Seminarier och workshops 7 april
Folk & Världsmusikgalan bjuder tillsammans med Linköpings folkmusikfestival in till ett stort program med seminarier och workshops under galalördagen 7 april. Här är hela schemat:
Som stjärnor små – folkvisa och litterär visa, är det någon skillnad?
– Trozellirummet kl 10.00-10.50
Det finns skillnader men också likheter. Det är ett stort och spännande ämne. I seminariet ger vi exempel på hur folkvisa och litterär visa genom tiderna korsbefruktat
varandra. Hur visdiktare från Bellman fram till våra dagar lånat stildrag och formler från folkdiktningen. Men också hur litterära visor från mun till mun förändrats och blivit en sorts folkvisor…Finn Zetterholm (bilden) är visdiktare författare och sångare. Han har varit verksam sedan 60-talet och är en av våra stora vislegender. Finn har läst litteratur- och musikvetenskap och arbetat på Svenskt Visarkiv. Han är också gästlärare i vishistoria på visskolan i Västervik-Gamleby.
Fri entré. Arr: Visan i Sverige
Från Nairobi till Rättvik
Hemerycksalen kl 10.00-11.20
På världsmusiklägret Ethno möts världen. Varje år ses hundra unga folkmusiker från tjugotalet länder för att spela och lära känna varandra under en intensiv musikvecka. 2015 följde filmaren Fredrik Caresten Pauline, Nannah och Fatiyah från Nairobi under förberedelserna inför resan till Sverige fram till det var dags att åka hem igen. Resultatet blev en 80 minuter lång film full av framtidstro, vänskap över alla tänkbara gränser, hopp, glädje och fantastisk musik med deltagare från bl a Iran, Indien, Kroatien, Bulgarien och England. Kom och upplev den totala glädjen i att få nya vänner från andra sidan jorden och att få spela musik. Ta med näsduk!
Fri entré. Arr: Folkmusikens Hus. Foto: Peter Ahlbom
Folkmusiken förenar generationer, myt eller verklighet?
– Trozellirummet 11.00-11.50
Ett samtal kring frågan om vi umgås mellan generationer inom folkmusiken. Är det eftersträvansvärt och hur kan man skapa möten mellan generationer. Folk You och Kulturens bjuder in. Ordförande i Folk You, Anton Schneider, är moderator.
Fri entré. Arr: Folk You
Från mobiltelefon till Youtube
– Hemerycksalen 11.30-12.20
I dagens växande mediakultur så används rörliga bilder dagligen som ett kraftfullt verktyg för information, kommunkation och marknadsföring. Idag behöver man inte längre gå via dyra reklambyråer eller produktionsbolag för att presentera en åsikt eller produkt. Sanningen är den att alla kan faktiskt göra film idag med väldigt enkla medel då mobiltelefoner och surfplattor innehåller samma redigeringsmöjligheter och kamerautrustning som för bara några år sedan var svårhanterlig och kostade stora summor pengar.
Christian Zetterberg är filmskapare, föreläsare och pedagog som snabbt profilerat sig som en filmare med unga i fokus genom nya berättelser ur annorlunda perspektiv. Han har nyligen blivit prisbelönad för sitt skapande i både Los Angeles och London samt under 2017 varit i Cannes med sin kortfilm “Stjärnhimmel”, Under detta seminarium gästföreläser han om filmskapande och hur man själv kan göra enkla videor för marknadsföring med sin mobiltelefon samt tipsar om möjligheterna filmmediet ger via sociala medier, youtube och andra plattformar.
Fri entré. Arr: Kulturens
Spelmansböcker för spelmän (workshop)
– Trozellirummet 12.00-13.45
Nu startar Sveriges Spelmäns Riksförbund, tillsammans med landskapsföreningarna och Kulturens, en serie träffar och workshops runt om i landet kring temat spelmansböcker. Kom till den allra första workshopen och upplev några av våra främsta spelmän dela med sig av sina erfarenheter kring att spela och tolka repertoar från spelmansböcker. Tillsammans kommer vi diskutera, spela och funderar kring hur man återskapar låtar ur handskrivna notböcker. Vad finns det för information att hämta i en spelmansbok? Hur förhåller man sig till det handskrivna? Och vad gör vi sedan med den?
Workshoppen leds av Astrid Selling och Sven Midgren OBS! Medtag instrument!
Fri entré. Arr: Sveriges Spelmäns Riksförbund
Kulturarv
– Hemerycksalen 12.30-13.20
Kulturarv – Mer än nationalromantik och allmoge. Ett samtal om det immateriella kulturarvet som instrument för mångfald och inkluderande i en levande normkritisk samtid. Samtalet leds av Hadrian Prett, VD på Eric Sahlström Institutet
Fri entré. Arr Eric Sahlström Institutet
Folkband
– Hemerycksalen 13.30-14.30
Folkband, verkstäder och världsorkestrar: en panel om ungdomsensembler inom folk- och världsmusik i Sverige
Här sätter vi fokus på regionala (i vid bemärkelse) ungdomsensembler inom folk- och världsmusik i Sverige. I dag finns ett flertal nya och väletablerade ensembler och därmed ett växande behov av att skapa nätverk och lära av varandra. I panelen så möts ledare för flera ensembler för att utbyta erfarenheter kring frågor som rekrytering, utveckling och organisationsformer. Tillsammans med publiken så diskuterar vi värdet av dessa ensembler och hur vi kan fortsätta utveckla ungdomsverksamheten inom folk- och världsmusik.
Deltagare: Esbjörn Wettermark, (Region Gävleborg, moderator), Jenny Gustavsson, Västra Låtverkstaden , Nina Perez, Folk Beat, Staffan Jonsson, Gävleborgs Ungdoms Folkband Pär Moberg, Skåne Youth Folk Ensemble , Daniel EK, Mittfolk , Magnus Holmström, Uplands Låtverkstad.
Fri entré. Arr Region Gävleborg
Polskan i Sverige, död eller levande?
– Trozellirummet 14.00-14.50
Nu möts de två synsätten på bevarande av dans. Mats Nilsson (bilden t v) och Sven Olsson (t h) debatterar och inbjuder publiken att vara med och diskutera. Ett seminarium om polska som dansform på 2000-talet. Vid två tidigare Folk- och världsmusikgalor har polskdans diskuterats med olika utgångspunkt. I Västerås var det representanter för polskmärkesuppdansningen som var inbjudna och i Helsingborg var det tre olika forskare som deltog. Nu är det dags att föra samman dessa två synsätt på dans i tradition och att låta dem mötas för att diskutera likheter och olikheter i synsätt.
Fri entré. Arr: Folkdansringen/polskmärkesuppdansningen och Samarbetsnämnden för folklig dans.
Prova på Ethno (workshop)
– Hemerycksalen 14.45-16.15
I år kommer fyra musiker som var med på världsmusiklägret Ethno Sverige i somras att hålla i ethnoworkshops på galan. Lär dig en låt från Afghanistan, Kurdistan eller en klassisk arabisk låt! Passa på att få ett smakprov av vad Ethno är. Låtarna lärs ut på gehör och är instrumentala – det är bra om du har spelat en del innan. Alla instrument och åldrar är välkomna att delta.
Workshopledare är Majd Doushi, oud, Sarkawt Karlsson, klarinett, Habibullah Noori, tambura och Hassibullah Faizi, robab
Fri entré. Arr: Folk You, Songlines och Ethno Experience.
Jämställda kreativa rum
– Trozellirummet 15.00-16.00
EPOS – Equality & Plurality On Stage presenterar: #Metoo – Vad kan folk & världsmusikscenen lära av höstens rörelse?
Efter höstens omskakande Metoo-rörelse har de flesta branscher, inte minst inom kultursektorn, funnit det angeläget att arbeta med trakasserier och osunda maktstrukturer. Vad betyder erfarenheterna från #Metoo-rörelsen för folk- & världsmusikbranschen? Vilka delar av debatten är viktigast och mest aktuella för vår bransch och vilka lärdomar kan vi dra? Vilka risker och fallgropar är mest relevanta inom folk- och världsmusik och dans och vad behöver göras för att skapa jämställda kreativa rum och arbetsstrukturer där alla känner sig lika trygga och har samma chanser och möjligheter att bli hörda och vara verksamma som artister, producenter och kulturarbetare?
EPOS panelsamtal med deltagare från olika delar av folk- och världsmusik och dansscenen i Sverige syftar till att skapa en öppen och konstruktiv diskussion för att förbättra allas våra strategier att tillsammans arbeta för att skapa goda arbetsklimat för alla. Seminariet vänder sig till kvinnor, män och andra i alla åldrar och delar av folk- och världsmusik och dansscenen.
Medverkande: Paloma Madrid, Emilia Amper, Niclas Pereira dos Reis Lindblad Moderator: Ulrika Gunnarsson. Panelsamtalet följs av en öppen diskussion.
Fri entré. Arr: Equality and Plurality On Stage EPOS
ÖVRIGA WORKSHOPS (du behöver ha löst festivalbiljett för att komma in på alla utom Folkdansringens workshop!)
FESTIVAL WORKSHOPS – you need to have a festival ticket to attend these, except for the Folkdansringen workshop
- Sångworkshop med Åkervinda
Flygeln 13.00-14.00
Workshopen kommer att börja med en uppvärmning som sedan går över i sångtekniska övningar inför arrangemangen som kommer läras ut. Vi kommer att lära ut minst ett, men troligtvis fler arrangemang.
The workshop will start with a warm up and then we will do different exercises in the vocal technique that we use when we sing together. We will be using the techniques in an arrangement that we teach and then, if there is time we will teach another arrangement.
- Dansworkshop med Krzikopa
Värmekyrkan 13.00-14.00
Katarzyna Dudziak och Mateusz Dyszkiewicz från bandet Krzikopa kommer lära ut traditionella polska danser såsom mazur, kujawiak och polka, i den formen som de ursprungligen användes på den polska landsbygden. Workshopen hålls på engelska.
Katarzyna Dudziak and Mateusz Dyszkiewicz – keen on traditional polish music and dancing will show some popular polish folk dances like Mazur, Kujawiak or Polka, in the form they were used originally on polish countryside dances (weddings, etc..). The workshop will be held in English
- Spelworkshop med Anna Rheingans (The Rheingans Sisters)
Flygeln 14.30-15.30
Den här workshopen lämpar sig för alla instrumentalister (dock inte nybörjare). Anna kommer lära ut dansmusik från Occitanien i Södra Frankrike, med fokus på rytm och tonelement som karakteriserar musiken och gör den ”cadanse”, dansant. Då hon har studerat folkmusik i både Sverige och Norge kommer hon även beröra liknelser och skillnader mellan de olika musiktraditionerna. Workshopen hålls på engelska. Ta gärna med något att spela in med då undervisningen sker enbart på gehör.
This workshop, suitable for all instruments (not absolute beginners) will introduce dance music from the Occitanie region (Southern France). As well as teaching traditional dance tunes, Anna will touch on some of the important rhythmic and tonal elements that characterise this music and create its ‘cadanse’ or dance-ability. Having also studied folk music in Sweden and more recently Norway, she will demonstrate interesting comparisons between the repertoires. The workshop is in English. Please bring a recording device as teaching will be by ear and not from notation.
- Spelworkshop med Erlend Viken Trio
Flygeln 11.00-12.00
Erlend Viken Trio kommer lära ut svenska och norska låtar och jobba med arrangering av låtarna tillsammans med workshopens deltagare
Erlend Viken Trio will teach Swedish and Norwegian tunes and work on their arrangements together with the participants.
- Danser från Östergötland – Folkdansringen
Värmekyrkan 10.00-11.30
Under denna workshop så kommer vi att dansa danser från Östergötland och Tjust, från ett uppteckningsarbete som genomförts av Folkungagillet i Linköping under åren 1970 – 1979. Meddelare från Östergötland och norra Småland har visat och berättat om danser som var populära i deras ungdom, dvs i början av 1900-talet. Detta material har sammanställts i en samling av musik och dans med namnet ”Danser från Östergötland och Tjust”. OBS! Denna workshop är gratis, inget festivalband krävs.
A workshop focusing on dances from the Östergötland region of Sweden.
- Workshop i polska Anna Öberg
Värmekyrkan 15.30-16-30
Kom och slipa på polskesnurren inför kvällen på dansgolvet! Workshopen vänder sig till såväl nybörjare som vana dansare. Danspedagog: Anna Öberg, musiker: Emma Reid. Denna workshop är ett samarbete mellan festivalen och Malungs Folkhögskola.
Come and freshen up your skills in the Swedish Polska. Lead by Anna Öberg and Emma Reid.
- Balladdans med Slaka Balladforum
Värmekyrkan kl 12.00-13.00
En sång, en saga, ett partytrick! Vår dans ringlar till tidlösa, berättande ballader som vi sjunger tillsammans. Slaka Balladforum är gänget som träffas regelbundet och laborerar med såväl den rika balladtraditionen från Slaka utanför Linköping som med ballader från olika regioner och kulturer. Nu bjuder de in till balladernas grymma, ljuvliga värld där alla är välkomna.
Scendansforum
Flygelns foajé 13.00-15.00
Likt tidigare år bjuder Scendansforum in till en praktisk workshop i koreografi under ledning av Anna Öberg och Anton Schneider. Inga förkunskaper krävs! Scendansforum är ett samarrangemang mellan festivalen och Eric Sahlström Institutet.
A practical workshop in choreography with Anna Öberg and Anton Schneider.
Klicka HÄR för schema hela seminarie- och workshopprogrammet