ÅRETS ARRANGÖR 21-22:

Vi vill uppmärksamma alla dem som med ideellt och engagerat arbete bidrar till att konserter och festivaler blir av. Priset går till en arrangör som under 2021-22 nått framgång eller stärkt sin position med ett aktivt arrangörskap och ett för genren och dess publik bra koncept och program. 3 nominerade

KLUBB SAM – ”Genom sitt brinnande engagemang sätter klubb sam Östersund på musik kartan. De ger såväl etablerade som oetablerade artister möjlighet att uppträda. En värdig vinnare av årets arrangör.”

RIMBOSTÄMMAN – ”För en väldigt proffsigt arrangerad stämma med en bra blandning av artister och workshops.”

KLUBB BAIRES – ”Här kan man för en billig peng ta del av inbjudna musiker från olika folkliga musikstilar både i konsertform och till dans, t.ex argentinsk tango möter svensk och finsk folkmusik ”

NIKLAS NÅSANDER & TOBAKSSPINNARSTÄMMAN – ”Niklas har med Tobakspinnarstämman skapat en plats för odling av Västerdalsmusiken och dansen. Där finns plats både för traditionsodlandet och för oväntade och spontana infall.”

SKÅNE FOLK YOUTH ENSEMBLE – ”SKFYE bör hyllas för deras gedigna arbete och brinnande intresse för att ta saken i egna händer när det inte finns några andra kulturaktörer som prioriterar folkmusik -och dans för ungdomar lika högt som det finns intresse för. De arrangerar plattformar för unga musiker att ge utlopp för sin kreativitet. De arrangerar forum där musiker som inte tidigare mött svensk folkmusik får möjlighet att göra det. De öppnar med andra ord dörrarna till ett muntligt kulturarv och låter unga kulturutövare fortsätta i gamla spelmäns spår. SKFYE är en ideell förening och 2020 tillträdde tre eldsjälar, då som gymnasister, styrelseposterna för att rädda föreningen och ungt utövande av folkmusik och -dans från att tyna bort. I brist på folkmusikevent riktade till ungdomar har de under de senaste två åren arrangerat i både stor och liten skala. Idag kan man se resultat på att de har fått det unga folkmusiklivet att återigen fordras över de skånska slätterna. För att ge några exempel har mindre träffar arrangerats under säkra coronaförhållanden på flera platser runt om i Skåne, flera kurser tillsammans med Tonuari har skett i Kristianstad och ett ungdomsläger, baserat på ett återupprättat samarbete med en tysk ungdomsgrupp, arrangerades i Höör våren 2022. Utan pandemi och med färska gymnasieexamer fortsätter SKFYE pollinera Sydsverige genom deras aktuella projektet SkåneFolk som är deras egna blivande ungdomsensemble. SKFYE:s vision är att folkmusik och -dans kommer flöda i ungt blod i större utsträckning och på eget bevåg. Målet med projektet är att lägga en stabil grund med nya musiker som tryggt och säkert fostras in i svenskt föreningsliv. Här kan unga engagera sig och själva arrangera projekt för att det känns viktigt och roligt för just dem att utöva samt bevara den skånska svenska kulturtraditionen. SKFYE-styrelsen drivs av Hanna Bengtsson (ordförande), Emma Arvidsson (sekreterare) och Sandra Holst (kassör), alla med rötter i Skåne. Som folkmusiker och -dansare sedan barnsben och sedan 2016 själva SKFYE-deltagare valde de också därefter att fördjupa sig på heltid. Med folkmusikstudier inom folkhögskolans regi håller de sig sysselsatta utöver deras omättliga vilja att utveckla Unga Folksverige. ”

SOFIA THELIN – ”Nytänkande i det lilla och stora. Visionen gör hon till verklighet med sin scen i Maglehem. ”

JOHAN VON FRIEDRICHS BAR BRASIL – ”Konsert-, klubb- och karnevalsarrangören Bar Brasil fyller 30 år 2023. Med små medel och i stort sett oberoende av statliga och komunala bidrag har Johan von Friedrichs lyft den brasilianska och latinamerikanska musikkulturen in i finrummet. Kronan på verket var väl när Gilberto Gil bokades 2004 (då han var Brasiliens kulturminister) och året därpå fick Polarpriset. Med fingertoppskänsla har han fått hit världstjärnor och spännande utländska akter som inte alltid har haft vägarna förbi Skandinavien. Med stor värme och kärlek arrangerar han årligen norra Europas största inomhuskarneval i Stockholm som aktiverar drygt 120 artister från hela Sverige inför en publik i åldrarna 18–90 år. Johans betydelse för den brasilianska och sydamerikanska musikkulturen i samklang med det svenska musiklivet de senaste 30-åren är storartad och förtjänar att uppmärksammas”

FOLKROT – ”Femte upplagan av festivalen hölls i somras och såg ett nytt publikrekord med stor marginal! Ett stort fokus på fortbildning framgår med ett enormt kursutbud på sju kurser under veckan samt flera workshops under festivaldagarna. Folkrot har under flera år haft ett starkt program med hög konstnärlig kvalitet och integritet, samtidigt som de har haft en tydlig och unik identitet och vision – en plats där man kan uppleva folkmusik, folkdans och folklig kultur från Skåne med omnejd (och inte minst kopplingen till Danmark) ”

FOLKMUSIK I SVANSKOG – ”Med modet att satsa under pandemin på en idé som många tyckte var uppseendeväckande och galen. Med modet att som arrangör våga använda en helt unik miljö för nya folkmusikupplevelser. Med modet att vara nyskapande och samtidigt stå stadigt i traditionell, lokal folkmusik. Genom projektet Tågtunnel 263 – I sägnernas spår har arrangören Folkmusik i Svanskog med sin nyskrivna folkmusikföreställning spelad i en järnvägstunnel brutit ny mark för hur plats, tradition och nyskapande kan kombineras för en totalt unik upplevelse som nått till långt fler än den vanliga folkmusikpubliken.”

GUNNAR BRANDIN – ”Passa på att prisa denna fenomenala arrangör – innan han går i pension. Boda arrangörsförening- ett livsverk!”

SJUNGAREFOLK – ”Enastående fin liten festival, med ett lagom anpassat program som innehåller både stora namn och nya förmågor och med goda samarbeten i byn Granö. ”

NORRKÖPINGS FOLKMUSIKFESTIVAL – ”Ett stort engagemang för nyblivna akter och exemplarisk organisation. Det var mycket god stämning var Norrköpings folkmusikfestival och en fröjd att besöka som dansare, artist och besökare!”, ”Fantastisk festival med stora möjligheter till dans, nyskapande med dans till spellista hela dagen lunch-midnatt och inte bara sent på kvällen som utfyllnad.”, ”För att de trots utmaningar roddat en fantastisk festival i hamn under 2022 och sätter både dansen och musiken i fokus under hela festivalen.”

RISETSTÄMMAN – ”En fantastiskt fin stämma där man verkligen kände sig välkommen. Superfint ställe och skitbra akter. Det va fint att få se en stämma där modern/ung ’folkkonst’ fick lysa.”, ”En sådan fantastisk mötesplats som med grund i folkmusiktradtionen får musiken, männsikorna och livet att växa. Risetstämman öppnar upp för alla sorters skapande och är en viktig del för fortsatt utvecklande av individen såväl som samhället.”, ”En förening som med stor skaparglädje och öppenhet mot andra konstformer har skapat en underbar plattform som både omsluter en med familjära traditioner och uppmuntrar en att upptäcka mer och prova nytt.”, ”Fantastiskt initiativ, plats, personer och artister. Dessutom kul folkdanskurs! Otroligt välarrangerat.”, ”Risetstämman är en plats där människor och konstnärliga uttryck kan mötas fritt. De skapar en inkluderande stämning där alla oavsett musikalisk eller omusikalisk bakgrund kan delta och frodas. De lyfter folkmusiken och folkdansen ur bakgrundsbruset och belyser den glädje, gemenskap och det konstnärliga djup som bor i folkmusiken.”, ”Nytänkande och gränsöverskridande stämma byggd på unga musikers engagemang. Ett helt magiskt evenemang där olika genrer och konstformer möts på lika villkor.”, ”För att ha skapat en trollbindande och betydelsefull mötesplats för unga där konst, dans och musik sammanvävts”, ”En helt unik och fantastisk stämma där man valt att väva ihop flera kulturella uttrycksformer och presenterar dem smakligt och välpaketerat i en miljö som bjuder det härligaste som svensk sommar ger! Fantastiska arrangörer som hade ett mycket sympatiskt sätt att möta sin publik på.”, ”Tillsammans har arrangörerna lyckats med att skapa en stämma i den lilla byn Riset i Dalarna där det traditionella möter det nya och experimentella. En stämma där unga får ta plats med nyfikenhet och upptäckarglädje utan att tappa själva kärnan av folkmusiken. Stämman genomsyras av den gemensamma alla-får-va-med-känslan och bjuder på spännande konserter, dans, bastutältshäng, morgonpromenad upp på ett berg, bad, tälthäng, jam och allt det andra som kan känneteckna en stämma utan att för den delen kännas förutbestämd.”, ”De anordnade en magisk festival som var så vänlig, rolig och välkomnande. Jag älskade hur många olika musikstilar det fanns, det förde verkligen människor samman.”, ”En nytänkande stämma som binder ihop olika konstuttryck och riktar sig till en bred publik av unga konstutövare. Arrangörerna har lyckats skapa en välkomnande, avslappnad och inbjudande stämning som bjuder in både folk inom och utanför folkmusik sammanhanget.”, ”Fin idé och fint utförd! Stämman har bra och inbjudande stämning redan från första stund, i vacker miljö och med toppenbra programpunkter! Kul att det finns en folkmusikalisk grund men att andra konstformer får ta plats, och man känner sig berikad på massa olika sätt när man åker därifrån – både med kunskap, inspiration och bekantskaper”

ÖLAND ROOTS – ”För sin mysiga festival där arrangörerna tänkt på allt”

THE BAGDAD SESSIONS – ”Musikernas förtrollande toner tar med publiken till en avlägsen huvudstad där folk och kulturer möts, om än för blotta stunden i en sagolik kontrapunkt, vars minne varar en evighet och utmanar en dyster verklighet.”, ”Väl genomtänkta, väl sammansatta, väl varierande och väl genomförda konserter. Det är alltid olika inriktning med olika gästartister som ger helt olika prägel på konserterna. Men ändå är det så professionellt utfört och det blir fantastiska upplevelser för publiken. Världsmusik när den är som bäst!”, ”De är bra, de gör bra konserter och man blir glad när man går till deras evenemang”, ”De hämtar olika artister från olika kulturer och arangerar bra evenemang. De är mycket planerade”, ”De är väldigt duktiga. Deras evenemang är är multikulturella och alltid väldigt välordnade och planerade.”, ”Musikarrangemang som efter många år fortsätter att vara aktiva och växa, i år mer än förut där de har fått chansen att bland annat vara delaktiga i Malmö Festivalen. De har gjort ett underbart jobb med att hämta artister och framställa fina konserter för dem och folket som intresseras av världsmusik och arabisk musik!”, ”The best culture project that bindes oriental music with lovely Swedish folk music”

SVALSJÖ FOLK – ”Otroligt bra program på alldeles ny festival. Mycket välordnat och fint väder och dessutom i en väldigt vacker miljö med två mycket bra dansgolv. Längtar till nästa festival.”, ”För ett stort engagemang och för att de har en stark vision av vad de vill skapa. Redan efter två år har deras stämma blivit en otroligt trevlig mötesplats med högkvalitativa konserter och workshops.”

KORRÖFESTIVALEN – ”Folkmusikfestivalernas folkmusikfestival. Varje år är som att komma hem. Ingen annan festival eller stämma slår den. Måste prisas om det inte redan är gjort.”

FOLKMUSIKENS HUS – ”För deras Enastående arbete för folk / Dans musik som arrangör , vägvisare, inspiratör i sitt gedigna och mångåriga arbete.”, ”Folkmusikens hus har under många års tid gjort otroligt mycket för folkmusiken. Själva huset är ett kulturcentrum, en levande mötesplats med arkiv, utställningslokaler, konsertlokal och butik med ett stort sortiment av skivor. De har ett gediget och varierat program med konserter och workshops under hela året. Deras arbete betyder mycket både för artister och publik och de har en betydande och växande roll i det regionala musiklivet i Dalarna.”

SKOTTVÅNGS GRUFVA – ”Denna krog i skogen fortsätter att leverera! Stunder med ODE, Simone Moreno eller Ale Möller, residenskonserter i samarbete med EPOS där namn såsom AWILAS eller Ekborg & Flach figurerar mitt i ett brett program för såväl barn som vuxna. Kreativa lösningar i pandemitider, alltid bra ljud och trevligt bemötande!”

SÖRSYLTA JAZZ & FOLK – ”Lilla festivalen med det stora hjärtat! Godaste hembakade fikat, nära under äppelträdet, magisk musik i toppklass över generationsgränser. Det ni!”, ”En helt ny festival som tog musiken ut till sörsylta! Stor bredd bland akterna och en underbar publik! ”, ”Sörsylta Jazz&Folk hade en stor blandning av framträdanden som alla kändes nära och unika. Mysigaste helgen på sommaren! ”

STÄMMOVECKAN – ”Ett nystartat samarbetsprojekt mellan arrangörer främst i Dalarna som med samordnad information, planering, utbud skapar bättre förutsättningar för publik, spelmän och övriga intresserade av att delta.”

FOLKFEST MALMÖ – ”En stor och innehållsrik festival som växer år från år.”

OKTOBERSTÄMMAN – ”Sveriges största inomhusstämma fortsätter att locka spelmän, dansare och lyssnare med ett digert och strålande program i UKK:s stora hus i Uppsala.”

ORNUNGASTÄMMAN – ”En underbar festival, ständigt i rörelse, nyfiken, djärv, inbjudande och inkluderande.”, ”Underbar stämma i mångfald både musikaliskt och folkligt . Lämnar ingen oberörd. Levande landsbygd och nyskapande på alla nivåer . En sann fröjd ”, ”Otroligt välkomnande festival med ett tryggt, intagande, busigt å genreöverskridande program både vad det gäller, publik, ålder, deltagarna å musiken men ändå inte att gå förbi en att rötterna står stadigt i Västergötland.”, ”En perfekt blanding av tradisjon og nybrott!”, ”Här finns alltid ett fantastiskt program med ett gediget arbete bakom valet av konserter, kurser, olika teman och koncept som växer och utvecklas varje år. Stämningen är varm och välkomnande. Stort fokus på ungdomar och att ge plats till dem på stora scenen.”

BURTRÄSKSVÄNGEN – ”Ett lagom stort evenemang i fantastisk miljö. Burträsksvängen lyckas med att skapa ett stort och väl genomarbetat, varierat program och på något sätt behålla den nästan familjära känslan som gör att både artister och besökare känner sig välkomna och som hemma.”, ”Burträsksvängen lyckas alltid med konststycket att få en helt vanlig spelmansstämma att kännas som en festival. Familjärt, kvalitativt och väldigt varierat så att alla kan hitta sin plats. Unga och gamla erbjuds lika stor plats och evenemanget möjliggör många möten över generationsgränserna. Logistiken vad gäller boende och mat är fantastisk.”, ”Spelmansstämma med många år på nacken som utvecklats under åren och kan titulera sig som, ’den mest välkomnande spelstämman’.”, ”En fantastisk stämma i det mindre formatet. Vackert belägen vid sjön Burträsket. Arrangörerna lyckas skapa en trevlig och öppen atmosfär där alla är välkomna såväl ung som gammal. Det finns möjlighet att både lyssna på konserter av hög kvalitet, gå på barnföreställning, gå på workshops, dansa och buskspela. Pricken över i:et är spelmansmiddagen på fredagskvällen.”

SIGRIDSLUNDS CAFÉ – ”En underbar och ambitiös arrangör som bjuder på en rad fina konserter, i en fin miljö och med finfint bemötande från obotliga entusiaster!”, ”Sigridslunds kafé erbjuder ett varierat program med konserter i världsklass varje år.”, ”Underbart Ställe!”, ”Redan efter några år har Sigridslunds Café etablerat sig som en arrangör att räkna med. Man lyckas att locka till sig de största och bästa artisterna, men man är heller inte rädd för att engagera yngre, ännu oetablerade, musiker och ge dem en kick i karriärstegen. Familjen Jacobssons helhjärtade engagemang imponerar stort på såväl publik som artister.”, ”De har på kort tid byggt upp en fantastisk serie konserter i det lilla formatet med skiftande artister inom folkmusikgenren”