Senaste nytt - måndag 19 december 2016

Uruppförande på galan

Tania Naranjo, chilefödd pianist och kompositör från Malmö, har fått äran att skriva ett nytt stycke musik som kommer att uruppföras på Folk & Världsmusikgalan i Helösingborg.

För tredje året blir det ett uruppförande när Folk & Världsmusikgalan nu går av stapeln i Helsingborg 18 mars. Det är Sveriges Radio som än en gång beställt ny musik av en av galans medverkande – pianisten, sångerskan och kompositören Tania Naranjo från Malmö.

– Det känns riktigt spännande och ärofylld att få ett beställningsverk av Sveriges Radio, säger hon. Det är första gången och jag ser fram emot att sätta igång och skriva.

Tania är född i Chile och blev tidigt förälskad i klassiskt piano men också folkmusiken i Chile. Idag är hon en internationellt etablerad musiker som spelar sin musik solo eller i olika ensembler och med symfoniorkestrar. Inspiration till sina kompositioner hämtar hon i bl a jazz och argentinskt tango och det kommer också att höras i det nya stycket som uruppförs i Helsingborg.

– Det blir en rytmisk och virtuos komposition för piano och accordeon där båda instrumenten får plats att uttrycka sig, säger hon. Med färgstark harmonik, rytm, jazziga klanger och influenser från sydamerikansk musik.

På galan spelar Tania med den finländska accordeonisten Minna Weurlander, en duo som möttes i kärleken till tango nuevo och som har en hyllad debutplatta – ”Entwined” – bakom sig. En ny skiva hör till det som står på agendan för våren.

– Jag skriver också ett arrangemang av ett eget stycke som vi kommer att framföra tillsammans med Blåsarsymfonikerna i Stockholm 18 februari år samt material för min nya soloskiva. Sedan blir det konserter i bl a Hamburg och arbete med ett nytt projekt inför hösten.