Senaste nytt - onsdag 29 januari 2020

Vi spelar på galan!

Nu är det helt klart vilka artister som uppträder på årets gala. Och det blir som vanligt en brokig men bra grupp musikanter och dansare på scen.

Hyllade folkmusikduor, 101 hattar, klezmer och djofti på den jubilerande galan


Åtta spännande och omväxlande artister finns med på scenen när årets Folk & Världsmusikgala går av stapeln 14 mars. Galan återvänder till platsen där allt startade för jämnt tio år sedan – Nybrokajen (numera Musikaliska) i Stockholm. Dessutom fyller grannen Stallet – Världens Musik 20 år och bjuder tillsammans med galan in till sin egen scen med konserter, seminarier och annat mellan 9-14 mars.
—Det blir många jubileum! Tionde året för galan, folkdansringen fyller hundra, Stallet fyller tjugo, Kulturens bildningsförbund fyller tio. Det kommer att vara jubileumsfirande hela veckan innan galan, med ett extra fett program i form av seminarier, konserter, workshops och nätverksträffar, säger Thuva Härdelin, projektledare för Folk & Världsmusikgalan 2020.

Årets konferencierer på galan är den folkmusikaliska dotter och far-duon Anna och Ale Möller. Ale, en av den samtida svenska folkmusikens portalfigurer med nära fyra decennier av fantastisk och banbrytande musik bakom sig – och så dottern Anna, en av många nya, skickliga och nyskapande folkmusiker på dagens svenska världsmusikscen.

—Ale var konferencier på den allra första folk- och världsmusikgalan på just Nybrokajen i Stockholm – nu är han tillbaka i sällskap av Anna, kanske redo att ta över stafettpinnen, säger Peter Bothén, producent för galan.
Duon kommer även att uppträda under galan. Och vad gäller årets andra galaakter återfinns såväl etablerade stjärnor som spännande nykomlingar på galascenen där det är självklart jämställt vad gäller manliga och kvinnliga artister.

För första gången kommer uppmärksammade duon Emma & Ellika att vara med på galascenen. Även de representerar två generationer av spelmän. Emma Reid, en stjärna i den unga spelmansgenerationen, turnerar i Sverige och Storbritannien med bl a maken Daniel, Lena Willemark och engelska stråkkvartetten Methera. Ellika Frisell, en portalfigur i den svenska folkmusiken som spelat i grupper som Filarfolket och Den Fule och den egna trion Ellika, Solo, Rafael.

Svensk folkmusik blir det också med stjärnskottet Stina Brandin, som kommer från en spelmansfamilj i det som hon själv kallar folkmusikens epicentrum – Boda Kyrkby i Dalarna. Hon har alltid sett sig själv som solospelman, och med bodapolskan som sin första och största kärlek. Hennes solodebut Tacka fan för det har hyllats av recensenter och allmänhet landet runt.

Från Västernorrland med sin nya skiva Vesper kommer den hyllade artisten Sara Parkman som etablerat sig som en av landets verkligt nydanande och personliga musikskapare. Hennes musik tar avstamp i människans behov av helighet och tradition men är lika mycket en opolerad käftsmäll och ett upprop mot konservativ antispiritualism och neoliberalismens new age-kapitalism.

Bandet Tibble Transsibiriska lockar år för år en allt större publik med sin gypsy-balkan-musik. Med rötter i svensk musik och en stor passion för romsk tradition och balkanmusik, skapar de ett nytt sound som vittnar om kraften i att hämta inspiration över kulturella gränser och glöder av lekfullhet och liv.

Den svenske folkmusikern Anders Löfberg och den norska koreografen och dansaren Silje Onstad Hålienkommer att presentera ett utdrag ur sin föreställning 101 hattar att sparka ner innan jag dör som utforskar folkdansens, liksom folkmusikens möjligheter till ett gränsöverskridande mot modern danskonst och musik. Den hade premiär 2014 och har sedan dess gjort succé på scener och festivaler runt om i Skandinavien.
Mycket har hänt sedan Louisa Lyne & di Yiddishe Kapelye släppte sitt första album 2012. Men den varma och känslosamma musikaliska atmosfären är densamma. Gruppen rör sig med tryggt mellan traditionell klezmer, modern pop och världsmusik. Med moderna beats, latinska rytmer och inslag av konstmusik och folksång arbetar de med jiddisch på ett helt nytt sätt.

Isaac Ahmadi kommer från Bandar Abbas i södra Iran. Han bor i Sverige sedan fem år och började på Kungl Musikhögskolan i Stockholm i höstas. Han började sjunga traditionella sånger och spela trumma som barn och lärde sig spela det tvåpipiga folkliga blåsinstrumentet djofti för åtta år sedan. Nu går han på KMH för att lära sig mer om musik och spela djofti tillsammans med andra och möta annan musik än den egna.

Folk & Världsmusikgalan 2020 arrangeras av nationella samverkansrådet för folkmusik och dans: RFoD – Riksförbundet för folkmusik och dans, SSR – Sveriges Spelmäns Riksförbund, Svenska Folkdansringen, Kulturens Bildningsverksamhet och ESI – Eric Sahlström institutet.

Övriga samarbetspartners: Stallet Världens Musik, Musikaliska, Musik i Syd, Norrlandsoperan, Kultur Gävleborg, Scenkonst Västernorrland, Musik Hallandia, Folkmusikens hus, STIM, Kultur i Väst, Lira Musikmagasin och Musikcentrum Öst

Mer information på www.folkgalan.se 

Pressbilder: https://drive.google.com/open?id=1bzQT86O9wTNS9-LaVVpIWqY0ccsGiIhv
Kontakt:
Thuva Härdelin, verksamhetsledare för Riksförbundet för Folkmusik & Dans, projektledare för Folk & Världsmusikgalan 070-924 84 66, thuva@rfod.se
Peter Bothén, verksamhetsledare för Stallet Världens Musik, producent för Folk & Världsmusikgalan, 076-525 17 73, peter.bothen@rfod.se