Senaste nytt - söndag 19 mars 2017

Vi vann på galan

Inför ett utsålt konserthus i Helsingborg och en entusiastisk publik koradses nio nia vinnare när Folk & Världsmusikgalan gick av stapeln för åttonde året.

Störst jubel väcktes förmodligen när Peps Persson fick Årets Hederspris. Han kunde tyvärr inte närvara men skickade en stolt och glad hälsning via sin vän Rolf Alm som tog emot priset. Vår pristagare har under en lång karriär inspirerat och glatt massor av musikanter ochnen mycket stor publik. Folkkär trodde man kanske inte skulle vara ett epitet i de här sammanhangen men där befinner vi oss sannerligen idag. Vilken musik, vilka låtar, vilken förebild för hela genren – oh boy! – så löd juryns motivering till Peps pris.


Skåne vann också Årets Grupp där malmöbandet Tarabband vann juryns gillande. ”Rötterna breder ut sig, rottrådarna söker näring ur olika slags jord. Upp växer ett träd med olika blad och frukter, ett starkt blommande träd som får allt fler att glädjas och njuta. Fröna sprider sig både i Sverige och utomlands, mångfald är modellen. Hårt arbete lönar sig. Musiken blommar i konsertsalar och på skiva” löd juryns motivering här.

Övriga nominerade: Världens Band och Östblocket

Småländske spelmannen och forskaren Magnus Gustafsson tog hem Årets Utgåva med sin magnifika bok och doktorsavhandling Polskans historia. Motiveringen här löd: ”I stenhård konkurrens valde juryn att ropa Äntligen! om denna djupdykning i den svenskaste och samtidigt mest utländska av våra kulturformer. Den trolska mystiken består men nu har en doktor skingrat många av dimmorna. Resultatet är ett självklart referensverk – nu och i framtiden.”

Övriga nominerade: Robi Svärd / Pa´ki pa´ka och Stockholm Lisboa Project / Janela

Göteborgsduon Awilas, Anki Wallgren och Larisa Ljungkrona, tog hem kategorin Årets Nykomling med motiveringen ”Folkmusik är tradition och tradition är utveckling, förändring. Att hitta nya stickspår längs gamla stigar gör folkmusiken levande. Här möts tradition och nytänkande alldeles särskilt starkt, här är en vinnare som med intrikat samspel och nyfikna sinnen ser bortom gärsgårdarna och bjuder in oss till nya upplevelser.”. Förutom prisstatyetten vann gruppen också en veckas residens på Eric Sahlström Institutet i Tobo.

Övriga nominerade: Duo Systrami och Spöket i köket

 Den unga spelkvinnan Sara Parkman, född i Ångermanland och aktuell med föreställningen Fäboland och hyllade skivan Skog, tog hem Årets Artist. Motivering: ”Med stark konstnärlig integritet, stor musikalitet, uppfinningsrikedom och målmedvetenhet skapar årets vinnare stor konst som överraskar, glänser och engagerar. Med en energi och en bredd som imponerar bjuds vi på musik vi inte visste att vi så starkt behövde. Det är sannerligen inte bara tanterna som regerar i år”

Övriga nominerade: Ulrika Bodén och Robi Svärd

Uppländska dansaren Ami Petersson Dregelid tog hem kategorin Årets Trad 2017. Motiveringen lyder: ”Vår genre behöver förebilder och föregångare. Sådana som visar vägen och som visar på möjligheterna. Sådana som outtröttligt skapar och underhåller levande traditioner. Årets vinnare har här gjort mer än de flesta. En inspiratör och kreatör, ständigt i ropet, ständigt i rörelse på mer än ett sätt. ”

Övriga nominerade:Ulrika Bodén och Fäboland

Anna Öberg, dansare med rötterna i Hälsingland, tog hem specialpriset Årets Dans med motiveringen ”Utan musik ingen dans, och utan dans – inte heller någon musik. Och utan utveckling lever inte heller det intima förhållandet mellan dansare och musiker vidare. Vår vinnare är en pionjär som tar ett dansant avstamp i det gamla men kastar sig framåt, inåt och utåt på en gång. Mot det nya, ständigt sökande, men med det gamla tryggt vilandes i ryggmärgen. ”

Övriga nominerade: Sofia Castro och Ulrika Larsen

Årets arrangör vill uppmärksamma en kategori som sällan syns men som ständigt behövs. Här vann festivalen i Umeå, Umefolk, med motiveringen: ”Att vara arrangör är svårt. Publikens önskemål ska jämkas samman med artisternas, kvalitet mot ekonomi. Det ska bli en kompromiss där alla ska känna sig som vinnare. Här är en arrangör som fattat galoppen, en stark organisation som bjuder på ett rikt utbud av bra musik under bra förhållanden – och då kommer också folk! Fast det är mitt i vintern. ”

Övriga nominerade: Ornungastämman och Stockholm Sangeet Conference

Lena Willemark, spelman och sångerska med rötterna i Älvdalen, tog hem Stims specialpris Årets Kompositör på 10 000 kronor med motiveringen ”Att kombinera traditionsmusik med nutida klanger är inte alldeles enkelt. Att förankra det gamla i det nyaste nya, att hitta en form där bägge delarna växer och sömlöst blir ett. Vår pristagare har på ett fantastiskt sätt hittat de gemensamma nycklarna men också spårat upp nya vinklar, varianter och vändningar som ger lyftkraft och lyster. Till och med med det ålderdomliga språket som blommar långt upp i Västerdalarna”

Foto: Peter Ahlbom