ÅRETS KOMPOSITÖR 21-22:

Priset är ett specialpris som delas ut genom ett samarbete mellan Stim och RFoD. Det avser att öka medvetenheten om att det skrivs ny musik inom folk- och världsmusikgenrerna. Inga nomineringar, endast vinnare utses och offentliggörs under galan

KARL-JOHAN ANKARBLOM – ”Storheten i det sound som Karl-Johan Ankarblom de senaste åren klätt folkmusiken i, kan i det närmaste mätas med vad Hedningarna, Garmarna, Hoven Droven och Väsen gjorde med folkmusiken i mitten av 90-talet. Monumentalt.”

GÖRAN MÅNSSON – ”För sitt arbete med Bazooka Sub Trio”

KJELL-ERIK ERIKSSON – ”För allt han komponerat genom åren, från djupaste trad till fet crossover, för Hoven Droven och andra sammanhang.”

SAMANTHA OHLANDERS – ”För lång och trogen tjänst i folkmusikens namn! En röd tråd i Ohlanders konstnärliga uttryck är det folkbildande och berättande tätt sammanvävt med musiken. Hon har sina musikaliska rötter i folkmusiken men som med alla traditionsyttringar finns det ett stort element av plastiskhet där hennes musik inspireras och påverkas av vår samtid både politiskt och konstnärligt och rör sig i ett gränsland mellan tradition och förnyelse. Senaste albumet Landsbygdsupproret är ett tydligt exempel på just detta. Med ett stadigt tretaktssväng och en förkärlek för tunga syntar bevisar Ohlanders att tradition och förnyelse inte är varandras motpoler. För den lyhörde går det att spåra både vallåtstonalitet, Black Sabbath-riff och inspiration från medeltida kyrkomusik. Atmosfäriska improvisationer och kärnfulla melodier. Ett musikaliskt manifest för våra landsbygder!”

ALE CARR – ”En fantastisk kompositör med ett eget uttryck. Den nya notboken med Dreamers’ Circus som heter Handed On har 58 nya låtar där Ale har skrivit de flesta av dem – en sån gåva till vår gemensamma repertoar! Framförallt är det så fint att de första låtarna är för nybörjare och att det blir gradvist svårare tills att man verkligen måste öva på slutet. ”

MAGDALENA ERIKSSON – ”De kluriga texterna med musiken och hennes smittsamma glädje. ”

TRIO ROP – ”Trio Rop är del av att skriva svensk folkmusikhistoria. Dom sjunger bland annat för människor som av samhället trängts in i marginalerna av vår historia, oss vars queera liv alltid funnits men sällan fått finnas i folkmusiken och dom sjunger om styrkan i att stå tillsammans. Med både styrka och skörhet utforskar Trio Rop, med sina direkt drabbande röster, livets stora och djupa känslor. Dom banar ny väg för en ny generation av folkmusiker. Innerligt tack för det.”

TVÅ OTREVLIGA FLICKOR – ”Fantastiskt underfundiga och kul texter baserade på medeltida landskapslagar. ”

ESBJÖRN HAZELIUS – ”Hazelius visar på en stor mognad som kompostitör på Hazelius Hedins CD Silverdalen

MAGNUS STINNERBOM – ”År efter år levererar han stor musik till Västanå teaters fantastiska föreställningar. En melodimakare av rang!”

THOMAS ERIKSSON – ”Thomas låtar rör sig i skärningspunkten mellan vidsträckta norska vidder, porlande fjällbäckar, pockande ökenblues och lekande eleganta polskor. Jag ler, dansar och får tårar i ögonen! Känns kul och fräscht att höra Thomas nya gitarrstigar! ”

LISA LÅNGBACKA – ”Lisa Långbacka är en fantastiskt musiker och kompositör som verkligen har ett eget uttryck. Hon är en ytterst skicklig och bred ackordionist som uppträder både som solist med orkester och i olika grupper. Inte sällen med duon Lisas. Lisa Långbacka behärskar många olika musikstilar väldigt bra och rör sig oftast i gränslandet mellan svensk och irländsk folkmusik, argentinsk tango, barockmusik, pop och improvisation/jazz. Hon spelar även piano och sjunger. Hennes innerliga uttryck berör på djupet. Hon har skrivit musik för teatrar, nobelfesten, mindre och större sättningar, jazzmusiker, folkmusiker, kör med mera med mera. Hon har länge varit värd att bli Årets Kompositör!”, ”Eget Sticker ut Kvalite”, ”Ljuvliga, mångfacetterade, nyskapande Lisa Långbacka verkar drivas av en urkraft och har skapat flera fantastiska verk i år och förtjänar att uppmärksammas för detta!”

ELIN JONSSON – ”Elin har komponerat alla 4 stämmorna som hon spelar med loopstation i sin cd-skiva Drömmaren

VERA WINTER & HANNA EKSTRÖM – ”Oerhört vacker och nyskapande folkmusik i perfekt samklang med naturen och alla tänkbara känslolägen!”

MATS EDÉN – ”En mångsidig spelman på en konstnärligt hisnande nivå. Hans komponerande omfattar hela spektrat från dragspelslåtar med två ackord till komplicerad kammarmusik. Och inspirationen verkar inte dräneras med åren. Ständigt med denna känsla för melodin men också nyfikenhet och experimentlusta vad gäller de komplexa ensembleverken.”

LENA JONSSON – ”Redan hyllad för de senaste skivorna med sin trio förtjänar Lena också en statyett för sina kompositioner. Hon har förmågan att plocka fram omväxlande låtar med karaktär, vilda och vackra, stilla och känslofyllda. Skrivkramp verkar vara ett okänt begrepp här.”, ”För hennes uttrycksfulla och oväntade och galanta kompositioner som berör och rör oss till kropp och själ. Jag säjer bara Ispolskan! ”

IAN CARR – ”Den klurigaste låtmakaren på folkmusikscenen. Ians stil är helt unik och utmanar sig själv, sina medmusikanter och publiken med spretiga bitar som stucker iväg åt alla tänkbara håll. Till vår stora glädje. Man blir överraskad och glad. Musiken lever!”, ”Ian gör det han gör och det berör! Han jobbar med så duktiga musiker och spelglädjen lyser igenom i hans musik, inte minst live!”

ALE MÖLLER – ”För Ales magnifika Xenomania, en unik komposition där traditionsmusik möter improvisation, jazz, pop och innehåll. Ett mästerverk av en mästare!”

EIWOR KJELLBERG – ”Eiwor Kjellberg är en kompositör av yppersta klass vilket hon visar med all önskvärd tydlighet på senaste skivan Stand Out.Hon har tidigare gett ut två soloskivor och skapat mängder av musik för barn för att sprida folkmusiken på ett lättillgängligt sätt .Hennes musik är alltid vardagsnära men aldrig tunn, svängigt så in i bomben ,spelglädje i en helt egen avdelning inom svensk folkmusik, både då och nutida”

CLAES OTTELID – ”Med kompositionerna på CD-plattan Första polskan i April visar Claes Ottelid en helt egen och unik mix av svensk folkton, jazz och fusion. Allt blandat med träffsäker elegans!”

FANNY KÄLLSTRÖM – ”För en fantastisk folkmusikmässa för kör och folkmusikgrupp som berör i hjärtat med sin musik och sina texter.”, ”Fanny Källström är en musiker och kompositör vars musik rör sig mellan flera olika världar och skapar en känsla av att magi faktiskt finns på riktigt!”, ”För ett helt unikt och djupt berörande tonspråk och texter är Fanny Källström den starkast lysande stjärnan på folkmusikhimlen just nu!”, ”Fanny Källström folkmusikmässa Tiden har sin gång, världen allt det hopp vi så väl behöver just nu. Eftertänksamma texter tillsammans med vacker och mäktig musik som får oss att flyga. Nyskapande och helt fantastiskt!!”