Alla vinnarförslag

Årets Artist

Här är de förslag som kommit in hittills. Nyaste förslag/motiveringar överst

ÅRETS ARTIST
Kan vara en soloartist eller en solist i en grupp som under 2016 utmärkt sig musikaliskt, artistiskt och med ett starkt personligt uttryck och bra scenisk kommunikation. Någon som synts extra mycket på scen, på festivaler eller i andra publika sammanhang och med en tydlig koppling till folklig tradition.
Möjligheten att föreslå vinnare är nu stängd. De nominerade presenteras 15 februari kl 13 på Dunkers i Helsingborg. Välkomna! Sänds även på nätet här på hemsidan.

Toni Holgersson – ”Toni Holgersson är tillbaka! Nordic Noir är en fantastisk och efterlängtad comeback! Vilken själ, vilken känsla, vilken självklar professionalitet. Toni Holgersson är en viktig och efterlängtad del av det svenska musiklivet och fyller sin plats med gudabenådat hjärta. Tack för du, Toni Holgersson!”

Magda Andersson –

Frida Braxell – ”Frida Braxell har sin unika röst, sina otroligt fyndiga och viktiga texter. En fantastisk musiker man inte kan låta bli att älska.”, ”Hennes texter hennes sångröst hennes utstrålning hennes gitarrspel hon e. Bara bäst”, ”Text och musik som kommer från hjärtat är det bästa jag vet!”, ”Fantastisk vissångerska med personliga texter och en röst som får människor att lyssna.”, ”Vårens platta (våren 2016): Försök igen när det blir vår har många härliga låtar som man förs med av. Live har hon en enastående utstrålning och vågar bjuda på sig själv”, ”Såg henne på Visfestivalen i Malungsfors och hon gjorde ett uppträdande som värmde. Härlig röst och hon hade både sång och spelglädje. Blivande storstjärna.”, ”För en glöd som brinner för musiken och skön känsla i texten. ”, ”Hon gör musik som passar alla och ligger i tiden”, ”Härlig artist med med bra låtar och en klar stämma som man blir rent lycklig av att lyssna på ”, ”Fantastisk begåvning som bör bli känd i hela Sverige! Heja dig Frida!”, ”Ung lovande sångerska, med personlig touch!”

Peter Elmberg – ”Peter är en otroligt begåvad artist och kompositör med en stark scennärvaro. Han har under 2016 haft huvudrollen i musikalen Hemstannarna, som han även co-skrivit. Hemstannarna handlar om den svenska emigrationen på 1800-talet och historien är full av både humor och ett djup som berör publiken till tårar. Peters starka framförande i musikalen lämnade ingen oberörd”

Anna Fält – ”Hon har tvärkoll på traditionerna samtidigt som hon lyckas med att lyfta urgamla besvärjelser och berättelser från finno-ugrisk tradition till samtiden genom nya kompositioner och spännande sceniska lösningar. Samarbetet med systern Emma Fält är ett exempel, där långa röstimprovisationer samtalar med penseldrag. I år har vi kunnat höra Anna både i SVT’s dokumentär om Skogsfinnarna, ta del av hennes premiär Finnskogarnas Magi och kunnat följa henne på turnéer från svenska folkmusikfestivaler till platser som Island och Färöarna. En hårt arbetande sångare med magisk röst och drabbande scennärvaro.”

Ellika Frisell – ”Hon tar fram polskans urkraft!”

Emil Jensen – ”Hjälper oss förstå aktuella frågor med hjälp av humor och mycket hjärta ”

Emma Reid – ”Enastående scennärvaro, musikalitet och helt unikt fiolspel. Emma har gjort ett namn för sig själv som musiker helt på grund av sitt unika fiolspel”

Lena Jonsson – ”Lena är inte bara en duktig musiker. Hon är ett väsen, en kontrollerad naturkraft som alltid gör bra ifrån sig. Hennes nyfikenhet leder henne på nya vägar, musikaliskt och geografiskt. I år har Lena turnerat i 14 länder i 4 kontinenter.”

Dekula – ”Dekula ”Vumbi” Khatanga, mästare på soukouss och har spelat med flera legendariska band i både Kongo och Tanzania.”

Filip Jers – ”Unik musikant, fenomenal världmästare på munspel med ena  benet i jazzen och det andra i låtspelet”

Anders Löfberg – ”En musiker som har många strängar till sin båge, han släppte en fantastisk solo skiva och spela starkt och säker båda i traditionella och mer modern och experimentella musik sammanhang”, ”Otroligt mångsidig musikant, skicklig och full av idéer. Aktiv i många sammanhang med den egna CD:n som pricken över i.”, ”Cellist, fiolspelman och sångare med ena benet i den småländska folkmusiktraditionen och det andra i ett experimentellt nyskapande.”

Mattias Pérez – ”Sveriges bäste folkgitarrist? Mattias fantastiska gitarrspel hörs snart i vartannat band. Han är en otroligt bred och mångsidig musikant, väldigt diskret för att vara ”artist” men det faktum att så många vill ha honom med på scen visar hur bra han är.”

Frida Höfling – ”En livfull, glad, sprittande tjej som sprider sin glädje genom musiken.”

Lena Willemark – ”Lena har alltid en otroligt hög konstnärlig kvalitet, integritet och ett starkt uttryck. Hon är en av Sveriges mest intressanta musiker, och en ledstjärna och förebild för oss andra folkmusiker. Hon förnyar sig hela tiden och följer med i tiden utan att tappa sitt uttryck, och man är alltid nyfiken på vad hon skall göra härnäst, och hon lyckas alltid göra nåt intressant och musikaliskt av de projekt hon hamnar i. Hon har varit aktiv i folkmusikvärlden länge och inspirerat tusentals musiker, och hon fortsätter att inspirera år efter år. Under 2016 har hon varit väldigt aktiv på scenerna och är även tvåfaldigt nominerad på grammisgalan. Lena Willermark är verkligen drottningen av Svensk Folkmusik.”

Robert Robi Svärd – ””Robi” förtjänar priset därför han är den mest begåvade musikern i detta land just nu. Han representerar ett artisteri som inte har sitt ursprung i någons annans idé, utan som faktistkt bygger på en genuin kunskap om musik. Musiken är överskridande i så måtto att den tar in impulser från såväl samtida musik som äldre musik. Den klassiska musikens känsla för melodi och harmoni möter flamencons känsla för rytmik, vilket får ett uttryck genom en musiker som inte är oberörd av den samtida populärkulturen. Stor musik när den är som bäst!”, ”En flamencogitarrist i världsklass som förtjänar all uppskattning och erkännande. Nyskapande och ett tekniskt geni.”, ”Med stark närvaro och värme framför Robi musik som plockar fram allt det där som ligger och skvalpar i hjärteroten och man själv inte kunnat få fatt på, alla känslor ryms i ett flamencospektrum som levereras ödmjukt, genuint och mästerligt.”, ”Det alldeles underbara glädjerus som Robert Svärd frambringar i publiken genom sitt mästerliga gitarrspel och sin ödmjuka framtoning förmedlar rakt in i varje nerv att musik är kärlek mellan människor!”, ”Robert skriver och spelar flamencomusik som känns ny och spännande, samtidigt som den aldrig lämnar flamencodjupet och rötterna. Han unika spelstil är både teknisk briljant och oerhört berörande. Med avslappnad självklar skicklighet, värme och med ett öppet hjärta når Robert verkligen fram till sin publik.”, ”En helt fantastisk och personlig version av flamenco och världsmusik har både skapats och framförts av Robi med kollegor. Högsta nivå på genomförande, sväng och beröring.”, ”Robert är, förutom en briljant gitarrist, en artist som omfattar och starkt bidrar till vidareutveckling av hela flamencokulturen. Genom att som icke infödd spanjor skaffa sig en position inom flamencon, och tillika gedigen respekt från dess främsta utövare, demonstrerar Svärd musikens universella väsen i allmänhet, och i synnerhet att flamencon inte är begränsad till den etniska kontext som en gång skapade denna mycket speciella kulturyttring.”, Ett mycket händelserikt 2016. Robi bjöds in till projektet “La guitarra vuela” (gitarren flyger), där “La Maestro”, den sista gitarren som byggdes åt mästaren Paco de Lucia, är på världsturné, och där speciellt utvalda gitarrister ombeds att spela på detta ovärderliga instrument. Under Uppsala Gitarrfestival 2016 var det Robis tur, och han är hittils den enda ickespanska gitarrist i Europa som har tilldelats denna ära. Han är också som förste icke-spanjor, inbjuden till det prestigefyllda “Laboratório de la Guitarra Flamenca”  i Bochum, Tyskland. En stor inspirationskälla och en ambassadör, inte bara för Sverige utan även för många andra flamencoartister som vuxit upp och som verkar utanför Spanien. ’Att få inspirera någon annan är det absolut finaste man kan göra, och att bli kallad inspiratör är den största komplimang man någonsin kan få som artist’, har han sagt”

Sara Parkman – ”Sara Parkman är en fantastisk duktig folkmusiker som blandar det traditionella med moderna rytmer. Exvis hennes platta Skog är helt grym.Sara har så otroligt bra texter”, ”Självsäkert och starkt lyfter Sara fram den kvinnliga folkmusiken i sin föreställning Fäboland, men framför allt har hon skapat ett fantastiskt album i eget namn där traditionell folkmusik möter modern pop och electronica med ett uttryck som går direkt in i själ och hjärta.”, ”Bäst på alla sätt!”, ”En enastående musiker som lyfter fram det bortglömda i historien.”, ”En rak, stark och övertygande artist!!!”

Looptok/Samuel Andersson – ”Genialiskt bra melodier, nyskapande ljudbild, galet bra sångare och musiker i många genrer!”, ”Spelar musik som berör! Månginstrumentalist. Han spelar många olika instrument med skicklighet och får fram starka budskap och stämningar! Gränsöverskridande musik, kraftfull och inspirerande”, ”Fantastisk i Cirkus Cirkörs föreställning”, ”Skicklig musiker och kompositör, mångsidig, nyskapande, följsam och lyhörd, inspirerande. Imponerande närvarande och skapande i nuet! Han tar in alla sorters klanger, är medryckande och framhäver artisterna i Cirkus Cirkör. Han fyller arena efter arena med sin spontanitet och kraft”, ”Looptok blandar akustiska instrument med electroniska komponenter och resultatet blir något helt unikt och magnifikt!”, ”För den fantastiska musiken i Limits med Cirkus Cirkör”,  ”Musik som väcker känsla. Han lyckas på egen hand skapa musik med många olika komponenter och gör så man blir intresserad av musiken och dess skapande, samt att själva musiken är trollbindande.”, ”Utrustad med sin röst, oktavfiol, slagverk, slagbordun, moraharpa, ronroco, fiol, charango, orgel, hardangerfela, piano, vevlira, mellotron, gitarr, rör, synth, bas, trummor, dragspel, flöjter, liveelektronik, och sist men inte minst loooopar(!!!) har han skapat den fantastiska musiken som är en så stor del av Cirkus Cirkörs föreställning Limits. Musiken i föreställningen har hyllats av media och många fler runt om på Limits turné i Frankrike, Finland, Sverige, Tyskland och Holland. Multiinstrumental världsmusik när den är som allra bäst!”

Ulrika Bodén – ””En av våra främsta sångerskor som ständigt vidgar vyerna och ambitiöst botaniserar i folkmusikhistorien för att ge liv åt det gamla. I år var det fäbodmusiken som hon så fint lyfte fram på scen och skiva.”, ”Lockrop, kulning och vallvisor. Hon blåser nytt liv i en gammal musikform med kvinnor både som upphovspersoner och utövare”, ”Ulrika är en mångsidig sångerska och arrangör, ständigt under utveckling. Hon har levandegjort en norrländsk sångtradition på flera unika sätt och utvecklar sina uttryckssätt i stället för att slå sig till ro och reprisera det som hon är så bra på och som gjort benen så populär. Men icke. Ständigt nya spår, nya projekt, nya utmaningar vilket gör henne till en unik artist”

Karl-Johan Ankarblom – ”Kalle har folkmusiken i blodet och det han på senare tid gjort med den, i ett allt snabbare tempo, är fantastiskt och närmast obegripligt mäktigt. Inte bara som ledare för Folk All-In Band med allt vad detta innebär utan också med Stomp och i ett antal andra orkestrala sammanhang. Ingen kan som Kalle överföra folkmusiken till orkestern utan att tappa något på vägen – utan i stället tillföra energi och musikaliska inslag som vidgar vyerna och breddar intresset.”

Josefina Paulson – ”En strålande stjärna som spelar traditionell musik och delar med sig av sitt artisteri över hela världen. ”, ”Josefina Paulson verkar ha mer energi än de flesta. En synnerligen skicklig nyckelharpospelman vilket man kunde höra på Folk & Världsmusikgalan i våras, en ambitiös skivbolagsdirektör, en drivande organisatör i Världens Musik & Dans inte minst för ungdomar från olika kulturer hemma i Västmanland, och en musikant engagerad i flera olika, fantastiska konstellationer. Att hon orkar!”

Nadin Al Khalidi – ”Hon är en fantastisk artist med en energi och utstrålning som berör och ger kraft och hopp, inte minst till alla nyanlända”, ”Nadin är sångerskan, låtskrivaren, stjärnan i arabisk-svenska gruppen Tarabband. Världsmusiker som spelar världsmusik! Musikaliskt är hon elektrifierande mellan scen och publik med sin varma och personliga utstrålning. Hon ger röst och hopp till alla flyktingar – hon är deras stolthet.”, ”She has the most beautiful voice in the world, her voice on stage is as wonderful as in the records. Nadin is a great artist with a very kind heart and soul.”

Marta Gómez – ”Färgrik röst som ger gåshud, underbar personlighet och hjärta som engagerar ”, ”En mångfärgad, underbar röst som ger gåshud. Inte bara underhållare, hennes hjärta slår för de behövda, engagerar. Helt enkelt älskvärd ❤”

Pari Isazadeh – ”En otrolig mångsidig artist med en egen unik musikstil, har under en lång karriär ständigt återkommit till den rika musiken i Dezful, i Iran och också har presenterat svensk folkmusik framför allt för iranierna i världen. Hon har lyckats blåsa liv i det gamla bortglömda sydpersiska musiktradition och gjort den känd. Hon har under 2016 varit aktuell på flera stora internationella tv och radioprogram. Pari Isazadeh har också varit ambassadör för svensk folkmusik i världen och presenterat denna musik framför allt för iranierna i världen”, ”När jag första gången råkade höra sångerskan, poeten och kompositören Pari Isazadeh,  inledde hon med en djup kärleksfullt centrerad ton sitt sjungade på en poesi- och musikafton. Pari Isazadehs drillande och näktargalslika ljuva sångstil fascinerade lika starkt som hennes speciella musikstil, poesi och stark personlighet. Paris dikter handlar om att blotta sitt innersta till åhörarna som är lika nakna som man själv, krigsscener som är tillräckligt allmänt hållna för att även kunna vara inre själsliga scener från ett västerländskt liv utan yttre krig blandades med milt dråpliga dikter med en försiktig udd mot den svenska jantelagen och känslor av osynlighet. Allt hela tiden utan att förlora värmen”, ”Pari är en artist som är ständigt aktuell med sina underbara melodier, otroligt vackra och djupa texter och en änglalik röst som går rakt in i hjärtat och i själen! Paris kreativitet, nytänkande och professionalitet i kombination med ett stort hjärta och engagemang för barn, kvinnor och de utsatta gör henne till en unik människa och artist och en värdig vinnare i denna kategori!”, ”Pari Isazadehs dynamiska och enormt vackra röst har jämförts med stora stjärnor som Maria Callas och Oum Calsoum. Hon sjunger alltid med passion och enormt scenisk närvaro, i kommunikation med publiken! Hennes texter på svenska, persiska och engelska ger en bild av en människa med stort hjärta och medmänskligt engagemang!”, ”Pari Isazadeh går från klarhet till klarhet i Sverige och ute i världen. Flera radio- TV- och webintervjuer med Pari 2016, bland annat i persiska och kurdiska kanaler, och intervjuer i London, och program med Voice of America och BBC som har sänts worldwide. Med sina poetiska texter och underbara kompositioner har Pari blivit en viktig svensk/iransk ambassadör för rättvisa, jämlikhet, och kärlek mellan människor och folk, oavsett kön, etnisk och religiös bakgrund, inte minst i Mellanöstern och i Iran. Under 2016 har Pari också hunnit med att släppa en digital CD ”I am you”. Tillsammans med sitt band Parizad  har Pari under det senaste året även haft konserter bla på Kista Världsmusikfestival”, ”Pari som också på dagarna arbetar som barnpsykolog, har gjort barnföreställningen ”Mattväverskan och den flygande mattan” där hon med stort hjärta och engagemang spelar för barn.”

Lamine Cissoko – ”Lamine Cissokho är en av de mest spirited musiker jag har hört. Att känna det arv som han genom sin mångåriga mandinka tradition som koraspelare bär och ger vidare är en gåva som påminner om djupa rötter och hur viktiga de är för oss som människor. Han låter oss möta ett rum i sin musik full av spirit och berättelser om livet i sin vackraste bemärkelse i ett varsamt, och starkt spel. Jag vill också lyfta Lamine Cissokhos medverkan i föreställningen Utvandrarna i regi av Peter Oskarsson på Västmanslands teater hösten 2016. Här gav Lamine ett kraftfullt intryck genom sitt berättande och sin musikalitet i ett stort ensemble spel både som musiker och skådespelare. Lamine Cissokho är en nyskapande musiker som bär en öppenhet som skapar nya spännande berättelser i musiken”, ”Lamine är en fantastisk musiker som förenar traditionell musik med ny inspiration. Sann integration! Hans värme från scenen når ut och berör”, ”Med sprudlande musikalitet och ett gediget låtskrivande bevarar och utvecklar Lamine på ett så fint sätt sin egna kulturs musik liksom musiken som uppstår i mötet med andra musiktraditioner. Gång på gång blir jag fångslad av scennärvaron, tekniken, känslan, innerligheten, värmen och humorn vid hans framträdanden. En fullfjädrad artist som inte går obemärkt förbi!”, ”Lamine är fantastisk artist som med sitt koraspel och sång, ger en berättande, avkopplande och harmonifylld närvaro till hans rötter i Västafrika. Detta återspeglar han även med en spännande rytmik i svensk folkmusik och jazz”, ”Jag är 14 år gammal och har lyssnat på Lamines cd, jag förstår inte riktigt vad han sjunger om men älskar hans musik ändå, som känns gammal och modern på samma gång”, ”Lamine har arbetat med många svenska folk- och jazzmusiker och har blivit riktigt uppskattad av dessa medmusikanter för sin ödmjukhet och generositet på scenen samt sin förmåga att förena västafrikanska musiktraditioner med de svenska. Som publik blir man djupt berörd av Lamines starka scennärvaro, varma röst och musikaliska skicklighet.”, ”Både en klassisk förvaltare av mångårig berättar- och musiktradition, och en förnyare i form av uttryck, nyskrivna sånger, annorlunda stämning av instrumenten (kora i olika storlekar). Fantastisk scennärvaro, varm kontakt med publiken, hela hans gestalt andas kärlek till sina medmänniskor och till musiken och sångerna”, ”Han har en förmåga att samla musiker med olika bakgrunder såväl musikaliskt som kulturellt för att tillsammans med dem utveckla musik som för framåt. Han nyskapar och förenar”,

Tania Naranjo – ”Tania Naranjos musik och framträdanden imponerar enormt. Förutom att vara orädd och utomordentlig musiker som kan sina instrument (piano & sång) har hon lyckats skapa en egen musikstil med influenser i chilensk och nordisk folkmusik, jazz och konstmusik”, ”Tania är en underbar sångerska och pianist. Som kompositör har hon också utvecklat en helt egen stil med sin Latin-Jazz. Denna kombination gör att Tania är helt unik som artist. Det senaste året har hon också fått stort genomslag även utomlands, och hon har också fått äran att spela i officiella sammanhang, som när Chiles president besökte Sverige. Hennes live-framträdanden är magiska!”, ”En helt unik artist som med passion, kompetens och kreativitet förbinder sydamerikansk folkmusik med sina klassiska röttet, sitt pianospel med sin sångröst, text med musik till ett färgsprakande och djup berörande upplevelser.”, ”För att vara unik, färgstark och genreöverskridande; från chilensk folkmusik till modern konstmusik. En fantastisk artist”, ” En artist med en helt egen ton, djupa rötter på två kontinenter och ansiktet alltid vänt mot vinden…”, ” Tania är en färgstark världsartist med rötter i den chilenska musiktraditionen mixat med latinskt jazz, tangorytm och en touch av skandinavisk ’pop’. Tania bemästrar sitt pianospel och sin sångröst med stor känsla och framställer både klassisk och folkmusik men en varm framtoning”, ”Bra sångerska som flyger med fjädrar av Sydamerika och landar i svenska skogar”, ” Fantastisk sångerska, pianist och kompositör som med sin energi och begåvning inte lämnar någon oberörd”, ”Hon är en mycket passionerad och kompetent artist, som alltid överraskar positivt med sin enorma kreativitet och kunskap inom båda sång och pianospel”