Programmet - Lördag kl 19:00

Galakonserten

Folk & Världsmusikgalans stora galakonsert med tio akter på scen och åtta priser att dela ut.

Medverkande:

Tania Naranjo är en chilefödd pianist bosatt i Malmö. Det är Tania som fått beställning på ett stycke musik från Sveriges Radio som alltså kommer att uruppföras på galan, där Tania framträder tillsammans med accordeonisten Minna Weurlander i Duo Naranjo-Weurlander (bilden ovan). Det är faktiskt tredje gången Sveriges Radio valt att lägga en beställning till en artist på Folk & Världsmusikgalan. Och Sveriges Radio direktsänder som vanligt galan i P2.

Tio artister/grupper är som vanligt med på galascenen. Och som alltid är programmet brett, spräckligt och av högsta kvalitet.

Från Köpenhamn kommer internationellt etablerade koraspelaren Dawda Jobarteh (bilden ovan), född i en griotfamilj i Gambia där berättandet och musiken förts vidare i generationer. Han kommer med eget band plus två dansare till galan.  Från Syrien kommer kurden Ali-shaker Ali, en av landets främsta samspeltare som sedan 2012 bor i Stockholm där han precis haft en uppmärksammad examenskonsert på Kungliga Musikhögskolan. Premiär på galan för Alis nya band Ali Quartet Plus där han bl a spelar med gitarristen Patrik Bonnet och dragspelaren Larsemil Öjeberget.

Spelmansmusik i ropet blir det när Systerpolskan står på scen, den sextett av kvinnliga storspelmän från Dalarna och Uppland som Benny Andersson satt ihop och stundom också spelar med. En grupp som släppt debutskiva och synts i många teveprogram. Aktuella är också spelmansparet Sara & Samantha (bilden ovan), som genom Riksteatern åkt land och rike runt med sin uppmärksammade föreställning Fäboland. En personlig, djärv och enastående hyllning till tanterna på fäbodvallen och till kvinnorna i folkmusiken. (Foto: Märta Thisner)

Längsta resan till Helsingborg har Daniel Wikslund och Fredrik Hangasjärvi, fiol och dragspel, i duon Tulipalo som hör hemma i Tornedalen. Het tornedalsk spelmansmusik och sång på meänkieli är att vänta av gruppen vars namn betyder eldsvåda på finska. Kortaste resan till galan har helsingborgaren Frida Höfling som tillsammans med Emma Engström bildar den unga duon 232 strängar (bilden ovan). Fiol och piano är instrumenten, musikaliskt är det folklåtar kryddade med improvisation och lite jazz. (Foto: Lina Engström)

Robert Robi Svärd är en av Sveriges absolut bästa flamencogitarrister och har med sin debutskiva slagit flamencovärlden med häpnad. En eftertraktad musiker som numera fått prestigefulla uppdrag – ofta som första icke-spanjor – som solist runt om i Europa. Här framträder han med dansaren Ann Sehlstedt och den spanske sångaren Alfredo Tejada.

Caroline Schröder och Julian Vigil har båda uruguayska föräldrar som flyttat till Sverige. Här bildade Caroline och Julian Caro & El Club, ett band som spelar sydamerikansk musik på eget sätt, gärna filmiskt någonstans mellan Tarantino och Almodóvar. (Foto: Johan Bergmark)

Visans färger försvaras på galan av Toni Holgersson, en sångare med en krokig och brokig karriär bakom sig. Slog igenom på 90-talet men efter år av missbruk och hemlöshet dröjde det innan karriären tog fart igen. Nu är han tillbaka med ett par rosade skivor där hans romska bakgrund också präglar hans låtar. (Foto: Ulrica Zwenger)

Här beställer du biljetter:

http://helsingborgskonserthus.ebiljett.nu/Home/tickets/808/False