Senaste nytt - lördag 27 mars 2021

Fina folkhjältar firade!

Sex folkhjältar från pandemiåret 2020 firades som sig bör digitalt på årets Folk & Världsmusikgala. Plus en kompositör och tre låtskrivare.

En lång lista på 60 folkhjälteförslag från allmänheten blev till slut, efter en lång process för årets jury, sex folkhjältar.

Vinnarna är folkhjältar, människor som under 2020, visat stort engagemang för kulturen, dansen och musiken. Engagemang som lämnat spår och hopp om framtiden.

Årets Folkhjältar är, med juryns motivering:
Emma Björling – Till en framstående sångerska, som med tillåtande och uppmuntrande attityd inte bara hållit lågan brinnande utan fått den att flamma upp. Facebookgruppen ”Visbok – Songbook” har fått viskulturen att blomstra, både i Sverige och utomlands.

Distanserz (Magdalena Eriksson, Evelina Eriksson & Christian Cuadra, Magdalena och Christian på bild) – Vi vill belöna ett modigt initiativ, som skapat betydelsefulla musikupplevelser genom personliga konsertprogram utanför isolerade människors fönster. Ett initiativ som skapat ringar på vattnet då andra lät sig inspireras av projektet och genomförde liknande konserter på många håll i landet.

Erik Ask Upmark & Anna Rynefors – Till två artister som outtröttligt fortsatt att hålla onlinekonserter varje vecka under året som gick. Vi vill uppmärksamma dem för Nordic Harp Meets digitala träffar och utomhuskonserter i skogen.

Lars Lindkvist, Järfälla Spelmän – För ett lysande exempel på gräsrotskultur, som istället för att ställa in ställt om. Vi vill uppmärksamma en person som mot alla odds skapat återkommande möten för sitt lokala spelmanslag genom smittsäkra spelträffar och spelningar på innergårdar och utanför fönster.

#Digistämman – Till en kulturarrangör som var blixtsnabb på bollen med digitala konserter, och skapade möjligheter för artister att ge konserter och få betalt då de flesta arrangemang och arbetstillfällen ställdes in. Med ett gediget och varierat program visade #Digistämman att det går att skapa kulturmöten trots pandemiska omständigheter. På bilden pristagare Ivar Heden Judt i ett överraskningsnummer med konferenciererna Erik Rask och Brita Björs – tack för det!

Jenny Gustavsson, Ornungastämman – För en imponerande innovationsrikedom med att smittsäkra evenemang med drive-inkonserter, bastuflottar, livestreamade workshops och framträdanden. Hit kan också räknas ett antal originella älgtornskonserter och utomhusspelningar för våra äldre på boenden.

Priset Årets Kompositör som delas ut av STIM i samarbete med RFoD gick i år till Frida Johansson, Umeå, med motiveringen: För en kompositör med bredd, som alltid balanserar graciöst på sin tydliga röda tråd. Med hälen hårt nedstampad i traditionsmusiken har hon spretat med tårna ut i en mängd olika sammanhang; på konsert, till dans, för radio, TV-spel och teater. En kompositör som tydligt visar möjligheten att använda musik i alla tänkbara format. Frida var på plats på Stallet Världens Musik under galan och mottog där sitt stipendium på 30.000 kr och ett diplom.

Årets härliga tillskott på Folk & Världsmusikgalan, låtskrivartävlingen, som skapades på initiativ av Stallet Världens Musik i samarbete med Kulturens Bildningsverksamhet, Riksförbundet för Folkmusik och Dans, Sveriges Spelmäns Riksförbund, Eric Sahlström Institutet, Musikcentrum Riks, Kungl. Musikaliska Akademin, UTOM – Unga tankar om musik, Musik i Syd och Lira prisade under lördagskvällen tre vinnare.

I kategorin Nutida folkmusik korades Alva Granström till vinnare för sin komposition Stjärnljus med motiveringen: Med en självklar melodi, smakfull sirlig produktion och text som osar tidlöshet hittar Stjärnljus rakt in i lyssnarens inre. Det är ett trall och vallvänligt landskap som lånar från förr-i-tiden, står mitt-i-tiden och lyser stjärnklart mot framtiden.

Vinnaren i kategorin Traditionell folkmusik blev Nina Pérez för sin komposition Vårvals med motiveringen: Låten känns direkt självklar med sin fina energi och vårliga friskhet. Den höga dansbarheten inspirerar och den tydliga hooken lever kvar i örat som en påminnelse av låten.

Låtskrivarpriset i kategorin Nya texter inom folkmusik tilldelades Fanny Källström för sin komposition Vaggvisa till vintern med motiveringen: Vaggvisa till vintern har en kraft och direkthet som träffar i magen. En stark melodi med finurlig text och smittande skaparglädje. Stadigt rotad i en naturnära poetisk tradition men med en nutida, personlig twist som vrider till perspektiven på ett spännande vis. Jam da du di da di dej da…

Erik Rask och Brita Björs ledde galan på ett lysande sätt och för inspirerande musik svarade Tibble Transsibiriska, Louisa Lyne & De Yiddishe Kapelye, Linnea Aall Campbell & Samantha Ohlanders samt Lena Willemark & Mikael Marin:

Foto: Peter Bothén