Alla vinnarförslag

Årets Hederspris

Här är de förslag som kommit in hittills. Nyaste förslag/motiveringar överst

ÅRETS HEDERSPRIS
Tradition är en röd tråd i vår genre. Detta pris tilldelas en individ eller aktör som med en lång gärning bidragit till att de traditionsbaserade kulturarven inom musiken och dansen lever och utvecklas i Sverige. Pristagaren offentliggörs under galan men inga nominerade utses.
Möjligheten att föreslå vinnare är nu stängd. 

Bosse och Gina Nyander – ”Två personer som på ett för Börje Wallins forskning vidare på oförtröttligt inspirerande sätt.”

Ullik Ehrenstråle (f d Johansson) – ”Genom brinnande intresse spridit folkmusik till barn och vuxna genom ett helt yrkesliv; grävande i arkiv, spelmansbesök, skivinspelningar, turnéer, nyskapande grupper och samarbeten främst under 70- och 80- talen, otal folkmusikkurser och spelmaterial.”

Per Gudmundson – ”Det är sannerligen på tiden!”

Sara & Samantha – ”Fäboland är det bästa jag någonsin sett på en scen. De frågeställningar och den historiska presentation som de lyfter fram är helt otrolig vilket gör att de förtjänar hederspriset mest av alla!”

JP Nyströms – ”JP Nyströms borde få hederspris för sitt mångåriga spelande av norrbottnisk folkmusik. ”

Country & Eastern, Bengt Berger – ”En viktig plattform för envis musik”

Magnus Gustafsson – ”att skriva en sån bok om hela historien av polska är väl värt en hederspris om inte två ! ;)”

Jafar Hasan Aboud ”Alkhaffaff” – ”Jafar var och är en av Iraks mest älskade kompositörer och arrangörer. I exil i Sverige har han varit verksam för att sprida kunskap om arabisk musik och uppträtt i en rad sammanhang med svenska musiker.”

Benny Andersson – ”Få har gjort så mycket, med egna medel och egen kraft, för svensk folkmusik som Benny och har gjort så även 2016. Han har kanske redan ”allt”, men är väl värd en utmärkelse från folkmusikhåll…”

Siw Burman – ”för sitt ständigt arbete att föra vidare Västerbottens tradition och leta fram nya notsamlingar. dags att Siw får någon form av belöning för detta arbete tycker jag.”

Ethno – ”I mer än 25 år har Ethno sett till att unga musikanter från snart 80 länder har fått mötas, lära känna varandras kulturer och utvecklas som människor och musiker. I mer än 25 länder har tankarna bakom svenska Ethno slagit rot och lett till att nya världsmusikläger för ungdomar uppstått. Mer än tusen svenska ungdomar har hittills varit med på Ethno i Sverige. Värdet av denna insats för folk- och världsmusiken går helt enkelt inte att överskattas. Ett makalöst musik- och fredsprojekt som ger oss en bättre värld varje år”

Norr om Stockholm – ”för målmedvetenhet och fokuserat arbete med att lyfta fram kvinnliga traditionsbärare.”

Thomas Gylling – ”Få har betytt mer för att populärisera världsmusiken i Sverige, en skam om inte TG får ett pris. Vi har haft många galor, alldeles för många utan att TG fått ett pris.”

Södra Bergens Balalaikor – ”Om ett par år fyller denna unika orkester 50 år. De har gett oss underbar musik, sång och glädje – samt en inblick i den folkmusik som finns i ett antal länder österut. Dags att hedra dem!”

Görgen Antonsson – ”För hans utmärkta ledarskap för Folkteaterns Låtstuga. Ambitiöst. Både nya låtar – ofta hans egna – och traditionell musik i utmanande arrangemang. Och hans oerhörda tålamod!”

Fred Lane – ”Stilbildande sångare och mångsidig folkbildare”

Jan Hammarlund – ”en bred folksångare som i många år stått på barrikaderna, trygg i sig själv trots att det blåst från olika håll hela tiden.”

Hans Alatalo – ”Så många bra radioprogram, så många konserter med Norrlåtar, så mycket botaniserande bland låtar och visor i Norrbotten. Heders!”

Groupa – ”Visserligen har inte Groupa på något sätt lagt av – det kom en ny, fin skiva i år – men den resa det här bandet gjort under en lång och brokig karriär är något unikt och hedersprisvärt. En grupp som i alla år banat väg, röjt hinder, väckt intresse och bildat stil. En otroligt stark insats för folkmusiken helt enkelt – bravo!”

Ninni Carr – ”Ninni har i åratal som spelman men framförallt som insipratör och ledare för sammantaget tusentals barn – egna och andras – spridit svensk och skånsk spelmanstradition vidare. En makalös insats för folkkulturen som sannerligen inte ser ut att minska i omfång!”

Susanne Rosenberg – ”för brinnande engagemang och troget arbete vid Folkmusikinstitutionen på Musikhögskolan i Stockholm”, ”Med sitt brinnande engagemang för folkmusiken på KMH. 2016 är året då hon kämpat dag och natt mot en omorganisation som kommer marginalisera folkmusiken på KMH, ge den mindre makt och utrymme. Hon har gjort ett fantastiskt jobb med det! Dessutom är hon en stor inspiratör, eldsjäl och dessutom numera PROFESSOR I FOLKSÅNG!”

Världens Band – ”Världens band fortsatt deras fantastisk föreställning i 2016. Under år 2016 de spelade även mer folkmusik från olika lander och de använd även mer olika instrumenter från hela världen. Världensband är en unik band det representerar en stor del av världen med båda musiker som spelar i banden och låter som spelats i banden.”, ”Världens Band river ner alla murar i världen med sin musik. de bjuder på fest, värme, kärlek och glädje vart de än spelar”

Anders Rosén – ”För en unik, lång, ambitiös, målmedveten och stilbildande gärning som spelman, traditionsbärare och skivutgivare.”

Sara Parkman – ”En pionjär som trots unga år uträttat så otroligt mycket för genren”

Thomas Andersson – ”Har under många år gjort oförglömliga föreställningar med berättande och musik som talat till hjärtat hos 1000-tals lyssnare och höjt folkmusikens status som en levanande tradition”, ”Med sina fantastiska musik- och berättarföreställningar, förvaltar han musiken och berättande-traditionen på ett förstklassigt sätt. Musiken kommer långt utanför den vanliga folkmusikpubliken!”

Hedningarna – ”För sin musik som ingen annan gör och har inspirerat många sedan 1980-talet. Gav nov 2016 ut ett album med outgivet material med fantastisk musik! Har aldrig varit i närheten av en Folkmusik och världsmusikgala.”, ”Deras betydelse för den svenska folkmusikens moderna utveckling går inte att överskatta!”

Peps Persson – ”Sveriges Blues & Reggaekung. Helt obegripligt med tanke på Peps betydelse inom Svensk musik att han inte fått ett pris av Galan än? Ingen artist har betytt mer än Peps för att populärisera Bluesen & Reggaen i Sverige. Nu delas priset ut i Helsingborg passa då på att ge Skåningen Peps ett pris, jag är fortfarande chockad över att han inte fick ett pris då galan hölls i Malmö”, ”Han tog andras musik från helt andra regioner och traditioner, och gjorde den till sin. Och utan att göra våld på traditionen kunde förmedla detta för oss som kände att detta blev även vår musik. Inte bara en lite blekare kopia av något mycket bra, utan något om också stod på egna ben. Med texter som talade rätt in i oss”, ”Mannen som förenade reggaen, bluesen, folkvisan och schlagern på ett fullständigt unikt och briljant sätt. Ingen har som Peps mixat musik där själen finns kvar och där nya inspel från alla håll skapar ny mylla och nytt intresse bland alla. Tack!”