Senaste nytt - tisdag 27 februari 2018

Fina festivalartister

Nu är programmet också klart för Linköpings Folkmusikfestival (i Norrköping) som ju omger galan i år. Och det är inga dåliga artister man bokat upp...

Speltiderna är inte satta ännu men här är de artister som går att uppleva i Norrköping fredag och lördag 6-7 april:

        

Kizelo Mleko

Kizelo Mleko spelar fartfylld balkan- och klezmermusik, men hämtar mycket influenser från allt mellan klassisk musik till pop och rock. De blandar egenskrivet material med experimentella arrangemang av traditionella låtar. Förbered er på pulserande beats, udda taktarter och riviga melodier! Ta på dansskorna och rulla hatt till Kizelo Mleko!

Åkervinda

Åkervinda är en grupp bestående av fyra sångerskor. Med rötter i jazzen har de även en varm plats i sina hjärtan för nordisk folkmusik. Tillsammans plockar de fram gamla folkmelodier och skapar nya spännande arrangemang där traditionella visor blandas med improvisation och jazzharmonik. Åkervinda tar med sina lyssnare till en trolsk värld, där ljuva skira stämmor möter täta klanger med en djup sårbarhet och en orubblig kvinnokraft som får nackhåren att resa sig.   

Julie Fowlis
Den skotska folkmusikstjärnan Julie Fowlis härstammar från ön North Uist i den gälisktalande delen av Skottland. Hon är en etablerad världsmusikartist som ofta korsar gränsen mellan olika genrer och stilar. För den breda publiken är hon mest känd som sångrösten till Merida, huvudkaraktären i Disneyfilmen ”Brave”. Julies karriär har varat i mer än 10 år nu, med många priser, utmärkelser och fyra studioalbum.

Ahlberg, Ek & Roswall

Gruppen släpper sin fjärde skiva, ”Till dans”, på festivalen.
Skivan innehåller låtar från Ahlberg, Ek & Roswalls dansrepertoar och med den är de tillbaka där de en gång började, vid dansgolvet. Det var nämligen när Emma gästade Daniel och Niklas på dansspelningar med Ranarim som trion föddes.
Att spela till dans är något som ligger gruppen varmt om hjärtat. Under åren har de varit flitigt anlitade som dansspelmän i samband med konserter, festivalframträdanden och kurser, och folk har då ofta frågat efter låtarna och inspelningar av dem. Därför har AER nu spelat in sina bästa danslåtar, en skiva att både lyssna och dansa till. 

Lady Maisery

Vokaltrion Lady Maisery lyser ljust på Englands folkmusikaliska himmel. Med sin unika stämsång och genomtänkta arrangemang förenar Hazel Askew, Hannah James och Rowan Rheingans sina röster i en perfekt harmoni. Oavsett om de avslöjar en feministisk tvist i en traditionell berättelse, sjunger en spännande anti-krigsballad eller uppvisar sin enorma multiinstrumentalistiska talang med nykomponerad musik är medlemmarna i Lady Maisery skickliga utforskare av sångens makt och skönhet. 

The Rheingans Sisters

The Rheingans Sisters skapar modig, lekfull och innovativ modern musik, fast förankrad i folkmusiktraditionen men utan att vara alltför bunden av den. Efter att duon släppte sitt kritikerrosade album Already Home (2015) har de trollbundit publiken i Europa och Australien med sina unika liveframträdanden. Den lekfulla dekonstruktionen av traditionell musik och systrarnas förmågor som helhjärtade scenartister, musikarrangörer och improvisatörer, tillsammans med nytänkandet i deras låtskapande gör dem till ett viktigt inslag på dagens världsmusikscen. The Rheingans Sisters släpper sitt efterlängtade tredje album Bright Fields den 23e mars på Rootbeat Records, med festivalen som första punkten på releaseturnén.

Malin Foxdal Trio

Personlig, poetisk, passionerad. Malin Foxdal är en gränsöverskridande sångerska, med stark scenisk närvaro som med sin säregna blandning av svensk och amerikansk folkmusik vunnit både publikens och kritikernas hjärtan. Malin har turnerat över hela Sverige, såväl som Europa, USA och Asien och har genom åren samarbetat med bl a Peter Carlsson & Blå Grodorna, Lena Willemark, Sofia Karlsson, Bengan Jansson & Kalle Moraeus, listan kan göras lång… Sedan 2007 är Malin artist under eget namn och genom åren har bandet varierat från trio till sextett. De senaste åren har hon mest spelat med Anders Nygårds och Magnus Zetterlund men ikväll ackompanjeras hon av Emma Reid och Mattias Pérez, två favoriter som varit med på flera skivor, så det blir återseendets glädje på scenen! Trion bjuder på tradmaterial, såväl som Gillian Welch på svenska och egna låtar.

Värttinä

Värttinä är Finlands mest kända folkmusikgrupp. Den startade som ett barnprojekt i byn Rääkkylä 1983 och har fått sitt internationella genombrott i och med skivan “Oi Dai” 1991. Sedan dess har gruppen turnerat världen runt och blivit känt som en av de mest innovativa och orubbliga ensembler inom den moderna världsmusiken. Bandet har blivit mest känd för den knivskarpa kvinnosången och tydliga sceniska estetiken. Med de tre sångerskorna Mari Kaasinen, Susan Aho och Karoliina Kantelinen i spetsen tar Värttinä sin publik in i en unik värld av karelska runosånger i modern tappning. 

Krzikopa

Krzikopa framför gamla folksånger från Schlesien, Polens mest industriella del, i en alldeles egen elektro-folk tappning. De förenar traditionell polsk sång och akustiska instrument såsom fiol och dragspel med specialbyggda trummor och en DJ-konsol. Detta ger de gamla sångerna en modern skrudd och gör dem dansbara för dagens människor – precis som deras originalversioner var dansbara för människor för hundra år sen. Krzikopas musik blir en unik resa i tid och rum.
Bandet har valts ut av den polska ambassaden i Sydkorea för att spela på Cultural Olympiad 2018.

Lena Jonsson Trio

Lena Jonsson har setts i flera olika band i den svenska folkmusikmiljön de senaste femton åren och har spelat konserter över hela världen. Vid 21 års ålder nominerades hon som årets nykomling vid Folk- och Världsmusikgalan. Sedan dess har karriären gått spikrakt framåt och Lena är idag en etablerad fiolspelare och en av folkmusiksveriges starkast lysande stjärnor. På festivalen kommer hon med sin trio spela musik från debutskivan PLACES, en musikalisk resedagbok där man genom Lenas fantasifulla kompositioner bjuds på en fartfylld med samtidigt eftertänksam upplevelse. Lena Jonsson, Kristoffer Sundström, bas, och Erik Ronström, gitarr, rör sig sömlöst och elegant mellan olika musikstilar och bjuder på en konsert med humor, inlevelse, utstrålning, briljans och folkmusik i världsklass.

Estbel

Estbel är en kvartett med en sällsynt line-up där två nordiska sångfåglar från Estland samspelar med två svängiga herrar från Belgien. Deras repertoar fylls av magisk realism och skulle kunna beskrivas som en promenad i ett nordligt landskap tillsammans med Björk och Gabriel Garcia Marquez, en utflykt fylld med känsliga arrangemang och fina harmonier. Estbels musik är mångfaldig och färgstark och innehåller något för både den yngre och äldre publiken. Lyssna, se och låt musiken ge dig en helt ny ingång till livet!

Leana & Hartwin

Leana och Hartwin har spelat tillsammans ända sen de lärde känna varandra i Flandern, Belgien, år 2011. Deras olika bakgrund har blivit basen för deras repertoar, skapat från estniska sånger och instrumentala stycken. Leana, född på ön Saaremaa i Estland, är sångerska och musiker, med säckpipor och flöjter som instrument. Hartwin, som kommer från Flandern, spelar dragspel. Tillsammans skapar de en musikalisk värld som påminner om en resa mellan Väst- och Nordeuropa. 

Kraken Shanty Band

Kraken Shanty Band får nackhåren att resa sig av välbehag med sina mäktiga och intima versioner av klassiska maritima sånger och arbetssånger, s.k. shanties, samt instrumental folkmusik från olika delar av världen varvat med berättelser. Genuint, kraftfullt och innerligt! 

GKN5 (NO)

Guro Kvifte Nesheim växte upp med hardingfele i Oslo. Sedan hon flyttat till Sverige har hon samlat några av sina favoritspelmän till GKN5. Gruppen bjuder på härligt dansant musik.
GKN5 spelar låtar efter spelmannen Salve Austenå från Tovdal i Åmli kommun i Norge samt egna kompositioner. De undersöker hur solokaraktären i hardingfelespelet kan bevaras i samspel och beskriver sitt sound som en orkestrerad hardingfela.

Erlend Viken Trio (NO)

Fiolspelmannen Erlend Viken har tillsammans med gitarristen Marius Graff och cellisten Leo Svensson Sander hittat ett originaluttryck som verkligen sticker ut. Trion är aktiva både i Norge och utomlands och genom sina energiska liveuppträdanden har de fått många fans tvärs över genregränser. Gitarr och cello i samverkan med fiol ger lyssnaren en rå akustisk upplevelse baserad på norska och svenska traditioner och inspirerad av b.la. Amerikansk ”old time”, rock, ökenblues och improvisationsmusik. 

Skenet – skivsläpp!

Efter succén med debutalbumet Allting Rullar släpper Skenet uppföljaren Morsning! Kvartetten fortsätter att röra sig i gränslandet mellan rock och folkmusik men går nu i en ny riktning då nya albumet endast har egna kompositioner.
Bandet har sedan förra skivan spelat på allt från Tivoli i Danmark till Les Vieilles Charrues i Frankrike.
Skenet är ett liveband som trollbinder sin publik med känsla, tyngd och total närvaro på scen. Psykadelia och tyngre rockriff med drag av Led Zeppelin möter arvet av Bollnäs spelmanskultur. Toppa detta med en makalöst energisk och karismatisk frontfigur i Lena Jonsson och du har det perfekta livebandet. Skenet är riff, rundgång och rå energi!

KMH – All Stars

Varje läsår inleds med en intim konsert med folkmusikinstitutionens lärarkår. Nu flyttar de sin konsert till Folk & Världsmusikgalan. Kom och lyssna på snirkliga låtar och sånger, improvisationer och nyskapande med

Sven Ahlbäck, fiol
Emilia Amper, nyckelharpa
Arne Forsén, tramporgel / flygel/ piano
Ellika Frisell, fiol

Mikael Marin, viola
Leif Ottosson, accordion

Hadrian Prett, fiol

Susanne Rosenberg, röst
Sofia Sandén, röst
Rafael Sida, slagverk

Ytterligare artist tillkommer.