Skåne i fokus
Nu börjar seminarieprogrammet på galan att klarna. Skåne hamnar i fokus under tre av flera workshop som planeras.
Det blir både dans och spel under de här tre workshopparna som går av stapeln på Dunkers lördagen den 18 mars. Skånsk menuett är central i två av dem.
Skånsk menuett, workshop för dansare
Den svenska folkliga menuetten rekonstruerades på 1970-talet av helsingborgaren Börje Wallin, som under hela sitt liv jobbade med att dokumentera, återuppliva och lära ut folklig dans från Skåne. Det är denna menuett som spridits och blivit populär runtom på dansgolv, kurser och i dansföreställningar. Börjes familj var ständigt involverad i hans arbete och nu bjuder de på workshop i menuett. Välkommen att lära dansen av hans döttrar Karin Wallin och Gina Nyander, samt svärson Bo Nyander och barnbarn Anna Nyander (bilden ovan). Arr Svenska Folkdansringen
Skånsk menuett, workshop för spelmän
Karin Wallins far, Börje Wallin, var pionjär och en framstående forskare inom den skånska folkliga dansen. Han gav bland annat nytt liv till den skånska folkliga menuetten. Karin var spelman på Börjes danskurser och hon utvecklade genom åren en unik förmåga att lyfta och stötta dansarna genom att framhäva dansen i musiken. Karins kraftfulla och uttrycksfulla spelstil gav henne 2007 Zornmärket i guld. På Karins workshop får du chansen att lära dig spela menuett så som hon brukar spela till dans. Ledare Karin Wallin. Arr Skånes Spelmansförbund.
Skånska polskor, workshop för spelmän
Skåne har en helt egen palett av markerade polskor med speciella namn såsom svingedans, körepolska, runtenom m.fl. Nils Andersson skev en gång att de bara är olika namn på samma dans. Vid närmare studier av källorna visar det sig att så inte alls är fallet. Både vad gäller melodimaterial samt dansmässigt och rytmiskt, skiljer de sig kraftigt åt, både inbördes och från mellansveriges hambopolskor och bondpolskor. I workshopen kommer begreppen att sorteras upp och några låtar av de olika sorterna att läras ut med betoning på sina rytmiska särdrag och tempon. Ledare: Åke Persson. Arr Skånes Spelmansförbund.
Hela seminarieprogrammet publiceras inom kort här på hemsidan.