Senaste nytt - söndag 16 april 2023

VI FICK PRIS PÅ GALAN!

Nu är det klart vilka som hyllades och fick gyllene statyetter på årets Folk & Världsmusikgala.

Här är alla pristagare i text och bild – mer fyllig information kommer snarast :
(foto Peter Ahlbom)

Norrköpings Folkmusikfestival blev Årets Arrangör. Motivering:

En dedikerad ideell förening som med hårt arbete och nya idéer skapat en festival med en helt egen karaktär. Genom förändrade förutsättningar och pandemi har den här arrangören jobbat vidare med nytänk och fantasi. Känslan av spelmansstämma som intar industriområde möter känslan av klubbfestival och blir till en unik mötesplats för alla åldrar och en inkörsport till folkmusiken för många ungdomar.

Fanny Källström blev Årets Kompositör. Motivering:

Årets pristagare må vara i början av sin karriär, men sällan har någon övertygat så starkt redan med sitt examensarbete vid Kungliga Musikhögskolan. Stora kompositioner och arrangemang för kammarkör, kyrkorgel, kontrabas och fullödigt polskespel på fiol. Text och musik i symbios, allt sammanvävt i ett fjäderlätt driv som samtidigt bär den djupaste tyngd. Vi hoppas på fler storslagna verk från årets kompositör – Fanny Källström!

Symbio fick Årets Utgåva för CD:n ”Endevaour”. Motivering:

Med små medel skapas ett unikt och stort, filmiskt och färgstarkt sound. Ett öppnat fönster mot nya glimrande vidder, som bjuder in en ny publik till den svenska folk- och världsmusikscenen och en grupp som envetet karvat in sin helt egna nisch i den moderna folkmusiken. Vem hade kunnat drömma om att en vevlira, ett dragspel och en stompbox kunde låta så här? 

Rostam Mirlashari blev Årets Traditionsbärare. Motivering:

En nyfiken dörröppnare som skapar band mellan människor, en självklar röst i världen i ett ständigt nyskapande konstnärligt samtal som levandegör och förmedlar hans musikaliska arv. Med sin konstanta närvaro och stora passion att nå ut berikar han vårt svenska musikliv.

Anna Ekborg Hans-Ers blev Årets Nykomling. Motivering:

Med stor medvetenhet och personligt uttryck rymmer vår vinnares spel både det kraftfulla och det sirliga. En solist men också ensemblemusiker som snabbt etablerat sig på den svenska folkmusikscenen. Ett djupt rotat låtspel med personlig prägel som berör och tar traditionsmusiken vidare in i framtiden.

Lena Jonsson Trio blev Årets Artist. Motivering:

Årets vinnare är en grupp som tillgängliggör instrumentalmusiken genom att väva samman tradition med ett innovativt och starkt visuellt uttryck. En sann ambassadör som synliggör och lyfter genren nationellt, internationellt och inom musikvärlden i stort.

Ale Möller fick Årets Hederspris. Motivering:

Folk- och världsmusikgalans hederspris går till en av den svenska folkmusikens viktigaste ambassadörer. En guda-benådad multiinstrumentalist, arrangör, inspiratör och nyskapare. Det började som en grekisk ungdomsförälskelse, övergick till en het kärlek till den svenska folkmusiken och har senare utvecklats till en öppet polyamorös relation till all världens musikaliska uttryck.

BILDER FRÅN GALAKONSERTEN:

Alatalo-Hangasjärvi spelar tornedalskt

Jularbo Stringband från Dalarna, dragspelsmusik på stränginstrument

Erika & Cecilia, Edith Södergran och uppländskt låtspel

Ebo Krdum, Sudan möter Sverige, trad möter pop

Staerna mixar arabiskt och nordiskt

Konferenciererna Alva Granström o Bengan Janson med en
tänkvärd version av en koral från Gammalsvenskby i Ukraina

Rå, svensk-dansk trio som bollar med folklåtarna

VAK, dans och spel i ny form

Katarina Barruk, umesamisk jojk i nya kläder

Spöket i köket, satte hela konserthuset i gungning

Extranummer med vinnarna på scen