sätt lotsar barn och unga in i musikens och dansens underbara värld. Och utan dessa skulle vår traditionskultur dött ut för länge sedan. Det kommer ständigt en ny generation som ropar ”ur spår” och är redo att ta plats. Vår vinnare vill kratta manegen och visa vägen. Se till att möjligheterna är så bra som det bara går. Här får alla plats, här finns ambition och entusiasm och här finns en ny aktör som i raketfart och med nya grepp hittat sin plats i traditionskulturens 2000-tal.”

Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå Stim delar sedan tre år tillbaka ut ett speciellt pris till Årets Kompositör. Här var det accordeonisten och kompositören Lisa Långbacka, Stockholm, som vann priset, 10 000 kronor från Stim, med denna motivering: ”Folkmusik är minsann inte bara låtar efter sedan länge bortglömda spelmän. Idag fylls genren av allt fler kompositörer som med självklarhet placerar in sin musik i historiens repertoarlistor. Årets vinnare har glimrat som improvisatör och instrumentalist men allt starkare som kompositör i lika äventyrliga som framgångsrika sammanhang. Förankrad i folkmusiktradition men inspirerad av bl a tango, jazz, irländskt och körmusik. Ett 2017 med en av årets bästa skivor och uppmärksammade kompositioner för Nobelprisbanketten och Musica Vitae – det var verkligen året då hon klev fram som en självklar kompositör på den svenska folkmusikscenen.”

Pressbilder finns att ladda ned HÄR