Senaste nytt - torsdag 15 mars 2018

DE NOMINERADE KLARA!

Nu har juryn berättat vilka femton grupper, artister och organisationer man valt att nominerat till fem priser på Folk & Världsmusikgalan i april.

Efter att ha gått igenom 916 förslag på sammanlagt 200 artister, skivor och organisationer, är Folk & Världsmusikgalans jury nu klar. 15 nominerade i fem kategorier inväntar nu galakonserten och prisutdelningen 7 april med största spänning… 

På Folk & Världsmusikgalan är det allmänheten som lägger de förslag som juryn därefter går igenom och fattar beslut kring. Juryn har också rätt att utse egna vinnare och betrakta de inskickade förslagen som rådgivande. Årets antal förslag – 916 (flera namn har föreslagits flera gånger) är ett nytt rekord för galan så juryn har haft ett tufft arbete när man nominerat de tre tänkbara vinnarna i alla kategorier.

Flest förslag har lagts i kategorin Årets Artist med 60 namn. Bland de nominerade finns två duon – Duo Naranjo Weurlander och Sousou & Maher Cissoko, de sistnämnda vann priset som Årets Nykomling 2010 och har hittills nominerats fyra gånger till olika pris. Den tredje nominerade är slagverkaren, sångaren, kompositören och producenten Liliana Zavala.

I utgåvekategorin står det också mellan två duon –  LISAS för deras ”Fiddle and Accordeon Conversations” och Sara Parkman och Samantha Ohlanders för ”Matriarkerna”. Sara Parkman tog hem statyetten Årets Artist förra året och tillsammans med Samantha nominerades hon i kategorin Årets Traditionsbärare 2015. Dessa fyra tampas med Göran Månsson & Friends som nomineras för tolkningen av härjedalske spelmannen Ol’Jansas låtar.

En ny kategori för året är Årets Barn och Unga där skånska spelkvinnan Ninni Carr möter ungdomsorganisationen Folk You och Uplands Låtverkstad/ULV som har blivit en självklarhet för ungdomar som vill spela folkmusik tillsammans i Upplandsregionen.

I kategorin Årets Arrangör står det mellan en av Sveriges allra finaste scener, aktiv i över hundra år, Victoriateatern i Malmö, den kända världsmusikfestivalen Öland Roots, och den viktiga mötesplatsen för flamencon i landet – Flamencofredag som håller hus i Stockholm.

I Årets Nykomling har den västgötska duon Vågspel, den EP-aktuella Malmötrion Trio Wolski och den svensk-dansk-finska kvartetten Floating Sofa Quartet nominerats.

Ta del av juryns motiveringar och mer info om varje nominerad HÄR