Här är alla nominerade

Här är de som nominerats till pris vid årets folk- och världsmusikgala. Förutom dessa fem kategorier kommer också ett hederspris att delas ut - men där görs inga nomineringar.

ÅRETS UTGÅVA

Här går priset till en utgåva som utmärkt sig särskilt under året. Det kan vara inom musik, film, litteratur eller något annat.

Lisas: Fiddle and accordeon conversations

Två av våra allra finaste instrumentalister, på fiol respektive dragspel, möttes för denna på flera vis avskalade inspelning. Lisa Rydberg och Lisa Eriksson Långbacka samspelar, samtalar nästan, i nära och egensinniga kompositioner. Inte bara en utan två lisor för själen …

Göran Månsson & Friends: Ol’Jansa

Med utgångspunkt i härjedalske spelmannen Ol’Jansas låtar fick flöjtspelmannen Göran Månsson uppdraget att ta musiken i delvis nya väderstreck. Ända till Japan faktiskt – men utan att släppa fotfästet i den svenska myllan. Skivan kombinerar intrikata arrangemang med ett fotstampsvänligt driv och gott humör.

Sara Parkman & Samantha Ohlanders: Matriarkerna

Succéföreställningen Fäboland var en sida av det nära samarbetet mellan Sara Parkman och Samantha Ohlanders. En annan sida av samma mynt är deras samspel som fiolspelande musiker. Duons okuvliga energi, viljekraft och progressiva framåtanda formligen strålar i deras spel, som omfamnar traditionen och samtiden i samma mustiga famntag.

ÅRETS ARRANGÖR:

Priset går till en evenemangsarrangör, som under året nått framgång eller på annat sätt stärkt sin position.

Flamencofredag

På Pygméteatern vid Odenplan i Stockholm har det skapats en liten men central och livsviktig mötesplats för flamencon i Sverige, en plats lika självklar för stjärnorna som för amatörerna att besöka. Arrangörer som drivs av renaste passion men också djupt kunnande, precis som musiken och dansen som hörs och syns på dess scen.

Victoriateatern

En av landets allra finaste scener, aktiv i över hundra år, har det senaste året ytterligare förstärkt tyngdpunkten vad gäller mångkulturell musik. Till teatern i Malmö kommer såväl internationella toppnamn som lokala uppkomlingar. Kärleken och engagemanget lyser starkt igenom det alltid spännande programmet som förutom all musik också innehåller högkvalitativ film, teater och stand-up. Verksamhetsledaren, producenten och musikern Edin Bahtijaragic och hans team är eldsjälar som gör skillnad.

Öland Roots

Öland Roots har lycktas med konststycket att etablera en unik scen på ett oväntat ställe, långt utanför de stora tätorterna, på södra Öland. Under fjorton år av ideellt arbete har de presenterat musik som tar mer och mer plats på världsmusikscenen. Med ett genomtänkt arbete kring musikalisk bredd och en alldeles speciell atmosfär når man en stor och bred publik, i en miljö där budskapet om kärlek, solidaritet och medvetenhet lyfts till en högre nivå.

ÅRETS ARTIST:

Kan vara en solist eller grupp som under året haft det där lilla extra.

Duo Naranjo Weurlander 

Denna svensk-finsk-chilenska duo har hittat en egen ton i en ovanligt duo-format (accordeon och piano). Musiken är till stor del Tanias och Minnas egen men påverkad av tango och sydamerikansk känsla. Det är nytt och gammalt i en unik symbios, hög kvalitet, fantasi och nyfikenhet.

Sousou & Maher 

”De sprider högkvalitativ musik med mycket kärlek” och ”musikaliska världsmedborgare som ger oss kraft och hopp” var två av motiveringarna på hemsidan. En mångsidig duo som haft oerhört många järn i elden under 2017 – flera turnéer, bl a med Laleh, barnföreställning, radio, TV och ett antal internationella projekt. Ständigt på väg mot nya höjder, nya områden, nya framgångar.

Liliana Zavala

Slagverkare, sångare, kompositör, producent – Liliana Zavala har många järn i elden. Kommer från Argentina men är bosatt i Stockholm. Ständigt eftersökt på scen och i studio, senast har vi kunnat se och höra henne bl a i uppmärksammade The Forbidden Orchestra men också i band som Giolbang och Abjeez. Hon släppte sin första soloplatta under 2017 som fått ett bra mottagande och genomförde också en lyckad turné med sin egen trio.

ÅRETS NYKOMLING:

Här ligger fokus på dem som är i början på sin karriär och har stor potential att slå igenom på allvar. 

Floating Sofa Quartet 

Denna svensk-dansk-finska kvartett har på kort tid etablerat sig internationellt och gjort flera uppmärksammade turnéer utomlands. Det drivna unga bandet är flitigt i elden,

soundet är varmt, modernt, ovanligt, och ska enligt hemsidan föra tankarna till daggvåta granar, saltstänkta vindar och hembryggt kaffe.

Trio Wolski 

En ny spännande Malmötrio med fiol, dragspel och cittern som redan bokats av en lång rad arrangörer. En färsk EP lovar gott inför debut-CD:n under 2018. Gruppen möttes på Musikhögskolan i Malmö och spelar musik med folkliga rötter men med markanta inslag av improvisation. ”Trio Wolski är en sprudlande trio, som bjuder på stor musikalitet och utstrålning medan de andas fraser och musik tillsammans”, ” ”Livfulla, nyskapande, energiska, glädjespridare”, är några omdömen bland nomineringsförslagen.

Vågspel 

Alice Klint och Kristin Kennemark bildar Vågspel, en ny fiolduo som redan uppmärksammats för sitt drivna och energiska spel. Med rötterna i Västergötland utforskar de världen i en virvlande blandning av lek och allvar, egna och traditionella bitar. Vågspel gillar särskilt partypolskor och förtrollande melodier. ”Genom ett kraftfullt berättande i spel och presentation, bjuds publiken att ta del av ett kokande samspel”, sa juryn när duon blev Årets Unga Folkmusikband 2015.

ÅRETS BARN & UNGA:

Priset går till verksamhet, projekt eller artist som utmärkt sig i arbetet med barn och/eller unga.

Ninni Carr 

För alla barn- och ungdomsläger som Ninni har anordnat genom åren. För de cirka 50 000 barn som upplevt föreställningen Skånska spektakel. För en stor pedagogisk insats med eget utgivet material. För alla de folkmusikpedagoger hon utbildat på Malmö musikhögskola. En eldsjäl i ordets rätta bemärkelse, som någon motiverade det i ett förslag.

Folk You

”Med folklig musik och dans stöttar vi ungas organisering för att bygga ett demokratiskt och inkluderande samhälle. Genom ung folklig kultur vill vi ge en röst och möjligheter åt unga människor” Så skriver ungdomsorganisationen Folk You på sin hemsida. Med arrangörs- och projektstöd, finfina videosessions, utbildningar och bollplank skapar Folk You unika möjligheter för utövare av folklig musik och dans. En ambitiös ny aktör med entusiasm, för framtiden med framtidens folkmusiker.

ULV 

”Med Magnus Holmström och Tomas ’Limpan’ Lindberg som karismatiska ciceroner har Upplands Låtverkstad blivit en självklarhet för ungdomar som vill spela folkmusik tillsammans i Upplandsregionen. Att se dem ha konsert är mycket medryckande. Att få vara en av gruppens medlemmar måste vara otroligt inspirerande. Trots att de är så unga verkar det inte finnas några begränsningar: ULV spelar både till dans och har haft konserter tillsammans med bland andra Väsen, Hoven Droven och Folk All-In Band.” Så tyckte några som föreslagit ULV till pris – och det är bara att hålla med.

Vill du se alla allmänhetens förslag så klicka HÄR