Alla vinnarförslag

Årets Arrangör

ÅRETS ARRANGÖR
Vi vill uppmärksamma alla dem som ofta är osynliga men med ideellt och engagerat arbete bidrar till att konserter och festivaler blir av. Priset går till en arrangör som under 2016 nått framgång eller stärkt sin position med ett aktivt arrangörskap och ett för genren och dess publik bra koncept och program.
Möjligheten att föreslå vinnare har nu 
stängts. De nominerade presenteras 15 februari kl 13 på Dunkers i Helsingborg. Välkomna! Sänds även på nätet här på hemsidan.

Jenny Franke & Per Runberg – ”För ett fantastiskt arbete med att dra igång och genomföra en helt ny spelmansstämma. Majstämman i Mariestad som blev en stor succe för oss som var där. Dessutom har de under året arrangerat två Hemmastämmor och en tagelharpskurs i Ehrendal utanför Gnesta. De arbetar miljömedvetet med plastbantade fik och sätter en hemtrevlig inkluderande prägel på sina arrangemang.”

Dan Andersson-sällskapet – ”Sedan starten 1962 har Dan Anderssonsällskapet outtröttligt arbetat för den litterära visans fortlevnad, samt i många år drivit museum i Ludvika och varit en viktig arrangör inte minst under den årliga Dan Anderssonveckan.”

Urkult – ”Med festivalen som ett Mecka mitt i vårt avlånga land promotar dom folkmusiken som kultur tillsammans med världsmusik och miljöarbete! Finns det nåt finare än en festival byggd på frivilligt arbete, solidaritet och folkmusik från alla världens hörn.”

Arabiskt-svenskt kulturcenter i Malmö – ”Genom att skapa och medverka i evenemang där publik av svenskt och arabiskt ursprung möts, såsom konsertserien Baghdad Sesssions på Moriskan i Malmö och nyligen den stora konserten med Mohammed Assaf på Malmö Live, så medverkar man till viktiga kulturmöten”

Folkmusikcaféet Allégården Göteborg – ”En höjdare för både spelmän och dansare!”

Örnsköldsviks folkmusikförening – ”I ett kulturfattigt Örnsköldsvik står de starka med många arrangemang varje termin med såväl etablerade artister som nya förmågor. ”

Linköpings folkmusikfestival – ”Höstens roligaste fest. En arrangör som med begränsade medel ändå skapar en fenomenal mötesplats för spel- och danssugna som år efter år lockar och inspirerar massor av folk, inte minst ungdomar. ”

Aggers Hus, Närke – ”Visande stor solidaritet för oss frilansmusiker och helt idéelt, så arrangerar konstnären Ingela Agger och hennes man Lasse fantastiska konserter med folkmusik och annat i en fin liten lokal tvärs över gatan från sin bostad. Det ligger vackert på en kulle på landet och doftar hembakade bullar. Man känner sig som hemma hos dom, och lokalen har varit fullsatt dom gångerna jag har spelat där. Många musiker söker sig dit pga värmen hos Aggers och den fina publiken som dras dit”

Stockholm Sangeet Conference – ”Festivalen för klassisk indisk musik och dans, Stockholm Sangeet Conference, har vuxit till en stor och stabil 10 åring under 2016! Artister i världsklass från ett flertal genrer möts under numera en flera dagar lång fest där det finns plats för såväl de yngre och äldre besökarna”, ”Stockholm Sangeet Conference har byggt en scen och en mötesplats för indisk klassisk musik och dans, en av världens anrikaste kulturtraditioner, i Sverige och har under dessa tio år visat indisk klassisk musik och dans i all sin variation av genrer, tradition och uttryck med fokus på olika aspekter av den indiska musik- och danstraditionen. 2016 firade Stockholm Sangeet Conference 10-årsjubileum med ett brett program av artister, konst- och fotoutställning, barnprogram, samarbete med utbildningsinstitutioner mm och visade därmed ett engagemang för en helhetssyn i presentationen av kultur och dess villkor och roll i samhället.”

Oktoberstämman i Uppsala – ”Sveriges största inomhusstämma, växer fortfarande”

Eva Ann-Christin Nordin – ”Under 2016 har flera av de större svenska scenerna gästats av några av Spaniens främsta flamencoartister. Det har också arrangerats ett flertal workshops, med möjlighet för såväl professionella som amatörer över hela Sverige att mötas och hämta inspiration och kunskap. I samband med detta har journalister och tidningar engagerats och helt igenom har det varit ett mycket framgångsrikt arbete som nått ut till en bred publik i flera städer, till fler än de redan initierade, och som påmint om att flamenco är lika självklar i dessa sammanhang som andra uttryck. Den som står bakom organisationen och arbetet har ingen ambassad eller institution i ryggen, ingen förening eller grupp. Det är en beundransvärd eldsjäl och professionell aktör som arbetar för att sprida flamenco i Sverige och även Norden. En stark och behövd röst för att vidga synen på scenkonst i Sverige och som bryter mark för de professionellt utövande inom genren”

Clandestinofestivalen –

Victoriateatern Malmö – ”Få lyckas vända ett underskott till en välmående verksamhet, men detta har Victoria uppnått under 2016. Idag är det åter en blomstrande teater där publik och artister möts och trivs. En genuin, unik och professionell scen att värna om!”

HEJ HEJ – ”HEJHEJ, klubb och plattform för Argentinsk tango i ny kontext. I klubbig tappning varvar de tangoklassiker från tangons guldålder med annat nytt, så länge det går att dansa till. HEJHEJ har visionen att argentinsk tango mår bäst i en blandad publik med både dansare och nykomlingar”

Ransätersstämman – ”Ransäter håller stilen med finfina konserter och perfekt miljö. Inte undra på att folk kommer!”

Akustiskt i Tobo – ”Nära, intimt och Akustiskt. festivalen lyckas dra in artister i världsklass på mysiga och stämningsfulla konserter”, ”Finfin liten festival på Eric Sahlström Institutet helt utan mikrofoner!”

Folk At Heart – ”Ambitiöst arrangemang där genrerna möts och där okända artister och grupper får en chans att möta ny publik och nya arrangörer.”

Midvinterfolk – ”Midvinterfolk etablerades 2010 i en del av vårt land dit de mer kända folkmusikgruppernas turnéer sällan når och där en självklar folkmusikscen tidigare saknats. Sedan 2010 har den uppskattade festivalen Midvinterfolk anordnats varje år i januari. Fokus ligger på att särskilt främja nykomlingar och unga utövare. Artister så väl som arrangörer och volontärer arbetar ideellt, allt överskott från festivalen skänks till BRIS – Barnens Rätt i Samhället. Under 2016 har festivalarrangörerna utökat konceptet Midvinterfolk genom folkmusikcaféer en gång i månaden. Midvinterfolks arrangörer ser till att folk-och världsmusiken får en plats på Norrbottens kulturscen!”

Umefolk – ”En festival som har allt av det bästa i folkmusik och dans, på riksplanet och lokalt, med deltagare i alla åldrar. Levande tradition och förnyelse av genren finns alltid med i programmet. Vinterns stora folkmusikhändelse!”, ”Umefolk 2006 – en envis asfaltblomma som vägrade ge upp när dåvarande Umeå folkmusikfestival fråntogs sina ekonomiska resurser. Umefolk 2016 – åter en stor festival med ett magnifikt utbud och en värme som omfamnar alla, artister som besökare. Umeå folkmusikförening tillsammans med medarrangörer, producenter och volontärer jobbar hårt, år efter år, och bildar den fina festivalorganisation som gör det möjligt!”, ”Ljuset i mörkret, vinterns häftigaste festival med ett program som år efter år slår alla rekord i form av antal artister, bredd och jämställdhet. Och publiken kommer!”

Folkklubben – ”För att dom fortsätter att vrida på hur folk- och världsmusiken får ta plats i storstaden och engagerar i frågor om rasism och tradition”

Världens Musik & Dans – ”Ger framtidstro och att visar att det finns sådan glädje i samverkan mellan olika kulturer”, ”Har aldrig varit sådan fart och spridning av kulturtraditioner från hela världen som under det här året i Västmanland. Massor med människor från olika världsdelar som samlas och möts under temat musik och dans”

Klubb Sam – ”Från fina intima akustiska konserter till storslagna artister inom alla genrer håller Klubb SAM musik och kultur livet levande i Östersund med omnejd, de uppmuntra unga och lokala artister och erbjuder fantastiska möjligheter för unga musiker att synas och skaffa kontakter. utan de vet jag inte om musiklivet i Östersund skulle vara det som den är idag. en värdig mottagare av årets arrangör.”

Åsa Eriksson/Delsbostämman – ”för galant och energetisk organisation av Delsbostämman 2016. Det är många som medverkar dock Åsa som springer med ledarstaven från aktionspunkt till aktionspunkt. Hon har bra kontakt med alla Artister, hittar lösningar för alla små svårigheter och gör att alla mår bra på stämmosommarens höjdpunkt.”

Boda hembygdsförening – ”Ingen hembygdsförening har ett så påkostat och ambitiöst program som Boda utanför Rättvik i Dalarna. Hit kommer våra främsta artister för kurser och konserter. Här satsar man kraft och pengar för att varje sommar erbjuda det bästa som finns att tillgå. Fantastiskt!”

Flamencofredag – ”FlamencoFredag inleder i februari sin femte säsong som Stockholms enda regelbundna flamencoscen. Sedan starten har FlamencoFredag blivit en succé och bjudit in såväl svenska som utländska flamencoartister i toppklass. En scen som denna har inte tidigare funnits i Stockholm. FlamencoFredag präglas inte bara av hög konstnärlig nivå utan även av en mysig, varm och intim stämning med ”stark känsla av att vara i Spanien” som en i publiken uttryckt det. FlamencoFredag har även en turnerande del så även andra delar av vårt land har kunnat få ta del av flamencokonsten”, ”Fantastiskt proffsigt arrangemang. Alla artister är i världsklass, gästartister från olika länder oftast genialt duktiga. Man skapar en fredagskväll som får publiken att gråta och hoppa upp med jublande applåder!”, ”FlamencoFredag har precis avslutat sin fjärde säsong där varje föreställning varit slutsåld – något de varit ända sedan premiären. Jag skulle vilja påstå att detta i sig räcker som motivering! Alla och envar förstår ju att detta inte är något som bara ”sköter sig själv” utan är något som kräver ett stort arbete och ett genuint kunnande hos arrangören”, ”Med erfarenhet från Andalusiens tablaos och peñor så lyckas Flamencofredag med att skapa en helhet runt arrangemanget med stort hjärta, verkligt kunnande och en fenomenal publikkontakt. Generöst är ordet som sammanfattar”, ”De skapar en hög musikalisk, varm och explosiv atmosfär!”, ”Flamencoentusiaster, både konsumenter och utövare, har länge saknat en egen tablao (flamencoscen). Flamencofredag är en utmärkt början till att fylla den luckan. Den ursprungliga tanken med en fredag i månaden växer redan med extrakonserter och gästspel på andra scener. Klubben är välskött och välarrangerad, och den innebär det största lyft flamencon i Sverige haft på länge.”, ”Har arrangerat flamencoföreställningar, unika i Norden med de bästa nordiska flamencoartister och även bjudit artister från andra länder. Samlat andra konstformer kring Flamenco som: film, teckning, poesi.”

Mix Musik – ”Eva Omagbemi med outröttlig engagemang och glädje letar fram koncerter till oss som förgyller våra kvällar. Hon brinner för kvinnliga musiker som med sin talang berikar kulturlivet❤”

Ornungastämman – ”Väldigt fin stämma. Bra konserter både för barn och vuxna, spel till dans och kurser. Jag har blivit väldigt väl emottagen både som artist och besökare. Jenny och Sabina har med sitt hjärtliga engagemang på kort tid lyckats bygga upp en välbesökt stämma som man skriver in i kalendern ett år i förväg. Samarbete med ungdomskurserna på Sjövik och i Halland gör att många unga kommer.”

Stallet – ”Vår nationalscen som år efter år bjuder in till ett omväxlande program för alla. Ett program som tänjer gränserna både genre- och åldersmässigt och ett innehåll som motsvarar alla önskemål från dansande och lyssnande publik. Tur att ni finns”