Senaste nytt - tisdag 20 mars 2018

Årets kompositör får pris

Även i år kommer ett särskilt pris till Årets Kompositör att delas ut på Folk & Världsmusikgalan. Det är Stim, Sveriges Tonsättares Internationella Musikbyrå, som står bakom priset.

 

Stim fördelar ersättning från offentliga framföranden av skyddad musik till de upphovspersoner som skrivit musiken och texterna. Inom folk- och världsmusiken av idag återfinns allt fler som skriver sin egen musik. Folk & Världsmusikgalan, som arrangeras för nionde året i rad, har blivit den självklara mötesplatsen för genren – och därmed också den rätta platsen för Stim att med ett eget pris uppmärksamma genrens upphovspersoner. Detta är tredje året som priset delas ut.

– Från Stims sida vill vi bidra till att kompositörerna av folk- och världsmusik uppmärksammas, säger Mattias Franzén på Stims promotionnämnd som tagit initiativ till priset.

– Det råder en utbredd missuppfattning att genrens musik är skriven av sedan länge döda spelmän. Men det är genom de nu levande kompositörernas arbete med att skapa ny musikalisk råvara, som genren även i framtiden kan utgöra en vital, utmanande och relevant kraft.

Vid galan i De Geer Konsert & Kongress i Norrköping 7 april delas de sedvanliga guldbuketterna, prisstatyetterna, ut inom sex olika kategorier. Även i år blir det alltså ett sjunde pris – till årets kompositör. Priset består av en check på 10 000 kr.

– Vi är jätteglada att Stim valt att stödja Folk & Världsmusikgalan och uppmärksamma en av vår genres allt fler duktiga kompositörer på det här viset, säger projektledaren Niclas Pereira dos Reis Lindblad.

Tidigare vinnare av detta pris har varit Magnus Stinnerbom (bilden ovan) från Västanå teater i Sunne 2016 och Lena Willemark, sångerska och spelkvinna från Älvdalen 2017.

Stims promotionnämnd arbetar för den nya svenska musiken och för att ge förutsättningar för ett framtida skapande inom musikområdet. Detta gör man genom att initiera och stödja projekt som syftar till att ny svensk musik i alla genrer ska framföras mer genom att den görs tillgänglig och blir känd – både nationellt och internationellt.