Årets jury klar!

Hela nitton personer, unga som gamla med väldigt skiftande ingpånga r i vår genre, är nu igång som Folk & Världsmusikgalans jury 2023. Ledda av den erfarna och omutliga ordföranden och galaveteranen Eva Omagbemi från Malmö.

Årets jury består alltså av följande personer som därmed har den ångestfyllda uppgiften att utse de nominerade (och därefter vinnarna …)  till galan i Skellefteå 15 april:

ORDFÖRANDE:

Eva Omagbemi har lång erfarenhet av att organisera konserter, teater och dansföreställningar. Hon är verksamhetsledare och producent för Mix Musik i Malmö, som blev Årets arrangör vid Folk- och världsmusikgalan 2016. Hon har ett brinnande intresse för kulturpolitik, drivs av ett gräsrotsperspektiv och är RFoDs ordförande.
Foto: Jenny Mark Ketter

ÅRETS UTGÅVA/KOMPOSITÖR:

Petter Berndalen, banbrytande slagverkare djupt rotad i den svenska folkmusiken. Petter framträder frekvent som soloartist samt med ett flertal band och projekt, både i Sverige och i övriga världen. Petter driver inspelningsstudion samt skivbolaget Playing With Music och jobbar även som filmare med livestreams och andra filmproduktioner.
Foto: Petter Cohen

Patrik Lindgren är sedan tio år chefredaktör för Lira Musikmagasin och har arbetat som frilansande musikskribent sedan mitten av 1990-talet. Satt med i juryn till Årets utgåva på Folk & Världsmusikgalan första gången 2012.
Foto: Kajsa Schedwin

Anna Drvnik är fotograf, konsertarrangör, DJ och programledare för Kalejdoskop i P2, där hon bjuder på gränsöverskridande musikmix med låtar från olika genres, tidsepoker och delar av världen.  Fotat konserter och valt musik sen 90talet.

ÅRETS ARTIST:

Nadin Al Khalidi, sångerska, kompositör och instrumentalist från Malmö. I Sverige och internationellt känd framför allt med sin grupp Tarabband som spelar egenkomponerad arabisk musik.
Foto: Ahmad Hayman

Josefina Edensvärd är projektledare för Göteborg Folk Festival, verksamhetsutvecklare för folklig kultur på Bilda SydVäst samt brinner lite extra för kultur på landsbygden.

Brita Björs, folksångare, musiker, scenkonstnär, kompositör, pedagog. Folkmusikens Queen B, Happy Heartaches, Jukebox-Brita m m. Rötter i Hälsingland och Skåne. Har stolt burit titeln Årets Artist sedan 2020.
Foto: Max Tellving

ÅRETS ARRANGÖR:

Fredy Samuel Lundh / Fredy Clue är artist, projektledare, föreläsare och arrangör för Folkmusikkaféet och Folk Youth Västra Götaland. Skaparen bakom Bäckadräkten som blev internationellt uppmärksammad 2022.
Foto: Elisabeth Jubelin, Ellieganza

Eva Maaherra Lövheim bor i Umeå. Ordförande i Västerbottens Spelmansförbund, spelman och piratmusiker i piratbandet Ye Banished Privateers.

Alice Andersson är saxofonist och scenkonstnär som hörs i duon Två Otrevliga Flickor med systern Molly. Spelar också i musikteaterföreställningen Sveriges Medeltida Landskapslagar The Musical och med frigruppen Dramakuten. Arbetar även med ungdomar i GUF och Hälsinge Låtverkstad.

ÅRETS TRADITIONSBÄRARE:

Patrik Andersson Tidman jobbar som verksamhetsledare för Sveriges Spelmäns Riksförbund och som stråkpedagog. Han har sedan slutet på 80-talet arbetat som frilansande artist och pedagog. Inspireras mycket av norsk musik och spelar gärna till dans.

Emma Johansson, sedan 2019 producent inom folk, world och roots på Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen. Mångsidig musiker, folksångerska och folkflöjtist.
Foto: Kristin Lidell

Sten Källman, frilansande musiker-kompositör-arrangör (saxofon, slagverk,sång) sedan 70-talet. Fokus på nordisk och haitisk folkmusik i band som Filarfolket, Den Fule, Bäsk, Simbi, Samara mfl
Foto: Andreas Carlsson

ÅRETS NYKOMLING:

Jenny Gustafsson är frilansmusiker och uppträder främst i konstellationer där traditionsmusik från västsverige står i centrum. Hon arbetar också med Sjövikskursen, Västra låtverkstan och Ornungastämman.
Foto: Tina Axelsson

Gusten Brodin är frilansmusiker och kompositör. Uppskattad dansmusiker som utforskar fiolistisk idiomatik. Ungdomsansvarig i Smålands spelmansförbund och sedan flera år ledare för dess ungdomsläger.
Foto: Elias Gammelgård

Alva Marander har rötterna i Hälsingland, bosatt i Umeå. Är en aktiv arrangör via flera föreningar, bl a som ordförande för Umeå Folkmusikförening. Spelar själv fiol och dansar. Fokuserar gärna på den (folk)musikaliska samvarons plats i arrangörskapet.

ÅRETS HEDERSPRIS:

Kjell-Erik Eriksson är född i Kaxås, Offerdal i Jämtland, bosatt på Frösön utanför Östersund. Frilansande spelman och pedagog sedan drygt 30 år. Turnerar med bl.a. Hoven Droven, Triakel och Breda gatan. Arbetar som lärare på folkmusikprofilen på Birka folkhögskola.

Jeanett Walerholt Rousu är folkmusiker med många års erfarenhet som frilansmusiker och folkmusikpedagog. Idag verksamhetschef på Folkmusikens hus i Rättvik och folkmusikpedagog på Sjöviks folkhögskola. Spelar gärna traditionell och egenkomponerad folkmusik.
Foto: Jeanette Harkén, Studio Apelsin

Dan Lundberg är musiketnolog, musiker och generaldirektör för Statens musikverk. Han har tidigare varit chef för Svenskt visarkiv. Dan spelade under många år i musikgruppen Orientexpressen och är medlem av Södra Bergens Balalaikor
Foto: Jonas Andrée