Senaste nytt - måndag 23 januari 2017

Vilken galavecka!

Folk & Världsmusikgalan är verkligen mer än bara en galakonsert med prisutdelning. I Helsingborg är den en hel festival, 11-19 mars, med många konserter och mycket annat.

Lelo Nika, en av världens främsta dragspelare, är först ut med konsert på Dunkers 11 mars. Han är född på Balkan men bosatt i Malmö sedan många år. Hans trio där han spelar med basisten Thommy Andersson och George Mihalache på cimbalom, har turnerat över stora delar av världen och inleder galaveckan i Helsingborg med denna konsert tillsammans med svenska sångerskan Josefine Cronholm och den australiensiska cellisten Melissa Coleman. Musik med starka band från respektive folkloristiska bakgrunder, musik med passion och improvisation, gammal musik i nya kläder.

Ale Möller Band

Ale Möller bjuder på en exklusiv konsert med sitt band på Dunkers 15 mars. Bandet gör ett fåtal spelningar under 2017 varav en är under Folk & Världsmusikgalan 2017 i Helsingborg. Världsmusik i ordets rätta bemärkelse med några fantastiska musikanter. Ale Möller, mandola m m, Maria Stellas , sång, fingersymboler, dans, Mamadou Sene, sång, dans, Rafael Sida, slagverk, Erik Rydvall, nyckelharpa, och Mats Öberg, keyboard.

På Dunkers blir det lunchmusik hela veckan (fri entré) med början måndag 13 mars då Åsbo spelmän (bilden ovan), Camp Fire Heroes och Nyckelharpslaget 2010 spelar. Åsbo Spelmän leds av riksspelmännen Laif och Ninni Carr och består av amatörer och proffs med låtar från nordvästra Skåne som gemensam nämnare. Nyckelharpslaget 2010 består av spelmän från Helsingborg och Ängelholm med omnejd medan Camp Fire Heroes är en skånsk riksspelman och en tvättäkta amerikan som livar upp stämningen runt lägerelden med trallvänliga låtar.

Ninni & Laif spelar låtar 14 mars och 15 mars blir det indisk musik med gruppen Dakshin (bilden ovan). Den indiska flöjtisten och sångerskan Shantala Subramanyam spelar venu, en traditionell bambuflöjt och leder denna trio som specialiserat sig på sydindisk musik.  I trion ingår violinisten och sångerskan Shradha Ravindran och den unga talangfulla slagverkaren Anirudh Bhat som spelar den sydindiska trumman mridangam.

Lunchkonserterna avslutas 16 mats med duon 232 strängar – som också spelar på lördagens galakonsert – och 17 mars med riksspelmansduon Per-Axel och Jenny, durspel/gitarr och fiol/nyckelharpa.

Två familjekonserter ingår också i galaveckan. Söndag 12 mars är det Sofia Thelins (bilden ovan) Allra käraste syster med text  av Astrid Lindgren som framförs och söndagen därpå kommer gruppen Apolonia med sitt program Fria fötter. Klockan 15 på Dunkers.

På Stadsbiblioteket bjuder Visans Vänner in till jubileumskonsert 12 maj och dit kommer också Nyckelharpslaget 2010 för en egen konsert 15 maj. Och i Mariakyrkan möts 14 mars saxofonisten Pär Moberg och organisten Karin Johansson i ett program kallat Möte i Mixturen. Gruppen Klirrpa med bl a riksspelmannen Karin Wallin spelar på King´s Corner 15 mars där det även blir stort St Patrick´s Day firande med irländsk musik 16 mars.

Och så vet ni förstås att det blir Nordic Showcase på Dunkers 16-17 mars med dussinet fantastiska band från hela Norden – som Valkyrien och Skenet. Fri entré. Fredag kväll, 17 mars, värmer vi också upp med förfest på Dunkers där bl a Årets Grupp 2016 – Ahlberg, Ek & Roswall (bilden ovan), medverkar.

Lördag 18 mars kulminerar galaveckan med aftonens galakonsert i Konserthuset men hela dagen är det musik och dans på Dunkers Kulturhus. Och så blir det förstås en efterfest med bl a Spöket i Köket och DJ-duon High Life.

Läs mer om alla program i vårt kalendarium – och välkomna till årets folk- och världsmusikfest!