Senaste nytt - måndag 22 januari 2018

VM till Norrköping!

Nu är det klart att det blir två VM för spelmanslag i samband med Linköpings folkmusikfestival, i år förlagd till Norrköping i samband med galan!

Under parollen The Tjo must go on! bjuder Linköpings folkmusikfestival i samarbete med Studieförbundet Bilda och Folkmusikens hus in till 2018 år upplaga av VM för studentspelmanslag och till VM för Kulturskole/Musikskolespelmanslag!

Tolv lag får i år göra upp om titeln Studentspelmanslagsvärldsmästare. För att ta hem titeln så gäller följande: Ett spelmanslag består av minst 5 personer. Något maxtak för antal på scen finns dock inte men vi tänker att ett spelmanslag består av en större stråksektion + ev mindre kompgrupp och ev någon solist. För att vara ett studentspelmanslag menar vi att de flesta studerar. Vi tänker också att ett spelmanslags främsta uppgift är att spela till dans. Därför är dansbarhet och sväng det främsta kriteriet vid bedömning av uppförandet.

Alla lag får spela tre låtar, OBS minst en låt bör vara traditionell.
Alla lag har 15 minuter scentid, från på till av.
Alla lag bedöms enligt kriterierna:
– Dansbarhet och sväng
– Låtval, arrangemang och finess
– Spelglädje och energi

Juryn är inte utsedd ännu men brukar bestå av framstående spelmän, sångare och/eller dansare, ibland av forskare eller kompositörer. Anmälan görs till lotta.johansson (at) folkmusikenshus.se senast 16 mars. Först till kvarn gäller! Tävlingen äger rum fredag 6 april med start kl 18.

I år blir det också ett VM för Kulturskole/musikskolespelmanslag under galahelgen! Detta startar kl 13 lördag 7 april och kriterierna och tankarna för denna tävling är desamma som för Studentspelmanslags-VM så läs mer ovan.

Anmälan eller frågor skickas till christersamuelsson61 (at) gmail.com.