ÅRETS UTGÅVA:

Vi belönar en utgivning, fysisk eller digital. Här går priset till en utgåva med tydlig koppling till folklig tradition, som under 2021-22 utmärkt sig genom hög kvalitet – konstnärligt, innehållsmässigt och tekniskt. 3 nominerade

TVÅ OTREVLIGA FLICKOR / ANGRY, BUT ALSO VERY TALENTED – ”Dagens samhälle är på tok för seriöst och allvarsamt, men med denna nya skiva får känslorna flöda. De två otrevliga flickornas skiva leder nämligen till tårar av skratt. Kombinationen utmärkta kompositioner, toppenbra musikalitet och hysteriska skämt är helt genialisk! ”

HOVEN DROVEN / TRAD – ”När ett 30-årsfirande Hoven Droven visar upp hela sitt breda register och kanske mer därtill – från ljuvlig balladkonst till punkig frenesi och disco – så är de faktiskt helt omöjliga att motstå.”

ALE MÖLLER / ZENOMANIA – ”Ett hjärteprojekt för den gode Ale Möller detta – och gränsöverskridande i flera nivåer, geografiskt såväl som genremässigt. I grunden ett beställningsverk från Sveriges Radio som blev en skiva och ett nio personer starkt band. Grekland ligger nästgårds med Dalarna, New Orleans är huvudstad i Västafrika och jazzen swingar sig genom en norsk halling. Brokigt och sprudlande och så väldigt Ale Möller.”

ERIKSSON, MYHR, MALMSTRÖM / FÖR SOLA SKIN PÅ TAK – ”Nyskriven musik av kompositören Thomas Eriksson (gitarr) tillsammans med Helga Myhr (hardingfela) och Anna Malmström (klarinett och basklarinett) framför på ett mästerligt sätt! Lyssnar gång på gång och njuter av musiken och det fina samspelet dem emellan.”, ”Instrumenteringen i kombination av Thomas Erikssons vackra kompositioner är ett praktexempel på hur man knyter samman Norsk och Svensk folkmusik på ett naturligt vis! Underbart! ”

IAN CARR / COVERS – ”Ian Carr är en fantastisk gitarrist med en harmonik och rytmik som kan få en att hamna i själv-svängning. På Covers spelar han låtar från Dalarna solo på sin gitarr och såklart busar han till det både här och där. Utmanande och uppfriskande tolkningar av spelmanslåtar från Dalarna.”

EIWOR KJELLBERG BAND / STAND OUT – ”Drottningen av moll och hennes samspelta band levererar på plattan Stand Out en mycket dansant, svängig och nyskapande folkmusik framförd med humor och enorm spelglädje levererar de en mycket samtida och levande folkmusiktradition.”

ROSTAM MIRLASHARI / ROZHNAK – ”Efter mer än 27 år som artist, släppte traditionsbäraren Rostam Mirlashari sitt efterlängtade soloalbum Rozhnak. Många känner igen Rostams förföriska kvitter och konstanta närvaro som frontfigur i etablerade folk & världsmusik gruppen Golbang, men under de senaste åren har han grävt sig ner och fokuserat på det han behärskar mest och bäst, balochisk musiktradition. Albumet som betyder ”ljuset” på balochiska är en hyllning till de förtryckta syskonskapet som sedan flera decennier tillbaka, inte lever med trygghet, respekt, jämlikhet och som ständigt kämpar i motvind. Här bjuds lyssnare in till ett explosivt djupdyk och interaktion mellan den traditionella musikskatten från Balochistan och den moderna instrumentuppsättning och harmonik från väst. I repertoaren presenteras en rad musikstilar, skalor och autentiska instrument som representerar den funktionella musiktraditionen i öst, bland annat den historieberättande stilen Sheyrwand den osedvanliga skalan Kahr och mötet mellan stränginstrumenten Benjo, Rabab och Nyckelharpa. Tillsammans med en en rad briljanta musiker från Sverige, Iran, Kurdistan, Afghanistan och Gambia, har ”ljuset” hittat sin destination. Det gömda guldet i Balochistan har upptäckts och lämnar alla sinnen berusade av värme, intellekt och hopp.”

MIKA AKIM / TILLSAMMANS – ” ’Ett litet konstverk från palindromet Mika Akim, men inget spel för galleriet.’ (LIRA) Mika Akims andra album Tillsammans utvalt i Folkmusiken i P2 som bäst just nu och även spelat i Danmarks radio P2. ’Smertefullt vakkert fra Mika Akim…et av de vakreste øyeblikkene vi har opplevd på lang tid.’ (On right now) ’Denna visa är väldigt drabbande, stråkarna tar sig in och stämningen sluter sina armar runt en; famnen är trygg men håller om en hårt. Det gör lite ont så säga.’ (KULTmagasin)”

SISKIN QUARTET / FLIGHT PATHS – ”An exciting and intriguing range of compositions and playing. The album is full of beautiful surprises and a great listen”, ”A bold and progressive presentation of music based in tradition and imagination. It is also tremendous fun!”, ”It’s beautiful music!”, ”I love this albumn with it’s emphasis on nature. The tunes stay in your head long after the music stops.”, ”It’s a refreshing mix of influences – folk, jazz, blues – presented with both technical brilliance and great feeling, an excellent addition to the emerging folk tradition.”, ”This is a beautiful work of art, from the theme and songwriting down to the cover art – it’s the full package!”

QUILTY / OUT ON THE OCEAN – ”Quilty är en alltigenom underbar grupp, både live och på platta! Med sin senaste release Out on the Ocean måste jag säga att dom sätter en ny standard på hur en liveplatta ska låta: Så speciella och karaktärsfulla arrangemang, så omsorgsfullt och virtuost spelat, och med en manlig stämsång som är helt makalös! Ni måste bara lyssna själva helt enkelt! ”

SAMANTHA OHLANDERS / LANDSBYGDSUPPRORET – ”Fräsch folkmusik i framkant! Samantha Ohlanders låtar, röst och fiol står i fokus och bärs upp av ensemblen Byalaget bestående av elgitarr, bas, trummor, tramporgel, syntar och en kör av vänner. Med ett stadigt tretaktssväng och en förkärlek för tunga syntar bevisar Ohlanders att tradition och förnyelse inte är varandras motpoler. För den lyhörde går det att spåra både vallåtstonalitet, Black Sabbath-riff och inspiration från medeltida kyrkomusik. Atmosfäriska improvisationer och kärnfulla melodier. Musiken är brokig och mänsklig och bär på berättelser om ilska och vrede, gemenskap och tvivel, hopp och en önskan att Allt blir bra (som även är titeln på albumets sista låt). ”

LIDIJA DOKUZOVIC TRIO / I´VE HEARD – ”Låtar för alla sinnen.”, ”Fantastiska traditionella sånger som vi borde bevara”, ”Ett album som ger mig rysningar av välbehag”, ”Album är tolkning av traditionella låtar från Kroatien och västra Balkan. Men den är också mycket mer en detta. Lidija Dokuzovic Trio lyckas inte bara att ta dig in i detta space där låtar kommer ifrån, utan också skapa flera emotionella lager av olika slag, där sorg och glädje dansar tillsammans. Denna album speglar livet på det vackraste sättet.”, ”Vackra sånger framförda av sällsynt vacker röst!”

KOLONIEN / TILL SKOGEN – Till Skogen är helt enkelt en mästerlig skiva. Den tar lyssnaren med på en resa genom medryckande kompositioner och innerliga ljudlandskap. Dessutom är Till Skogen ett verk med ett tema som berör. ”

LEKARERÄTTEN – ”Spännande möten mellan musik och de instrument som används. Tradition och förnyelse i en härlig kombination!”, ”Fantastiska arrangemang av nyskriven svensk folkmusik.”, ”Helt underbar musik att njuta av ofta och länge!”

DANS PÅ SVENSKA – ”Första lyckliga mötet mellan elektronisk dansmusik och svensk folkton”

TRIO ROP / MELLAN OSS – Mellan Oss bjuder på sårbarhet och kampsång, det är en känslosam och dynamisk resa som skänker både skratt, gråt & gåshud. Som debutalbum är det väl genomartänkt och utfört med stor precision. ”

TRE / TAKT – ”Med deras spelglädje tajta samspel och kreativa arrangemang skapar TRE sitt eget sound.”

HAZELIUS & HEDIN / SILVERDALEN – ”Plattan är en riktig höjdare”, ”Silverdalen är ett underbart och känslosamt album fyllt av värme, sväng och spelglädje! Jag tycker att Hazelius Hedin här, efter alla år, toppar sig själva med en fjärde, närmast överjordiskt fin platta. Jag gillar hur dom blandar urgammal musik och texter med splitternya låtar och genom sin omslutande, innerliga och inkluderande musikalitet liksom bryter ner barriärerna mellan tid och rum och placerar allt i sitt större sammanhang. Deras version av Peps Perssons Främmande är t.ex. helt genial! Klart värda ett pris!”

EBO KRDUM / DIVERSITY – ”Med kompositioner byggda på en oerhörd musikalisk mångfald skapar Ebo Krdum musik som bär på starka budskap om rättvisa, fred och frihet iklädd en välljudande dräkt som är helt egen. Kärnan kring vilken tonerna, rytmerna och harmonierna svävar hålls oavlåtligen intakt. Inspiration hämtas från blues, afrobeat och reggae men också nyare musikaliska förälskelser som svensk spelmansmusik. ”

SYMBIO / ENDEAVOUR – ”Dom är bäst!”, ”Många beskriver sin musik som banbrytande. Men Symbio är bandet som verkligen ÄR banbrytande. Med nya skivan så har de tagit sitt unika sätt att samspela på till ännu högre höjder.”

FLOATING SOFA QUARTET / SOFA SONGS – ”Floating Sofa Quartet utmanar formatet för utgivningar med en fantastiskt videoserie som knyter ihop nordisk musikscen mellan länder och generationer.”, ”Floating Sofa Quartet har gjort ett fantastiskt samarbete med några av våra mest kända nordiska vokalister. Det är ett gediget arbete – välarrangerat och välspelat, med vackra tillhörande livevideos – som förtjänar mer uppmärksamhet! Ren njutning!”

FLOATING SOFA QUARTET / Youtube – ”Välproducerade filmer med fina sånger med spännande nordiska folkmusikprofiler.”

KV ARKEN / FREKVENS – ”Klezmertrion Kv Arken eller Kvarteret Arken har gett ut sin första full längds CD Frekvens – De bildades till festivalen Klezmer Queens 2017 och har sedan dess skördad framgånger som klezmerband med kammarmusikaliska influenser. Deras skiva hör hemma i årets utgåva men de är också kvalificerade som årets artist eller eventuellt som årets nykomling. Från Liras recension: Arrangemangen är originella, det märks att musikerna tycker om utmaningar, nyskapande och experimentlusta. … Musiken har både kraft och tyngd och det är lätt att förstå att den här musiken betyder mycket för många … De har under 2021 också turnerat med föreställningen Anne Franks Dagbok.”

LJUS OCH LYKTA / – ”Fräscht Uppfriskande Lyhört!”, ”Otroligt välkommet med såhär svängig och snygg vokal traditionsmusik. Det finns absolut en blinkning bakåt mot till exempel Ranarim men soundet är annorlunda, lite americana-känsla fast ändå så rotat i det nordiska. Fiolspelet är otroligt bra, tar aldrig fokus från texterna utan lyfter fram dem i stället. Den flerstämmiga sången är grym och särskilt Annika Hammer sjunger otroligt bra, hela registret från skört och bräckligt till full spätta. En popstjärna i folkmusikskrud! Dessutom ett fantastiskt fint omslag. Välskrivna texter om musiken och snyggt foto och form.”,”En briljant skiva med strålande sång och snyggt spel av fyra skickliga unga musikanter.”, ”Ett debutalbum där själ och hjärta samt massor av energi har lagts ner för att skapa en utgåva med teknisk och musikalisk perfektion med bibehållen spontanitet och sväng.”, ”Det vokala står i fokus på en av höstens kanske mest efterlängtade utgivningar med debuterande gruppen Ljus och lykta som, för att citera pressreleasen, ’står stadigt i den svenska folkmusikens mylla, men inspireras gärna av andra traditioner; bluegrass, brittisk folk och visa’ ”

ANDERS ROSÉN & JONAS ÅKERLUND / RENT SPEL OCH KLARA FÖNSTER – ”Lagom till 200-årsjubileet av Lejsme Pers födelse kom den här finfina skivan ut där två av Sveriges finaste spelmän tolkar några av de mer ovanliga låtarna ur hans repertoar. Den bästa utgivningen i sitt slag på många år.”

PELLE BJÖRNLERT / ORIGINAL – ”En genomarbetad och ärlig platta med den fantastiska Björnlert som är i högform.”, ”Skivan är troligen det mest originella som släpps i år utan att göra avkall på sin tradition”

ELIN JONSSON / DRÖMMAREN – ”Elins solo cd ”Drömmaren” är helt outstanding!!”

QUARTEY, MARINE, GUNNARSSON / SÖDLING SESSIONS – ”Fina arr, spännande möten mellan vokal, slagverk och fiol med en fantastisk historia runt Södling”, ”Södling Sessions lyfter DÅ:et ur arkivens gömmor rakt in i NU:et, när visornas åldriga poesi och toner ges vibrerande liv med drabbande röst, rytm och spelskicklighet.”, ”För att trion på ett gediget och inspirerande sätt djupdykt och klätt en enskild notsamling i ny musikalisk skrud.”, ”Med en ovanlig instrumentkombination – röst, fiol, slagverk – närmar sig trion den säregne småländske folkmusikupptecknaren Carl-Erik Södlings samling: vackra visor, svängiga låtar, spännande ballader och kvicka polskor i en ny musikalisk skrud.”

VÅGSPEL / I NÖD OCH LUST – I nöd och lust är en skiva fylld av samtida toner starkt kombinerad med den traditionella folkmusiken. Vågspels kompositioner på denna skiva är varierade och här finns något för alla. Från de mer traditionella polskorna till låtar som Havet där fiolens klangvärld verkligen får blomma i en vacker komposition.”, ”I I nöd och lust ryms lätthet och djup, glädje och sorg inslaget i ett paket av musikalisk glöd och vibrerande samspel som gör att hjärtat hos den som lyssnar slår extra hårt.”, ”Ett fantastiskt samspel, viktiga traditionsbärare och otroliga kompositioner. Dom starkast lysande stjärnorna på folkmusikhimlen just nu.”, ”Vågspels musik tar avstamp i folkmusiktraditionen och med rötterna i Västergötlands låtskatt beger dom sig ut på en musikalisk resa med nyskapande influenser. Det är känslofyllt och otroligt samspelt! ”, ”I nöd och lust är en skiva som berör allt från suffragettrörelsen till havet och en morfar. Den gör sig allra bäst live, när Vågspel får hela publiken att dansa!”, ”Vågspel har med sin musik lyckats skapa en helt egen genre. Till den solida folkmusikaliska grunden har fogats klassiska influenser, jazz fusion och punkrock. Den samspelta duon visar upp ett stort känslomässigt omfång som tar med lyssnaren på en resa: från det romantiska och lyriska till klimatångest som skaver och en politisk vrede som gör att strängarna nästa glöder på vissa spår. I Nöd och lust är en skiva som inte bara är njutbar att lyssna till. Det är musik som tvingar lyssnaren att förhålla sig till världen och själv ta ställning.”, ”Otroligt bra och välgjorda låtar med meningsfulla budskap”, ”En fiolduo utan dess like! Dessa bruttor förtrollar lyssnaren med deras egna melodier. One of a kind! ”, ”En otroligt kraftfull och varierad skiva som tar fram det bästa fioler har att erbjuda. Virtuost, lekfullt och allvarligt.”, ”Infångande för även ett otränat öra”, ”Årets album är här! Vågspel lyckas blanda både trad och nytt på ett avspänt sätt i sin nya skiva. Deras utveckling som både tonsättare och musiker är oerhörd. Dessutom lyckas de beröra viktiga ämnen på ett okonstlat sätt genom t.ex havet och suffragettmarschen (genom bl.a. field-inspelning från ett verkligt demonstrationståg). Fantastisk! ”

CHICOS FRITOS / ÖKENFLAMENCO – ”Denna duo rör om med sitt organiska sound som de lyckas förmedla även i det inspelade formatet. Samspelet och tajmingen drabbar även genom hörlurarna!”, ”Med unika toner och en LP-färg jag aldrig tidigare skådat (rosa) så gör Chicos Fritos något nytt och annorlunda.”, ”Chicos Fritos är unika i sitt uttryck genom att kombinera flamenco med munspel. Det berör den nordiska själen på ett helt nytt sätt. Publikkontakten är enastående!”, ”Ingen annanstans finner du en sådan unik tonalitet som hos Chicos Fritos I Sverige, en unik blandning av andalusiens magiska vindar och svenska brokiga blads vatten.”, ”Fantastisk och känslosam flamenco!”, ”Nyskapande Världsmusik”, ”Vackert och genomtänkt album som lyfter upp bortglömda flamencostilar genom en elegant balans mellan munspel och gitarr. En resa till spagettiwesterns flamenco”, ”Mycket nytänkande flamenco med fylligt sound trots att det endast är munspel och gitarr på många av låtarna. Hippt och svängigt helt enkelt!”, ”För att de är otroligt skickliga och gör sina tolkningar av traditionell flamenco med mycket humor och känsla. För att det inte finns något liknande!”, ”Folkmusik möter flamenco på en inbjudande med äkta känsla”, ”Chicos Fritos första album är nytt, fräscht och synnerligen brilliant. De lyckas som få att skapa en unik ljudbild som smälter samman flamencon med ett svenskt sound.”, ”En fenomenal flamencoskiva där munspel och gitarr sätter igång MÅNGA heta flamencomoves jag inte visste att jag hade! ”, ”It´s the best flamenco fusión that I have ever heard. wow!!”

VERA VINTER & HANNA EKSTRÖM / LIOS – ”Fantastiskt fina låtar, välproducerat, innovativ och modern ljudbild. Kreativt med en fot i historien och en fot i framtiden.”, ”Fantastiskt fina låtar, välproducerat, innovativ och modern ljudbild. Kreativt med en fot i historien och en fot i framtiden.”, ”Dom har skapat ett album som förtjänas att hyllas och höras över hela världen. Där tradition och bilder av natur och människa förs vidare på ett helt nyskapande och experimentellt sätt via musiken.”

ULRIKA BODÉN & SOFIA SANDÉN / SÅNGSYSTRAR – ”Strålande vacker sång av Ulrika Bodén och Sofia Sandén”

MAGNUS GUSTAFSSON M FL / DAHL! – ”Magnus Gustafsson, Anders Löfberg m fl skickliga musiker dokumenterar låtarna kring de småländska spelmännen Dahl på ett färgstarkt, spännande och njutbart sätt.”

MATS EDÉN / ALVALEKEN – ”En fantastisk låtsamling med mångsidige mästarspelmannen Mats Edén”

CLAES OTTELID & STEFAN JARL / FÖRSTA POLSKAN I APRIL – ”Underbara låtar och arrangemang känslosamt framförda av Ottelid och Jarl. Svensk folkmusik med en touch av flamenco. I love it! ”, ”En nydanade utgåva med två fantastiska musiker med stor erfarenhet i genren. Dessutom spännande kompositioner!!!!”, ”En underbar platta! Finstämd och på samma gång glad och exotisk. Svensk folkmusik på spansk gitarr! Vilken combo! Tillsammans med Claes Ottelids fina och känsliga gitarrspel är det en njutning för varje öra. Outstanding!”, ”Plattan är helt enkelt underbar. Musiken förenar en fin folkmusiktradition med spännande nya kompositioner. Innovativt och mästerligt gitarrspel tillsammans med skickligt avvägd insats på slagverk gör en lycklig.”, ”Alla genrer och världsdelar talar till oss i en knippe polskor framförda så att man tror att det är lätt att spela gitarr! Och ett fint samarbete med slagverkaren Stephan Jarl!”, ”En unik duo som framför Claes fina låtar (en blandning av svensk folkmusik och flamenco). De borde nomineras till riksspelmän.”, ”Originell musik med en blandning av olika influenser på ett unikt vis.”, ”En platta som står stabilt på folkmusiktraditionen men som också förenar världen med spännande rytmer och tongångar från exempelvis flamencon. Det här är folkmusik bör den är som bäst: både traditionell och nyskapande på samma gång. Claes flamencogitarrspel är briliant och Stephan är väldigt mjuk och inkännande i dit spel. Det är inte ”gitarr och komp” utan en levande dialog.”, ”Jag jobbar som koreograf internationellt (samtida dans), och har spelat den här skivan för mina kollegor när vi repar och improviserar i dansstudion. De har inte hört nåt liknande, beskriver det som blandning mellan spansk och svensk musik. Jag med! Älskar det! ”

OLOF BERGSTRÖM / ADVENTSKALENDER – ”För videos med sexdregapolonäser som adventskalender på YouTube”

BJÖRN GARDNER / TRE SULTNA MÅGAR – ”Albumet bryter ny mark inom nordisk vokal folkmusik. Det låter både tidlöst och samtidigt som om det var en bortglömd pärla från 70-talet, men med ett lustfyllt nyttjande av kärvare element som kvartstoner, på ett sätt som landar någonstans mellan äldre norska sångare och deltablues. Det känns som att Gardner behandlar den klassiska folkrocken som en tradition i sin egen rätt och att han lyckas förnya den på ett uppfriskande sätt.”, ”En fantastisk skiva”

FURUHILL / FÅR VI BJUDA? – ”Ett fantastiskt giftemål mellan det traditionella och det nyskapande. Furuhill bjuder verkligen in till en stund av lek, vemod, hopp och kärlek från början till slutet”, ”Nytänkande tolkningar av traditionella gamla visor. Cello i folkmusik snyggt grepp. Helt grymma musiker allihopa”, ”Vackra tolkningar av svensk folkmusik från norra Sverige. Vacker sång och musik som berör”, ”Furuhill har är enligt mig att av det mest spännande nya projekten på den Nordiska folk scenen. Dom lyckas på ett väldigt naturligt sätt kombinera Vistraditionen med Låtspel utan att det känns forcerat. Med sitt sound skapar de musik som är otroligt dynamisk med hög teknisk nivå utan att den blir svår och inåtriktad. Tvärt om är deras musik lättillgänglig och har potensial att nå ut till en bred publik utanför folksfären. Debut-albumet Får Vi Bjuda känns genomarbetat och självklart och alla medlemmar i bandet får ta plats individuellt utan att det bryter samspelet.”

SPÖKET I KÖKET / KURBITS & FLAMES – ”En enorm glädjespridare är Spöket i Kökets nya CD med tradlåtar i ny tappning och med en energi som kan riva ett normalstort Folket hus. Vilket drag, vilken glädje, vilken lycka att få översköljas av!”, ”Ingen annan orkester står lika stadigt i traditionen samtidigt som de hänsynslöst experimenterar! En otroligt viktig och rolig skiva!”, ”Skickligt arrengemang samt duktiga musiker”, ”Traditionell musik omstöpt i modern form och framförd av skickliga musiker.” , ”Riktigt grymt album som gör en lycklig!”, ”Det finns en enorm energi och spelglädje – det är lätt att dansa med även om man inte ’kan’. Bra blandning och härliga arr!”

ANNA HANS-ERS (EKBORG) / SOLO – ”En fantastisk CD av en begåvad, stilsäker och uttrycksfull ung spelman från Dalarna. En raritet med en så stark, modig och välklingande soloskiva i dessa dagar.”, ”En debut-CD med låtar från främst Rättvik, som fått genomgående fina recensioner från bl.a Ånon Egeland Folkemusikk.no, PO Tidholm DN, Opulens.se. Alexander Agrell Sydsvenskan skriver ’Här bor det alltihop: det dansande, svävande och kraftfulla svänget, melodiprakten som smyckas ut extra med små drillar, spraket och gnistorna och så en traditionskänsla som är så stark att den sträcker ut två fingrar och vänligt kniper en i näsan. Allt satt med personlig touch. Drivet och flersträngsbetoningarna gör att ett till instrument skulle ha blivit ett störningsmoment.’ Anna fick även Manifestgalans pris Årets folkmusik 2021. Motiveringen till priset var: ’Ståtlig, mäktig och självklar-sådan är denna solodebut. Med låtar från Rättvik som specialitet spelar denna spelman född i Falun nitton sololåtar med sådan glöd att man tappar andan. Här har vi en ung spelman som med trygghet och energi spelar trad på riktigt,på allvar’ ”