Alla vinnarförslag

Årets Nykomling

Här är de förslag som kommit in hittills. Nyaste förslag/motiveringar överst

ÅRETS NYKOMLING
Här ligger fokus på dem som inte är kända ännu men som har stor potential att slå igenom på allvar. Kan vara en ung grupp eller solist med rötterna i folklig tradition men också någon som startat en karriär sent i livet och som under 2016 tagit ett stort kliv framåt i sin karriär.
Möjligheten att föreslå vinnare har nu stängts. De nominerade presenteras 15 februari kl 13 på Dunkers i Helsingborg. Välkomna! Sänds även på nätet här på hemsidan.

Magda Andersson – ”Magda Andersson låter som en fjällbäck ser ut. Klar och obändlig, rak och ärlig. Hennes visor får oss att både le igenkännande och kippa efter andan en stund innan det känns okej att applådera. Under 2016 har Magda Andersson i helt egen regi spelat in och släppt sin första fullängdare ”Korsa gränser”. Med på plattan finns kompbandet Helhjärtat, alldeles fullt av fina musikanter.”

Frida Braxell – ”Frida skriver texter och musik som är kluriga och närvarande likt Povel Ramel”, ”Frida är en fantastisk vissångerska som på ett skickligt och personligt sätt utvecklar den svenska visgenren. Något som är viktigt för dess bevarande och att ge den nya rum i musiksverige. Med redan två egenproducerade album i ryggen och eget radioprogram är hon definitivt redo att få och ta plats på de större scenerna.”

Elona Planman – ”Elona har en närhet och nerv i sitt artisteri som biter sig fast. Under den glada ytan finns mycket djup och allvar. ”

Elin Callmer – ”Elin Callmer har under året blivit en självklar scenartist som, också i sitt skrivande förenar punk, visa och samhällsengagemang i en föredömlig utveckling av den svenska sångtraditionen.”

Awilas – ”Awilas debut-CD visar att det här med att vara nykomling inte nödvändigtvis betyder att de på något vis är rookies. Kärnfullt, starkt och moget liksom”, ”Bra debutskiva!”, ”Nydanande, vacker, poetisk, spännande kombo”

Gålmuk – ”Gålmuk är en trio, ett samiskt/folkmusikgrupp som blandar det traditionellt samiska med folkmusik. En skön mix. Gruppen består av de samiska systrarna Nik och Nilla Märak samt folkmusikern och riksspelmannen Anders Hällström. ”

Jordbrand – ”Gruppen representerar en dynamisk och medryckande fusion av visa och folkmusik med en trolsk urkraft i uttrycket”

Allra käraste syster – ”En helt ny barn- och familjeföreställning med några av Malmös främsta folkmusiker, skriven och delvis framförd av vissångerskan och låtskriverskan Sofia Thelin ”

Afra Rubino – ”Det är kanske långsökt att kalla denna monstergitarrist för en nykomling, men då hennes arenor hittills bestått av bredare gitarrfestivaler etc får det bli här! Afra Rubino är en tekniskt briljant gitarrist med stark bas i flamencon och närvaro som få. Alltid glimten i ögat och generöst nära till gitarrnörderiets hemligheter i sitt möte med publiken. Samtidigt, så fort hon börjar spela, finns det bara Afra och hennes gitarr. ”

Mika Olavi – ”Han bär genren visa framåt med sina moderna och samtidigt traditionella visor. Underfundiga texter och fina melodier”

Joel Sundkvist Folkish – ”En klassiskt skolad gitarrist som nu hänger sig åt folkmusik på gitarr med sådan känsla och inlevelse att ståpäls är bara förnamnet!”

Olof Kennemark & Pers Alexander Olsson – ”För briljant och mästerligt samspel på fiol och brinnande engagemang för att för den svenska traditionen vidare.”

Sara Parkman – ”Det är så självklart. Sara Parkmans Skog och hennes Fäboland har tagit Sverige med storm. Det är gammalt med nytt, själsligt och viktigt. Hon fyller ett tomrum vi inte visste fanns.”

Eva Deivert – ”En fantastisk debut 2016 av en 59-årig spelkvinna som har spelat svensk folkmusik sedan barnsben! Alla spår är skrivna av Eva Deivert, utom en. Dessa låtar spänner brett över Värmland, Irland och även Bangkok! Medverkande på skivan har hon vänner som irländaren Christy O’Leary (Boys of the Lough), Stefan Ekedahl (Blå bergens borduner), Nina och Mattias Pérez (MP3), och sin man Bert Deivert, amerikansk bluesmusiker.”, ”Starkt och självständigt. En given kandidat.”

Flocken – ”Ett färgstarkt och intressant band som förenar spelglädje, personlighet, tradition och kreativitet i nyskriven musik som både får mig att dansa och gråta. Under året släppte de sin debutskiva Altona och vi är många som hoppas se dem på flera scener under 2017.”

Spöket i köket – ”Varierad och vital folkmusik med en härlig touch av gammal-jazz, musik som får dig att tänka ’varför har jag inte hört detta förut?’ ”, ”Liv, lust, energi och glädje i musikform. Snygga arrangemang och proffsiga musiker!”, ”Roligaste och spelgladaste bandet jag hört på länge”, ”Ett unikt och lovande tillskott till den svenska folkmusikscenen. Med en fascinerade bredd bjuder de lyssnarna på både oemotståndligt sväng och skira, spröda, nakna och berörande låtar. Ruskigt bra!”, ”Spöket i köket lyckas med det omöjliga – får ett storband att låta harmoniskt och stämningsfullt utan minsta tillstymmelse till gröt”, ”Ett fantastiskt ambitiöst projekt som på ett modigt sätt blandar storbandsattityd och smäktande polskor i en välbalanserad och salig soppa!”, ”Spelar folkmusik på ett helt nytt sätt och tar publiken med storm. Man kan inte annat än gilla dom”, ”En skön hop minst sagt underhållande och nyskapande kulturarvsbärare”, ”ett ungt fantastiskt band med mycket spelglädje som utvecklar folkmusiken mot nya dimensioner”, ”Välarrangerad och mycket professionellt framförd musik som man alltid rycks med i då det svänger galet bra!”, ”Världens skönaste gäng och inte bara det. SJUKT musikaliska och fantastiska på så många instrument. IMPONERAD”, ”Ett fantastiskt band med talangfulla musiker som sprider glädje och kärlek från scenen.”

Elin Teilus – ”En otroligt duktig sångerska med samiskt ursprung. Elin sjöng huvudrollen i Folkmusikalen Hemstannarna, som gavs i en fullsatt Stadsteater i Lund i november. Elin kan också jojka. Hon har en behaglig röst och ödmjuk framtoning”

Duo Systrami – ”Dom är bra och dom spelar mysiga låtar”, ”För en enastående samspelthet !”

232 Strängar – ”En duo som med sprittande och musikaliskt samspel är på väg att etablera sig på allvar på den nordiska folkmusikscenen, inte minst med nya cd:n Spunnet. ”, ”Nyskriven folkmusik spelad på fiol, kohorn, piano.”, ”Ett fräscht annorlunda ungt spelpar”, ”blev helt tagen av deras musik, sådan energi och musik att bli gad till, behövs nu som världen ser ut”, ”Traditionell folkmusik på ett nytt sätt! För genren vidare till yngre generationer samtidigt som det vårdar arvet från äldre. Fett mys!”, ”Egenskrivet och traditionellt med en släng av improvisation. Duon släppte 2016 sitt debutalbum Spunnet som blivit väl mottaget med många fina recensioner och fina ord. Luta dig tillbaka och lyssna till kohornet som ekar mellan pianots strängar och tonerna som berättar sin historia.”

Hemliga gästen – ”Hemliga gästens låtar (skivdebut 2016) har melodier och arrangemang som är lika tilltalande första gången man hör dem som efter otaliga lyssningar. De blandar folk- och världsmusik på ett sätt som gör att ingen låt är den andra lik – och ändå hänger allt ihop med en kristallklar tydlighet. De filosofiska texterna blandar det naivt absurda med det humanistiskt självklara och går rakt in i hjärtat och låter kärlek, glädje och sorg blandas som i livet självt…”, ”Dom är genier! Fantastiska kompositioner och ett gäng fantastiska musiker som verkligen förtjänar sin plats i musikvärlden!”

Hillo – ”Vis- och poesigruppen Hillo från Västergötland blandar visor och poesi med naturen och vårt förhållande till den som genomgående tema. Under det senaste året har Anna Strid, Sara Nilsson och Daniel Svensson tagit nya kliv i utvecklingen, med ett starkt låtmaterial och många omtyckta spelningar.”

Robert Svärd – ”Fantastiskt debutalbum. Imponerande spansk flamencogitarrist. Oslagbart”, ”Fantastiskt tillskott till Flamencoscenen i Norden”, ”I april släpptes Robert “Robi” Svärds debutalbum “Pa`ki Pa´ka”av tyska skivbolaget Asphalt Tango Records. Att Robi alltid varit en mycket omtyckt och en synnerligen begåvad gitarrist och musiker har aldrig någon tvivlat på, och därför är det kanske inte heller så konstigt att denna skiva har varit mycket efterlängtad av Robis följare och fans. De översvallande reaktionerna från etablissemanget och omvärlden däremot, var INGEN beredd på, och den bejublade och slutsålda releasekonserten på Göteborgs Konserthus blev startskottet till ett mycket händelserikt 2016. Tack vare albumet och all uppmärksamhet kring Robi, förärades han även med att få delta i projektet “La guitarra vuela” (gitarren flyger), ett projekt som sponsras av det spanska flygbolaget Iberia och spanska staten, där “La Maestro”, den sista gitarren som byggdes åt mästaren Paco de Lucia, är på världsturné, och där speciellt utvalda gitarrister ombeds att spela på detta ovärderliga instrument som en hyllning till Paco. Under Uppsala Gitarrfestival 2016 var det Robis tur, och han är hittils den enda ickespanska gitarrist i Europa som har tilldelats denna ära. Som pricken över i:et bjuds han in (som första ickespanjor) till det prestigefyllda “Laboratório de la Guitarra Flamenca” (Flamencogitarr laboratoriet) i Bochum, Tyskland”

Caro & El Club – ”En fantastisk blandning av latinamerikansk och svensk musik som är annorlunda, nytt och ändå så egen för så många!”, ”Sjukt bra musik!”, ”Skönt swing :-)”, ”Helt enkelt, fantastiska artister”, ”Härlig och otrolig proffsig grupp som blandar den svenska och latinoamerikanska musiken och skapar egna toner som skapar broar och river murar.”

Fyra Röda –

Fru Skagerrak – ”Otroligt härlig skandinavisk trio!”

Norr Om Stockholm – ”Norr om Stockholm spelar så fint att tårarna sprutar samtidigt som de lyckas göra ett otroligt viktigt historiskt och musikaliskt ställningstagande. Att varva traditionell musik med dagsaktuella politiska frågor är precis vad folkmusiken gör allra bäst och Norr om Stockholm för musiken och kampen både stämningsfullt och kraftfullt.”, ”Viktigt, Bäst och briljant spel! ”, ”Inte så nya längre i folkmusikkretsarna men de gör ett otroligt viktigt jobb med att lyfta fram musiker som troligen glömts bort om inte Norr om Stockholm fanns idag.”, ”Kanske är dom inte helt nya men med sina konserter, sitt projekt med kvinnliga spelmän och sin nya CD har denna samspelta trio verkligen stigit fram i år. Jätteduktiga spelmän, målmedvetna, trygga och modiga. Framtidens spelmansgrupp är redan här!”